Voor vandaag zitten het WRF en Harmonie erg op 1 lijn, helaas geldt dat niet voor de lijn die het wrf voor morgen ochtend berekent
Hopelijk in de nieuwe update van Harmonie een positieve omslag
Hier nog een kaartje van de onweerskansen aankomende week,
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Harmonie vanmiddag.
| Gewijzigd: 23 februari 2015, 11:35 uur, door Tatanka
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoogtelaag ten noordwesten van Schotland verplaatst zich al opvullend richting Noorse kust, terwijl koude lucht uitzakt richting Middellandse Zee, waarbij tevens een hoogtetrog tot ontwikkeling komt. Aan de grond zien we eveneens een laag ten noordwesten van Schotland dat via de Schotse oostkust naar de Noorse kust trekt. Na frontpassage is ons land opnieuw in de polaire lucht gekomen met verhoogde buienactiviteit als gevolg van troggen. De koudste bovenlucht (T=-38 C) bereikt komende nacht het westen van ons land.
BEWOLKING:
Cu/Cb, met toppen tot FL230 met wolkentoptemperaturen ? - 45 C. Na passage trog geleidelijk steeds lagere toppen, richting FL170.
NEERSLAG:
Winterse buien (hagel/onweer). Voor deze buien geldt 30-40 knopen schering (1-6 km) en een CAPE van 200-400 J/kg. Convectiemodus dus goed georganiseerde multicells.
Komen er nog meer!! nowcasten opzich is de tijdstip gunstig...hoogste Tx en 500hpa gewijs voor deze kansje richting de nacht steeds kouder worden 500hpa>>zie guidance hierboven. | Gewijzigd: 23 februari 2015, 15:26 uur, door Tatanka
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoogtelaag ten noordwesten van Schotland verplaatst zich al opvullend richting Noorse kust, terwijl koude lucht uitzakt richting Middellandse Zee, waarbij tevens een hoogtetrog tot ontwikkeling komt. Aan de grond zien we eveneens een laag ten noordwesten van Schotland dat via de Schotse oostkust naar de Noorse kust trekt. Ons land bevindt zich in de polaire lucht, waarin kortgolvige bovenluchttroggen zorgen voor een verhoogde buienactiviteit. Actueel passeert er een trog, morgenochtend passeert een volgende trog (occlusie restant), In de avond passeert er op een nieuwe trog. De bovenluchttemperaturen liggen op ongeveer -36 C. In de loop van woensdag komen we onder invloed van een hoogterug.
BEWOLKING: Cu/Cb, met toppen tot FL230 met wolkentoptemperaturen ? - 45 C. Na passage trog vandaag tijdelijk lagere toppen, richting FL170. Morgen op de troggen, opnieuw toppen tot FL220. Achter de trog van morgenavond op hoogte wat stabiliserend.
NEERSLAG:
Actueel winterse buien (hagel/onweer). Voor deze buien geldt 30-40 knopen schering (1-6 km) en een CAPE van 200-400 J/kg. Convectiemodus dus goed georganiseerde multicells. Op het occlusie restant morgenochtend buien/buiige regen. Neso komt met een natte sneeuw signaal vor het oosten van het land. Temperatuur ligt rond de 2 a 3 graden, zal niet meer dan een enkele vlok zijn. Onweer niet uitgesloten. Daarachter in de middag opnieuw buien op dagelijkse gang. Windschering 0-3 km rond 20 kt, Cape 200-400 J. Singlecel. Onweer en hagelkans aanwezig, maar kleiner dan vandaag.
| Gewijzigd: 23 februari 2015, 23:19 uur, door Onweerfreak12
Als we harmonie bekijken dan zien we eigenlijk dat Belgie voor vandaag de actiefste buien heeft echter ook in het oosten en zuidoosten van nl is een actief exemplaar mogelijk. Daarbij zijn de cb's in de middag vooral geisoleerd.In de avond zijn er ook wat actievere cellen mogelijk dan vooral in Belgie en mogelijk het uiterste zuiden van zeeland waar de hoogste cape waarden worden gehaald.De buien kunnen dan ook gaan clusteren.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een laag nabij Faeröer vult op. Bijbehorende occlusie ligt van het noordoosten naar het zuiden en verlaat vanmiddag het oosten. Een kortgolvige trog trekt vanavond van west naar oost over het land. Een kleinschalig laag (ook in de bovenlucht aanwezig) koerst woensdagochtend over het noorden van de FIR oostwaarts en vult dan op. Hier omheen is een occlusie gedraaid die ten zuiden van het laag N-Z georiënteerd oostwaarts over het land trekt. Het om het laag gedraaide deel van de occlusie wordt minder actief, maar blijft nog lang in de nabijheid van het noorden liggen.
