Zaterdag:
Zaterdag trekken er een buiengebied van zuidwest naar noordoost over het land. Op dit moment gaan we uit van winterse buien, dus hagel, regen en natte sneeuw. Lokaal zou het even wit kunnen worden.
Zondag:
Zondag wordt een spannende dag. Een gebied met neerslag bereikt ons land in de nacht naar zondag en trekt zondag overdag traag oostwaarts. Eerst valt er regen en misschien natte sneeuw. In de loop van de dag begint de atmosfeer kouder te worden. Er is een reële kans dat de regen overgaat in sneeuw, maar er zijn ook modellen die aangeven dat de koude lucht net te laat komt. Als het systeem erg traag gaat, kan er ook maandag nog regen of sneeuw vallen. De potentie is er voor een leuke laag sneeuw van een paar centimeter.
Dinsdag/woensdag:
De volgende kans op sneeuwval is dinsdag later op de dag of woensdag. Er trekt dan mogelijk een neerslaggebied van Frankrijk naar Nederland, maar doordat de oostelijke wind vorm begint te krijgen, is de vraag of de neerslag ons echt gaat bereiken. We kijken al een week vooruit nu, dus de onzekerheid neemt flink toe.
Conclusie
1) Het zachte weer is na vandaag echt voorbij. Volgende week vriest het in de nacht licht en overdag komt de temperatuur iets boven het vriespunt uit.
2) Het onstuimige weer is na komende nacht voorbij.
3) De kans op schaatsplezier op natuurijs is de komende 7 dagen 0% en daarna 10%.
4) De kans op sneeuwpret neemt vanaf zondag toe.
Meer details vindt je hier: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Winter+doet+een+poging/2161
Winterse setting
Interessant gaat het dan weer worden vanaf het midden van de volgende week wanneer een volgend lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan via Engeland naar midden Europa komt afzakken. Dit laag heeft naast een volgende portie koudere maritiem polaire lucht ook nog eens een lading vochtige lucht in zijn bagage welke vanaf donderdag de Alpen gaat bereiken. Zoals de kaarten er nu bijliggen zal de bji behorende neerslag donderdag de westelijke Alpen binnentrekken. In eerste instantie gaan de temperaturen ietwat omhoog (sneeuwvalgrens altijd nog onder de 1000 meter).
GFS dinsdag-woensdag met een volgende depressie op koers Alpen
Vrijdag zien we het laag met zijn zwaartepunt (2 kernen) boven midden Italië en de westelijke Balkan liggen. Omdat de hoogteas dan oostelijk van de Alpen komt te liggen kan er met een naar noordoost draaiende hoogtestroming weer veel koudere lucht over de Alpen gaan uitstromen. Een apart koudeputje gaat er tevens voor zorgen dat ook de hogere atmosfeer een koude injectie zal gaan krijgen. Ofschoon de koudere lucht dan een stuk droger zal zijn kan juist de koude lucht op hoogte weer voor instabiliteit en dus sneeuw(buien) gaan zorgen.
GFS met een “koude vortex” boven centraal Europa
Opmerkelijk dat ook grote broeder het ECMWF een soortelijke ontwikkeling simuleert. Op de wat langere termijn (dag 7 tot 10) zien we zelfs dat dit model de blokkade op de Atlantische Oceaan nog beter in de steigers zet en we te maken gaan krijgen met van die, ik zou het bijna al ouderwets, klassieke winterse kaarten te maken gaan krijgen. Maar goed, we weten hoe snel binnen de weermodellen dingen kunnen gaan veranderen dus nog maar even niet te vroeg juichen. Dat de kaarten voor de winter(sport)vrienden er heel goed uitzien, dat is een feit!
Kijken we nog even naar ons eigen kikkerlandje dan zien we ook daar een winterse trend. In het weekend geleidelijk kouder met toenemend winterse neerslag. Uitgaande van het ECMWF model gaat er zich dan ook hier een sneeuwdekje vormen, dit geldt met name voor de gebieden meer landinwaarts en de hoger gelegen delen. En die schaatsen, misschien toch eens kijken of die alvast niet even “opgepoetst” moeten worden!
Berekende sneeuwhoogtes (cumulatief) tot woensdag vlgs het ECMWF
Bron: http://www.alpenweerman.nl/ | Gewijzigd: 15 januari 2015, 13:49 uur, door Callie-P
Zaterdag:
Zaterdag trekken er een *******************************************************************************************
4) De kans op sneeuwpret neemt vanaf zondag toe.
Meer details vindt je hier: http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Winter+doet+een+poging/2161 Ik denk dat de kansen gewoon gaan toenemen. We gaan een winterse periode in!
| Gewijzigd: 15 januari 2015, 14:15 uur, door Callie-P
Geldig van zaterdag 17 januari tot donderdag 29 januari Synoptische ontwikkeling: Een sterk meanderende straalstroom bepaalt de komende periode het weerbeeld. Begin volgende week koerst een hoogtelaag richting Zuid-Europa, waar het aan het einde van het week aankomt. Ons land komt dan aan de noordflank hiervan terecht, waardoor de stroming oostelijk wordt. In deze stroming bewegen enkele kortgolvige verstoringen naar ons land. Modelbeoordeling en onzekerheden: In de bandbreedtepluim is duidelijk te zien dat het zwaartepunt van de oplossingen het hierboven genoemde scenario ondersteunt. De stroming zoekt geleidelijk de oosthoek op. Op de langere termijn lijkt de stroming toch weer westelijk te worden. Een echte westcirculatie die we de afgelopen weken hadden zit echter maar in een kleine minderheid van de leden. In de operationele run zien we aan de grond dat het Azorenhoog verbinding probeert te maken met een hoog boven Rusland, waardoor een gordel van hogedruk ontstaat. Dit lukt in de praktijk weinig en we zien in het ensemble eigenlijk geen overtuigend vervolg hierop. Ondanks dat er een dalende tendens waarneembaar is, is er van een stabiele winterse oplossing vooralsnog geen sprake. Samenvatting meerdaagse-periode: Temperaturen onder het langjarig gemiddelde. Overdag boven het vriespunt, in de nachten lichte vorst. Het blijft wisselvallig en de buien kunnen soms een winters karakter hebben. Samenvatting EPS-periode: Aanhoudend wisselvallig en temperaturen onder normaal, al daalt de kans hierop wel van ruim 90% naar circa 50%.
bron:knmi
Onzin. Wel is het zo dat het ZO de laatste jaren de beste winters heeft gehad. Qua tempratuur én sneeuw. Hier in het ZO zitten we sowieso goed in de zomer en winter voor de liefhebbers van weer. | Gewijzigd: 15 januari 2015, 15:51 uur, door Silvato
Onzin. Wel is het zo dat het ZO de laatste jaren de beste winters heeft gehad. Qua tempratuur én sneeuw. Hier in het ZO zitten we sowieso goed in de zomer en winter voor een weer de liefhebbers van weer.
Dat komt omdat ze in Limburg minder invloed hebben van de zee, ze hebben daar minder een zeeklimaat en meer een landklimaat
Voor Venray komende zaterdag misschien ook een verrassing? In deze run nog iets te warm. Ongeveer 3 graden. Maar dat kan nog wat veranderen natuurlijk.
En waar maak je dat op uit? Steeds stel ik me vragen waarom dat zo zou zijn... Maar weet nog steeds niet waar ze dit vandaan halen.
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
En waar maak je dat op uit? Steeds stel ik me vragen waarom dat zo zou zijn... Maar weet nog steeds niet waar ze dit vandaan halen.
Ik kan me nog herinneren dat een poosje terug er eerst sneeuw voor het noorden van Nederland voorspelt werd enkele dagen achtereen.
Uiteindelijk,hoe dichterbij we bij de dag des sneeuw kwamen hoe kleiner de kans op sneeuw was voor het noorden.Uiteindelijk hebben zij helemaal niks gekregen en kreeg juist het zuiden er mee te maken.Hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het dit keer ook zo zal gaan,maar vaak wel.
| Gewijzigd: 15 januari 2015, 18:47 uur, door bliksemdenhaag
Uiteindelijk,hoe dichterbij we bij de dag des sneeuw kwamen hoe kleiner de kans op sneeuw was voor het noorden.Uiteindelijk hebben zij helemaal niks gekregen en kreeg juist het zuiden er mee te maken.Hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het dit keer ook zo zal gaan,maar vaak wel.
Wel als dat als onderbouwing geldt dan zouden zelfs degene die het (veel) noordelijker moeten krijgen dit gewoon links laten. Steeds wordt er vermeld om bij dergelijke uitspraken onderbouwing met kaartjes of uitleg te geven maar dan kan ik nu evengoed zeggen dat het laagje 'meestal' wat zuidelijker gaat gewoon omdat het 'vaak' gebeurt. Snap dat je dat misschien uit ervaring vaststelt, maar degene die dan weer de meeste laagjes herinneren die wat zuidelijker overkwamen, omdat het voor hun weer beter is, zullen dan weer het omgekeerde zeggen.
Zou gewoon in dergelijke situaties dat als extra in je achterhoofd houden zoals ik ook met sommige dingen na een tijd heb gedaan. Het feit dat ik hier altijd buiten schot val met onweer of telkens het sneeuwt hier regen valt, hou ik ook maar voor mezelf want dan staat het topic hier vol mee .
Maargoed ben het 100% met je eens dat je uit ervaring persoonlijke conclusies kan trekken en wie weet heb je daarmee gelijk deze dagen, we gaan het zien, iedereen hoopt op een kans, en zeker met een winter waar we wat moeten zoeken naar kansjes, ipv ze uit de lucht 'dwarrelen' .
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1