Niet doen! Pas zondag kan je beoordelen of het is meegevallen. | Gewijzigd: 6 januari 2015, 18:07 uur, door reedtimmer
Volgens mij moeten jullie de posts van Tatanka en van mij maar eens opnieuw lezen.
ik gaf al aan dat de storm zoals hij nu op de kaarten staat nog niet echt indruk maakt, maar tegelijkertijd zullen de windvlagen mogelijk(!) een aandachtspunt zijn...zie post tatanka... Ja ik moest ook even 10 x knipperen met de ogen. Volgens mij voeren we hier een doodnormale bespreking over verhoogde windkansen en is extreem weer nog absoluut niet van de orde. Lol ik wijs er zelfs nog op dat de kaarten van wetteronline over de top zijn en sensatie zijn. Die zijn ook verwijderd inmiddels zodat we weer over een normale setting kunnen praten.
Mochten er signalen op echt extreem weer zijn dan zal Calliep,ik en ook andere leden daar ook op een normale manier over berichten. En absoluut niet over de top.
| Gewijzigd: 6 januari 2015, 19:40 uur, door Tatanka
Inderdaad precies het zelfde wat ik dus dacht. Soms denk ik wel eens of mensen wel nadenken.. ze kunnen zelf wel nagaan dat die titel behoorlijk ongepast is. Tuurlijk is het een feit maar met de kennis hoe de media het op kan pakken is het niet slim van ze. Overigens is het wel een mooi artikel, sjapo.
Ontopic: Hopelijk krijgen we een lekker stormpje:) | Gewijzigd: 6 januari 2015, 22:34 uur, door weertje
Dus onze oosterburen krijgen het zwaar te voorduren. Hier in nl zal het ook stevig gaan waaien.
De rest lees je elders in het topic. We worden goed op de hoogte gehouden door Calie P & Tatanka En bedankt daarvoor
Dus onze oosterburen krijgen het zwaar te voorduren. Hier in nl zal het ook stevig gaan waaien.
De rest lees je elders in het topic. We worden goed op de hoogte gehouden door Calie P & Tatanka En bedankt daarvoor
het zal nog noordelijker zijn als ik deze kaarten volgens de 18Z run van vandaag mag geloven:
Valt me op dat het vandaag best stil is hier en dat de meeste stormberichten van gisteren dateren, de 18Z van gisteren gaf voor hetzelfde tijdstip het volgende beeld
Momenteel moeten we het in grote lijnen nog doen met Ec en Gfs waarvan Gfs het onstuimigst is. Om nou meteen verhalen te krijgen van gfs berekent altijd te hoog is niet geheel juist. Kijken we naar het koufront verhaal waar de aandachtspunt ligt tezamen met ec,zijn ze wat minder dan een harmonie bijvoorbeeld. Aangezien die net als de wrf4km het convectieve verhaal meer belichten. Ik durf me vingers er wel voor in het vuur te steken dat harmonie/wrf4km de bovengenoemde windstoten nog forser berekent.
Dus hoe fors gfs nou de windstoten berekent het kan nog forser,Ec is doorgaans altijd rustiger tijdens dergelijke situaties. Kijkend naar eerdere situaties dit jaar vonden veel gfs te fors zitten. Maar die zat aan de einde van de rit het best op de waarschuwingscriteria en wat er actueel gemeten werd. Ik vind gfs dus een goede tussenoplossing met harmonie/wrf4km als aandachtspunten wat mogelijk is op een koufront. Ik pak dan ook Gfs als leidraad en niet omdat die het er beste uitspringt.
We kijken eerst naar vrijdag omdat die het dichtste bij is . Kans is vrijdagmorgen vroeg dus vrijdagmiddag is er genoeg ruimte,voor een goed beeld op zaterdag.
Gfs 8bft kortstondig langs de kust/noorden.>wadden kleine kans op kortstondig storm zet verder geen zoden aan de dijk.
En dan de windstoten bij gfs die toch fors zijn ook in het binneland zitten duidelijk op het neerslag(verhaal koufront).
Duidelijk op de neerslag pluk de hogere windstoten,verder zien we dat het koufront een golvende patroon heeft. Waardoor het windstoten verhaal nog weer belastigd. Anders dan bij een duidelijke buienlijn harmonie en wrf4km moeten hier wat meer duidelijkheid in gaan geven. Eens kijken hoe die tegen het Kf aankijken >>>vanavond is voor deze periode de boel wel binnen vanmiddag tot 6z al.
Mvg niels.
Edit extra aandachtpunten zijn er ook nog steeds voor (Cyclonessis) secundaire/uitdiep oplossingen. Die komen nou ook terug in de guidance gisteren al besproken door mij en Cvandijk: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41913/winter-discussie-2014-2015-deel-3/447501/#message447523
Synoptische ontwikkeling
De synoptische situatie voor de aandachtsperiode is eenduidig en eenvoudig. Er is sprake van lagedruk in het noordelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan dit zorgt voor een zonale weststroming zowel aan de grond als in de bovenlucht. De licht meanderende straalstroom zorgt ervoor dat in de in- en uitgangen golven worden aangeslagen wat leidt tot cyclogenese en in het aandachtsgebied soms veel wind.
| Gewijzigd: 7 januari 2015, 09:20 uur, door Tatanka
Duitse meteorologen voorspellen voor Noord- en Midden Duitsland een zware storm op vrijdag/zaterdag met windstoten tot 140 km. Voor Denemarken kan ik dat begrijpen uitgaande van de (verwachte) richting van de stormdepressie. Maar Duitsland ?
