Nu maar hopen dat het ook doorzet, | Gewijzigd: 27 mei 2015, 19:58 uur, door Onweerfreak12
Zie ik opeens een kans voor morgen verschijnen in de weerberichten ...!
Stukje KNMI voor morgenavond:
Vrijdag is het wisselend bewolkt en in de middag kan er in het noorden en noordoosten van het land een enkele bui voorkomen. In de avond trekt een gebied met actieve buien van zuidwest naar noordoost over het land waarbij ook onweer en windstoten mogelijk zijn.
Een actieve randstoring, nu nog midden op de Oceaan, beweegt vrijdag overdag over het zuiden van Engeland oostwaarts en trekt in de avond over ons land. De storing wordt in de bovenlucht begeleid door een scherpe hoogtetrog,enkele Cb's met toppen tot FL150. Later in de middag en avond actieve frontale bewolking bij de volgende randstoring, gezien de onstabiele opbouw zeer waarschijnlijk ook Cb's met toppen tot FL250.
Harmonie laat een duidelijk signaal voor onweer zien, hetgeen gezien de berekende onstabiliteit verklaarbaar is. Ook INDECS komt met een onweerskans van ca. 50%. De schering bedraagt dan 30-40 kn en de CAPE bedraagt 200-400 J/kg, met een sterke dynamische lijnforcering van de scherpe hoogtetrog is de convectiemodus multicell/squalline.
Dat klinkt best aardig, ben benieuwd !
Voor morgen is een actieve randstoring van belang. Deze trekt tijdens de avonduren met flinke buien van zuidwest naar noordoost over Nederland. Sommige buien kunnen vergezeld gaan van onweer en windstoten. (Jan Visser)
Vrijdag vooral in de avond buien, mogelijk met onweer (Knmi) | Gewijzigd: 28 mei 2015, 08:42 uur, door richard
Morgen einde van de middag en avond bij de frontale zone een gebied met buien. De buien trekken van zuidwest naar noordoost over het land. De modellen berekenen een laagje voor het noordwesten van Nederland. Echter is het de vraag hoe het laagje het noordwesten zal gaan passeren.
CAPE waardes lopen morgen avond op tot 400 J/KG. Plaatselijk meer. Dus tijdens buien is onweer mogelijk. Schering vooral aanwezig aan het zuidoostelijke kant van het laagje (ongeveer rond de 25 kn.) De buien zullen vooral uit multicells bestaan. Een buienlijn wordt niet geheel uitgesloten.
Het WRF model komt voor sommige delen van Nederland met een level 1 situatie. De kans op severe weather bestaat vooral uit (zware) windstoten en hagel. Een enkele hoosverschijnsel is mogelijk, maar de kans daarop is klein.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/proffecionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Aandachtspunten.
WIND:
Het grootste aandachtspunt is, zoals hierboven reeds omschreven, het verschil in de wind bij het laagje/de trog. Vanaf vrijdag 17 UTC geven alle modellen 75 km/u net buitengaats in het zuidwestelijk kustgebied. In de uren daarna laten Hirlam en EC een afname in de windsnelheid en windstoten zien. Harmonie laat de kern veel verder uitdiepen en laat rond 20 UTC uitschieters van 90 km/u in het noordwesten boven land komen. in de uren daarna nemen de uitschieters boven het noorden van het land toe naar 100 km/u met af en toe een signaal iets daarboven. Nowcasten dus!!
BEWOLKING:
In de polaire lucht convectieve bewolking, komende nacht conditioneel geen probleem te worden, de aangevoerde polaire lucht is vrij droog. Morgen bij de frontale zone bkn/ovc SC 2000-5000 vt, toppen boven FL100 en in het koufront van de frontale zone embd CB 1500-2000 vt, met toppen tot ca. FL250
NEERSLAG:
Nabij de frontale zone in het zuidoosten actueel nog wat (buiige) regen. Morgen bij de frontale golf later in de middag van het westen uit perioden met regen, in de avond van het westen uit krijgt de neerslag een meer convectief karakter. Windschering bij het systeem rond 30 kn en CAPE van 200-400 J/Kg. Dit kan leiden tot opgelijnde convectie, m.n. bij het koufront. Daarbij is onweer ook goed mogelijk hetgeen wordt bevestigd door INDECS en Harmonie. Kans op hagel gering.
Bron:http://www.knmi.nl
Een randstoring boven het zuiden van Ierland trekt vandaag via de Britse Eilanden naar het midden van de Noordzee en neemt daarbij, onder invloed van een (kortgolvige) hoogtetrog en de ‘gunstige’ positie van de straalstroom, sterk in betekenis toe. Het regengebied van de kwade genius bereikt Nederland in de loop van de middag. Tijdens de avonduren trekt vervolgens een zone met felle buien van west naar oost over onze streken. De buien kunnen vergezeld gaan van onweer en zware windstoten. Bovendien wakkert de zuidwestenwind in de kustgebieden en op het IJsselmeer aan tot hard, nabij zee wellicht tot stormachtig. In de nacht naar zaterdag neemt de naar west ruimende wind langzaam af. Vandaag overdag kunnen in het westen en noorden ook al enkele buien tot ontwikkeling komen.
Zaterdag koestert een kortgolvige hoogtetrog eveneens belangstelling voor onze streken. In polaire lucht komen opnieuw enkele buien (met kans op hagel en onweer) tot ontwikkeling. Tijdens de middaguren wordt het in het westen droog en klaart het op.
(Jan Visser.nl)
Wil je weten of er bij jou in de buurt kans is op onweer, kijk op:
http://www.onweer-online.nl/onweer-indices/
Edit justinos: precies nu lijkt zich toch weer even een storing voor te doen, we werken eraan! | Gewijzigd: 29 mei 2015, 09:22 uur, door Justin
We weten allemaal hoe springerig de modellen momenteel nog zijn...dit hangt ook samen uiterraad met het warme weer waar iedereen zo naar verlangd. De aanloop er naar toe is ook niet vervelend. Uiterraad is het dan ook meteen over maar dat zal igg mij een worst wezen...met begin juni zon kans en nog tot aan september ruimte zat voor mooi weer kansen mag deze van mij wel doorzetten.
| Gewijzigd: 29 mei 2015, 13:05 uur, door Tatanka
Van 29/05 18u tot 29/05 21u : In de late namiddag en in de avond bereikt een actieve buienzone het noordwesten van het land. Deze hevige buien kunnen vergezeld zijn met onweders en rukwinden van 60 of 70 km/u, of zelfs meer onder een onweer. Deze storing trekt snel over het land met een afnemende activiteit.