Een spannend weekje !
Eergisteren suggereerde ik dat het misschien verstandig zou zijn om een mate van terughoudend optimisme aan te houden..Nu twee dagen later denk ik nog steeds dat de verwachtingen op scherp staan. Dit gaat echt een typisch gevalletje "net niet"of "net wel"worden..en pas in 2015 serieuzer kansen op doorzettende winter..
Er zijn door velen van jullie al keurige posts gemaakt die mij de kans gaven lekker achterover te leunen en jullie het verhaal te laten schrijven.
Maar nu is het denk ik toch wel tijd om even een post te maken wat wat kleine toelichtingen over wat er nou wel of niet kan gaan gebeuren na de kerstdagen.
Zoals iedereen wel aan den lijfe gevoeld heeft zitten we op dit moment in zachte lucht.. al maakt de wind het wel een stuk kouder de thermometer is onverbiddelijk en deze liet temperaturen van rond de 10 graden zien
In het RTL4 weerbericht werd ook al weer aangegeven dat maandag wederom zo een dag gaat zijn met hoge temperaturen maar kwa gevoel wel getempert zullen worden door de wind.
Dat dat best wel een extreem verschil is kun je hieronder zien waarbij de actuele en de gevoels temperatuur bijna 50% schelen !
En bedenk dat als het ook nog even regent of hagelt het voor het gevoel nog wat kouder zal zijn.. Kortom om nou te zeggen dat het terrassenweer wordt vind ik wat overdreven.
Maar hoe gaan we verder in deze week.. eerst nog zacht en daarna ????
Eerst ga ik een stukje citeren van Weer.nl.. ja even lezen !!! ( het hele stuk kun je op www.weer.nl lezen)
Ik doe dit omdat ik het nog al eens zie dat iemand bij een (zuid)wester wind de winter gelijk afschrijft...en ook ik heb hier wel eens wat op gezegd maar hieronder doet weer.nl het nogmaals en ook nog eens aan de hand van de actuele situatie.
Warm of koud
Het voorbeeld dat we nu gaan bespreken is van komende 27 december. In de 00-uur run van vrijdag 19 december zagen we namelijk een opvallend groot verschil in temperatuur op rond 1,5 km hoogte, tussen de diverse berekeningen. Een hele grote groep kwam op 27 december met -3 graden, terwijl er ook een klein groepje – waaronder de operationele run en de controlerun – met +3 graden kwam. Een verschil van (ruim) 6 graden. Ook de dagen daarna bleef dat verschil steeds bestaan, maar waar kwam het vandaan?
Dezelfde zuidwestenwind is toch niet dezelfde
Als we de weerkaarten namelijk naast elkaar legden, zagen we nauwelijks verschil. In beide gevallen lag er namelijk een lagedrukgebied ten noorden van Schotland en een hogedrukgebied boven het zuiden en oosten van Europa. Er was daarmee boven Nederland sprake van een duidelijke zuidwestenwind. Met eenzelfde windrichting dus toch die relatief grote verschillen in temperatuur.
De reden van dat grote verschil van een minimaal verschil in de weerkaarten. Om het één en ander te verduidelijken hebben we de betreffende weerkaartjes naast het verhaal geplaatst.
We kijken eerst even naar de ‘koudere’ variant. Daar zien we dat er rondom het lagedrukgebied ten noorden van Schotland bij ons een zuidwestenwind waait. Legt u nu uw vinger eventjes op Nederland en volg de isobaren (de zwarte lijntjes) tussen 1005 en 1010. Rond een lagedrukgebied waait de wind altijd tegen de klok in op het noordelijk halfrond. U wordt in dit geval rondom het lagedrukgebied naar het noorden van Europa geleid, de poolstreek waar zich de koudere lucht bevindt.
Zachtere variant
Nu kijken we naar de ‘zachtere’ variant. Hier zien we vrijwel dezelfde weerkaart, alleen lijkt hier de wind iets meer rondom het hogedrukgebied ten zuidoosten van ons te waaien. Rondom een hogedrukgebied waait de wind altijd met de klok mee, dus ook hier gewoon die zuidwestenwind. Volgen we ook nu weer de isobaren – in dit geval tussen 1025 en 1030 hPa, want deze komen op deze kaart uit boven onze omgeving – is de bron van de aangevoerde lucht een hele andere, namelijk de nog relatief warme wateren voor de noordwestkust van Spanje en Portugal.
Boeiend!
Een minimaal verschil in de weerkaarten kan dus resulteren in een relatief groot verschil wat het weer zelf betreft. En dit is nou precies wat de meteorologie zo boeiend maakt!
Lees ook:
Hoe gaan we verder :
Wat weer.nl en ik zelf ook overigens proberen duidelijk te maken is dat de scheiding tussen warm weer en koud weer zeer dicht bij elkaar zullen liggen.
SNEEUW :
Voor de sneeuw gebruiken we een paar kaarten. De 850hPa temp de 850hPa Theta, 2 meter temp en de natteboltemperatuur
Hier een uitleg van de Natteboltemperatuur ( source: http://www.alpenweerman.nl -> wiki) zeer de moeite van het bezoeken waard !
De natteboltemperatuur is de temperatuur die de kwikbol van de thermometer zal aannemen, als deze is voorzien van een nat lapje. Datzelfde gebeurt met de sneeuwvlok. Deze natteboltemperatuur is bij extreem vochtige lucht gelijk aan de gewone temperatuur en wordt (bij gelijkblijvende temperatuur) steeds lager naarmate de luchtvochtigheid lager wordt. Zodra de sneeuwvlok begint te smelten en dus ook uit gewoon water bestaat, spreken we van natte sneeuw. Hieruit kunnen we concuderen dat als sneeuw door een relatief droge luchtsoort valt, de neerslag tot wel 7 graden boven nul als (natte) sneeuw kan vallen. Dit zien we vaak in het voorjaar als vanuit het noorden droge arctische lucht(met een lage natteboltemperatuur) wordt aangevoerd.
Voorbeeld:
Vlak voor een bui is het zo’n 5 graden boven nul. De bui arriveert en – inderdaad – de eerste sneeuwvlokken beginnen te vallen. De temperatuur begint langzaam de dalen, dus “kat in het bakkie”, denkt de sneeuwliefhebber. Tot grote teleurstelling daalt de temperatuur tot pakweg 3 graden, waarna de sneeuw weer overgaat in regen. Verklaring: Dankzij vooral het vallen van de neerslag wordt de lucht onderin de bui vochtiger, de natteboltemperatuur komt boven nul, de vallende sneeuw begint te smelten en gaat vervolgens over in regen! Pas als het flink doorregent, kan de lucht uiteindelijk zo ver afkoelen dat de regen alsnog opnieuw overgaat in sneeuw. Dit zien we vooral tijdens de passage van fronten, waarbij lange tijd achtereen neerslag valt. Een bui duurt daarvoor als regel te kort.
Een grove vuistregel is dat er bij 6 graden boven nul bij buiensituaties nog sprake kan zijn van sneeuw en bij 2 of 3 graden boven nul tijdens de passage van fronten.
Daarnaast gebruiken we de 850hPa temp kaart die toch wel minimaal - 5 graden moet zijn om sneeuw beneden te krijgen. ( 850hPa =1500mtr)
Hieronder zie je de kaarten voor de periode vanaf eerste kerstdag met temperaturen op 1500 mtr rond de -5 graden.
Dan hebben we nog de Theta E kaarten..
Bij een aequivalent-potentiele temperatur van 12 °C die op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter
°C = Hoogtemeter
12 = 0
15 = 250
18 = 500
21 = 750
24 = 1000
27 = 1250
30 = 1500
33 = 1750
36 = 2000
39= 2250
42= 2500
Met andere worden de theta E moet voor ons laaglanders toch ruim onder de 12 graden zitten.. dus dat zit wel goed
En natuurlijk hebben we de 2mtr temp nog...die is wat aan de hoge kant maar is haalbaar...
Zal het gaan sneeuwen komend weekend..we hebben een aantal kaarten die al mooi op schema liggen maar tegelijk is er de kans dat we gewoon in de regen belanden als de drukgebieden ook maar een fractie van positie veranderen.
Het zal mij niet verbazen dat de hele week de kaarten ons heerlijk in de war maken
Maar we lijken zeker richting kouder weer te gaan en misschien zelfs wat lichte nachtvorst...
Hieronder heb ik nog wat pluimpjes staan waarin je een vergelijk kan maken of er nou wel of niet veel leden onder nul blijven ..
Eerst 3 oude pluimen en dan de nieuwste...
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
- Groen = Winter binnen de gestelde termijn
- Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
- Oranje/rood = er is kans op winterweer maar meer kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn\
- Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer : 1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig
- (stralings) vorst,
- hagel
- sneeuw (nat en droog),
- ijzel,
- ijsregen.
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
| Gewijzigd: 21 december 2014, 23:31 uur, door Callie-P
edit Callie-p : moet je toch iets beter kijken en met name het verhaal erover lezen.. en daarna pas roepen | Gewijzigd: 22 december 2014, 12:02 uur, door Callie-P
Edit Callie-p : misschien maar even goed het openingsstuk lezen het is een lap tekst maar geeft wel antwoord op je vraag... | Gewijzigd: 22 december 2014, 12:08 uur, door Callie-P
Het vervolg is ook goed met een scandihoog dat zich opbouwt, de grootste kou gaat wel richting de alpen maar wij pikken ook nog een groot deel mee met enkele ijsdagen in het oosten. EC is nu ook erg goed te noemen, vooral ook op zaterdag met kansen op sneeuw een ook een mooi vervolg en beetje zoals gfs laat zien | Gewijzigd: 22 december 2014, 10:08 uur, door Jenss