Is inderdaad een redelijk betrouwbare termijn wat temperatuur betreft, veel meer dan 1 graad zal deze vaak niet verschillen.
Maar let nu net dat graadje zijn wat veel over neerslag in de winter kan betekenen. We hebben het al een paar keer gezien deze winter
Edit: oja, zijn er nog sneeuwsignalen nodig? prachtpluim btw, hier kunnen we alleen maar van dromen!
Zo zie je ook maar hoe snel een pluim op MT-LT kan veranderen, de 10 graden op donderdag zijn volledig weg!
| Gewijzigd: 25 januari 2015, 00:11 uur, door Sven
Is inderdaad een redelijk betrouwbare termijn wat temperatuur betreft, veel meer dan 1 graad zal deze vaak niet verschillen.
Maar let nu net dat graadje zijn wat veel over neerslag in de winter kan betekenen. We hebben het al een paar keer gezien deze winter
Ja daar heb je helemaal gelijk in dat hebben we al een aantal keer meegemaakt deze winter
Citaat van Tatanka, zaterdag 24 januari 2015, 22:17 uur Citaat van jurrie, zaterdag 24 januari 2015, 22:10 uur oeiii oeii ,hoop dat roberto en tatanka gelijk gaan krijgen met voorspellen
zal wat zijn 1 volle dag sneeuw , ik ga{ p,s buien of constant ?} We praten hier nog steeds over een redelijke afstand tot woe/donderdag. We gaan globaal naar de korte termijn modellen werken die zullen maandag al inzage geven over woensdag in iedergeval. Mischien straks even een betere glimp van Gfs 18z over sneeuwval woensdag middag.
De GFS18z zorgt wel weer dat Jetstream een stukje zuidelijker gaat, maar helaas is de voorspelling van sneeuw pas echt rond middernacht van Woe op Do en dus niet eerder op de avond. Sneeuwval en het moment wanneer is zeer moeilijk te voorspellen....dat maakt het juist erg leuk om met de diverse kaarten en runs te hobbyen. GFS komt nu ook weer met ijzel tussen de sneeuwbuien door, maar die negeer ik even. Ik ga vooralsnog er vanuit dat het 24uur achter elkaar gaat sneeuwen, en dan een korte pauze van een uurtje of twee op donderdagavond rond 22uur en dan weer sneeuw vanaf 0.00 uur tot de vrijdagavond. Meters zullen er niet vallen, het is hier geen Tirol, maar landelijk toch zeker 10-20cm of meer.
Berichten samengevoegd door svenne
Paar maanden terug was die stratosferische poolwervel een veel terugkomend onderwerp, omdat verwacht zou gaan worden dat hij zou verslappen (en evt. zelfs een SSW) door de sterke aangroei van de sibirische sneeuwlaag, maar daar hoor ik nu helemaal niks meer over..
edit Callie-p : ja je hebt gelijk, meestal kom ik met berichten over de Vortex.. maar ik kom de laatste tijd niet helemaal toe aan posten..
ik schrijf nu een stukje en daar komt ook de Vortex in voor | Gewijzigd: 25 januari 2015, 10:15 uur, door Callie-P
Druk is het ook in de atmosfeer en daardoor ook in de hoofden van ons winterliefhebbers.. Gaat het nou wel of niet sneeuwen en zet die **** vorst nou eens echt door?
Ik ben gematigd positief aangezien het zeker niet zo is dat de winter de lappenmand in verdwijnt, maar het is ook niet zo dat we naar stevig winterweer gaan.
De reden dat ik denk dat dat (nog?) niet gaat gebeuren is ,is dat we bij een groenland blokkade elke keer onder invloed blijven van lagedruk die vaak gevuld worden met warme lucht uit notabene Afrika !
In de meer "standaard situatie" worden onze koude periodes veroorzaakt door kortstondige troggen in de Jetstream, maar een jetstream die zich echt naar het zuiden verplaatst zie ik eerlijk gezegd nog niet zo...
Het lijkt een beetje of we de hele tijd op 1 been staan. De komende week zijn er rijkelijk kansen voor sneeuw maar tegeliijk zijn de marges van de beslissende factoren erg klein zodat het elke keer een "net wel" of " net niet" situatie gaat worden.
Vele posts terug schreef ik al dat ik de meeste sneeuw verwachte in het noorden ( oosten) en dat het westen het nakijken heeft.. en deze trend lijkt zich voort te zetten.
Vanaf a.s. woensdag stijgen de sneeuwkansen en geeft het KNMI zelfs 100% kans op sneeuw voor de donderdag aan dan moet het wel goed komen lijkt het zo..
Maar toch zou ik een slag om de arm houden "al is het om teleurstellingen te voorkomen"
Eerst even de lange termijn...
Als eerste een kaartje met de situatie zoals we hem de laatste tijd veel zien waarbij Nederland op de scheiding ligt tussen hoog in het zuiden en laag in het noorden waarbij we te maken hebben met noord/westen winden. Dit zie je in elke run ( model onafhankeliijk) weer terug komen en hoe graag we het ook willen dit zorgt bij ons zeker geen doorzettend winterweer.
Hierboven zie je de scheidslijn zoals het meestal is, met daarbij aanvoer van "warme" lucht door het Azoren hoog en aanvoer van koude lucht door het laag in het noorden. Schuift zo een scenario 100km op dan heb je hier sneeuw of regen. ( afhankeliijk van de richting )
Dan hebben we nog de Polar jet ook wel bekend als de jetstream..
Op dit kaartje zie je een situatie waarin we de meeste kans hebben op kouder weer. Er ontstaat een trog met als gevolg dat een drukgebied ( hoog of laag) kan uitzakken over de Benelux alleen als dit te ver doorzakt werkt dit weer averechts.. zie de kaarten daaronder..( die overigens van EC zijn omdat het niet zoveel uitmaakt welk van de 2 modellen je pakt de strekking is hetzelfde)
Op de onderstaande kaart zie je de blokade waar ik het al eerder over had en je ziet hier ook het zgn uitzakken van lagedruk over heel europa en dat dat tot gevolg heeft dat er echt warme lucht Europa wordt ingepompt en dat zie je mooi op het 850hPa kaartje daar weer onder ...
De bekende indexen NAO en AO geven signalen af die overeenkomen met de runs die we de hele tijjd zien.
Een negatieve AO betekent een afzwakkende vortex met als gevolg een afzwakkende polarjet/jetstream'' Zodra de AO weer positief wordt dan trekt de vortex weer aan en zo ook de jetstream...
De NAO geeft aan of er kans is op een Groenland blokkade wat goed KAN zijn voor ons hiervoor moet ze negatief zijn.
Als ze positief is dan is er geen blokkade en krijg je die standaard situatie die we nu al een poosje hebben.
Dan het laatste stukje Lange termijn... de Vortex en het fenomeen SSW.. eigenlijk kan ik daar kort over zijn.. er is op dit moment geen sprake van dat er een SSW in de steigers staat, Ik heb hier een linkje met wat input en het komt er eigenlijk in grote lijnen op neer dat het in Noordamerika kouder kan worden en dat in Europa de koude in Scandinavie blijft... en dat we het standaard scenario nog wel even houden.
http://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation
Dan de korte termijn... tja het kan vriezen het kan dooien...het zullen de kleine nuances zijn die het verschil gaan maken..( zie het begin van mijn post)
Ik laat de korte termijn aan Tatanka over want die is druk aan het schrijven
dan als laatste het stoplicht.. ik ga hem iets minder positief zetten omdat ik eigenlijk nog scenario's zie waar we vol de winter ingaan.. ( en hoe leuk kan het zijn als we hem aan het einde van de week knalhard op groen kunnen zetten )
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = Winter binnen de gestelde termijn
Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
Oranje/rood = er is kans op winterweer maar zeker kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer :
1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig
- (stralings) vorst
- hagel
- sneeuw (nat en droog)
- ijzel
- ijsregen.
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
| Gewijzigd: 25 januari 2015, 11:47 uur, door Callie-P
En die buien bereiken dan ook het zuidwesten en de belgische kust?
En die buien bereiken dan ook het zuidwesten en de belgische kust?
zuidwesten van nederland krijgt zeker buien, belgische kust steekt het wat nauwer door de schaduw van engeland. Meeste en actiefste buien boven het noordwesten van nederland door de langere route over het zeewater.
Alvast even vooruitblik op sneeuwkansen>>met name donderdag toenemende kans op stevige winterse buien.
Kansen zien we al terug vanaf woensdagmiddag/avond. Gfs laat dit vooral zien >>> Ec komt meer naar donderdag. Hetgeen mij ook meer logischer lijkt gezien toenemende Dp's,Theta-e,500hpa waardes. Maar je kan gewoon niet nou al zeggen op bassis van Ec en Gfs dat word woensdag niks. Maar donderdag wel omdat dat model Ec nou al betere waardes daarvoor geeft. Het is gewoon mijn manier van werken en woensdag ligt ook nog eens dichterbij. Daarom moeten de korte termijn modellen het Gfs woensdag verhaal meer gaan bevestigen mischien komt Ec er ook nog wel op terug is nog ruimte zat voor. Details over hoe wat en waar het meeste gaat vallen doe ik echter niet.
Maar overall ziet het er eens een keer goed uit voor geheel benelux..ook duidelijk te zien dat de westerlingen ook absoluut niet kansloos zijn. Vanwege de mogelijke stevige aanvoer van 500hpa buien. 500hpa loopt naar donderdag steeds meer op donderdag zelfs -40..t-max 4/5 graden.wat ruim over de drempelwaardes gaat 44/45 graden. Cape zien we vaak terug gedurende kansen tot 500 k/j en schering veelal 30-25kts. Convectiemodus is dan stevige single cell/multicell. Wrf zelfs nog hoger die komt tot 750 k/j langs de kust maar ik hou gfs aan.
Gfs gif van woensdag t/m vrijdagochtend.
Alles word aangestuurd door een omvangrijk hoofdlaag beiden te zien bij Ec en Gfs ..met een scala aan randstoringen(kleine laagjes). Die allemaal vanaf woensdag/donderdag>richting het weekend ons beeld bepalen. Vroeg of laat ontkomen we niet aan deze kansen omdat het aanbod in beide modellen riant is . Het is nou vooral toewerken naar het punt van winters neerslag en waar dat gaat vallen. >>>Dus op zijn vroegst is dat nou woensdagmiddag/avond (Gfs).
Hierbij de setting van de hoofdlaag met zijn vrolijke rondtollende vriendjes.
Ook zien we in beide pluim verwachtingen de vorstkansen toenemen. Met overdag slechts gemiddeld iets boven het vriespunt. Samen met de verwachte sneeuwkansen en met het oog op die pluim. Moet ik nog maar zien of het echt heel ver boven nul word. Dus de kans dat de boel ook meer en meer blijft liggen is ook aanemelijk. Daarbij zijn de kansen weer het grootst langs de oostelijke helften. Maar ook de midden pluim ziet er goed uit.
Kortom het ziet er goed uit..morgen de eerste korte termijn modellen..dan ook meteen de pijlen op woensdag.
Calliep heeft het Lt verhaal meer toegelicht zie ik al. Maar goed dat zijn zorgen voor later op naar mooie sneeuwkansen.
| Gewijzigd: 25 januari 2015, 12:05 uur, door Tatanka
Als het koud genoeg is krijg je dat effect met de noord/wadden zee. Zoals we wel merken met de meestal actievere buien langs de kust door het warmere zeewater