En hier missen we het lijntje uiteraard weer,nouja alweer pech gehad,Stavoren zojuist een schuiver van maar liefst 111km/hr,zal bij de volgende kaart van weerplaza er wel op komen te staan.
Bron en meer gegevens: http://www.yr.no/sted/Norge/Hordaland/Ulvik/Finse~111121/
Edit: meldingen omtrent lokale waarnemingen van de actuele weersituatie worden verplaatst naar het waarnemingentopic. | Gewijzigd: 10 januari 2015, 13:13 uur, door Justin
http://www.knmi.nl/cms/content/24834/lagedrukgebied
| Gewijzigd: 10 januari 2015, 13:46 uur, door Tatanka
En hier missen we het lijntje uiteraard weer,nouja alweer pech gehad,Stavoren zojuist een schuiver van maar liefst 111km/hr,zal bij de volgende kaart van weerplaza er wel op komen te staan.
Het lijntje is er wel maar als ik naar de grafieken van wind en windsnelheid kijk waar die gepasseerd is zie ik op maar een enkele plaats een plotse toename van de wind, op de meeste plekken lijken de snelheden van wind en windstoten geleidelijk toe te nemen tot en met het passeren van het lijntje waarna alles inkakt.
HiRLAM geeft de wind vrij goed weer en kan gevolgd worden. Voor de windstoten lijkt Harmonie er beter op te zitten. In onze kustdistricten meestentijds 8 Bft, in het noorden mogelijk 9 Bft. In de warme sector in de kustprovincies zware windstoten tot 100 km/uur, verder landinwaarts tot 90 km/uur. Op passage van het koufront komt daar kortdurend nog iets bij. De kustgebieden kunnen dan tot 120 km/uur gaan, landinwaarts zeer kortstondig tot 110 km/uur. Harmonie geeft zeer lokaal nog iets meer als op het koufront ook nog enige convectie optreedt. Kans op grootschalige overschrijding van 100 km/uur boven land (= code oranje) is vooralsnog niet groot, lokaal is het echter wel mogelijk.
BEWOLKING:
Zolang het koufront niet voorbij is komt er geen structurele verandering in de wolkencondities. Op koufrontpassage zijn enkele verscholen Cb's mogelijk, erachter een cumuliform beeld in de polaire lucht. De bovenlucht wordt geleidelijk aan kouder vanuit het noorden en dat levert dan in maandag een toenemende kans op Cb's op met toppen tot FL220 in het noorden van het land.
NEERSLAG:
Bij het koufront een tamelijk smalle zone (Squall line achtig, flinke windshear) met buiige regen die snel overtrekt. Harmonie geeft daar een licht onweerssignaal op, wat vooralsnog niet noemenswaardig is, maar een aandachtspunt. Onweerskansen nemen morgen wel toe wanneer de onstabiliteit verder toeneemt. Verder is de bovenlucht morgen dermate koud dat korrelhagel en natte sneeuw mogelijk zijn. NESO geeft hiervoor al een signaal.
Bron:knmi
10/11bft wadden/langs de kust 9bft.
| Gewijzigd: 11 januari 2015, 00:01 uur, door Tatanka
GFS kaartje voor donderdag:
Dan een kaartje van de windstoten ( 50 knots is 92 km/h ) :
En dan nog de neerslag:
Ec laat het laag ongeveer gelijk lopen met dat van GFS tot en met donderdag ( bij GFS ligt het iets westelijker dan bij EC) maar vanaf vrijdag laat EC het lagedrukgebied meer naar het noordoosten trekken dus mogen we dan volgens Ec minder wind verwachten. Bij GFS gaat het laag veel minder snel naar het noordoosten waardoor we langer wind krijgen.
10/11bft wadden/langs de kust 9bft.
9, misschien 10 bft op de Wadden, kustprovincies 7-8, lokaal 9 bft
Dat klopt ruben daarom citeer ik ook uit mijn bericht.>>>>>Vooralsnog maar even met een koreltje zout nemen in de vorige run was er nog geen sprake van. En bij Ecmwf vinden we dit niet terug op deze dagen.
Maar dat Gfs zon rare run erdoorheen mikt kan wijzen op rapid cyclonessis. Door de sterke Jet-stream die aanwezig is opties voor secundaire laagjes die elk venijnig en fors kunnen uitpakken nog voor de donderdag laag uit>>>>Nou idd weer rustiger bij gfs.
Ook aangegeven in de guidance van knmi:
Synoptische ontwikkeling
De synoptische situatie voor de aandachtsperiode is nog steeds tamelijk eenduidig. Er is sprake van lagedruk in het noordelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan en dit zorgt voor een zonale stroming, die enigszins meandert. De sterke straalstroom zorgt ervoor dat in de in- en uitgangen van tijd tot tijd golven worden aangeslagen hetgeen leidt tot snelle cyclogenese.
Van tijd tot tijd dus met nog geen concrete optie...dus daarom ook even de uitschieter in de gfs. Zoals je ziet is die kans nog wel aanwezig (zie post lako hierboven) maar in minder mate.
Om even een voorbeeld te geven Ecmwf met het hoofdlaag (geel). En de secundaire opties(Rood).
| Gewijzigd: 11 januari 2015, 12:59 uur, door Tatanka