Duitse meteorologen voorspellen voor Noord- en Midden Duitsland een zware storm op vrijdag/zaterdag met windstoten tot 140 km. Voor Denemarken kan ik dat begrijpen uitgaande van de (verwachte) richting van de stormdepressie. Maar Duitsland ? De duitsers hebben ook hun windkansen met name op de koufronten die bijbehorend er op zitten voor noord/west/noord dld. Verder hebben hun vanaf het midden een heel ander relief ten opzichte van ons. Vandaar dat zij ook veel met hoogte kaarten werken .
Edit volgens mij grijpen zij de windstoten ook al aan als sturm-sturmisch wetter. Dus corrigeer me als ik fout zit een ieder.
En daarbij zie je ook dat de zaterdag depressie iets zuiderlijker afzakt waardoor de isobaren iets beter dld inkomen dan nl.
| Gewijzigd: 7 januari 2015, 11:11 uur, door Tatanka
Stukje uit de Guidance:
Met de frontale systemen in de buurt en de actieve jet zien we een onstuimige atmosfeer. Dit leidt donderdag tot veel neerslag, EPS gaat uit van etmaalsommen van 10-30 mm. Voor zaterdag is de wind het aandachtspunt in een brede warme sector en nabij het koufront. Overschrijding op weeralarmkansen is een aandachtspunt met zware winstoten boven land van 75-100 en aan zee 100-120 km/u. Ook de rest van de aandachtsperiode is er van tijd tot tijd veel wind.
De weeralarm criteria worden zo goed als zeker niet bereikt, dus waarom roep je nu zomaar zoiets uit het niets? Nou, die kans is volgens het staafdiagram 30 %. Criteria is namelijk >100 km/h. Vandaar dat ze genoemd worden.
Wil je dat staafdiagram eens laten zien? Ben benieuwd!
Wil je dat staafdiagram eens laten zien? Ben benieuwd! Nou zelfs 35% voor midden nl de bilt.
Winterhalfjaar (november-april**): vlagerige wind met uitschieters van meer dan 120 km per uur in de kuststrook en/of meer dan 100 km/uur in het binnenland.
35%kans dus daarom ook een aandachtspunt zoals beschreven in de guidance..
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het EPS laat weinig aan de verbeelding over. Het patroon is eenduidig en weinig winters gezien het geschetste synoptische beeld. Met de frontale systemen in de buurt en de actieve jet zien we een onstuimige atmosfeer. Voor zaterdag is de wind het aandachtspunt in een brede warme sector en nabij het koufront. Overschrijding op weeralarmkansen is een aandachtspunt met zware windstoten boven land van 75-100 en aan zee 100-120 km/u. Ook de rest van de aandachtsperiode is er van tijd tot tijd veel wind.
| Gewijzigd: 7 januari 2015, 11:43 uur, door Tatanka
Wil je dat staafdiagram eens laten zien? Ben benieuwd! Nou zelfs 35% voor midden nl de bilt.
Zoals het nu staat dus never nooit een weeralarm. De kans op een stoot van boven de 100 km/h is überhaupt maar 35%. Bovendien zal dit niet meer zijn dan een enkele stoot in het binnenland. Weeralarm geven ze pas als het langer duurt. | Gewijzigd: 7 januari 2015, 11:41 uur, door OnweerHoogkarspel
Wil je dat staafdiagram eens laten zien? Ben benieuwd! Nou zelfs 35% voor midden nl de bilt.
Zoals het nu staat dus never nooit een weeralarm. De kans op een stoot van boven de 100 km/h is überhaupt maar 35%. Bovendien zal dit niet meer zijn dan een enkele stoot in het binnenland. Weeralarm geven ze pas als het langer duurt.
Is toch een aandachtspunt met 35% niet meer en niet minder lezen is zeer moeilijk of niet. Over het punt weeralarm ben ik het wel met je eens daar zitten we nog lang niet aan daarvoor moet je richting de 90%gaan. Vergeet echter niet dat dit de staafdiagram is voor midden nl. in het noordwesten liggen die hoger althans gezien de kaarten. Maar goed daar telt ook weer een hogere criteria van 120~km en die zien we niet terug. | Gewijzigd: 7 januari 2015, 11:52 uur, door Tatanka
Mischien als je vanaf dit stuk http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41913/winter-discussie-2014-2015-deel-3/447501/#message447520even leest ruben dat je een beetje op weg komt. Gaat allemaal over de jetstream en oplossingen voor zuiderlijke koers...eveneens voor secundaire laagjes..momenteel is dat allemaal gissen maar die opties zijn er wel degelijk. Net als de koers en voor dergelijke opties hierboven genoemde moeten we dichter erop zitten.
Voorlopig is dit van mijn kant even laaste bericht komende dagen moet ik voor hier nog even kijken..hoe ik zit qua tijd voor nieuwe updates. Ik heb ook nog mijn eigen pagina.
Mvg niels. | Gewijzigd: 7 januari 2015, 13:34 uur, door Tatanka