Er is verder niks mis met de temperatuur op dinsdag volgens de hoofdmodellen: 25+ graden.
Met de tempraturen is ook niks mis en met de onstabiliteit zal het wss rond die dag ook wel snor zitten. Zowel op surface based en op Theta-e vlak. Want richting die temps gaan we ook wel mischien niet zo fors als sommige leden laten zien. Maar een 25graden moet zeker haalbaar zijn..daar zijn de meeste leden het wel over eens. Genoeg hoge-druk invloed ondersteund door het meerendeel van de leden in zowel Gfs als Ec.
Echter het probleem is wat gaat het laagje doen,die op de atlantische oceaan ontstaat op maandag. Die word door de modellen nou veels te westelijk berekend (Zie kaart onder) die zou minstens in de (Rode cirkel) moeten liggen. En helemaal mooi zal zijn als ie in de golf van biskaje komt (Zwarte cirkel). Het moet dus elkaar allemaal net op de grens zitten (Laag(storing met frontjes triggering) en hoog om nog warme lucht richting benelux te pompen). Tevens is het maar een slap laag die er geschetst word mag ook nog wel iets uitdiepen.
Alle modellen die er op momenteel op voorhand zijn laten deze laag te westelijk en das momenteel niet goed dus. Om ze niet allemaal te laten zien hieronder alleen de Gfs.
Je ziet ook meteen waar de neerslag op zit bij dat laag. Het behoeft verder geen uitleg dus dat dat laagje een pak Z-ZO lijker moet liggen.
Dit is dus O.a reden nummer 1 van de slechte neerslagsignalen. Dan nog een zeer slechte reden voor geen/weinig signaal is de optie vrije convectie en die is ook niet best want er zit ook redelijk wat Cin op. Veelal van -50 tm -150 dus hoe je het ook went of keert je bent een redelijk sterke trigger nodig. En die zit o.a op gewoon op die laagjes.
Cin
Hier kan met ruim 5 dagen nog flink aan geschroefd worden dus.
Mvg
| Gewijzigd: 7 mei 2015, 21:32 uur, door Tatanka
KNMI:
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een rug boven de Noordzee beweegt in noordoostwaartse richting weg. Een lagedrukgebied zuidwest van de Britse Eilanden trekt via de Ierse Zee en het noorden van Engeland naar het midden van de Noordzee, alwaar het zaterdagmiddag aankomt. Een zwak warmtefront passeer ons land aan het einde van vrijdagavond en het begin van de nacht naar zaterdag, het koufront passeert aan het einde van de nacht en het begin van zaterdagochtend. Zaterdag overdag bevindt ons land zich wederom in een vrij krachtige zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Bovendien passeert er in de middag nog een hoogtetrog.
MODELBEOORDELING:
Synoptisch consistent.
Aandachtspunten:
WIND:
Vandaag weinig bijzonderheden, zaterdag aan de zuidflank van het laag seinen voor 7 Bft in de kustdistricten. Boven land dan uitschieters van 35-40 kn, Hirlam komt zelfs met uitschieters net boven de 40 kn.
BEWOLKING:
Op de Noordzee bevindt zich in het uiterste noordwesten van onze FIR een klein gebiedje met stratus/mist, modellen laten ook iets dergelijks zien en laten het uitbreiden richting de Engelse kust. Verder alleen velden middelbare en hoge bewolking. Overdag weer vorming van Cu, waarvan een enkele zich kan ontwikkelen tot Cb met lage toppen tot ca. FL150. Pas op passage van het koufront komt er wat dikkere frontale bewolking over met vooral boven de Noordzee en de kustgebieden ook stratus. Zaterdag overdag weer vorming van Cu en in de middag op passage van de hoogtetrog enkele Cb's, toppen dan mogelijk tot FL300.
NEERSLAG:
Vanmiddag vooral in het noorden van het land een signaal voor een enkele bui, alle modellen laten dit zien, convectiemodus single cell. Komende nacht vooral neerslag op koufront, morgen vooral in de middag weer enkele buien, mede getriggerd door de hoogtetrog. Schering ca. 30 kn: Convectiemodus single cell /multicell.
TEMPERATUUR:
Modellen geven het temperatuurverloop goed weer. vanmiddag in het zuidoosten lokaal 20 graden, EC blijft hierin wat achter. Zaterdag Tx van 12 graden in het noordwesten tot 18 graden in het zuidoosten.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De ontwikkeling van het hoog boven het continent op maandag en dinsdag zien we nog steeds in de meeste leden duidelijk terugkomen. Dinsdag wordt de warmste dag met zeer waarschijnlijk maxima boven de de zomerse grens van 25 graden.
De passage van het koufront in de nacht naar woensdag lijkt zonder slag of stoot te verlopen, alhoewel een handvol leden toch met een convectief signaal komen.
Stukje van weerplaza:
http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Van+koel+naar+warm/2243 | Gewijzigd: 8 mei 2015, 16:53 uur, door bassmachine
http://www.wetteronline.de/14-tage-wetter | Gewijzigd: 8 mei 2015, 22:26 uur, door Justin
NEERSLAG:
Vanmiddag en avond enkele buien, kans op onweer is gering met de te verwachten tophoogte/-temperaturen. KOUW komt nog slechts met 10-25% kans, Harmonie geeft helemaal geen ontladingen. De CAPE is met 100-200 J/kg aan de lage kant, maar met een schering van 20-30 kn is kunnen er toch lokaal multicells ontstaan. De modellen berekenen later vanmiddag en vanavond boven België ook nog een neerslagsignaal op de restanten van de occlusie, mogelijk schampen deze ook ons land. Morgen geen neerslag van betekenis meer.
In Limburg nu toch redelijk wat onweer(is ook een waarschuwing voor uitgegeven door het KNMI).
http://www.blitzortung.org | Gewijzigd: 9 mei 2015, 16:31 uur, door Stefanv
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/proffecionele-weerkaarten/onweerskansen/ | Gewijzigd: 15 mei 2015, 14:12 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Dinsdag
Woensdag:
Woensdag ziet er vooralsnog het beste uit met Cape waarden tot 1000 joules per KG. De lifted index is licht negatief(-1/-2) dus licht onstabiel. Met de neerslag zit het wel goed die dag.
Cape
Lifted index
Neerslag
Zowel DLS(Deep Layer Shear) als LLS(Low Level Shear) zijn laag woensdag. Weinig organisatie dus.
En dan nog even EC00Z
Deze laat voor woensdag vrijwel het zelfde beeld zien als GFS. De lifted index is iets beter met waarden tot -4
Cape
Lifted
| Gewijzigd: 16 mei 2015, 15:08 uur, door Stefanv
Ons weer wordt deze week bepaald door een lagedrukgebied dat vanaf de Oceaan dichterbij komt en dinsdag in de buurt van Schotland wordt verwacht. Het sleept vooral op grote hoogte in de atmosfeer erg koude lucht mee. Op een hoogte van rond de 5 kilometer daalt de temperatuur zelfs naar rond de -30 graden. Dat levert een zeer onstabiele atmosfeer op waarin felle buien kunnen ontstaan. In een zuidwestelijke stroming trekken de buien op dinsdag en woensdag over het land. Daarbij kan het soms even onweren of hagelen.
Hagel
in de koude lucht blijft het bij kleine hagelsteentjes van hooguit 1 centimeter in doorsnede. Overigens kan het wel gebeuren, dat de buien zich enigszins rangschikken in buienlijnen. In dat geval zullen we vast zien, dat er ook weer enige convergentie te zien zal zijn op de weerkaarten, langs de buienlijn. Ook in Duitsland kunnen komende week fikse buien vallen. Maar niet van het type supercell zoals vorige week ondermeer gebeurde.
Reinier van den Berg
Op dit moment boven land, onder invloed van hogedruk, nog geen significante bewolking. Boven zee zien we al wel wat dikkere en lagere bewolking (eerste warmtefront). In het westen geeft Harmonie een signaal voor turbulentie St (t.g.v. kustconvergentie). Geleidelijk zien we overal de bewolking dikker worden en een lagere basis krijgen. Vanaf dinsdag wordt de bewolking convectief van aard en op de trog en de occlusie zijn CB's mogelijk met toppen tot FL230.
NEERSLAG:
Vanaf het middaguur wat lichte regen of motregen in het westen, geleidelijk wat intensiverend en naar het oosten trekken. Rond middernacht stopt de frontale neerslag in het westen en in de loop van de nacht ook elders. Vanaf dan kan er af en toe een lichte bui vallen, met intensivering op zowel de trog als de occlusie, dan is ook onweer niet uit te sluiten.
Knmi
Woensdag meeste kans.
Bron: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/proffecionele-weerkaarten/onweerskansen/ | Gewijzigd: 18 mei 2015, 23:07 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Bedankt voor de oplettendheid Was er zelf niet snel achtergekomen
Heb de data's aangepast en de afbeelding gewijzigd ;)
Met vriendelijke groet,
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Bij buien kans op onweer
Bij buien is er vandaag kans op onweer. De kans op onweer neemt in de loop van de ochtend vanuit het westen toe. http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/regio.php?pr=NH
Belgie
Van 19/05 11u tot 19/05 20u : Dinsdag wordt het wisselvallig met buien. Sommige buien kunnen fel zijn met lokaal onweer. Hierbij kunnen forse windstoten voorkomen. In de loop van de avond worden de buien minder intens.http://www.meteo.be/meteo/view/nl/112905-Waarschuwingen.html
| Gewijzigd: 19 mei 2015, 09:22 uur, door Tatanka
Nee het betreft hier slechts op buien een kleine kans op onweer. De gebruikelijke donderklap/pen mogelijk dat de 1 wat actiever uitpakt dan de andere. Vanwege de schering slechts modus single cell mogelijk ergens in de benelux een slecht georganiseerde multicell op 1 van de trogjes. Korte levensduur dus
Morgen idem slechts 10-15 kts schering op een paar 100 j/kg Cape dan slechts single cell.
| Gewijzigd: 19 mei 2015, 10:20 uur, door Tatanka