Ik vind je argumenten altijd interessant en hoop al weken en weken dat je gelijk krijgt! Alleen, 't duurt zo lang... Maar goed, in maart wil ik ook nog wel op de schaats... (van dit jaar dan).
Edit svenne: citaat beetje ingekort zal het nog korter maken.... Kat, dit gaat gewoon gebeuren. Morgen wordt een spannende dag, het is erop of eronder...
EC komt er iets eerder mee, rond de 20ste en GFS nu rond de 22e. met de eerste signalen.
Hieronder de kaart van de 25ste, waarin een perfecte setting is te zien, met een laag boven de Azoren, Arctische lucht met tal van sneeuwbuien vanuit het noorden richting ons land.
Nu is bovenste plaatje nog iets te ver om uberhaupt over zekerheden te praten, toch wil ik ook geen valse hoop geven, maar deze signalen zitten al zo lang in de pen, nu staat het ook eindelijk op de tekentafel en dat is al veel beter dan we eerder hebben gezien.
| Gewijzigd: 12 februari 2015, 00:30 uur, door Roberto Koopman
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zaterdag 14 februari tot donderdag 26 februari
Synoptische ontwikkeling
Een krachtig boven het oosten van Europa blijft tot halverwege de volgende week min of meer stationair. De westelijke stroming krijgt boven het westen van Europa een sterk diffluent karakter. Storingen die in het weekeinde vanaf de oceaan en de Britse Eilanden naderen, buigen hierdoor af in zuidoostelijke richting. Een eerste afsnoerend hoogtelaag trekt zondag via België naar het zuidoosten en vult op. In een volgende hoogtetrog die dinsdag van het westen uit nadert, vindt boven Frankrijk een volgende afsnoering plaats. Vanaf woensdag zien we dat het Azorenhoog zich uitbreidt en een verbinding vormt met het continentale hoog. De dagen daarna neemt het continentale hoog in betekenis af, maar blijft de west-oost georiënteerde Azorenhoog net ten zuiden van ons land.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Vrijwel alle EPS-leden laten het hoogtelaag dit weekeinde via Belgie en Frankrijk zuidoostwaarts trekken. Grootste neerslagkansen dan voor het zuiden en zuidwesten. Daarna wordt ook de volgende afsnoering min of meer consistent door de verschillende leden beschreven. Vanaf midden volgende week zien we in 60-70% van de leden een zwak anticyclonale westelijke stroming, waarin soms een storing in afgezwakte vorm passeert. Daarnaast is er een 30-40% kans op een wisselvalliger weertype waarbij het hoog boven de Azoren minder invloed heeft en ons aandachtsgebied meer onder cyclonale invloed ligt van een laag boven het noorden van Europa.
Samenvatting meerdaagse-periode:
In het algemeen rustig met vooral de eerste dagen kans op wat regen.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (60-70%) op rustig weer met slechts af en toe regen en maxima rond normaal. Er is ook ongeveer 30% kans op een wisselvalliger weertype met temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde.
Paraaf meteoroloog: diepevee
Uitgifte: 12/02/2015 10.31 uur LT
Bron: KNMI
| Gewijzigd: 12 februari 2015, 12:50 uur, door reedtimmer
Als ook morgen de diverse modellen geen veranderingen aanbieden dan is het echt voorbij.
| Gewijzigd: 12 februari 2015, 16:47 uur, door Roberto Koopman
Als ook morgen de diverse modellen geen veranderingen aanbieden dan is het echt voorbij.
Nou, dat was het dan voor dit winterseizoen, vrees ik...
Als ook morgen de diverse modellen geen veranderingen aanbieden dan is het echt voorbij.
Nou, dat was het dan voor dit winterseizoen, vrees ik... Noujah echt klagen hoeft ook niet nog aardig wat winter gehad voor Nederlandse begrippen.
De echte kou zal wel gebeurd zijn. Aangezien de temps keer op keer aardig hoog uitvallen.
Meer: http://www.art-of-thunders.nl/weerbericht-waarschuwingen/de-pluim-/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Gisteren steeg met veel zonneschijn het kwik in het zuiden van het land naar ruim 11 graden. Uit de wind en in de zon krijg je dan al snel de lentekriebels. Vandaag worden ook hoge temperaturen voor half februari verwacht. Wel trekken in het westen en zuiden van het land meer wolken voorbij met lokaal zelfs een spatje lichte regen. Hierbij waait en veelal matige wind uit het zuidoosten. Toch loopt de temperatuur op naar een graad 9 in het Waddengebied tot plaatselijk opnieuw 11 graden in het oosten van Brabant en Limburg. De tweede helft van februari begint ook zeker niet winters.
Vervolg van het weekend
Op de weerkaarten koerst dit weekend een lagedrukgebied ten zuiden van ons langs via Frankrijk naar Italië. Hiermee trekken zondagnacht ook de meeste wolkenvelden naar het zuiden weg. Wel kunnen er laaghangende wolken vanaf de Noordzee de noordelijke provincies bereiken waardoor hier de zondag lokaal grijs van start gaat. Verder zuidwaarts in het land schijnt de zon volop. In de loop van de dag klaar het ook in het noorden op. Met een zwakke tot matige oostelijke wind wordt het rond 5 graden in Noord-Nederland tot maximaal 10 graden in het zuiden.
Kracht van de zon
De daglengte neemt in februari snel toe. De zon kan halverwege de maand al weer zo’n 10 uur schijnen. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. In februari is de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt in Nederland nog gering. Toch levert de laagstaande zon al wel aangename warmte op.
Lichte hooikoortskriebels
De wat hogere temperaturen bevorderen de ontwikkeling van de planten. Ook de ontwikkeling van de katjes van Hazelaars en inheemse Zwarte elzen gaat dan door. Bij droog weer geven deze katjes zelfs al pollen af aan de buitenlucht. Mensen die gevoelig zijn voor het pollen van Hazelaars of Elzen kunnen dat dan merken aan de hooikoortsachtige klachten die ze ondervinden. De meldingen op de Pollennieuws site laten zien dat het aantal mensen dat klachten ondervindt toeneemt.
Volgende week geregeld zonneschijn
Na het weekend zien we de zon geregeld. Vooral maandag verloopt overal in het land uitermate zonnig. Met weinig wind uit een zuidoostelijke richting wordt het rond 5 graden in het noordwesten tot 9 graden in het zuidoosten. Dinsdag begint daarentegen op veel plaatsen bewolkt, maar het blijft vrijwel droog. In de middag breekt vanuit het westen de zon wel weer door. Vanaf woensdag breekt de zon weer vaker door en blijft het tot het weekeinde droog. Tijdens de nachten kan het landinwaarts licht vriezen, maar met middagtemperaturen van 7 tot 10 graden is het een paar graden zachter dan normaal in deze tijd van het jaar. Uit de wind in de zon worden de lentekriebels waarschijnlijk nog heviger.
Lees ook:
Gisteren steeg met veel zonneschijn het kwik in het zuiden van het land naar ruim 11 graden. Uit de wind en in de zon krijg je dan al snel de lentekriebels. Lentekriebels?
Bij mij kriebelt er wel wat anders... Alaaf allemaal, ik ga een paar dagen wat naders doen dan me met het weer bezig houden.
Hopelijk heb je iets aan de volgende uitleg:
http://saskia.weerwoord.be/wzkaartenuitleg/wzkaarten.htm#500
We hebben nog twee weken te gaan in februari en de klimaatmodellen gaan weer richting een winterse setting.
De maand maart zal koud van start gaan, en van lente-gevoel zal geen sprake zijn.
Er staan vollop wintersebuien vanaf 23 feb op het programma.
De NAO gaat weer neerwaards begin maart.
AMO is negatief, en dat betekent koude zeewater stroming op het noordelijke gedeelte van de Atlantisch Ocean, dit zorgt voor een koude lente start á la 2013. Hieronder een recent plaatje (thx @WeermanAshoka) van deze AMO index.
Op GFS na, gaan alle modellen voor onderstaand scenario. Opbouw van een sterk hoog boven Alaska en west Canada die op zijn beurt de koude arctische lucht richting West Europa drukt.
Te zacht is eigenlijk een understatement... Met 7,8 hellmannen valt deze winter in de warmste catogorie "buitengewoon zacht"
tenzij er nog 2,2 hellmannen gehaald worden dat gaat ze 1 trede hoger....maar gezien de ontwikkelingen op dit moment vrees ik dat dat te hoog gegrepen is voor deze winter. Ze staat nu op de 110de plek ..de afgelopen winter stond op de 115de plek... Tja gaan we de cyclus in van 4 warme winters ?
| Gewijzigd: 15 februari 2015, 11:07 uur, door Callie-P
Te zacht is eigenlijk een understatement... Met 7,8 hellmannen valt deze winter in de warmste catogorie "buitengewoon zacht"
tenzij er nog 2,2 hellmannen gehaald worden dat gaat ze 1 trede hoger....maar gezien de ontwikkelingen op dit moment vrees ik dat dat te hoog gegrepen is voor deze winter. Ze staat nu op de 110de plek ..de afgelopen winter stond op de 115de plek... Tja gaan we de cyclus in van 4 warme winters ?
Na een diepe winterslaap, ben ik weer terug. Qua Hellmanpunten, een winter van niks geweest.
Visueel gezien, hadden we toch wel twee weken winter.
Eerlijk gezegd heb ik liever twee weken iets-onder nulwinter, dan 3 dagen strenge vorst en verder niets.
Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt met nauwelijks of geen wind. De temperaturen dalen vrij snel tot onder het vriespunt en op veel plaatsen wordt dichte aanvriezende mist gevormd.
Morgen kan het op sommige plaatsen lang duren vooraleer de mist optrekt.
Er is dus zowel vannacht als morgenochtend gevaar voor gladheid bij slechte zichtbaarheden!
Bron KMI | Gewijzigd: 15 februari 2015, 14:44 uur, door Justin