Kortom.. Licht winterweer..heeft Jens niet gezegd maar hij heeft wel gezegd dat de temperaturen in de buurt van de nul graden komen en dat er sneeuwkansen zijn volgens de modellen en JA vanaf midden januari KAN het zo zijn dat we kouder weer krijgen en dat zou best wel eens "licht winterweer" kunnen worden.. en daar heeft Jens volledig gelijk in.
Opvallend bericht van je Callie.
1. Je zegt dat ik alleen naar het gemiddelde kijkt. Nee, dat doe ik niet. Wat ik wel zeg is dat het gemiddelde meer waard is dan een op zichzelf staand lijntje. Verder doe je alsof ik geen kaarten kijk. Nou, van EC bekijk ik letterlijk elke kaart van elke run. Van GFS probeer ik 3 van de 4 runs per dag te bekijken, dus dat is ook niet waar.
2. Je zegt dat er al een tijdje een omslag staat rond half januari. Nou, in de pluim zie ik alleen een geleidelijke overgang naar normale temperaturen.
3. 'Iedereen die beweert dat de winter niet meer komt praat complete onzin.' Ik weet niet of je mij hiermee bedoelt, maar ik beweer echt niet dat die niet meer komt. Ik zie ook dat er rond half januari iets meer kansjes komen dan hoe het nu is.
4. Het opvallendste vind ik dat je de hele kaartenreeks plaatst van, jawel, de oper. Die laat inderdaad zien wat Jens zegt, tussen 0 en 4 graden. Maar Jens heeft niet gezegd dat hij alleen op de oper doelt. Kijk onderstaande grafiek eens. Hoeveel waarde hecht je hier aan de oper. Lijkt me toch duidelijk dat die waarde nihil is?! PS: Dit bericht is niet boos bedoeld oid, maar dit is hoe ik het zie. En dat is blijkbaar een wereld van verschil met hoe jij het ziet, met name doordat jij veel waarde lijkt te hechten aan de oper, terwijl deze niet goed in het ensemble ligt.
Grafiek waar ik op doelde: http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=6&lat=52.114159&lon=5.18343&runpara=0&type=3&ext=1
Ik herhaal mijzelf nog maar een keer.. want om de ene of andere reden komt de boodschap niet aan...
" Het enige wat we hier (kunnen) doen is naar de kaarten kijken , de pluimen erbij pakken , de modellen vergelijken enz enz."
Het is een samenspel van alle factoren...niet de oper is heilig niet een model is heilig niet alle gemiddeldes zijn heilig. Alles wat we vergaren is gebasseerd op assumption.. wat als dat ene drukgebiedje dit doet of dat. Daarnaast zijn de operationele runs uitstekend om trends te ontdekken. 1 van deze trends is dat er een ommeslag mogelijk is vanaf midden januari. NIEMAND heeft hier gezegd dat we dan de diepvries ingaan... sterker nog we benadrukken elke keer dat dit mogelijkheden zijn en dat het ook lange termijn is.
En op dit moment als je de kansen bekijkt om winterweer te krijgen LIJKT het er nu op dat er meer kansen zijn over een dag of 10..
En welke kaarten moeten we dan posten ?? een reeks van 1 van de leden ? die net zo waarschijnlijk is als alle andere leden ?
Het leuke met Nederlandse winters is dat de mensen die denken dat de winter toch niets wordt vaak gelijk krijgen.. want ja idd. onze winters zijn moeilijk, afhankelijk van 100 factoren en alles moet ook nog eens perfect vallen want snel hebben we een winter die niet aan de verwachtingen voldoet die we graag zien.. ( sneeuw en ijs) dus vandaar is de winterverwachting juist zo leuk aangezien je hier " out of the box" moet kunnen denken en altijd..maar dan ook altijd je optimisme moet houden..
p.s 1. indien je echt zoveel vergelijkt e.d. post dan eens wat meer dan alleen pluimen... dan voorkom je de indruk dat je alleen naar pluimen kijkt
p.s 2 nee ik bedoel niet dat jij zegt dat er geen winter meer komt.. maar er zijn meer mensen die meelezen
p.s 3 je kan me altiid bereiken per PB ( om hier verder on-topic te blijven.)
| Gewijzigd: 7 januari 2015, 19:42 uur, door Callie-P
momenteel zijn er 4 clusters(= leden die ongeveer dezelfde situatie laten zien)
cluster 1: het azorenhoog breidt zich niet uit naar het noorden maar komt boven ons of boven frankrijk te liggen, dit levert zacht weer op met afhankelijk van de exacte koers van het hoog veel neerslag of net droog weer met kans op nachtvorst. leden 2, 6, 9, 11 , 13 , 16 en 19 gaan voor dit scenario.
cluster 2 : Het azorenhoog breidt zich uit richting groenland en zorgt zo voor een tijdelijke tussen noordoost en noordwest schommelende stroming.
Dit duurt slechts enkele dagen waarna de rug omvalt en terug met zachter weer te maken krijgen. leden 4, 5, 7, 10, 14, 20 laten dit scenario zien.
cluster 3: Hierbij breidt het azorenhoog zich ook uit richting groenland en valt de rug ook om na enkele dagen maar wordt het nooit echt zacht en bouwt er zich al snel een nieuwe rug op richting groenland. Leden 1, 2, 8, 12, 15, en 17 laten dit zien.
cluster 4: er ontwikkeld zich een scandihoog waardoor we vorst krijgen en later ontwikkeld zich een nieuw hoog boven groenland, slechts 2 leden gaan hier in mee namelijk lid 3 en lid 18. | Gewijzigd: 7 januari 2015, 19:55 uur, door Jenss
Inderdaad, de ec oper lijkt voorlopig nog niet te willen meegaan met gfs, de pluim koelt te laatste dagen echter wel steeds meer af , ik ben eens benieuwd naar de pluimen van vanavond
SSW, met een plots een temp verschil van bijna 30 graden celcius....
