actuele estofex
Veel modellen gaan in de nieuwe runs hier weer voor,komend uit het zuid/westen en wegtrekken via het noord/oosten. Het is echt nowcasten en het is weer een dolle boel per run zoals wel vaker met situaties.
Wrf en harmonie nog steeds beiden op de trog en ook gfs gaat in de nieuwe run hiervoor weer vanacht.
Harmonie berekent hem iets noorderlijk en minder actief
En voor de goede orde de nieuw estofex...voor verloop van woensdag vanaf 6z.
http://www.estofex.org/
| Gewijzigd: 13 januari 2015, 23:51 uur, door Tatanka
Een hoogtetrog gevuld met koude lucht (T500<-35 C) trekt van west naar oost over het aandachtsgebied. De as hiervan passeert vanmiddag. Vanochtend en vanmiddag trekt een kortgolvige trog die gekarakteriseerd wordt door EC van zuidwest naar noordoost. In de avond bewandelt een trekrug dezelfde route. Een snel uitdiepend laag koerst intussen richting Schotland, waar het donderdagmiddag aankomt. Bijbehorend warmtefront bereikt in de nacht naar donderdag het westen en enkele uren later bevindt Nederland zich in de warme sector. Bijbehorend koufront bereikt donderdagmiddag de westkust en verlaat donderdagavond het oosten. Na passage wordt opnieuw polaire lucht aangevoerd en daalt T500 naar waardes tussen -25 en -30 C.
MODELBEOORDELING:
De onzekerheden zijn in de nieuwe runs afgenomen. Hirlam laat de kortgolvige trog nu niet meer uitdiepen tot een laag met aan de zuidflank een venijnig windveld. Wel zijn er verschillen in detaillering van het bijbehorende neerslagpatroon zichtbaar en laat EC het vanmiddag sneller opklaren. De timing van het koufront is nu nagenoeg gelijk in de modellen, maar wel valt op dat er met name in Hirlam frontolyse optreedt. Mogelijke verklaring is een NVA-maximum in de nabijheid vanwege rechteruitgang van de jet. Een diffluent stromingspatroon op hoogte is dan weer niet overtuigend aanwezig.
WIND:
In de nacht naar donderdag zware windstoten in de kustprovincies, in de ochtend ook dieper landinwaarts, met name in de Limburgse heuvels. Glameps komt met hoge kansen voor zware windstoten die heel wat verder reiken dan de kustprovincies. De gemiddelde wind gaat naar een 8 op nadering van het koufront, Harmonie komt boven zee met 9 Bft, een waarde die in de overige modellen vooral voor de noordelijke Noordzeedistricten weggelegd is. Na passage van het koufront is de windafname slechts tijdelijk. Donderdagavond trekt de wind al weer aan en uiteindelijk zullen de noordwestelijke kustgebieden weer te maken krijgen met zware windstoten.
BEWOLKING:
Cb's, toppen vanmiddag tot FL260 in de koudste lucht. De toppen worden lager na passage van de hoogtetrogas. Na passage rugas frontale bewolking, op z'n laagst Sc-niveau, in intensievere neerslag op het front wellicht stratus. Gezien de onstabiele opbouw op het koufront kans op ingebedde Cb's, al komen de toppen niet veel hoger dan FL100. Na passage koufront weer cumuliforme bewolking en 1 a 2 uur later ontwikkelen er weer CB's. Toppen nog niet veel hoger dan FL130.
NEERSLAG:
Buien, mogelijk met hagel, onweer en natte sneeuw. Convectiemodus: multicell (effectieve schering in de orde grootte 30-40 kn, CAPE laag). Na passage rugas van het westen uit frontale neerslag (vloeibaar). Op het koufront buiig karakter. Achter het koufront, zo'n 1-2 uur later, ontwikkeling van buien. Vooralsnog in deze verwachtingsperiode boven zee. Kans op onweer. Tevens AIL-situatie.
Kustregio's morgenochtend veelal stormachtig beslist nog geen storm >>kansen liggen er wel voor. Momenteel signalen op zee nog richting >>vrijdag wel. Moet komende runs duidelijk worden. Nog een 2 tal runs te gaan voor de signalen komen.!!.
We gaan dus rustig aan kijken naar morgen modellen zitten gelukkig qua windstoten eens wat meer op lijn. Ook harmonie is duidelijk wat rustiger hetgeen kan duiden dat het koufront nog deels niet convectief is. Mogelijk buiig/mogelijk gewoon (mot)regen. >>>Komende runs moet dat meer en meer duidelijker worden. Langs de kust kom ik dan ook momenteel niet verder dan hard/stormachtig 7/8bft..donderdagochtend. Windstoten vinden we veelal terug in de orde van 80-90 km per uur. Ec en gfs laten beiden uitschieters welliswaar naar de 100 km gaan=aandachtspuntje. Harmonie volgt gestaag!!
In de middag tijdelijk wat rustiger
Met name hirlam,en Gfs in de nieuwe runs later richting vrijdag kans op 9bft wadden/uiterste noord-westen. Op nadering van nieuwe windveld van het laag. Elders langs de kust 7/8 bft. Windstoten blijven aardig gelijk aan donderdagochtend tot 100km per uur.
Gfs richting vrijdag.
Binneland bij vlagen onstuimig.
non-convective windstoten veelal tot 80 km/u max 90km/u. Later in de nacht net als kust (zie boven)mogelijk toenemde op iets zwaarder.
Mvg niels
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 11:25 uur, door Tatanka
Komende nacht zware windstoten in de kustprovincies. In de ochtend ook dieper landinwaarts, met name in de Limburgse heuvels. Glameps bevestigt dit beeld, al geeft ook verder landinwaarts. De gemiddelde wind gaat naar een 8 op nadering van het koufront, Harmonie komt boven zee met 9 Bft, een waarde die in de overige modellen vooral voor de noordelijke Noordzeedistricten weggelegd is. De sterkste wind lijkt enkele uren voor het koufront voor te komen. Dit lijkt gekoppeld aan een pre-frontale Low Level Jet, die goed te zien is in de verticale doorsneden. Na passage van het koufront is de windafname slechts tijdelijk. Donderdagavond trekt de wind weer aan en uiteindelijk zullen de noordwestelijke kustgebieden mogelijk weer te maken krijgen met zware windstoten. Hirlam komt hier overigens enkele uren eerder mee.
KNMI
Zijn windstoten maximaal 100km. Daarbij geven ze geen codes af voor storm..alleen voor windstoten. Enkel en alleen voor de scheepsvaart stormwaarschuwingen.
Code oranje windstoten
windstoten (minstens 100 km/uur, aan de kust in de winterperiode (november tot en met april, tenzij het bladseizoen aanleiding geeft hiervan af te wijken) minstens 120 km/uur).
Meer dan één waarschuwing
De waarschuwingen worden minstens elke drie uur geactualiseerd en wanneer daar aanleiding toe is nog vaker. Een waarschuwing voor gevaarlijk weer wordt maximaal 48 uur tevoren uitgegeven, een waarschuwing voor extreem weer Code oranje maximaal 24 uur tevoren. Indien het voor 90 procent zeker is de verwachte weersituatie zich gaat voordoen wordt de waarschuwing opgeschaald naar een Weeralarm.
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 23:57 uur, door Tatanka
Dit kleurtje is echt een Windkracht 11......waarom nog geen waarschuwing code Oranje......op KNMI ?
zijn windstoten maximaal 100kkm.
Volgens mij gaan we over de 100km heen, zo niet nog hoger...GFS al bijgesteld....
Volgens mij gaan we over de 100km heen, zo niet nog hoger...GFS al bijgesteld....
Zie bericht boven roberto koopman Code oranje zit er niet in....daarbij word er gebruik gemaakt van meerdere modellen..Gfs is de enigste die dit laat zien. De kans is gewoon te klein!!!. Dat bepalen zie niet op 1 model het is een samenloop van meerdere modellen.
Daarbij heb je ook nog eens een 6z run ook....terwijl we inmiddels al 2 runs verder zijn.
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 23:57 uur, door Tatanka
Vandaar dus. KMI geeft code geel met mogelijke uitschieters tot 90 km/u . Verschil t.o. de vorige winderige dagen is dat het binnenalnd ook serieuzere windstoten kan krijgen (Dat maak ik eruit op althans ). Code oranje moet idd pas afgegeven worden als we echt al aan regionale schade denken. | Gewijzigd: 14 januari 2015, 23:54 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Vandaar dus. KMI geeft code geel met mogelijke uitschieters tot 90 km/u . Verschil t.o. de vorige winderige dagen is dat het binnenalnd ook serieuzere windstoten kan krijgen (Dat maak ik eruit op althans ). Code oranje moet idd pas afgegeven worden als we echt al aan regionale schade denken. Code geel is zeker op zijn plaats
In het Binnenland van België momenteel stevige wind (naar binnenlandse begrippen). Naar mijn gevoel iets meer wind als de vorige 'storm' (hier max 75 km /u). Maar vooral de gemiddelde windkracht lijkt iets hoger te liggen. De vorige storm waren vooral stevige windvlagen waar met momenten de wind volledig leek weg te vallen, terwijl ik nu de wind constant hoor blazen.
Wat is eigenlijk de Nederlandse term voor sustained wind?
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar