De klimaatverandering op aarde zorgt voor heel wat kopzorgen. Maar kloppen de rampscenario’s over zeespiegelstijging eigenlijk wel? Het is allemaal net iets ingewikkelder dan we denken, vertelt prof. dr. Bert Vermeersen, planeetwetenschapper aan de TU Delft.
Dit is de eerste aflevering in een serie van 5 van de Universiteit van Nederland:
| Gewijzigd: 7 januari 2015, 01:26 uur, door Justin
Ons kikkerlandje zal in de komende jaren nóg verder onder het zeeniveau zakken. Omdat de zeespiegel stijgt, toch? Fout. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) legt uit dat dit niet per se de oorzaak is.
| Gewijzigd: 7 januari 2015, 01:26 uur, door Justin
In de jaren 70 werd er een complete ruimtemissie opgezet om erachter te komen of er leven is op de maan: de Apollo 15. Kosten: miljarden dollars. Resultaat: nul komma niks. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) legt uit waarom er zoveel hoop op deze mislukte ruimtemissie gevestigd was. En wat hebben we er alsnog van geleerd?
De Cassini-Huygens missie is een van de succesvolste ruimtemissies aller tijden. Niet alleen is de herkomst van Saturnus’ mysterieuze ringen erdoor ontrafeld, ook heeft het ontzettend veel betekend voor onze kennis over buitenaards leven. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) vertelt hoe het zit.
Onderzoekers zijn optimistisch: buitenaards leven bestaat. Planeetwetenschapper prof. dr. Bert Vermeersen (TU Delft) legt uit wat de ingrediënten zijn voor buitenaards leven. En hoe groot is de kans dat we het gaan vinden?