Het is goed om te zien dat ze allemaal wel meegaan in zowel onstabiliteit en neerslag zei het dus in timing. Vanaf woensdag avond komen de korte termijn modellen erbij en dan de eerste inzage voor vrijdag. De waarschijnlijke modus is single cell/multicell op vrijdag in het zuid-oosten en zaterdag verspreid over benelux single cell/ multicells in de huidige kaarten. Nog genoeg ruimte voor verbetering en/of verslechtering uiterraad kan ook nog...dus woensdagavond maar eens kijken wat er dan nog staat etc etc.(dan ook nieuwe update).
Vrijdag/zaterdag wrf.
| Gewijzigd: 20 april 2015, 18:37 uur, door Tatanka
Bron: Art-of-thunders.nl
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
We wachten geduldig af
We wachten geduldig af
Tatanka, bedankt voor de update.
Ik hoop op genoeg onstabiliteit en opklaringen, dat wil nog weleens triggeren in deze tijd.
De gfs er nog even bij die laat het ietsjes zuid-westelijker eveneens wrf
Op de kansjes in het weekend kom ik later terug. Ik vind dat daar nog ruimte zat voor is als de Kt modellen binnen komen 48 uur. En je heb meteen een iets beter beeld qua buien gedrag.
| Gewijzigd: 23 april 2015, 08:50 uur, door Tatanka
Tatanka, bedankt voor je graag geziene update.
Ik ben er klaar voor, hoop dat we nog wat warmte vasthouden dit weekend.
Dan kunnen we misschien nog wel meer verwachten op de dagelijkse gang.
Eerst maar even genieten van het lekkere weer....
| Gewijzigd: 23 april 2015, 21:51 uur, door Jo Capelle
NEERSLAG:
Droog tot vrijdag halverwege de middag. Dan van het zuidwesten uit de eerste neerslag buiige neerslag. Cape zien we vooral toenemen in het zuiden en zuidoosten van het land wanneer daar de vochtige lucht binnenstroomt en ook de temperatuur tot boven de 20 graden oploopt. Convectieve modus: single cell/multicell (Cape 200-400, effectieve schering 20kn). Harmonie geeft slechts enkele ontladingen te zien. Lijkt vooralsnog niet noemenswaardig.
Nieuwe GFS12Z:
15UTC
18UTC
Kansen zijn iets afgenomen tegenover de GFS06Z run van afgelopen ochtend.
Cape WRF06Z:
15UTC
18UTC
EC00Z laat helemaal geen cape/negatieve lifted index zien.
De driehoek Gent-Brussel-Kortrijk heeft de beste papieren denk ik.
Nog een interessant stukje uitleg gevonden:
Uitleg CAPE & Lifted Index kaart
De CAPE en lifted index geven de waarden aan over de onstabiliteitsfactor van de atmosfeer. Negatieve CAPE betekent stabiele atmosfeer en is dus onweer uitgesloten. Positieve CAPE betekent onstabiliteit en hoe hoger de waarde is des de groter de kans bestaat op onweer.
CAPE negatief tot 0 J/KG - Stabiele atmosfeer
CAPE tot 1000 J/KG - Licht onstabiel
CAPE tot 2500 J/KG - Onstabiel
CAPE tot 3500 J/KG - heel onstabiel
CAPE tot 5000 J/KG - extreem onstabiel
De LIFTED INDEX is wat ingewikkelder om uit te leggen, maar het komt er ongeveer op neer wat de temperatuursverschil zou zijn als een luchtdeeltje van grondniveau naar het niveau van 500 hPA gebracht zou worden en vergeleken wordt met de daar aanwezige luchttemperatuur. Het is hierbij van belang dat de LIFTED INDEX negatieve waarden moet hebben. Het luchtdeeltje is dan warmer dan de ongeving en blijft omhoog stijgen en bestaat er dus een kans om een onweersbui te krijgen.
LI hoger dan 0 - Lucht is stabiel, onweer uitgesloten
LI tot -3 - Een bui met onweer is mogelijk
LI tot -6 - Zware onweersbuien mogelijk
LI tot -9 - een goede kans op zware onweersbuien
LI lager dan -9 - Lucht zeer onstabiel, grote kans op (zeer) zware onweersbuien.
Maar, als zowel de CAPE als de LIFTED INDEX gunstig zijn geeft dat nog niet de garantie dat het ook daadwerkelijk gaat onweren. Deze waarden geven slechts een indicatie aan van gebieden die gevoelig zijn voor het ontstaan van onweer.
De CAPE wordt op de kaart aangegeven met kleuren. Rechts van de kaart staat een kleuren tabel met de hoogte van de CAPE in J/kg. De LIFTED INDEX wordt aangegeven met lijnen waar de waarden erbij staan.
Bron: Weerlicht Bergen op Zoom
| Gewijzigd: 23 april 2015, 18:38 uur, door Stefanv
Zondag zijn er opklaringen maar vooral zwaarbewolkte perioden met onweersbuien. De temperatuur stijgt tot rond 17 of lokaal 19 graden.De wind waait matig uit het zuiden tot het zuidwesten.
En het kan best wel wat worden met zo'n rommelpotje....
| Gewijzigd: 24 april 2015, 08:23 uur, door Jo Capelle
Vanmiddag is het eerst nog vrij zonnig met soms wat hoge wolkensluiers. Maar vanaf de Franse grens neemt de bewolking verder toe en kunnen zich een aantal buien ontwikkelen, mogelijk ook onweersbuien.
Vanavond en in het begin van volgende nacht verplaatsen de buien zich meer naar het oosten van het land en er is nog altijd kans op onweer.
Zaterdag op zondag nacht: In het eerste deel van de nacht verwachten we een drogere periode met enkele opklaringen. In het tweede deel van de nacht wordt het vanuit het zuidwesten opnieuw zwaarbewolkt met een aantal buien, mogelijk met onweer.
Zondag is er vaak veel bewolking met buien en onweer.
Dus er zijn wel wat kansen, nog zeker niet dé topkansen die zullen volgende eens we wat warmere temperaturen halen, maar kansen zijn kansen
Ik acht de kans op verdere ontwikkelingen vandaag klein, misschien limburg....?Wel een mooie bui daar! Hij mocht alleen veeel noorderlijker getrokken hebben. Misschien ontstaat er wel nog wat nieuws. (KMI voorspelt dit) | Gewijzigd: 24 april 2015, 19:10 uur, door Sven
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Ik acht de kans op verdere ontwikkelingen vandaag klein, misschien limburg....?Voor Nederland zou het sowieso al lastig worden vandaag. KNMI spreekt ook enkel over misschien enkele buien die de grens over raken.
Ik verwacht wel dat er nog meer buien (niet massaal) zullen ontstaan.(KMI volgende uren: Het blijft wisselend tot zwaarbewolkt maar er zullen meer buien voorkomen)
Als je kijkt naar de radar die je net plaatst, dan zie je ten ZW van Brussel ook enkele wolken die reeds een mooie hoogte halen.
Grootste kansen voor de driehoek Brussel-Doornik-Charleville-Méziers (FR) mij inziens. (correct me if i'm wrong )
| Gewijzigd: 24 april 2015, 19:11 uur, door Sven
Bron: Art-of-thunders.nl
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
BEWOLKING:
Frontale gelaagde bewolking op occlusies. Met name in het noorden en boven zee ST. Modellen pakken dit niet goed op. Boven land geleidelijk oplopende condities. Vanmiddag met name in het (zuid)oosten kans op een enkele Cb's. Komende nacht geven de modellen een zwak signaal voor ST, Harmonie geeft enkele plekken, Hirlam 1/8 en 3/8 geeft een indicatie voor het oosten van het land. Zondag op het koufront mogelijk embedded Cb's.
NEERSLAG:
Actueel nog een gebied met regen boven het (noord)oosten van het land, geleidelijk in activiteit afnemend en wegtrekkend. Later in het oosten mogelijk een geïsoleerde bui: Convectieve modus single cell, Cape ca. 200 en schering 25 kn. Verder geeft Kouw voor het (zuid)oosten kans op een klap onweer van ca 30 %. Hirlam en EC berekenen neerslag op de occlusie die vannacht het zuiden binnen trekt, Harmonie doet dit minder. Zondag op het koufront regen met embedded Cb's met kans op onweer (volgens Harmonie en INDECS), met name in het zuidoosten. Dan opnieuw Cape ca 200 J/kg, schering rond 30-35 kn, wat meer organisatie mogelijk, multicel. Overigens zijn de progtemps komende nacht vrij onstabiel, ook dan is een klap onweer niet uitgesloten.