20.01.2015 09:53
We bevinden ons vandaag in een omvangrijk en nagenoeg gradiëntloos gebied. De aanwezige lucht is de onderste kilometer van de atmosfeer is vochtig. Op uitgebreide schaal komt lage bewolking (stratus), nevel en in het West-Brabant lokaal mist (wolken op de grond) voor. Alleen als de wind aantrekt en drogere lucht aanvoert, komt er ruimte voor de zon.
Geringe bewegingen
Tot het weekeinde bepaalt een boven het westen van Europa gelegen hoogtetrog het weer. De drukverschillen op grondniveau zijn gering. Als gevolg daarvan waait het niet of nauwelijks. In de loop van de middag loopt de luchtdruk ten zuidoosten van ons land op. Als gevolg daarvan trekt de zuidelijke wind iets aan. Deze beweging in de onderste laag van de atmosfeer zou er voor kunnen zorgen dat er een paar gaatjes in het wolkendek ontstaan. Hogedruk ten zuidoosten van ons land trekt komende nacht en morgen naar Duitsland. Tegelijkertijd zien we dat er in de frontale zone boven de Britse eilanden een lagedrukgebiedje afsnoert richting Frankrijk. Door deze subtiele luchtdrukveranderingen trekt de wind geleidelijk verder aan en draait van zuid naar oost tot zuidoost. De beweging in de atmosfeer en de aanvoer van wat drogere lucht uit Duitsland zou er toe moeten leiden dat er in de loop van de nacht en morgen overdag in het zuidoosten en oosten van het land ruimte komt voor de zon. De kans op mist tijdens nachtelijke opklaringen is niet groot omdat de aangevoerde lucht droger is, er kunnen wel mistbanken ontstaan. De opklaringen worden berekend door de nieuwste berekeningen van het ECMWF. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat weermodellen nog altijd moeite hebben met situaties waarin het weer zich afspeelt in de onderste laag van de atmosfeer. Als we de nieuwste ECMWF blijven volgen, zou de zon ook op donderdag redelijke kansen hebben, vooral in het zuiden en zuidwesten van het land.
Rustig en grijs met lage wolken, nevel boven rimpelloos water... Foto: Ben Saanen, Budel-Schoot
Intussen op de Noordzee
De stratusbewolking boven Nederland is vrij saai. Op de Noordzee zien wel een aantal spannende wolken. Rondom een klein lagedrukgebiedje, gevuld met ijskoude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer, trekkend van de Duitse Bocht richting Denemarken zien we indrukwekkende buienwolken met goed omwikkelde ijskappen. Ui t buien, die soms met even het land, bereiken viel vanochtend op Terschelling en op de Maasvlakte een winterse bui, met hagel en natte sneeuw!
Indrukwekkende buienwolken op de Noordzee met ijskap. Gezien vanaf Terschelling, gisteren. Foto: Sytse Schoustra
Natte sneeuw, regen en hagel vanochtend op Terschelling... Foto: Sytse Schoustra.
Weinig dagelijkse gang
Door lage wolken en lokaal mist is er weinig dagelijkse gang. Tijdens opklaringen kan het ’s nachts een graadje vriezen, overdag komt het kwik een paar graden boven het vriespunt. Tijdens brede opklaringen wordt het kouder, komende nacht gaat het 2 tot 3 graden vriezen.
Meer beweging
Tot het weekeinde blijft Nederland in een soort Niemandsland liggen. Lagedrukgebieden trekken ten zuidwesten van ons land via Frankrijk naar de Middellandse Zee. Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied houdt storingen op de Atlantische Oceaan tot zaterdagavond tegen. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend komt er weer beweging in de atmosfeer. Op nadering van een frontaal systeem neemt de zuidenwind toe en gaat het op zee regenen. Als de Nederland het land optrekt, gaat de regen in de koude lucht in de onderste laag van de atmosfeer over in sneeuw of natte sneeuw. Na passage van de storing draait de wind naar noordwest en stroomt er minder koude lucht naar ons land en loopt het kwik op naar 5 of 6 graden. Volgende week, de laatste week van deze wintermaand, verloopt naar alle waarschijnlijkheid zachter dan de komende week. Na passage van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied met in de nacht naar zondag mogelijk nog een graadje vorst en zondag overdag droog en vrij zonnig weer, zien we op de Oceaan bij IJsland weer diepe depressies. Tussen de lagedrukgebieden en een standvastig Azorenhogedrukgebied zien we in de loop van de week een in kracht toenemende west- tot noordwestelijke aanvoer van zachte lucht en regelmatig storingen met regen en wind.
Zaterdagnacht en ochtend kans op sneeuw? Foto van de 80-jarige Johan Effing uit Losser van zaterdag 17 januari.
Bron: MeteoGroup
Lees ook:
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/fdd26c02a0d09ab192fe1b87dfd9a4b7/article/bansi.html
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/b102d8915d11c847046067542747f5fc/article/later_licht_winters_door_verandering_stromingspatroon.html
- http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/8809fbe991e0ea7605e5976b7667c2d4/article/uizonderlijke_warme_periode_nog_niet_voorbij.html
| Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s