Lees de weersverwachting van Johann Geers: http://www.alpenweerman.nl/2015/01/winterweer-benelux-de-maak/
Ligt trouwens alweer wat mooi wit in de Hoge Venen :
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 13:04 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Lees de weersverwachting van Johann Geers: http://www.alpenweerman.nl/2015/01/winterweer-benelux-de-maak/
het is een begin! even ter info, de foto van sneeuw in hoogkarspel daar is een foto geplaatst van het afas stadion te alkmaar!
hoogkarspel ligt tussen hoorn (NH) en enkhuizen! en nu maar hopen dat het winterweer eens doorzet!
http://www.buienradar.nl/Home/TextPage?pageid=1261
http://www.buienradar.nl/Home/TextPage?pageid=1261
Die Amerikanen hebben vorige en deze winter genoeg winterweer gehad. Nu eens tijd dat Koning Winter onze omgeving voor lange tijd aandoet! | Gewijzigd: 14 januari 2015, 13:31 uur, door weerweer
Zie dat windfinder na zondag ook oostenwind opgeeft dat zou dan wel positief zijn voor wat kou. | Gewijzigd: 14 januari 2015, 13:32 uur, door wazzaah
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 13:38 uur, door Jenss
Lees de weersverwachting van Johann Geers: http://www.alpenweerman.nl/2015/01/winterweer-benelux-de-maak/
het is een begin! even ter info, de foto van sneeuw in hoogkarspel daar is een foto geplaatst van het afas stadion te alkmaar!
hoogkarspel ligt tussen hoorn (NH) en enkhuizen! en nu maar hopen dat het winterweer eens doorzet!
Klopt, we hebben geen AFAS-stadion :P, maar er ligt wel degelijk sneeuw:
Naar aanleiding van het vorige artikel over de kansen op winterweer is het hoogtijd voor een update, er zijn namelijk op de lange termijn spannende ontwikkelingen zichtbaar op de weerkaarten. Het gonst ook al in de reacties onderaan het winterartikel, tijd om eens samen te gaan kijken hoe het er momenteel voor staat. Klein tipje al van de sluier, de kans op winterweer neemt (sterk) toe maar zoals gewoonlijk in de Lage Landen moeten dan wel alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen.
Het ziet er dus naar uit dat we overschakelen op een licht winters weertype met wat nachtvorst en ook kans op wat (smeltende) sneeuw.
Meer lezen? Winterweer met sneeuwkans in de maak
Dat kan zo weer veranderen
Weet ik, ja.
Daarom ben ik zelf heel wat positiever over de mogelijke winter. GFS-GSM run t/m 24 jan. geeft ook vorst overdag aan in ieder geval voor groot deel van Nederland
Als je in Friesland woont is dit momenteel gaande....
Later licht winters door verandering stromingspatroon
Op lange termijn is er zicht op licht winters weer. Dit wordt vooral veroorzaakt door een verandering in het huidige stromingspatroon.
De westcirculatie is hardnekkig deze winter tot nu toe. De straalstroom, de kolkende rivier van lucht op zo'n 6 tot 10 kilometer hoogte, voert steeds het ene na het andere frontale systeem van boven de Atlantische Oceaan aan. Hier horen perioden met regen, harde wind en ook zachte lucht bij. De straalstroom vertoonde de afgelopen dagen weinig bochten en kronkels, zodat de snelheid er tot boven ons land goed in zat en het stug bleef doorwaaien. Maar vanaf later deze week komen er wel slingers in de hoogtestroming. De luchtrivier gaat meanderen, zoals dat zo mooi heet. De snelheid gaat er daardoor uit. Bovendien verlegt de straalstroom zijn positie waarbij hij zijn invloed op ons weer niet verliest. Het blijft dan ook wisselvallig, een droog weertype met en dankzij standvastige hoge luchtdruk zit er de komende tijd niet in. Maar na donderdag is de onstuimigheid voorbij.
Later kouder
De straalstroom wordt in stand gehouden door de temperatuurverschillen tussen de noordpool (of zuidpool) en evenaar. In het geval waarbij de straalstroom zuidelijker komt te liggen, kan de koude lucht aan de noordzijde van de stroming ons bereiken. Er geldt: hoe zuidelijker de straalstroom uitkomt, des te kouder de (boven)lucht bij ons kan worden. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit vanaf later deze week in toenemende mate gaat gebeuren. Een eerste aanzet wordt overigens al later vandaag en morgen (woensdag) gegeven. Aan de achterzijde van een naar het oosten wegtrekkend koufront, eigenlijk zijn het er twee, stroomt namelijk vooral op grote hoogte in atmosfeer koude lucht binnen. Dit front verdrijft dan ook de zachte lucht van de voorbije dagen en is gekoppeld aan een lagedrukgebied boven Scandinavië. Hier was het vanochtend in het noorden hard aan het vriezen, op sommige plekken was het maarliefst min 37 graden, zoals in het Noorse Vuolddahatvielti. De koude bovenlucht leidt vanaf vanavond bij ons tot een paar winterse buien. Morgen is er ook zonneschijn en dat bij maximaal een graad of 5.
Nieuwe actieve oceaandepressie
De bovenlucht koelt dus af, maar de straalstroom blijft eerst nog west-oost boven ons en daarmee zit Nederland nog steeds op de aanvoerroute van oceaanstoringen. Een zich snel ontwikkelend lagedrukgebied bij Newfoundland wordt vandaag al snel in de straalstroom opgenomen en komt uiteindelijk op donderdagmiddag als volwaardige depressie bij Schotland terecht. Het bijbehorende frontale systeem en het windveld trekken die dag over ons land. Aan zee kan het weer even stormachtig waaien. Ook wordt er tijdelijk weer een portie vrij zachte lucht meegevoerd, waarin de temperatuur tot rond 9 graden stijgt.
Meanderen van de straalstroom, licht winters bij ons
Na donderdag trekt het lagedrukgebied naar Scandinavië. In de bovenlucht, op 'straalstroomniveau', ligt hij daar ook. Ondertussen zien we in het weekend bij Groenland een uitloper van hoge luchtdruk ontstaan en dat is een nieuwe ontwikkeling in het geheel. De zogeheten rug van hoge luchtdruk zorgt er voor, dat de straalstroom gaat meanderen. In de bovenlucht gaan tegen die tijd bovendien koude luchtmassa's overheersen, boven een groot gebied in Europa. Dit is een ontwikkeling die aan de basis kan staan voor een op handen zijnde winterperiode. Maar gezien de huidige berekeningen nemen we vooralsnog het begrip 'licht winters' in de mond met temperaturen rond tot iets onder het langjarig gemiddelde. Dat bedraagt maximaal een graad of 5 overdag en minimaal om het vriespunt in de nachtelijke uren. Daarbij valt soms (wat) neerslag en dat kan in de vorm van sneeuw zijn. Verder is er af en toe ruimte voor de winterzon.
Bron: MeteoGroup.
Lees ook:
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 16:31 uur, door Justin
| Gewijzigd: 14 januari 2015, 17:30 uur, door Jenss