Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Dec 2024 00:20:19

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
3 januari 2015, 12:43 uur | Bericht #447416
Voor het melden van waarnemingen over de regen/natte sneeuw van vandaag kunnen jullie in dit topic terecht:http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41737/waarnemingentopic-neerslag-wind-onweer/
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
3 januari 2015, 12:46 uur | Bericht #447417
Roberto bedankt voor de NAO index plaat.

JCroon op zich heb je en punt. De water koker is geen goed voorbeeld. Of ja misschien toch wel.

Je weet dat als je en water koker aansluit op en werkend stopcontact en aan zet het water gaat koken. Dat is en vast staand feit tot er iets mis gaat. Kalkaanslag is en ramp voor je waterkoker en het water zal steeds langzamer warm worden. Kortsluiting is ook en probleem en het kan zo maar optreden.
Deze dingen meenemende is het plotseling helemaal niet meer zo van zelf sprekend dat als je het knopje om zet je warm water krijgt.

Om mijn punt duidelijk te maken zal ik helaas toch even naar het klimaat moeten. Het IPCC gebruikt modellen om ons te vertellen dat de aarde in de fik staat. Van de 71 modellen zijn er 71 fout of wel 100% van de modellen valt buiten de werkelijkheid. En dan bedoel ik en minimum van 1,5 tot zelfs 9 graden. De basis van deze fouten verschillen per model maar in hoofdlijnen komt het er op neer dat ze in de verkeerde vijver zitten te vissen. In werkelijkheid is er al 18 jaar en 2 maanden geen opwarming (RSS en wat anderen).

Het in het model mee nemen van het langjarig gemiddelde maakt dat er mogelijk en fout optreed in het eindresultaat. Waarom? Het zou zomaar kunnen dat het langjarig gemiddelde hoger wordt voorgesteld dan het is. Of misschien wel lager? Eigenlijk zou je helemaal niet naar gemiddelden moeten kijken.

Beter is om te kijken naar periodes. Gelijkenissen met bv de winter van 2012/2013. maar ook 96/97 2 keer achter elkaar en Elfstedentocht. Maar ook nog verder terug naar dalton en maunder. Vergeet niet dat SC 24 net zo zwak is als SC 5 aan het begin van het dalton minimum.

Mensen als Bastardi en Corbyn kijken naar periodes uit het verleden en zijn daar zeer betrouwbaar in.


 
Waarom deze advertentie?
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
3 januari 2015, 12:49 uur | Bericht #447418
Trouwens nog even over de SSW of zal ik er even ESSW van maken.
Terwijl ik vanmorgen aan het typen ben is de SSW extreem gegaan met en stijging van 70 graden in korte tijd. Dat is sudden stratosferisch warming. Voor we daar de resultaten van zien zijn we wel en week verder maar toch. Het gebeurt en het gebeurt nu.
joris put
Lid
Woonplaats: haaksbergen (weatherfreak)
Berichten: 272
Lid sinds: 1 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2015, 12:50 uur | Bericht #447419


 

Alles is mogelijk in de winter.. Dit soort dagen vind ik ook smullen de extremen en uitersten.
We gaan echt nog wel winters weer krijgen.
joris put
Lid
Woonplaats: haaksbergen (weatherfreak)
Berichten: 272
Lid sinds: 1 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2015, 13:01 uur | Bericht #447420
Citaat van Imrich, zaterdag 3 januari 2015, 12:49 uur Trouwens nog even over de SSW of zal ik er even ESSW van maken.
Terwijl ik vanmorgen aan het typen ben is de SSW extreem gegaan met en stijging van 70 graden in korte tijd. Dat is sudden stratosferisch warming. Voor we daar de resultaten van zien zijn we wel en week verder maar toch. Het gebeurt en het gebeurt nu.

Edit Callie-p : Gaarne source vermelden...
Bij deze doe ik dat even voor je

source :



Uitleg over het fenomeen SSW (Sudden Stratospheric Warming)

Het weer speelt zich voor het grootste deel af in de troposfeer, zijnde de luchtlaag die zich uitstrekt vanaf het aardoppervlak tot 10-12 kilometer hoogte. De luchtlaag boven de troposfeer, de stratosfeer, is van minder belang maar het is niet zo dat ontwikkelingen op stratosferisch niveau (10-50 kilometer hoogte), waar zich ook de kwetsbare ozonlaag bevindt, onbelangrijk zijn. Integendeel zelfs!
In de stratosfeer kan het onvoorstelbaar koud zijn. Tijdens Kerst 2012 werden door het KNMI op ruim 20 kilometer hoogte temperaturen beneden -80º geregistreerd. Soms echter voltrekt zich een bijzonder sterke opwarming waarbij de temperatuur in enkele dagen met wel 50 graden (!) kan stijgen. Zulks wordt in meteorologische kringen een ‘Sudden Stratospheric Warming’ (SSW) genoemd. Dit fenomeen is doorgaans het gevolg van weersystemen in de troposfeer (niet zelden grootschalige hogedrukgebieden) die de ‘Polar Night Jet, een van west naar oost waaiende straalstroom die de Noordpool omcirkelt, verstoren. De Polar Jet begint dan sterk te golven en net als op het strand worden deze gebroken met als gevolg een sterke verzwakking of zelfs een omslag van de heersende ‘westerlies’ naar ‘easterlies’ in de atmosferische bovenkamer.

Ondertussen implodeert als het ware de aanwezige lucht in de stratosfeer boven de poolkap en door compressie voltrekt zich een sterke opwarming (SSW). Uiteindelijk kunnen de ‘easterlies’ op grote hoogte ook het weer in de troposfeer beïnvloeden met als gevolg een verzwakking van ‘onze straalstroom’. Dat resulteert dikwijls in een geblokkeerd stromingspatroon waardoor oostenwinden koude continentale vrieslucht naar het westen kunnen transporteren.
Het is uiteraard geen wet van meden en perzen dat een SSW automatisch winterweer tot gevolg heeft maar een vorstperiode komt gemiddeld wel vaker voor bij zo’n gebeurtenis.

Situatie in de stratosfeer volgens ECMWF op 23 december (analyse: linkerkaartje) en de verwachting voor 2 januari (rechterkaartje). Met dank aan Matthew Hugo. | Gewijzigd: 3 januari 2015, 13:29 uur, door Callie-P
Woonplaats: Hoofddorp, Netherlands
Berichten: 276
Lid sinds: 23 dec. 2014
3 januari 2015, 13:25 uur | Bericht #447421
Volgens Judah Cohen is er deze winter een extra onzekerheid als gevolg van abnormale lage druk in de Barentszzee regio, De modellen van vorige week voorspelden dat deze lage druk zou opsplitsen met voorkeur een polaire dieptepunt in Oost-Siberië en de Hudson Baai. 
Het is moeilijk te voorspellen hoe lang dit gebied van lage druk zal blijven bestaan, die waarschijnlijk op zijn minst enigszins gesteund wordt door de relatief omvangrijke Noord-Atlantische zee-ijs  Zolang de lage druk in de buurt blijft van de Barentszee beinvloed dat de stratosfeer en zal in deze periode een winters voordeel geven in Noord-Amerika ten opzichte van Europa. Maar als een stuk van de polaire kan bewegen doordat de de lage druk zich gaat verplaatsen dan zou dit kunnen helpen een veel kouder weer naar Europa te transporteren. 
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2157
Lid sinds: 16 jan. 2010
3 januari 2015, 14:13 uur | Bericht #447425
Citaat van Imrich, zaterdag 3 januari 2015, 12:49 uur Trouwens nog even over de SSW of zal ik er even ESSW van maken.
Terwijl ik vanmorgen aan het typen ben is de SSW extreem gegaan met en stijging van 70 graden in korte tijd. Dat is sudden stratosferisch warming. Voor we daar de resultaten van zien zijn we wel en week verder maar toch. Het gebeurt en het gebeurt nu.

Laten we niet te hard van stapel lopen met het doen van zulke uitspraken.. Even voor de duidelijkheid er is op dit moment zeker GEEN SSW.
Een SSW gaat door een aantal fasen voordat er een daadwerkelijke split van de vortex kan komen en dat heeft ze niet gehaald.
Zoals de modellen er nu aangeven is er op dit moment nauwelijks een basis voor een split van de vortex dan wel voor het afzwakken van de vortex.. Dus het optimisme wat er hierover was ( volgens mij voor Oud & Nieuw) is weer even terug bij af..

