Het ligt elkaar soms niet zo naauw....ook met een 25kts diepe schering en een lls van 15kts kan er al multicell optreden maar het is niet dat alleen er zijn meer factoren...en er zijn duidelijke triggers aanwezig in de vorm van trogjes...op die trogjes onstaat dat multicell op komt duidelijk terug in alle modellen. Tis koud op 500hpa -25 ook nog eens tis niet alleen de schering die de buien classificeren. Als zijn zeggen dat de convectie modus multicell is dan betekent het dat er nog meer dingen zijn dan alleen schering. Om dr geen heel verhaal van te maken houden ze dat aardig kort. Of komt dat ergens anders in de guidance terug.
Daarbij heb je nog slecht georganiseerd multicell....matig georganiseerd multicell...goed georganiseerd multicell. Etc etc etc.
En wie weet ligt de schering actueel wel wat hoger.
Het zijn richtlijnen...de ene keer pakt ie het wel daarop en de andere keer niet. Maar dit ligt wel op het randje van minimale voorwaarden.
Daarom altijd ook niet voor niets nowcasten.
Owja en nog iets heel belangrijks.......Knmi werkt alleen maar met Ec voor globaal en harmonie voor convectief...En modellen waar wij als amateur niet bij kunnen.. >>>> KOUW en INDECS.
en mischien is de schering daar minder dan model Gfs of Wrf...Dus daar zal je zelf in moeten duiken. | Gewijzigd: 22 juni 2015, 11:12 uur, door Tatanka
Van 22/06 14u tot 23/06 00u : Maandagnamiddag en -avond wordt het vanuit het noorden onstabiel, en is er kans op felle buien met onweer
KNMI heeft nu een waarschuwing staan voor de zuidelijke provincies van NL:
Bij buien kans op onweer Geldig: maandag 22 juni 2015 vanaf ca 17 uur gedurende ca 2 uur
Berichten samengevoegd door svenne
Er komen leuke signalen terug.!!.
Wrf.
| Gewijzigd: 23 juni 2015, 07:45 uur, door Tatanka
Volgens het KMI aanstaande vrijdag wat kansen:
Vrijdag wordt een warme, zonnige dag, al zal de zon vaak gesluierd zijn door hoge wolken. Geleidelijk verschijnen er stapelwolken en op het einde van de namiddag groeit de kans op enkele onweersbuien in het westen van het land. 's Avonds en 's nachts trekken de onweersbuien en een regenzone van west naar oost over het land. We verwachten echter geen zwaar onweer.
Geldt voor einde volgende week.
Boven het Iberische Schiereiland ontstaat op dat moment een thermisch laag dat aan de wandel gaat naar Ierland en hierbij uiteindelijk samengaat met een Atlantisch laag. Hierdoor blijft het koufront dat bij dit Atlantisch laag hoort op afstand. De vore van het thermische laag bereikt ons echter wel aan het einde van de week. CAPE-waardes zijn orde grootte 1000-2000 J/kg, met een bulk windschering tussen 925 en 500 hPa van 20-30 knopen.
De cape loopt op sommige plekken op tot rond 850
Soudingverwachting voor Brussel voor 20u plaatselijke tijd
Geen stijging van luchtpakketje vanaf de grond, wel vanaf ca 1,5km hoogte en kan doorstijgen (streepjeslijn) naar boven de 9 km . De ruimte tussen de streepjeslijn en de rode lijn is de cape (rond 600). Li is ca -1 a -2 ( temperatuur op 500hPa is niet erg laag. Ca -13 waarbij de temperatuur van het luchtpakketje iets warmer is -12 en kan doorstijgen)
Vooruitzichten voor vrijdag 03 juli tot donderdag 09 juli
De eerste hittegolf van het jaar zal vrijdag of tijdens het weekend waarschijnlijk eindigen met hevige onweersbuien. Ook de dagen erna blijft het vrij warm met waarden rond 25 graden maar ook de kans op buien en onweer blijft.
Oja, laten we het steeds op vrijdag houden, dan weet iedereen van O-O wanneer verlof te plannen
Vooruitzichten voor vrijdag 03 juli tot donderdag 09 juli
De eerste hittegolf van het jaar zal vrijdag of tijdens het weekend waarschijnlijk eindigen met hevige onweersbuien. Ook de dagen erna blijft het vrij warm met waarden rond 25 graden maar ook de kans op buien en onweer blijft.
Oja, laten we het steeds op vrijdag houden, dan weet iedereen van O-O wanneer verlof te plannen
Kan ik ergens tekenen voor het hele jaar?
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Hierbij ook nog de 0z CAPE grafiek van het KNMI. De kans op onweer neemt toe naarmate juli eraan komt.
Straks kijken wat 12z laat zien. | Gewijzigd: 25 juni 2015, 21:06 uur, door reedtimmer
Hierbij ook nog de 0z CAPE grafiek van het KNMI. De kans op onweer neemt toe naarmate juli eraan komt.
Straks kijken wat 12z laat zien. Vergeet niet dat het neerslagsignaal daarbij op de meeste dagen helaas ontbreekt. Ook is de CIN behoorlijk aanwezig. Er moet dan een hele goeie trigger komen om die CAP te laten ploppen.
Edit svenne: plaatjes uit citaat gehaald | Gewijzigd: 26 juni 2015, 14:22 uur, door Sven
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Morgen dus een kleine kans op onweer. Even een stukje van het KNMI en estofex toegevoegd.
A level 1 was issued for Belgium and W-Germany mainly for an isolated tornado risk.
... Belgium, Luxembourg and W-Germany ...
During the evening/overnight hours, diffluent upper flow regime affects Benelux/W-Germany. Of interest is a wave in 800-600 hPa, crossing W-Germany during the night from W to E. Influx of rather rich BL moisture ahead of that feature is forecast with mixed-layer mixing ratios in excess of 10 g/kg. Forecast soundings indicate an interesting setup with strongly looped hodographs and SRH 1/3 km in excess of 200 m^2/s^2 with 15 m/s LL shear. Forecast soundings show a good chance for mainly elevated thunderstorm activity. However, not much BL modification is needed for thunderstorms to become near surface based. This would increase the chance for an isolated tornado event over W-Germany mainly between 00-06Z and beyond our forecast period. Despite still ongoing uncertainties regarding final nature of thunderstorms (elevated or surface based), we decided to issue a level 1 for an isolated severe wind gust/tornado threat.
...Rest of lightning activity ...
Numerous areas with isolated thunderstorm activity are forecast but nothing severe is anticipated. --> Wadden?
MODELBEOORDELING:
De barocliene zone in de buurt van de noordgrens van de FIR blijft hier nog even liggen en met de aanvoer van vochtige en warme lucht zien we af en toe wat stratus komen en verdwijnen, het is wel zeer sporadisch. Harmonie lijkt dit wat te zwaar aan te zetten. Hirlam en EC berekenen uit in de ochtend lokaal lichte neerslag in het noorden. Uit de progtemp blijkt dat dit uit dikkere middelbare bewolking moet vallen, met daaronder nog een tamelijk droge laag. Vraag is of deze neerslag de grond zal bereiken. Conditioneel zal het allemaal niet veel voor stellen. Harmonie onderschat de middelbare bewolking omdat deze zich vooral tussen de 0 en -20 graden bevindt.
NEERSLAG:
In de ochtend uit wat dikkere bewolking kans op een spat regen. Stelt weinig voor allemaal. Wat betreft de vore: deze lijkt deze niet veel te kunnen bewerkstelligen. De lucht is te droog en de opbouw niet onstabiel genoeg. Uitzondering vormt het zuidoosten waar in de avond misschien net nog een bui kan ontstaan. Opmerkelijk is de INDECS uitvoer. De kans op een enkele ontlading is klein, maar als het tot ontladingen komt is er een kans van 30-40% op meer dan 50 ontladingen/5 min.
KNMI
| Gewijzigd: 26 juni 2015, 14:22 uur, door Sven
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Vooruitzichten voor vrijdag 03 juli tot donderdag 09 juli
De eerste hittegolf van het jaar zal vrijdag of tijdens het weekend waarschijnlijk eindigen met hevige onweersbuien. Ook de dagen erna blijft het vrij warm met waarden rond 25 graden maar ook de kans op buien en onweer blijft.
Oja, laten we het steeds op vrijdag houden, dan weet iedereen van O-O wanneer verlof te plannen
neeeeeeeeeeeeeeeeeeen!!!!!!! Summerfestival op Linkeroever in Antwerpen :'(
Synoptische ontwikkeling
Een positieve NAO evolueert geleidelijk naar een geblokkeerde situatie waarbij een uitgestrekte rug opbouwt vanaf Noord-Afrika via West- en Centraal-Europa naar Scandinavië. Aan het einde van de volgende week schuift de rug naar het oosten en neemt de zuidelijke bovenstroming in kracht toe. Dit heeft tot gevolg dat de aangevoerde luchtmassa voortdurend warmer wordt, maar tegelijkertijd ook dat storingen het aandachtsgebied gaan schampen. In de grenslaag zien we dat een apart centrum van hogedruk ontstaat boven de Golf van Biskaje en vervolgens tijdelijk voor anker gaat boven Scandinavië en aan het einde van de week naar het zuiden beweegt. Boven het Iberische Schiereiland ontstaat op dat moment een thermische vore die aan de wandel gaat en ons in de nacht naar vrijdag gaat passeren met thetaw850's van 20 C. CAPE-waardes zijn orde grootte 1000-2000 J/kg, met een bulk windschering tussen 925 en 500 hPa van 20-30 knopen. Een forse CIN en te droge lucht maakt dat de vore weinig actief is boven onze omgeving. Het koufront blijft net ten westen van ons land en de dag erna volgt een tweede vore met nog iets meer CAPE, maar verder wederom weinig activiteit | Gewijzigd: 26 juni 2015, 07:32 uur, door Onweerfreak12