Maar.. de voorspellingen voor volgende week worden steeds beter
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
Maar.. de voorspellingen voor volgende week worden steeds beter
*CAPE kaartje*
Let op dat op sommige dagen helaas het neerslagsignaal ontbreekt! Maar de kans is er idd! Vooral vanaf donderdag onweerskansen die mogelijk tot en met zaterdag aanhouden!
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/professionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Beoordeling lange termijn door knmi
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van dinsdag 30 juni tot zondag 12 juli
Synoptische ontwikkeling:
Aan het begin van de periode ligt een blokkerende, uitgestrekte hoogterug vanaf Noord-Afrika via West-Europa naar de Noorse Zee. De as hiervan ligt aanvankelijk over onze omgeving, maar in de loop van de week komt deze wat ten oosten van ons land te liggen. In de nieuwe operationele EC run neemt de invloed van de rug in het volgende weekend wat af en krijgt een 500 hPa trog vanuit een hoogtelaag boven de Oceaan meer invloed op onze omgeving. Daarna komen we in de operationele run nog even onder invloed van een zwakke rug, waarna een er meer zonale stroming over onze omgeving komt te liggen. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een rug van hoge druk over onze omgeving liggen, waarna zich vanaf woensdag een hoog boven Scandinavië opbouwt met een rug richting Noord Duitsland. Dit zorgt bij ons voor een zuid tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Boven het Iberisch Schiereiland en Frankrijk ontstaan thermische vores, maar die lijken ons tot het volgende weekend niet te bereiken. In dat weekend neemt het hoog in betekenis af en op zaterdag lijkt een inactieve vore ons land wel te bereiken, in de nacht naar zondag gevolgd door een koufront. Daarachter komen we in een zwak westelijke stroming met minder warme lucht.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De EC-clusters zijn voor de komende week duidelijk. De geblokkeerde situatie is in het hele ensemble terug te vinden; alle clusters tonen de blokkerende 500 hPa rug, waarbij er slechts kleine verschillen zitten in de positie van de rugas, die in alle gevallen over onze omgeving ligt. Ook zien we in alle clusters de as in de loop van de week iets oostwaarts bewegen. In een aanzienlijk deel van de ensembleleden (75%) verliest deze op zondag de invloed op onze omgeving. In de week daarna toont een groot deel van de leden een hoogterug ten zuidoosten van ons land. In het grondpatroon ontwikkelt in alle clusters het hoog boven Scandinavië, met vervolgens de aanvoer van (zeer) warme lucht naar ons land. In een groot deel van de ensembleleden (80%) neemt de invloed van dit hoog in het volgende weekend af en komen in de loop van dat weekend in minder warme lucht terecht. Daarna zien we in de meeste leden een hoog met de as ten zuidoosten van ons opbouwen, waardoor we in een meer zuidwestelijke stroming terecht komen. Onzekerheid lijkt te zitten het tijdstip waarop de overgang naar minder warm weer plaats vindt en of deze overgang met (zware) convectie gepaard gaat of niet. In de pluim voor De Bilt zien we tot en met zaterdag een overwegend oost tot zuidoostelijke wind met een stijgende trend in temperatuur en dauwpunt, waarbij de maxima vanaf dinsdag boven de 25 en vanaf donderdag in vele leden boven de 30 graden uitkomen. Vanaf zondag neemt de spreiding in temperatuur sterk toe, waarbij wel weer een dalende trend ingezet wordt. Verder is het neerslagsignaal zeer gering. Ondanks duidelijke signalen voor hoge Capewaarden aan het einde van de week (tot zelfs 2500 J/kg) is het aantal leden wat (zware) convectie laat zien zeer beperkt. De neerslagpieken van tientallen mm geven wel aan, dat eventuele convectie fors kan zijn (wat natuurlijk ook niet verwonderlijk is in dit soort situaties). Het ensemblegemiddelde laat 10 mm zien (en wordt stevig beïnvloed door enkele members met hoge neerslaghoeveelheden), dus het lijkt de komende periode aanhoudend droog. Belangrijk aandachtspunt is deze week de temperatuur: ook in de staafdiagrammen is een steeds grotere kans op tropische temperaturen te zien met als topper de zaterdag, waarop de kans in de Bilt op een maximum onder de 30 graden slechts 5 % is! Afgaande op deze kansen vanaf dinsdag temperaturen boven de 25 op dinsdag, boven de 27 op woensdag en boven de 30 op donderdag t/m zaterdag in een groot deel van het land. Alleen in het noordwesten lijkt de hitte iets getemperd. Vanaf zondag neemt de kans op tempering van de hitte toe, maar dan nog steeds in een groot deel van de leden bovennormale temperaturen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Zonnig weer met temperaturen die oplopen naar tropische waarden. Aan het einde van de week een kleine kans op een onweersbui.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een overgang aan het begin van de periode naar een iets minder warm weertype. Kleine kans op een (onweers)bui.
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
Het zou weer eens tijd worden. We gaan het zien de komende dagen. | Gewijzigd: 28 juni 2015, 21:35 uur, door Sven
Door deze drukverdeling kan een hoogtestroming zeer warme lucht vanaf de Canarische Eilanden en het Spaanse vasteland ver noordwaarts voeren. Bij het uitkomen van dit scenario kunnen bij ons de temperaturen ook tot zeer zomerse - zo niet tropische - waarden oplopen. De kans op een hittegolf kan niet uitgesloten worden. De aangevoerde lucht is dermate droog op hoogte dat er niet snel onweer ontstaat, althans niet vóór donderdagavond. Zeewind kan de temperatuur aan de kust donderdag al eerder doen dalen, in een deel van het land kan onweer in de avond wat verkoeling brengen. Dit onweer ontstaat op het zeewindfront in een thermisch laag dat vanuit het zuidwesten noordoostwaarts overtrekt. Vrijdag kan het dan weer een droge dag worden, op de meeste plaatsen, met maxima onder 30 graden, aan zee wordt mogelijk de zomerse 25 graden niet gehaald. Op zaterdag zijn hogere temperaturen te verwachten, maar een tweede (onweers)front vanuit het westen kan later weer verkoeling brengen. Aan het criterium van een hittegolf zou dan net voldaan kunnen zijn.
Bron @VWK
'Wat betreft de convectie: vanaf donderdag is er convectie zichtbaar in het EPS met een piek op de vore/koufront van donderdag en op de vore/koufront van zaterdag.
Toch is het aantal leden dat daadwerkelijk convectie berekent enigszins beperkt: zo'n 50% van de leden. Een aantal leden toont wel neerslaghoeveelheden, die aangeven dat de convectie zwaar kan zijn. Dit is ook af te leiden uit de CAPE-waarden die grosso modo vanaf donderag oplopen en pieken op zaterdag (De Bilt op zaterdag 75% > 1000 J/kg, 30 %> 2000 J/kg).
Toch is het aantal leden met grote neerslaghoeveelheden zeer beperkt en ook de windstotenkansen reageren vrijwel niet (hoewel ECMWF ook niet direct geschikt is voor windstoten).
Wat betreft de neerslaghoeveelheden: ten opzichte van gisteren toont het ensemble wat meer neerslag, het ensemble gemiddelde komt nu uit op zo'n 18 mm.'
Beoordeelde EC-neerslagpluim van gisteren 12Z
Besproken EC-Cape-pluim van gisteren 12Z
Toch is het aantal leden met grote neerslaghoeveelheden zeer beperkt en ook de windstotenkansen reageren vrijwel niet De pluimen zijn wel redelijk gelijkblijvend, alleen verandert het ene lid dat open en/of control is nogal eens, maar de pieken, de spreiding en de gemiddelenden blijven behoorlijk op elkaar lijken. En zonder regen is de kans op onweer toch wat minder.
Maar genoeg trauma's uit het verleden. Als je het puur hebt over warmteonweer, denk ik dat het westen ook een flinke kans gaat maken, aangezien de temperaturen op de stranden ook kunnen oplopen tot een graad of 30. Hoeveel warmte wil je hebben?
Wilfred Janssen
Hagel van 9 cm voor westvlaanderen, klein beetje overdreven zeker???? | Gewijzigd: 29 juni 2015, 11:48 uur, door Jenss