| Gewijzigd: 26 december 2014, 19:02 uur, door bram de moerloose
Kijk, wat Callie net zei, het laagje moet precies goed overtrekken om iedereen blij te maken, trekt het wat verkeerd en je hebt regen. Idd moet dan het noordossten van NL dan weer sneeuwkansen hebben maar die staan hier ook niet op maar dat er geen sneeuw word berekent voor nederland (buiten het noorden kan wel Het hele gebied is nog steeds te klein, veel te klein om iedereen tussen Den Helder en Vaals, Diksmuide en Delfzijl (zo'n beetje het O-O lezersgebied) blij te maken.
Het is ook zo klein dat er nog steeds koersverschillen op kunnen treden die een heel ander beeld gaan geven, dat zou niet voor het eerst zijn..
| Gewijzigd: 26 december 2014, 19:02 uur, door jcroon
Da's inderdaad waar . Heb net de run van WRF bekeken en zitten weer iets te snel met het laagje dus weeral niet overeenstemmend met wat er actueel gebeurt dus ga niet meer kijken naar dit model, zelf met de nieuwe 12z run zitten ze al te veel voor op het verloop van het laagje dus neem aan dat zij het al helemaal niet weten (moest 'iemand' het weten)
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
KMI:
Van 27/12 01u tot 28/12 07u : Waarschuwing voor sneeuw en gladheid :
Vannacht bereikt een actieve storing het land en valt er soms matige neerslag: in de vorm van regen, smeltende sneeuw en sneeuw in Laag- en Midden-België, en in de vorm van sneeuw in Hoog-België.
Ook zaterdag blijft de actieve depressie ons weer bepalen. In de Ardennen kan tot 15 cm verse sneeuw vallen. In Vlaanderen is het onzeker hoeveel sneeuw er zal vallen maar plaatselijk zijn meerdere cm mogelijk. Als de neerslag zaterdagavond ons land verlaat, gaat het overal vriezen en is er overal gevaar voor erg gladde wegen door sneeuw of ijsplekken. | Gewijzigd: 26 december 2014, 19:23 uur, door thunder999
MODELBEOORDELING:
De baan van het lagedrukgebied is consistent, maar er zijn verschillen van ongeveer 50-100 km tussen de div. uitvoer. De Hirlam12 uitvoer laat de noordelijkste koers zien, de Harmonie12 de zuidelijkste. De occlusie komt in de Hir12 uitvoer ongeveer tot aan de zuidgrens, in de rest bereikt deze het land niet. Er zijn ook verschillende lagedrukkernen te herkennen waardoor het punt met de laagste kerndruk in de Hir uitvoer boven Belgie zuidwaarts verschuift. De Harmonie12 uitvoer is circa 3 uur eerder met de oostwaartse verplaatsing. De actuele positie en druktendens op 15 UTC komt goed overeen met de Hir12+03 en EC06+09 uitvoer, de Harmonie12 uitvoer lijkt duidelijk te zuidelijk, zodat we voor de baan Hir12 uitvoer aanhouden.
NEERSLAG:
Consistent met de verschillen in de baan het laag verschilt het zwaartepunt van de neerslag. In de Harmonie12 uitvoer boven het zuiden (cumulatief tot zaterdag 18 uur circa 20-30 mm), in de Hir12 en EC06 uitvoer boven het westen. (circa 20-35 mm). Kernvraag is hoeveel van deze neerslag als sneeuw valt en hoeveel daarvan blijft liggen. Omdat de temperatuur gedurende het grootste deel van de neerslagperiode boven nul ligt is de neerslaghoeveelheid in mm niet rechtstreeks in cm sneeuw te vertalen. De verhouding zal nu eerder 2-5:10 zijn. Voor de hoeveelheid ijs op de grond per m^2 maakt dit natuurlijk niet uit. De inschatting is nu dat de EC06 en Harmonie12 uitvoer een wat te grote fractie sneeuw geven. Opvallend is de relatief hoge temperatuur (1-2 graden) en ook dauwpuntsdepressie in de Hir12 uitvoer tijdens de intensieve neerslag. Dit valt alleen te verklaren door een (als gevolg van de hoge windsnelheid op geringe hoogte) sterke menging van lucht in de grenslaag waardoor een deel lucht met een hogere potentiële temperatuur naar beneden mengt. Dit effect zal vooral spelen bij luchtaanvoer in de grenslaag over de middelgebergten. Ervaring leert echter dat bij significante neerslagintensiteit (vanaf 1-2 mm/uur) in (natte) sneeuw zonder aanvoer over water de temperatuur snel daalt naar iets boven het vriespunt en de sneeuw blijft liggen. De neerslag zal als regen beginnen, maar in de loop van de nacht overgaan in natte sneeuw, waarna bij voldoende intensiteit in het midden en zuiden "droge" (waterfractie < 5%) sneeuw zal vallen. De consensus over de noordelijke begrenzing van het gebied waar sneeuw blijft liggen is ongeveer van Alkmaar naar Enschede. Geschatte hoogte van de (compacte) sneeuwlaag in het midden, zuiden en westen zal zo'n 5-10 cm bedragen, lokaal nog meer. In Zeeland en aan de noordrand van het gebied blijft beduidend minder liggen. In de loop van de middag zorgt het binnenstromen van de koudere lucht aan de westflank van het laag ervoor dat de neerslag die dan nog valt geheel als sneeuw valt. De intensiteit wordt dan wel duidelijk minder, maar wat dan nog valt blijft zeker liggen. Dit zal nog enkele cm sneeuwdek op kunnen leveren, afhankelijk van de timing van het afnemen van de neerslag en het binnenstroming van de koudere lucht. Kans op driftsneeuw neemt dan ook toe.
Warmtefront begint binnen te lopen voor de oclussie uit is bijna altijd zo met daarachter dus de oclussie en kf ...vandaar eerst regen en daarna natte sneeuw(Sneeuw). | Gewijzigd: 26 december 2014, 20:11 uur, door Tatanka