Goed gezien... maaarrrr een kleine nuance
ik denk je het volgende forum echt intressant vind en gezien de kaarten die je post zul je er denk ik ook wel een hoop informatie vinden..
Linkje naar hogere luchtlagen forum..
Men heeft het hier ook over deze spike en men ziet het als een minor SSW zonder echte gevolgen.
Een grote SSW zou de polar vortex dusdanig moeten vertragen zodat er een bel koude lucht uit kan ontsnappen hetgeen niet lijkt te gebeuren.
Wat wel zo is dat deze minor SSW ervoor kan zorgen dat de Polar jet ( jetstream) tijdelijk iets gas terug gaat nemen..
Hiervoor het beste even de AO index volgen...
Ik heb hieronder de laatste AO index voor de komende 10 dagen en die duikt idd onder nul.. ( ik moet wel zeggen dat ik hem wat vreemd vind want ik mis data)
Als de AO index in de min duikt dan gaat de NOA er vaak achteraan...
LET OP DIT IS DE AO INDEX EN NIET DE NAO INDEX !!!
source :http://www.cpc.ncep.noaa.gov
Nu zouden we even verder kunnen voortborduren op deze ontwikkeling.. Goed hij moge misschien klein zijn en niet gezien worden als een SSW die we nodig hebben maaar als de Jetstream hierdoor lang genoeg afgeremd kan worden en met de opbouw van hoog boven Groenland zoals in de Operruns verwacht worden dan zouden de kaarten wel eens heel anders kunnen gaan worden... ( positief voor ons winterliefhebbers)
Wat betreft de The Madden–Julian oscillation (MJO) is mij nog niet helemaal duidelijk wat deze voor ons betekent.. behalve dan dat deze voor Noord Amerika veel regen geeft.
Iets wat ik er wel over las is dat dit fenomeen extreem voorkwam in de winter van 96/97... en we weten wat er in 97 gebeurde.... en nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik een tabel gevonden heb waarin we waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay out van de kracht hiervan zijn in 97..
kleine uitleg :
De Madden-Julian Oscillation (MJO) is de grote fluctuatie in tropische weer op wekelijkse tot maandelijkse termijnen. De MJO kan worden gekarakteriseerd als een naar het oosten verplaatsen 'pulse' van cloud en regenval in de buurt van de evenaar die typisch terugkeert elke 30 tot 60 dagen.
De fasen waarover men in het plaatje had van de bovenstaande post hebben te maken met de lokatie van de "pulse
Hieronder een plaatjes reeks die laat zien wat dit voor een verschijnsel is.
| Gewijzigd: 8 januari 2015, 07:48 uur, door Callie-P
SSW, met een plots een temp verschil van bijna 30 graden celcius....
Nu zouden we even verder kunnen voortborduren op deze ontwikkeling.. Goed hij moge misschien klein zijn en niet gezien worden als een SSW die we nodig hebben maaar als de Jetstream hierdoor lang genoeg afgeremd kunnen worden en met de opbouw van hoog boven Groenland zoals in de Operruns verwacht worden dan zouden de kaarten wel eens heel anders kunnen gaan worden... ( positief voor ons winterliefhebbers)
Wat betreft de The Madden–Julian oscillation (MJO) is mij nog niet helemaal duidelijk wat deze voor ons betekent.. behalve dan dat deze voor Noord Amerika veel regen geeft.
Iets wat ik er wel over las is dat dit fenomeen extreem voorkwam in de winter van 96/97... en we weten wat er in 97 gebeurde.... en nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik een tabel gevonden heb waarin we waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay out van de kracht hiervan zijn in 97..
Hartelijk dank voor je uiteenzetting, nu ishet zo dat elke fase van de MJO een impact op de atmosfeer heeft elders in de wereld. De relatie luchtdruk en MJO is niet 1 op 1 maar bij een grote verandering heeft het wel dat effect. Fase 7 laat noordelijke hogedruk zien, dit is van zeer groot belang voor het slagen van een koudere fase in onze regio. Het duurt minstens een week voordat dit merkbaar is. Overigens is dit al een beetje te zien in de laatste GFS run,
Al een tijdje staat op de kaarten dat een koude fase zich gaat aandoen, vanaf 18/19 januari. Hiervoor is nodig een opbouw van hogedruk boven groenland, een opbouw van hoge druk tussen de Barentsz en Kara zee. Daarnaast een lage druk boven de Hudsonbaai. Maar er zijn nog een paar factoren die een koude winter kunnen doen slagen. Ten eerste de hoeveelheid ijs op de Kara zee, hoe minder Kara-zee ijs des te eerder een hogedruk in het Noorden gaat slagen en dus een grotere kans op een schaatswinter met name in februari. Als tweede de Snow Advance Index, deze is zeer gecompliceerd maar de theorie is simpel, hoe groter het sneeuwdek in Siberie en het oosten van Rusland, hoe groter en sterker het hogedrukgebied.
edit Callie-p : ik zeg niks | Gewijzigd: 8 januari 2015, 19:06 uur, door Justin
Behoorlijk wilde kaarten ja. Inderdaad ver weg en ze blijven maar rond de +384u ''hangen''. Mochten deze kaarten dichterbij komen worden we weer wakker!
| Gewijzigd: 8 januari 2015, 18:52 uur, door Stefanv