Amerikaanse geofysici ontwikkelden een computermodel van een supereruptie in Yellowstone die 330 kubieke kilometer vulkanische assen de lucht in spuwde. Het neerdalende as zou de Verenigde Staten volledig toedekken, zo blijkt uit de studie die verscheen in het vakblad Geochemistry, Geophysics, Geosystems.
De oostkust zou bedekt worden door een dun dekentje van enkele millimeters. San Francisco en Seattle kregen volgens het model ruim vijf centimeter te verwerken, terwijl de Rocky Mountains verscholen lagen onder een dikke laag vulkanische as van bijna twee meter.
Dat lijkt hallucinant, maar de onderzoekers wijzen erop dat de laatste uitbarsting in Yellowstone as verspreidde over een oppervlakte van tienduizenden vierkante kilometers, tot in Canada en de Golf van Mexico. Gelukkig was dat meer dan twee miljoen jaar geleden.
Bron HLN
Door de verhoogde seismische activiteit rond Yellowstone beweren sommige wetenschappers dat de vraag niet is "of" een massale uitbarsting van de supervulkaan gaat plaatsvinden, maar vooral "wanneer". Is een evacuatieplan voor de US op zijn plaats?
Super vulkaan Yellowstone wordt gevoed door magma - gesmolten gesteente - dat zich van oorsprong diep in de aarde bevindt. Als de magma kamer zich vult wordt de druk alsmaar groter tot er een uitbarsting zal plaatsvinden. Als de rots boven de magmakamer instort ontstaat een enorme krater, deze kunnen enkel vormen bij grote vulkanen. Foto: Kbh3rd.
| Gewijzigd: 6 september 2014, 15:19 uur, door Justin
regenachtig, hier schijnt vanaf ca. 10:00 uur al de zon
Hier nu net pas weer, wel fijn, beetje meer licht!
http://www.seis.utah.edu/helicorder/yell_webi.htm
en webcams:
http://www.nps.gov/yell/photosmultimedia/webcams.htm