Het Azorenhoog gaat samensmelten met het Russisch hoog, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Eerste poging komt op de 26feb wanneer een hoge rug boven ons land gaat nestelen, maar deze wordt weer op vrijdag de 27ste teruggedrongen en probeerd het noordelijke laag een verbinding te maken met het laag wat dan ter hoogte van de Middellandseezee aanwezig is en zal 24uur lang de verbinding tussen het Azorenhoog en Russich hoog ophouden. Volgens EC is dan op de 28ste een huwelijk aanstaande. Op 2 maart vertrekken ze samen in het bootje om naar Moskou te gaan. Maar het huwlijk lijkt niet lang stand te houden, want op 5 maart gaan ze volgens GFS weer scheiden, de ene blijft in het oosten en trekt verder en de andere vertrekt richting IJsland en gaat later boven de kust van Noorwegen zich een tijdje nestelen, een trog van lage druk zakt diep over St Petersburg heen richting Roemenie hierdoor krijgen we te maken met een noord oostelijke stroming en dan zullen de nachten met matige nachtvorst verlopen. Op 8 maart gaat dit laag in de richting van Italie.
Sneeuw verwachting voor morgennacht.
Berichten samengevoegd door svenne | Gewijzigd: 21 februari 2015, 21:21 uur, door Roberto Koopman
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van dinsdag 24 februari tot zondag 08 maart
Synoptische ontwikkeling
Een sturend hoogtelaag bij IJsland gaat de komende 96 uur het weerbeeld boven onze omgeving bepalen doordat een bijbehorende hoogtetrog via ons land richting Middellandse Zeegebied uitzakt. Hierna zien we een hoogterug west van ons land opbouwen en deze rug verplaatst zich geleidelijk oostwaarts en passeert donderdag Nederland. West van de rug wordt een nieuw sturend laag in de buurt van IJsland belangrijk. Tot zover zijn de verschillende clusters het tamelijk sterk een smet elkaar. Echter wat de ontwikkeling na de vorming van dit laatste laag gaat gebeuren is onzeker. Het kan opnieuw een uitzakkende hoogtetrog boven onze omgeving worden, maar volgens andere oplossingen (deze clusters zijn in de meerderheid 1:2) kan er ook een uitbreidende Azorenhoog richting West-Europa optreden. Het gevolg is een afnemende kans op aanhouden van het wisselvallige weertype uit de meerdaagse periode.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De spreiding in de diverse pluimen is tot eind komende week tamelijk smal. Vanaf volgend weekeinde wordt de spreiding groter, maar blijft de meanderende westcirculatie de grootste kans maken.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig weer met af en toe zon, ook perioden met neerslag en maxima rond 7 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Groter wordende kans (richting 50%) op een iets minder wisselvallig weerbeeld met temperaturen rond of iets boven langjaargemiddelde waarden
Paraaf meteoroloog: debie
Uitgifte: 22/02/2015 03.25 uur LT
Bron: KNMI
KNMI Guidance:
MODELBEOORDELING:
Actueel hardnekkige mist in het oosten van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland en het noorden van Limburg. Zowel Hirlam als Harmonie gaven hier een signaal voor, waarbij Harmonie ook de plaats goed had. Doordat Harmonie nog steeds problemen heeft met bewolking op middelbare niveaus wordt stratiforme neerslag onderschat en lijkt het model trager te zijn dan Hirlam en EC. De passage van het koufront gaat in Harmonie juist sneller. Verder heeft Hirlam naast natte sneeuw ook ijsregen tot de mogelijkheden. Dit i.t.t. Harmonie die alleen een mengvorm van regen en natte sneeuw heeft. In de verticale profielen zien we net als gisteren en vannacht dat de smeltlaag op enige hoogte in Hirlam het meest uitgesproken is, vandaar het verschil in neerslagsoort. Gladheid lijkt onwaarschijnlijk, doordat wegen niet genoeg kunnen afkoelen met veel wind en bewolking.
NEERSLAG:
Boven het noorden van de FIR nog een enkele regenbui. Op nadering van het frontale systeem zondagavond van het westen uit regen of natte sneeuw. Met name richting het oosten wordt de kans op (natte) sneeuw steeds groter. Hirlam komt met ijsregen en gezien de progtemps is het niet onlogisch. Vooralsnog is het een aandachtspunt. Ontladingen in Harmonie op frontaal systeem zijn gevolg van graupel in de kolom. Na koufrontpassage winterse buien (hagel/onweer). Voor deze buien geldt 30-40 knopen schering (1-6 km) en een CAPE van 200-400 J/kg. Convectiemodus dus goed georganiseerde multicells.
TEMPERATUUR:
Tx vandaag rond 6 graden. Zondag op maandagnacht Tn richting 0 graden tijdens intensieve winterse neerslag. Tx morgen 8 C.
Toch kunnen dit soort situatie's wel eens interessant uitpakken(voor het oosten).
Guidance: http://www.knmi.nl
Afbeeldingen: http://www.wetteronline.de
Sneeuwpluim midden en daaronder noordoost. Vooral in het noordoosten flink wat leden die met de oper mee gaan. Sneeuw gaan ze daar wel zien maar of het blijft liggen zal (s)nowcasten worden.
Berichten samengevoegd door Stefanv | Gewijzigd: 22 februari 2015, 13:04 uur, door Stefanv
daar gaan ze weer richting 25-30cm. Sommige langlaufpistes zijn zelfs nooit gesloten geweest!
Klopt zie ook http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41784/het-ardennen-topic/
Ja Roberto WRF heeft er zin in. De ''nieuwe'' run -06Z- ook. Benieuwd wat EC12Z straks gaat laten zien!
3uur sneeuwval van 01:00 tot 04:00. Het zal dus voor de nachtbrakers worden.(
GFS12Z:
http://www.wetter3.de
KNMI Guidance:
NEERSLAG:
Op nadering van het frontale systeem vanavond van het westen uit regen of natte sneeuw. Met name richting het oosten wordt de kans op natte, maar ook droge sneeuw steeds groter. Hirlam komt met ijsregen en gezien de progtemps is het niet onlogisch. Vooralsnog is het een aandachtspunt. Ontladingen in Harmonie op frontaal systeem zijn gevolg van graupel in de kolom. Na koufrontpassage winterse buien (hagel/onweer). Voor deze buien geldt 30-40 knopen schering (1-6 km) en een CAPE van 200-400 J/kg. Convectiemodus dus goed georganiseerde multicells. | Gewijzigd: 22 februari 2015, 18:47 uur, door Stefanv
In het noordoosten 3 tot 4cm per uur.. Benieuwd of de temperatuur daar genoeg gaat zakken. Lijkt me wel in intensieve neerslag.
Edit: Wat erg positief is, HiRLAM laat ongeveer het zelfde scenario zien als EC.
| Gewijzigd: 22 februari 2015, 19:45 uur, door Stefanv
Terwijl EC juist het andersom laat zien die komt voor een paar dagen eerder met een winterse setting.En maakt het Azorenhoog verbinding met een hoog boven Rusland met bij ons een koude noordooststroming.
| Gewijzigd: 25 februari 2015, 09:32 uur, door Onweerfreak12
De ideale setting, daar komt EC en GEM mee.Ook CMA komt vanaf 7 maart met een zeer koude setting op de proppen.
Diepvrieskoude wat nu in Siberie ligt, gaat zich verplaatsen naar onze regio's. We moeten rekening houden met strenge nachtvorst, vanaf 6 maart.
Een laag wat zich gaat nestelen boven Roemenie, en een Scandihoog van 1045 hpa beide zijn de motor van de transportkoude.
EC komt met -12 of kouders zelfs op 1500 meter boven NL op 240+
| Gewijzigd: 25 februari 2015, 20:57 uur, door Roberto Koopman
EC12Z:
| Gewijzigd: 25 februari 2015, 20:48 uur, door Stefanv