BEWOLKING: Nabij de occlusie vooral Sc, een flard St en enkele ingebedde Cb's. Toppen FL200. Achter de occlusie ontwikkeling van Cb's vanaf de grond, toppen FL230. Nabij de trog FL200. Nabij de occlusie van het kleinschalige laag en vooral nabij het laag zelf St. Progtemps zien er in de onderste lagen stabiel uit, vermoedelijk lijkt het sterk op de occlusie die momenteel passeert.
NEERSLAG:
Nabij de occlusie regen, regenbuien en korrelhagelbuien. Ten westen van de occlusie ontwikkelen buien (meest single cells, weinig schering en CAPE) door dagelijkse gang. Kans op onweer en korrelhagel. Bij de kleinschalige trog meer clustering, want meer schering. Ook dan een kleine kans op onweer. Bij de occlusie van woensdag buiige regen, mogelijk lokaal een korrelhagelbui.
| Gewijzigd: 24 februari 2015, 12:12 uur, door Onweerfreak12
Voor vanavond geldt nog een kansje er nadert namelijk nog een trog die nu ongeveer het land bereikt en vannacht weer wegtrekt Duitsland in.
Onstabiliteit is nog net voldoende voor wat onweer maar na de kleine tegenvaller van vanmiddag ben ik toch wat voorzichtiger en ga ik uit van een kleine kans. Schering is wel wat hoger dan vanmiddag mogelijk dat dat net voor wat meer forcering zorgt.
BEWOLKING: CU/SC. Vanuit het westen Cb's bij de kortgolvige trog. Toppen tot FL250. Hirlam en Harmonie geven een signaal voor ST vannacht. Nabij de occlusie van het kleinschalige laag en vooral nabij het laag zelf St. Progtemps zien er vrij stabiel uit, maar met wat forcering is een embedded CB mogelijk. Achter de occlusie nog een enkele CB. In de nacht naar donderdag mistkansen, bij het laag kans op ST. Harmonie geeft hiervoor een duidelijk signaal.
NEERSLAG:
Bij de kleinschalige trog buien, enige clustering, want meer schering. Kans op korrelhagel en ook dan een kleine kans op onweer. Bij de occlusie van woensdag buiige regen, mogelijk lokaal een korrelhagelbui. Neerslag lijkt toch voor een groot deel stratiform.
Bron:knmi guidance
Actueel worden er ook al wat ontladingen waargenomen. Buien breiden zich noordelijker uit dan verwacht.
| Gewijzigd: 24 februari 2015, 18:20 uur, door Onweerfreak12
Kansen komen wel telkens weer terug in de nieuwe run, vooral voor woensdag.
Model is te vinden op onze site http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/proffecionele-weerkaarten/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Word net wakker uit de winterslaap .
En ik zie vandaag iets wat ik maanden heb gemist STAPELWOLKEN, daar gaan we dan weer...de zon doet zijn werk....
Op naar een goed seizoen!
| Gewijzigd: 27 februari 2015, 17:38 uur, door Jo Capelle
BEWOLKING:
Actueel wat ST tgv kustconvergentie in het noordwesten, modellen laten dit ook zien. Nabij de occlusie vooral gelaagde bewolking op Sc-niveau, maar als het warmtefront erin komt en de neerslagintensiteit toeneemt zal de wolkenbasis zakken naar ST-niveau. Deze condities handhaven zich tot en met passage van het koufront. Achter het koufront landinwaarts CU en CB's tot FL120. Op de randstoring zondagavond laat opnieuw een frontaal pakket, ook weer ST-kansen
NEERSLAG:
Nabij de occlusie zaterdag af en toe lichte regen, maar zodra het volgende frontale systeem hier op in loopt zal de intensiteit toenemen. Dan volgen er enkele uren met matige regen. Zondagochtend trekt de regen naar het oosten weg. Progtemps bij de frontale systemen zijn stabiel. Achter het front overdag met name landinwaarts buien op dagelijkse gang, onstabiel tot FL120. Schering 0-3 km rond 25 kt, Cape 100-200 J/kg, singlecell. Bij de randstoring buiige regen
Hoogste capewaardes in midden en noord nederland; meeste opklaringen
klein onweerskansje woensdag?
beetje te vroeg om er al heel veel over te zeggen maar wie weet ... | Gewijzigd: 28 februari 2015, 22:46 uur, door BertD
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -