3 maart gaat de jetstream eindelijk opschuiven en iets zuidelijker van ons land liggen echter door de uitloop van het hogedruk gebied welke dan boven de Britse Eilanden ligt en opvult richting IJsland en Noorwegen zal de jetstream zich verplaatsten en dan vanuit noordelijke richting, over de Britse Eilanden en dus ten westen van ons land gaan liggen, en zal de wind vanaf 5 maart eerst een noordelijke stroming aannemen en tal van winterse buien aanvoeren vanaf de noordelijke Noordzee, de temperatuur zal dan overdag in het noorden van ons land dichtbij het vriespunt gaan liggen en ten zuiden van de grote rivieren net daarboven, een graad of 2 a 3. Pas later die week vanaf 7 maart zal ook de temperatuur in het zuiden dichtbij het vriespunt gaan liggen. Snachts kan het al tot matige vost komen.
vanaf 5 maart blijft de temperatuur op 1500 meter hoogte, beneden de -8 en zal zelfs nog richting de -12 gaan op 7 maart en blijft koud tot 11 maart voorlopig.
De opbouw van hoge druk zal vanaf 6 maart gaan kantelen en meer boven Scandinavie gaan liggen met een uitoper tot aan de Kara zee. Dit hoog zorgt dat de zonale stroming voorlopig uit onze buurt blijft en groeit uit tot mogelijk 1050 hpa.
Ondertussen zorgt een uitzakkend diep dat via lapland en Noord Rusland richting de Balkan afzakt, voor een koude oostelijke stroming vanaf 9 maart. Deze blijft volgens de laatste modellen voorlopig nog even daar "hangen" en is de aanjager van koude vrieslucht vanuit Siberie richting onze lage landen.
Vooralsnog in de nacht de eerste week van maart nog lichte vorst maar in de tweede week van maart kan er plaatselijk matige tot strenge vorst gemeten worden.
De jetstream zal in de periode na 8 maart afzakken en over Spanje gaan stromen en blijft voorlopig ver uit onze buurt. Pas op zeer lange termijn gaat een hogedruk boven Spanje wellicht meer hogere temperaturen richting ons land brengen, maar dit scenario is nog veel te ver....
Berichten samengevoegd door svenne | Gewijzigd: 26 februari 2015, 12:56 uur, door Roberto Koopman
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zaterdag 28 februari tot donderdag 12 maart
Synoptische ontwikkeling
Tot het eind van volgende week zien we sturende hoogtelagen noord van het aandachtsgebied richting IJsland en vervolgens naar Noorwegen trekken. Hierdoor zien we een meanderende bovenstroming boven onze omgeving. Het levert op 500 hPa lopende golven op, hetgeen voor een afwisseling van troggen en ruggen zorgt. Halverwege de komende week zien we in ongeveer de helft van de oplossingen vanuit het Azoren hoog een rug opbouwen naar het noord- noordoosten. Hierdoor komt de aangevoerde lucht vanuit het noordoosten.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De meerdaagse periode laat een vrijwel eenzijdig en daarmee betrouwbaar beeld zien. Begin volgende week zien we een toename in de windsnelheid, met een paar uitbijters richting extreme waardes. In de EPS periode zien we een bifurcatie optreden in de aanvoerrichting. Dit levert geen echt grote verschillen op in de overige predictors, hoewel het in 50% van de oplossingen iets kouder wordt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Licht wisselvallig weer met vrij veel bewolking en maxima rond 7 graden, minima de eerste dagen rond het vriespunt. Later iets hogere temperaturen.
Samenvatting EPS-periode:
Tamelijk grote kans (60 %) op een geleidelijke overgang naar een iets minder wisselvallig weertype met temperaturen iets onder de langjaargemiddelde waarden.
Paraaf meteoroloog: veeken
Uitgifte: 26/02/2015 04.28 uur LT
Bron: KNMI
Update windverwachting 2 maart. Orkaankracht
Inclusief sneeuw?
Dauwpunten liggen dan 1-2 graden onder 0 en de temperatuur op 850hpa is -7. Alleen de T op 2 meter is 5 graden.
Update windverwachting 1 maart, Korte tijd windkracht 10 aan de kuist.
Update windverwachting 2 maart. Orkaankracht
Zijn ouwe runs op maandag trekt laag momenteel onder ons door.. stormkansen kunnen hier besproken worden .http://www.onweer-online.nl/forum/topic/42003/stormkansen-algemeen-2015/#message452605 | Gewijzigd: 26 februari 2015, 12:42 uur, door Tatanka
Vooruitzichten voor vrijdag 06 maart tot donderdag 12 maart Het ziet er naar uit dat we in een noordelijke tot noordoostelijke stroming komen. In het begin van deze periode is er nog een bui mogelijk, maar daarna krijgen we overwegend droog weer met opklaringen. De maxima liggen rond 6 of 7 graden. 's Nachts vriest het licht in Laag-België en matig in Hoog-België.
Update windverwachting 1 maart, Korte tijd windkracht 10 aan de kuist.
Update windverwachting 2 maart. Orkaankracht
Zijn ouwe runs op maandag trekt laag momenteel onder ons door.. stormkansen kunnen hier besproken worden .http://www.onweer-online.nl/forum/topic/42003/stormkansen-algemeen-2015/#message452605
Klopt helemaal, alleen 1 maart blijft nu nog over met flinke windstoten aan de kust.
Ik laat dan ook alleen even het weerbeeld zien. Voor details zit je gewoon op de dag zelf.
| Gewijzigd: 27 februari 2015, 12:18 uur, door Tatanka
Volgend winter weer nieuwe kansen, op naar het heerlijke voorjaar en een warme zomer met allemaal vrolijke mensen
Ben ik helemaal met je eens Sepp. Laat de winter maar in alle hevigheid terug komen in november/december. Alles moet nu wel heel erg goed vallen willen we nog echt winterweer krijgen en zelfs dan zal het niet meer zijn dan overdag boven nul(kracht van de zon) en een paar graden onder het vriespunt snachts. Zaterdag op zondag begint de meteorologische lente dus laat de pluim maar flink opwarmen!
Volgens de nieuwe pluim van GFS in ieder geval geen kans meer op winterweer. De control(blauwe lijn) mag van mij de waarheid worden.
| Gewijzigd: 27 februari 2015, 20:38 uur, door Stefanv
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van maandag 02 maart tot zaterdag 14 maart
Synoptische ontwikkeling
De eerste dagen ligt een sturend hoogtelaag in de buurt van IJsland. Dit beweegt oostwaarts en komt op donderdag boven Scandinavië aan. Een hoogterug passeert dan op vrijdagochtend ons land, gevolgd door een trog, waarna in het weekend een volgende hoogterug ZW-NO georiënteerd over onze omgeving ligt. Na het weekend kantelt deze en komt W-O ten zuiden van ons land te liggen, waardoor we (opnieuw) in een westelijke stroming terecht komen. In het grondpatroon uit zich dit de eerste dagen in een zonale stroming met verschillende storingen, een rug op donderdag, een volgende storing op vrijdag en een volgende rug op zaterdag. Daarna een hoog ten zuiden van ons land en een weststroming over onze omgeving.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De EPS laat voor de eerste dagen een eenduidig beeld zien. Pas richting het volgende weekend nemen de verschillen toe, waarbij een groot deel van de leden in het volgende weekend de hoogterug laat zien en in de week daarna een hoogterug ten zuiden van ons land. In het grondpatroon zien we voor de komende week weinig grote verschillen in het synoptische patroon, daarna neemt de variatie toe, maar in het grootste deel van de oplossingen zien we een hoog ten zuiden van of over onze omgeving. De koude oplossingen met een rug van hoge druk ten noorden van ons zijn nagenoeg verdwenen. De stroming gaat in vrijwel alle leden naar een westelijke richting. De komende week wordt een wisselvallige week met de eerste dagen tamelijk veel wind. De minima liggen rond normaal, de maxima iets eronder.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig weer met temperaturen rond 7 graden. Aan het einde van de week een wat afnemende neerslagkans.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op temperaturen rond normaal. Ongeveer 60% kans op droog weer, 40% kans op een wisselvalliger weertype.
Paraaf meteoroloog: berge
Uitgifte: 28/02/2015 01.05 uur LT
Bron: KNMI
GFS laat in de nieuwste berekeningen nog steeds sneeuw(buien) zien voor maandag. Alles zit mee behalve de temperatuur op 2 meter. | Gewijzigd: 28 februari 2015, 17:59 uur, door reedtimmer
Winter maakte weinig indruk
Afgelopen seizoen was vrij zacht, nat en zonnig
De winter was zacht maar minder uitzonderlijk dan vorig jaar, toen het in een deel van Nederland volledig ontbrak aan vorst en sneeuw. Het KNMI kwalificeert de winter van 2015 als vrij zacht, zonnig en nat.
De winter was vrij zacht maar in tegenstelling tot vorig jaar ontbrak het niet aan vorst en sneeuw
(foto: Jannes Wiersema)
De wintertemperatuur was 4,1 graden tegen 3,4 graden als langjarig gemiddelde. December was met 4,8 graden tegen 3,7 graden normaal de zachtste maand, februari de "koudste" met 3,5 graden tegen 3,3 graden normaal. De vorige winter was met 6,0 graden de één na zachtste in drie eeuwen.
KNMI-klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh: "wat de gemiddelde temperatuur betreft was de afgelopen winter volstrekt normaal voor het klimaat van nu: normaler dan dit krijg je het niet" (zie ook KNMI-kenniscentrum).
Wel sneeuwde het soms flink. Op verschillende dagen kwam het tot gladheid door opvriezing of neerslag. Vooral op 24 januari en 7 februari waren veel wegen glad door sneeuw en ijzel. Het KNMI gaf toen waarschuwingen uit voor extreem weer, code oranje. Eind december lag in Noord-Brabant plaatselijk 15 cm sneeuw, maar het sneeuwdek was geen lang leven beschoren.
Erg koud is het echter niet geworden en zeker voor schaatsers was het een teleurstellende winter. Op het Biltse Meertje nabij het KNMI waagde slechts een enkeling zich over één nacht ijs. Toch telde het KNMI nog een respectabel aantal vorstdagen. In De Bilt kwam de temperatuur op 36 dagen onder nul tegen 38 vorstdagen normaal (gemiddeld over 1981-2010). Op 23 januari bleef het de hele dag vriezen maar dat was dan ook de enige ijsdag van de winter. Gewoonlijk telt de winter zeven ijsdagen met vorst gedurende het hele etmaal.
De landelijk koudste nacht was 28 december met negen graden vorst boven de sneeuw in Woensdrecht. Matige vorst van meer dan 5 graden onder nul is vaker voorgekomen maar op de meeste koude dagen kwam de temperatuur maar net onder het vriespunt.
Het jaar 2015 is onstuimig begonnen met frequent regen en harde wind. Januari telde alleen al 16 dagen met zware windstoten van meer dan 75 km/uur. Aan de kust bereikte de wind op 12 december en op 9 en 10 januari stormkracht, windkracht 9.
Februari de zonnigste van de drie wintermaanden maar het rustige weer leidde tot mist die soms hardnekking was
(foto: Jannes Wiersema)
Ook viel er meer neerslag dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land registreerde het KNMI circa 240 mm neerslag tegen 208 mm normaal. In een strook over het midden van het land viel 280 tot 300 mm. De Bilt hoort met circa 280 mm tot de natste meetpunten. Vooral januari was een natte maand.
De zon scheen omstreeks 225 uur tegen 196 uur normaal. De winter van 2015 was daarmee zonnig. De weerstations in de kustgebieden noteerden zelfs zeker 240 uur zon. Februari was de zonnigste wintermaand. Landelijk scheen de zon in de afgelopen maand circa 105 uur tegen 85 uur normaal. Het rustige weer leidde regelmatig tot mist die soms hardnekkig was en hinderlijk was voor het verkeer.
Kortom, voor de winterliefhebber viel het behoorlijk tegen. We hebben meerdere malen interessante situaties gehad maar het viel telkens net verkeerd.
Desondanks was de sfeer op het forum geweldig! Ik persoonlijk heb er enorm van genoten en ik hoop jullie ook!
Nog een aantal foto's van afgelopen seizoen. Met dank aan de leden van Onweer-Online!
Xraver
Robin Royce
Peepee
Lako
Leon Eikenaar
Koen Vreman
Justinos
Bolbliksem
Cerb
Doppie
Rots53
Tatanka
Onweerwoudenberg
In eerste instantie wou Callie-P met jullie terug kijken op afgelopen winter. Helaas heeft hij geen tijd kunnen vinden om dit te doen. (Misschien komt hij hier binnenkort nog op terug)
Namens de hele crew van Onweer-Online; Heel erg bedankt voor de gezellige en leerzame tijd. Hopelijk zien we jullie in het lente topic en voor de leden die in ''zomerslaap'' gaan, tot volgende winter!
Bron:http://www.knmi.nl, http://www.onweer-online.nl
P.s. Het winter kletstopic blijft gewoon open! | Gewijzigd: 1 maart 2015, 02:27 uur, door Stefanv