Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt met nauwelijks of geen wind. De temperaturen dalen vrij snel tot onder het vriespunt en op veel plaatsen wordt dichte aanvriezende mist gevormd.
Morgen kan het op sommige plaatsen lang duren vooraleer de mist optrekt.
Er is dus zowel vannacht als morgenochtend gevaar voor gladheid bij slechte zichtbaarheden!
Bron KMI
KNMI heeft hiervoor een code geel staan!
We hebben nog twee weken te gaan in februari en de klimaatmodellen gaan weer richting een winterse setting.
De maand maart zal koud van start gaan, en van lente-gevoel zal geen sprake zijn.
Er staan vollop wintersebuien vanaf 23 feb op het programma.
De NAO gaat weer neerwaards begin maart.
AMO is negatief, en dat betekent koude zeewater stroming op het noordelijke gedeelte van de Atlantisch Ocean, dit zorgt voor een koude lente start á la 2013. Hieronder een recent plaatje (thx @WeermanAshoka) van deze AMO index.
Op GFS na, gaan alle modellen voor onderstaand scenario. Opbouw van een sterk hoog boven Alaska en west Canada die op zijn beurt de koude arctische lucht richting West Europa drukt.
Wordt er nu pas vanaf maart kou verwacht (ook al is dat lange termijn) of toch vanaf volgend weekend? Wordt de kou weer doorgeschoven? | Gewijzigd: 15 februari 2015, 17:31 uur, door Marlies
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
De week van 23feb zullen wat nauwer moeten volgen de komende dagen, omdat de kans bestaat op sneeuw en storm en ook een combinatie van die twee. Ook bestaat de kans dat een behoorlijke hoeveelheid sneeuw gaat vallen, en meer dan we in januari hebben gehad de laatste modellen laten het wel een week lang sneeuwen. !!!!
Al op de 21ste zullen we te maken krijgen met veel wind.
Er komt een 950hpa laag net ten noorden van ons land, maar de koers is nog niet geheel duidelijk, op dit moment. De diverse ensembles laten dit front zowel ten noorden, als over ons land en zelfs iets ten zuiden trekken.
Aantrekkende wind op de 21ste
Sneeuw, sneeuw, sneeuw, sneeuw.....tot ?
Tot 1 maart dus....
950hpa passeert ons net ten noorden
Wind verwachting op de 23ste.
GFS 18z komt ook met een sneeuwdump....op de 27ste...zeker als de koers van dit laag nog iets zuiderlijker gaat....
24/25feb
....storm op komst.
| Gewijzigd: 16 februari 2015, 01:10 uur, door Roberto Koopman
En hoeveel graden zaten ze ernaast vannacht ? Als de computers dit niets eens kunnen waarnemen, zeker GFS, dan zijn die pluimen geen goede indicatie voor wat er gaat gebeuren.
Geen woord over strenge vorst net boven de grond....... | Gewijzigd: 16 februari 2015, 11:34 uur, door Roberto Koopman
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van woensdag 18 februari tot maandag 02 maart
Synoptische ontwikkeling
Een krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Finland trekt langzaam richting oost Europa en krijgt in de nieuwe week verbinding met het Azorenhoog. Dinsdagochtend passeert er een zwakke frontale zone en ook vrijdag lijkt er tussen twee hogedrukkernen een zwak koufront te passeren. In het algemeen is het hogedruk die voor rustig en droog weer zorgt. Komend weekeinde trekt een kleine actieve oceaandepressie net zuid van ons land langs. Eerdere runs hadden een noordelijkere oplossing met veel wind. Hoe de koers ook is het is het begin van een periode waarin zonaliteit, wisselvalligheid en soms ook veel wind het weerbeeld bepalen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De eerste dagen zeg maar tot zaterdag nog steeds de tamelijk strak begrensde pluim met een flinke dagelijkse gang in de temperatuur. 's Nachts een paar graden vorst en overdag soms richting 10 graden, ook de wind is eerst erg rustig. Vanaf zaterdag trekt er een oceaandepressie op een wat zuidelijker track dan in eerdere runs richting Belgie, het begin van een periode met wisselvallig weer. Kijkende naar de clusterkaarten zijn er verschillende oplossingen voor de baan van de voor zaterdag verwachte depressie. Dus ook oplossingen met veel noordelijker koers. Duidelijk is wel dat de hoofdrichting van de wind vanaf het weekeinde zuidwest is, maar meer dan een 7 tot 8 Bft lijkt er overigens in onze kustgebieden niet in te zitten.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanvankelijk is er geregeld zon en het blijft droog. Vanaf vrijdag wordt het wisselvallig, De temperatuur ligt gedurende de nachten rond het vriespunt en overdag wordt het ongeveer 7 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op aanhoudend wisselvallig weer. De temperatuur ligt waarschijnlijk op of iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.