Hier een prima link voor het volgen van de hogere luchtlagen.. ( bijvoorbeeld 10mb )
http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/showmap-strat.php?run=2015010306&var=TMP&lev=10mb&hour=048


  | Gewijzigd: 3 januari 2015, 14:20 uur, door Callie-P
wilezohe
Lid
Woonplaats: Hoogeveen/Drenthe
Berichten: 212
Lid sinds: 2 jan. 2011
3 januari 2015, 23:21 uur | Bericht #447429
T'is veel te rustig hier
Groeten uit Hoogeveen,
Woonplaats: Middelburg (West-Zeeland)
Berichten: 664
Lid sinds: 25 jan. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 januari 2015, 23:40 uur | Bericht #447430
Citaat van wilezohe, zaterdag 3 januari 2015, 23:21 uur T'is veel te rustig hier
ja he;), denk dat we eerst de runs maar eens moeten afwachten.
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2157
Lid sinds: 16 jan. 2010
4 januari 2015, 08:29 uur | Bericht #447431
Hmmm ja, het is inderdaad rustig,maar met de huidige runs en outlook is dit jammer genoeg iets wat denk ik nog wel even zal duren..
ondertussen zou je dit korte filmpje over de sneeuwval in duitsland kunnen bekijken. Deze dame rijdt elke keer 100 mtr hoger en zie het verschil.
dit filmpje laat heel mooi zien dat alle factoren met name in Nederland elke keer perfect moeten zijn willen we sneeuwval krijgen aangezien wij onder zee niveau zitten...het filmpje begint op 60 mtr hoogte.

sneeuwval per 100 mtr

 
owios
Lid
Woonplaats:
Berichten: 445
Lid sinds: 29 jan. 2012
4 januari 2015, 11:19 uur | Bericht #447432
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 januari 2015, 11:48 uur | Bericht #447434
Geen winter, maar storm!



#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 januari 2015, 11:51 uur | Bericht #447435
#KeepOnSmiling
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
4 januari 2015, 11:56 uur | Bericht #447436
Citaat van Imrich, zaterdag 3 januari 2015, 12:46 uur Roberto bedankt voor de NAO index plaat.

JCroon op zich heb je en punt. De water koker is geen goed voorbeeld. Of ja misschien toch wel.

Je weet dat als je en water koker aansluit op en werkend stopcontact en aan zet het water gaat koken. Dat is en vast staand feit tot er iets mis gaat. Kalkaanslag is en ramp voor je waterkoker en het water zal steeds langzamer warm worden. Kortsluiting is ook en probleem en het kan zo maar optreden.
Deze dingen meenemende is het plotseling helemaal niet meer zo van zelf sprekend dat als je het knopje om zet je warm water krijgt.

Ik ging natuurljk uit van een normale situatie maar zelfs bij abnormaalheden is het uitgangspunt  nog steeds de dan heersende situatie en in de gemiddelde keuken praten we dan over  min of meer gelijke situaties die, omdat ze zo dicht op elkaar liggen, het gemiddelde benaderen.
Bij de kortsluiting zou ik nog willen toevoegen dat, indien de moderne veiligheden in je meterkast niet meer werken, niet alleen het water in de watrekoker warmer wordt maar ook het hele huis er omheen veel warmer kan worden.

Bij kalk is er toch sprake van wat achterstallig onderhoud, het water wordt nog steeds warmer..
 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 januari 2015, 11:58 uur | Bericht #447437
Citaat van jcroon, zondag 4 januari 2015, 11:56 uur Citaat van Imrich, zaterdag 3 januari 2015, 12:46 uur Roberto bedankt voor de NAO index plaat.

JCroon op zich heb je en punt. De water koker is geen goed voorbeeld. Of ja misschien toch wel.

Je weet dat als je en water koker aansluit op en werkend stopcontact en aan zet het water gaat koken. Dat is en vast staand feit tot er iets mis gaat. Kalkaanslag is en ramp voor je waterkoker en het water zal steeds langzamer warm worden. Kortsluiting is ook en probleem en het kan zo maar optreden.
Deze dingen meenemende is het plotseling helemaal niet meer zo van zelf sprekend dat als je het knopje om zet je warm water krijgt.

Ik ging natuurljk uit van een normale situatie maar zelfs bij abnormaalheden is het uitgangspunt  nog steeds de dan heersende situatie en in de gemiddelde keuken praten we dan over  min of meer gelijke situaties die, omdat ze zo dicht op elkaar liggen, het gemiddelde benaderen.
Bij de kortsluiting zou ik nog willen toevoegen dat, indien de moderne veiligheden in je meterkast niet meer werken, niet alleen het water in de watrekoker warmer wordt maar ook het hele huis er omheen veel warmer kan worden.

Bij kalk is er toch sprake van wat achterstallig onderhoud, het water wordt nog steeds warmer..
 

Ik dacht dat een weerforum is, of moet ik zeggen was ;)
#KeepOnSmiling
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
4 januari 2015, 12:33 uur | Bericht #447439
Gfs laat de laatste dagen in bijna elke run hogedrukopbouw boven groenland en later scandinavie zien zo rond half januari, het is toch iets wat we in de gaten moeten houden. Ik denk echt dat het wel iets zou kunnen worden aangezien het elke run terugkeert.
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
4 januari 2015, 13:06 uur | Bericht #447440
Citaat van Lako, zondag 4 januari 2015, 11:58 uur Citaat van jcroon, zondag 4 januari 2015, 11:56 uur Citaat van Imrich, zaterdag 3 januari 2015, 12:46 uur Roberto bedankt voor de NAO index plaat.

JCroon op zich heb je en punt. De water koker is geen goed voorbeeld. Of ja misschien toch wel.

Je weet dat als je en water koker aansluit op en werkend stopcontact en aan zet het water gaat koken. Dat is en vast staand feit tot er iets mis gaat. Kalkaanslag is en ramp voor je waterkoker en het water zal steeds langzamer warm worden. Kortsluiting is ook en probleem en het kan zo maar optreden.
Deze dingen meenemende is het plotseling helemaal niet meer zo van zelf sprekend dat als je het knopje om zet je warm water krijgt.

Ik ging natuurljk uit van een normale situatie maar zelfs bij abnormaalheden is het uitgangspunt  nog steeds de dan heersende situatie en in de gemiddelde keuken praten we dan over  min of meer gelijke situaties die, omdat ze zo dicht op elkaar liggen, het gemiddelde benaderen.
Bij de kortsluiting zou ik nog willen toevoegen dat, indien de moderne veiligheden in je meterkast niet meer werken, niet alleen het water in de watrekoker warmer wordt maar ook het hele huis er omheen veel warmer kan worden.

Bij kalk is er toch sprake van wat achterstallig onderhoud, het water wordt nog steeds warmer..
 

Ik dacht dat een weerforum is, of moet ik zeggen was ;)

Dan zit je er toch naast met je voorbeeld.
Het klimaat en daar mee samenhangend het weer laat zich niet behandelen als en constante laat staan en gemiddelde. Er is nog al en verschil of je het gemiddelde pakt van en koude of en warme periode. Ook het startpunt van waar uit je gemiddelde start en eindigt kan en totaal verschillend resultaat geven. Hier door kan en wc van zomers plotseling diep winters worden. En kan die regen bui in de zomer plotseling en super onweersbui worden inclusief windhoos.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4156
Lid sinds: 26 aug. 2011
4 januari 2015, 13:14 uur | Bericht #447441
Citaat van Imrich, zondag 4 januari 2015, 13:06 uur
Dan zit je er toch naast met je voorbeeld.
Het klimaat en daar mee samenhangend het weer laat zich niet behandelen als en constante laat staan en gemiddelde. Er is nog al en verschil of je het gemiddelde pakt van en koude of en warme periode. Ook het startpunt van waar uit je gemiddelde start en eindigt kan en totaal verschillend resultaat geven. Hier door kan en wc van zomers plotseling diep winters worden. En kan die regen bui in de zomer plotseling en super onweersbui worden inclusief windhoos.
Nee hoor, we zitten in een klimaatzone met bepaalde uitgangspunten..
 
marcuz
Lid
Woonplaats: obdam
Berichten: 1360
Lid sinds: 12 dec. 2009
4 januari 2015, 13:42 uur | Bericht #447442
Krokussen schieten hier alweer uit de grond en verschillende bomen hebben de eerste knoppen al op de takken zitten. Met deze zon krijg ik echt alweer een voorjaars gevoel. iemand anders die dit ook zo beleeft?
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
4 januari 2015, 13:53 uur | Bericht #447443
Citaat van Lako, zondag 4 januari 2015, 11:48 uur Geen winter, maar storm!
 

:(:((Y)
Eerst vrijdag





En dan zaterdag



Nogmaals :(:((Y)
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.500 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 9 mensen het topic "Discussietopic over het noodweer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden