-38 op 500hpa en -8 op 850hpa.
- Note: Voor wat het waard is.
De Jet gaat ook zuidelijker over Frankrijk, nu is de vraag of die zo blijft...en het liefst verder zakt.
Daarnaast ben ik ook nog in afwachting of de modellen ook mee gaan met een sterk hoog boven Alaska en later eind feb/begin maart een hoog boven Groenland.
Als we naar de sneeuwpluim van ECMWF kijken zien we inderdaad wel een toename van leden die sneeuwberekenen( op MT). We gaan het volgen!
Wel grote verschillen in de GFS18Z run van gisterenavond(Roberto zijn eerste sneeuwkaart is ook uit de GFS18Z run).
| Gewijzigd: 18 februari 2015, 16:54 uur, door Stefanv
een zwak jetje ligt net boven Belgie en nu komt deze foto op twitter langs, het is geen dronken piloot maar hier zie je dat de wind als een kurketrekker rechtsom om een zwakke jet draait. Het idee is iig hetzelfde wat bij de straalstroom gebeurd het draaien van warme wind om de as heen.
| Gewijzigd: 18 februari 2015, 16:53 uur, door Roberto Koopman
En alvast m'n excuses voor het plaatsen aangezien dit totaal niet in het topic thuishoort. | Gewijzigd: 18 februari 2015, 19:22 uur, door tukkerjasper
>>> http://onweer-online.nl/forum/topic/41941/weerfotos-van-lako/ <<<
En alvast m'n excuses voor het plaatsen aangezien dit totaal niet in het topic thuishoort. Absoluut een mooie foto, het lijkt op een cirrus spissatus,iig zijn het hoogte wolken. Door de ijskristallen zien ze er ook soms draderig of vezelachtig uit.
Edit svenne: afbeelding uit citaat gehaald | Gewijzigd: 18 februari 2015, 22:08 uur, door Sven
Welke voorwaarden zijn er nodig voor sneeuw.
Ten eerste natuurlijk neerslag, en een lage temperatuur. Ik lees af en toe een berichtje dat de temperatuur te hoog ligt voor sneeuw, tijdens een bui en ook langdurige buien daalt de temperatuur sowieso naar het vriespunt. op zich kijk ik hier niet zo naar.
Wat opvalt is dat GFS de laatste tijd steeds de temperatuur fout heeft, die ligt namelijk werkelijk 2 graden of meer lager dan uit hun computermodellen tevoorschijn komt. Er is laatst al een post geweest op weer.nl over dit probleem bij GFS.
De bovenlucht tussen 500hpa en 1000hpa koud genoeg zijn. Zo rond de -40
Hoe dunner de lucht, hoe kouder de lucht, want de dikte van de luchtlaag is van belang.
Dan is de vochtigheid en de temperatuur van de luchtmassa van belang, de zgn Theta-W
Weersituatie
Een lagedrukgebied boven ons land (positie nog niet echt goed in de kaarten) en een groot hogedrukgebied boven de Azoren veroorzaken de 23/24ste strook van buien vanuit het zeer koude noorden. De isobaren liggen zeer dicht bij elkaar, wat betekent dat er veel wind cq storm onstaat. De 24ste krijgen we een kouinval op hoogte. Sommige kaarten laten een bel koude lucht zien, rond de -40 op 5 kilometer hoogte.
Door het sterke windveld, zal de grondwind alleen maar verder gestimuleerd worden, waardoor buien (waarschijnlijk sneeuw) in een stroomversnelling ons land binnen stromen, we spreken nu nog niet over een sneeuwstorm want de timing moet dan wel correct zijn, maar met deze wind en neerslag type, sneeuw, natte sneeuw, hagel en regen is het oppassen in het verkeer.
De neerslag wordt door het zeewater van de Noordzee nog extra onstabiel hier kunnen onweersbuien makkelijk ontstaan, en kan de lading neerslag plaatselijk enorm zijn, omdat het temperatuurverschil vrij groot is, het zeewater is 6,8 graden en de lucht op 1,5 kilometer hoogte -8 graden, ontstaan er gemakkelijk flinke buien die steeds vanonderaf worden gevoed met opstijgende vochtige lucht.
Echter door sterke windvelden midden op de Noordzee zal het oppervlaktewatertemperatuur dicht bij de kust dalen omdat door de stroming veel kouder dieper gelegen water naar de kust gestuwd wordt. Ook na zware neerslag op zee, daalt het zeewatertemperatuur flink, waardoor het effect aan de kust van de 2m termperatuur te niet wordt gedaan, en dus veel koudere lucht het land binnenstroomt dan op de kaarten staat.
De dikte van de luchtlaag tussen 1000 en 850 hPa. moet tussen 1310 en 1280 meter zijn. Als de laag minder dik is dan 1280 meter, dan is de kans op sneeuw zeer groot.
De dikte van de laag tussen 1000 en 500 hPa moet tussen 5350 en 5200 meter liggen en bij een dikte lager dan 5200 meter is de kans op sneeuw 100%.
De Theta-W waarde. Die moet tussen 0 en 7 graden Celsius liggen.
De hoogte van het nulgradenniveau, die moet onder de 300 meter liggen, waar 0 meter natuurlijk het beste is. Boven de 400 meter valt er vaak natte sneeuw.
| Gewijzigd: 18 februari 2015, 22:03 uur, door Roberto Koopman
Zaterdag: Geleidelijk wordt het overal wisselvallig met vooral na de middag kans op winterse buien in Laag- en Midden-België en buien van smeltende sneeuw of plaatselijk sneeuw in Hoog-België.
Dinsdag: Dinsdag is het wisselvallig en winderig met kans op enkele winterse buien.
Voor wat betreft het weer van volgende week is de koers van het lage druk erg bepalend, ook het Azoren-hoog zwabberd bij de meeste modellen nog en dit is bepalend voor ons weerbeeld. Er zijn modellen met een uitloper van het hogedrukgebied richting Europa en dat zorgt vaak voor standvastiger weer, terwijl andere modellen het Azoren-hoog meer richting het noorden laten trekken.
Veel computermodellen laten zien dat in een warmere atmosfeer de verschillen in luchtdruk tussen de hoge luchtdruk bij de Azoren en het lagedrukgebied, dat bij IJsland ligt groter worden. Deze worden weergegeven in de NAO. Echter de atmosfeer kan chaotisch zijn dat de NAO flink kan variëren. Vandaar dat de laatste tijd de betrouwbaarheid van de NAO wordt betwist. Veranderingen hangen ook samen met zeewatertemperaturen en de warmte van de atmosfeer. Ook de de omvang van zeeijs en El Niño hebben hierop een effect. De NAO zou nu eigenlijk meer richting neutraal moeten gaan, maar dit blijkt echter (nog) niet het geval.
Verschillende modellen hebben ook nog steeds moeite om het hogedruk boven Alaska goed weer te geven, ook deze is van belang voor de koers van de diverse lagedrukgebieden die aankomende weekop het programma staan.
| Gewijzigd: 19 februari 2015, 21:07 uur, door Roberto Koopman
Voorjaar is synoniem voor de lente, astronomisch begint deze op 20 maart om 23.45 uur (als de dag even lang is als de nacht), en meteorologisch gezien altijd op 1 maart.
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zondag 22 februari tot vrijdag 06 maart
Synoptische ontwikkeling
Het centrum van een brede hoogtetrog bevindt zicht tussen IJsland en Scandinavië en zorgt voor een westelijke cyclonale stroming. In de loop van de periode wordt de stroming meer en meer zonaal. De as van de straalstroom bevindt zich in het algemeen dichtbij onze breedtegraad waardoor actieve fronten en lagedrukgebieden kunnen passeren.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het EPS is tamelijk eenduidig. Er volgt vanaf het weekend een tamelijk wisselvallige periode als gevolg van de bovengenoemde synoptische situatie. Wat hierbij in het oog springt is dat er af en toe vrij veel wind staat met volgende week in de kustprovincies waarschijnlijk frequent zware windstoten. Kansen op overschrijding van de weeralarmcriteria zijn vooralsnog klein.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij veel bewolking, van tijd tot tijd regen en soms veel wind.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk voortzetting van het wisselvallige weerbeeld met maxima rond normaal.
Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 20/02/2015 04.25 uur LT
Bron: KNMI
Johan Effing:
De laatste dagen is de luchtduk in stappen omlaag gegaan, van 1040 op woensdag naar 1010 hPa vanmorgen. Dit had alles te maken met het naderbij komen van fronten met regen en wind waarvan de eerste de afgelopen nacht is gepasseerd. In de verwachting zitten nog enkele fronten met regen die zullen vooral vannacht en morgenvroeg voor heel wat mm kunnen gaan zorgen.
Zondag lijkt het even wat droger en rustiger te worden met een zonnetje. Maar volgende week krijgt het wisselvallige weer opnieuw een impuls. Vanmorgen was op de computer een lange trend te zien die tot ver in maart vooruit reikt. Deze laat een trend zien dat de temperatuur voordurend beneden normaal laat uitkomen. Hier wordt je niet vrolijk van. Maar we moeten er natuurlijk bij zeggen dat het weer zijn eigen weg gaat en zich niets aantrekt van een computer berekening.
| Gewijzigd: 20 februari 2015, 08:29 uur, door Overbuurman