Paraaf meteoroloog: kroonenb
Uitgifte: 16/02/2015 04.19 uur LT
Bron: KNMI
En hoeveel graden zaten ze ernaast vannacht ? Als de computers dit niets eens kunnen waarnemen, zeker GFS, dan zijn die pluimen geen goede indicatie voor wat er gaat gebeuren.
Geen woord over strenge vorst net boven de grond.......
Even een kleine Nuance in dit verhaal.. natuurlijk kan "Janmetdekorteachternaam" de temperatuur kaarten gebruiken voor zijn analyse. Tenslotte zijn deze net als alle andere kaarten ( 500hPa , neerslagkaarten enz enz) allemaal gebasseerd op hetzelfde computermodel en zijn net zo betrouwbaar voorzover je deze lange termijn als betrouwbaar betiteld.
Overigens zijn de kaarten die ze bij het nieuws laten zien temperaturen op 1,5 (2) mtr hoogte en niet op 10 cm hoogte.. en volgens mij komt dat aardig overeen met dat plaatje wat je post
Ik zou je optimisme graag delen, maar uitspraken als " sneeuw op komst" en " sneeuwdump' geven een hoop dat aan een zeer dun draadje hangt en mijn inziens met de huidige runs heeft het weinig kans van slagen.
Hieronder dezelfde kaart die je gebruikt hebt.. Hierin kun je mooi zien dat het Azorenhoog de Lagedruk voert met Warme lucht.. hetgeen de temperaturen verklaart op 2mtr.
Dat het zo "mengt" met elkaar kun je ook mooi zien op de kaart van de jetstream... deze ligt met een brede lijn over ons heen..
Hier heb ik het kaartje met de "minimale " temperaturen staan.. dus niet eens het gemiddelde..
De andere kaarten zoals 850hPa (deze is zo rond de -6 graden af ten toe)) en 850hPa theta e zijn in de 18h run wel goed maar met de 2 bovenstaande kaarten denk ik dat het eerder guur en nat wordt dan dat we een wit tapijjt krijgen.
In de nieuwe GFS run wordt het ook al iets terug gedraaid allemaal.
Maar kijk ook eens naar de maximale temps... 11 graden op de dag van je sneeuwdump.. ( let wel deze kaart is zelfs voor 6uur AM(!) )
Super dat er gezocht wordt naar mogelijkheden tot winterweer..maar ik denk eerlijk gezegd nog steeds dat het echt voorbij is op misschien een hele kleine speldeprik in het Noorden/oosten...
Kijk ook eens naar de pluimen...... GFS weet niet eens wat " onder nul" betekent en EC heeft een marge van ergens tussen de 2 en 8 graden ..
| Gewijzigd: 16 februari 2015, 12:50 uur, door Callie-P
Ik ben blij dat er terug wat leuks op de kaarten komt, maar zoals ik dit weekend al zei: de pluimen zullen dan toch dringend moeten veranderen.
Er is zelfs amper nachtvorst terug te vinden op de pluimen...
Maar laat ons samen duimen natuurlijk
Ik ben blij dat er terug wat leuks op de kaarten komt, maar zoals ik dit weekend al zei: de pluimen zullen dan toch dringend moeten veranderen.
Er is zelfs amper nachtvorst terug te vinden op de pluimen...
Maar laat ons samen duimen natuurlijk
Ik denk dat het verhaal van de KNMI weerman wel behoorlijk juist is ( zie post " overbuurman")
"hoe de koers ook is het is het begin van een periode waarin zonaliteit, wisselvalligheid en soms ook veel wind het weerbeeld bepalen."
Maar goed het is zeker niet uitgesloten dat er winterse neerslag mogelijk is.. maar zoals ik al eerder zei.. ik denk hoogstens in de natte vorm waarbij misschien (!) het noorden en het oosten wat meer kans hebben op koude.
Mei, mag bet wat mij berterft geen winter zijn maar lente met een vleugje zomer. Halverwege april mag het echt wel over zijn met de winter en ik schrijft de maanden Maart en begin april zeker nket af
nee want we hebben nog steeds winter dus waarom niet van de kaarten mogen genieten?