Naar vrijdag toe worden ze dus als maar talrijker. Kansjes liggen vooral in het noordwesten-noorden en noord-oosten. Maar ook elders langs de kust regio's is een bui met wat donderklappen niet uitgesloten met hagel. Eveneens wat verder landinwaarts tis maar net waar de kortgolvige trogjes langstrekken. Hetgeen allemaal even nowcasten is per dag. Allemaal aangestuurd door lagedruk met kern boven ingang van het Skagerrak deze beweegt langzaam westwaarts, om vanavond zuidwaarts af te zakken. Vrijdag ligt ie midden op de noordzee.
De temperatuur hoogte(500hpa) komt tussen -20 en -25 C te liggen. We bevinden ons dus de gehele periode in polaire lucht. Van tijd tot tijd komen kortgolvige trogjes terug die de boel doen opleven in samenwerking met de dagelijkse gang. Onweer is gering met donderdag en vrijdag veelal 400 j/kg aan cape over het land en een schering van 20kts max. Single cells en mogelijk soms een slechte organisatie naar multicell. Vrijdag in noorden van NL wat hoger 750 j/kg max schering blijft gelijk.
De waarschuwingen voor morgen staan al.
Donderdag overdag is er opnieuw kans op een enkele onweersbui. In de ochtend vooral in de kustprovincies, in de middag juist verder landinwaarts. Vanaf ca 9uur tot 18uur. http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/utrecht
Fijne avond!! | Gewijzigd: 2 september 2015, 17:58 uur, door Tatanka
Vandaag kans op onweer
Vannacht neemt in het noordwesten van het land de kans op onweer weer toe. Morgen overdag is ook elders in het land opnieuw onweer mogelijk.
KNMI Guidance:
Neerslag:
De frontale neerslag bereikt het noorden rond middernacht en breidt zich dan in de loop van morgen overdag geleidelijk zuidwaarts uit en krijgt mede door de dagelijkse gang steeds meer een convectieve component waarbij opnieuw onweer tot de mogelijkheden behoort. De INDECS kansen voor komende nacht en morgen overdag zijn vooral in de noordwestelijke helft van het land een stuk groter (95% op 1 b.o.), wat te verklaren valt door de hogere CAPE-waarden langs de noordwestkust (700-1000 J/Kg), met een schering van 10-20 kn is nog steeds enige organisatie in de buienvorming optreden. Harmonie geeft een zwak, maar iedere keer wel duidelijk terugkerend signaal, frequentie van de ontladingen is niet bijzonder hoog.
Harmonie om 03u vannacht, 12u vanmiddag en 17u vanavond
| Gewijzigd: 4 september 2015, 00:44 uur, door Stefanv
Lijkt me leuk om, zonder rekening te houden met inversie en gedwongen opstijgende lucht, naar de statische kans op onweer te kijken obv van de GFS kaarten van vanmorgen 8u.
KNMI verwacht pas zaterdag de omslag naar wisselvallig weer met een tong warme lucht. Voor die tijd droog. Het tijdstip waarop de neerslag zaterdag zal vallen is nog onzeker.
Kijken we naar GFS dan zien we op de kaarten van vandaag 06Z reeds (convectieve) neerslag op vrijdag komen vanuit het oosten.
Ook de Cape enn Li is aardig net over de Duitse grens het noord-oosten van Nederland volgens GFS van 090915 6Z
De bovenlucht is op ca 5000m dan behoorlijk koud volgens GFS. Zo'n -23 graden boven het noord-oosten.
Max grondtemperatuur +20 graden,
Dauwpunt 11-12 graden.
Op ca 1500m hoogte rond 6-7 graden.
Onweer?
Gezien deze lage dauwpunttemperatuur zal de wolkenbasis hoog liggen, ca 1000m. O.b.v. deze temperaturen is de onstabiliteit aanwezig waarbij onweer (zeker op hoogte) niet uitgesloten is.
Ben benieuwd hoelang GFS deze verwachting volhoudt. Nogmaals het KNMI verwacht geen neerslag op vrijdag!!
Zaterdag dan.
Het is nog onzeker volgens knmi wanneer de neerslag valt.
Kijken we naar GFS dan zien we de neerslag rond 14u Zeeland binnen trekken.
Om 17 uur ziet GFS er dan zo uit!
De Cape en Li op dat moment volgens GFS is niet bepaald hoog
De bovenlucht is op ca 5000m dan behoorlijk warmer dan de dag ervoor, volgens GFS. Zo'n -15 graden.
Max grondtemperatuur +23 graden,
Dauwpunt 16-18 graden.
Op ca 1500m hoogte rond 10-11 graden.
Gezien het dauwpunt ligt de wolkenbasis o.b.v. de maximum grondtemperatuur lager dan vrijdag, zo'n 700m.
Er is sprake van onstabilitiet en zonder inversie zou er een kans op onweer bestaan.
Miischien eens leuk om met anderen over van gedachten te wisselen.
| Gewijzigd: 9 september 2015, 15:39 uur, door Ben47
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
"....
Een hoogtelaag (ULL) boven Tsjechië trekt langzaam westwaarts en ligt vrijdag 12 UTC boven het noorden van ons land.
Modelbeoordeling
...Vrijdag 12 UTC ligt het hoogtelaag (ULL) boven Noord-Nederland met T500 = -26 C volgens Hirlam 12 en Harmonie12, volgens EC06 T500 = -23 C. Verder weinig significante fenomenen.
Bewolking:
Vrijdagmiddag in het noordoosten kans op een Cb
Neerslag:
Tot vrijdagmiddag droog, daarna kleine kans op een bui"
Dus KNMI geeft nu ook voor op vrijdagmiddeg kans op een bui (Cb). Verhoogt de kans op een lokaal onweersbuitje.
"Tot vrijdagmiddag droog, daarna met name in het noorden/noordoosten een kans op een bui bij het hoogtelaag. In het noordoosten zit ook de meeste dynamische forcering (PVA). Alle modellen laten dit zien, hoewel er wel behoorlijke verschillen in detaillering zijn. Capewaarden zijn maximaal 700-1000 J.kg, windschering is beperkt: 10 kt. Dit levert als convectieve modus single cell. Gezien de tophoogte/temperatuur is een klap onweer niet uitgesloten, hoewel Harmonie dit boven ons land niet toont. (zie update)
Update uit KNMI guidance 11.53 uur
Harmonie geeft een signaal voor enkele ontladingen, INDECS komt met kansen van 50-70% in het oosten en noordoosten.
| Gewijzigd: 10 september 2015, 19:07 uur, door Ben47
Vanmiddag met name in het noordoosten een kans op een bui aan de noordflank van het ULL. Daar zit ook de meeste dynamische forcering (PVA). Alle modellen laten dit steeds zien, hoewel er wel wat positioneringsverschillen zijn. Harmonie00 laat weer wat meer zien en ook weer wat zuidelijker (ook boven Overijssel). Capewaarden zijn maximaal 700-1000 J.kg, maar de windschering is beperkt, rond 10 kt. Dit levert als convectieve modus single cell. Gezien de tophoogte/temperatuur (T500 -25) is een klap onweer niet uitgesloten. Harmonie geeft een signaal voor enkele ontladingen boven zee, INDECS komt ook in de Hirlam 18 UTC-run met kansen van 30-50 in het noorden. Ook boven de Duitse Bocht buien.
Morgen:
Zaterdagochtend op het warmtefront geven de modellen een licht signaal voor wat regen. Vervolgens vanuit het zuidwesten buien (/buiige regen), alle modellen tonen dit, timing en locatie verschilt nog wel wat. Ook verschillen in de treksnelheid. De opbouw van de atmosfeer is in Harmonie het meest onstabiel, Hirlam en EC zijn wat minder onstabiel. Harmonie geeft dan ook het sterkste neerslagsignaal. Boven FL200 is de opbouw in alle modellen stabiel. In het (zuid)oosten van het land kan de convectie net aan vanaf de grond ontstaan. Schering 20-25 kt, Cape 700 J/kg (Hirlam), in Harmoniescenario wat hoger. Multicells dan, onweer is mogelijk
Uit KNMI guidance 05.33 uur
Modelbeoordeling:
Er zijn verschillen in de neerslagberekeningen, vooral voor vanmiddag, maar de verschillen zijn wel kleiner geworden. Grotendeels zijn deze afwijkingen te wijten aan het convectieve karakter ervan. Convectie vanaf de grond, als die al ontstaat, is waarschijnlijk alleen mogelijk in het zuidoosten en oosten als daar de temperatuur ongeveer 22 graden wordt. De mate van instraling is ook nog eens een onzekere factor. De modellen laten de temperatuur het meest oplopen in Limburg lokaal 23 graden. ...
Neerslag:
...Vlak achter het warmtefront neemt de onstabiliteit vrij snel toe en ontstaan enkele buien. Dynamische forcering als gevolg van naderende hoogtetrog is hier debet aan, in het oosten zuidoosten kunnen buien vanaf de grond ontstaan bij temperaturen van ruim 22 graden. Daar zal de effectieve schering dan ook het grootst zijn, rond 40 kn, terwijl die elders niet of nauwelijks boven de 20 kn komt. Capewaardes van 400-700 J/kg. Organisatiegraad: Multicells mogelijk Squall line. Hierbij ook onweerskansen. Harmonie geeft (nu minder dan zijn voorganger) over het oosten en zuidoosten ontladingen te zien, maar geen hoge intensiteiten.
INDECS komt met kansen tussen de 30 en 65%, nu het hoogst in het midden en westen (dat was het oosten en zuidoosten). Niet al te hoog dus en nog steeds erg springerig gedrag.
Morgen kunnen in de middag enkele buien tot ontwikkeling komen. De Cape is morgen aan het einde van de middag hoger dan in de vorige run 700-1000 J/kg (i.p.v. 200-400 J/kg) en met een effectieve schering van 25 kn (was 10-15) kunnen dit nu mogelijk multicells zijn. Wel moet opgemerkt worden dat de hoogste Cape waarden optreden in een gebied waar nagenoeg geen neerslag valt.
Morgenavond in het westen en zuiden van het land mogelijk meer geclusterde buien indien het tweede laagje voor onze zuidwestkust wat meer activeert. Onweer is niet uit te sluiten, INDECS laat een kans zien van 30-60%.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Inderdaad! Dinsdag komen we door een zuidelijke stroming in de warme sector terecht. Temperaturen zullen overdag oplopen rond de 20 graden, maar dat zal niet lang duren, want een koufront trekt in de loop van de namiddag en avond over het land heen met daarop (onweers)buien.
Onweerskansen lopen dinsdag al op naar 40%.
Bron: art-of-thunders.nl
| Gewijzigd: 2 oktober 2015, 22:01 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar