Sneeuwstorm in Japan
Een tweetal lagedrukgebiedjes, eentje ten oosten en eentje ten westen van het Japanse eiland Hokkaido, smolt dinsdag samen tot één venijnig lagedrukgebied. Het geheel nestelde zich iets ten noordoosten van het eiland en dat resulteerde vooral in de meest noordelijke en westelijke delen van Japan in een zware sneeuwstorm.
Regelmatig komt het in het noorden van Japan tot zware sneeuwval en dat heeft vooral te maken met de geografische ligging. Ten westen van het land ontwikkelt zich in de winter altijd een hogedrukgebied boven Siberië. De koude lucht die er aanwezig is, is relatief zwaar en heeft dus de neiging om te dalen, waardoor de luchtdruk aan de grond stijgt. Rondom dat hogedrukgebied vormen zich aan de oostzijde vaak allemaal kleine lagedrukgebiedjes die de koude lucht mee naar het zuiden voeren. Zo daalde het kwik in het oosten van China in de nacht naar woensdag lokaal tot 30 graden onder nul.
Warm zeewater
Ook de Japanse Zee die zich tussen China en Japan bevindt, speelt hierin een rol. Het water is er in deze tijd van het jaar vaak nog relatief warm en zodra er dus koude lucht vanuit het noorden overheen strijkt, wordt de lucht in zeer korte tijd erg onstabiel. Er ontstaan in zo’n geval aan de lopende band buien, die (gevoed door het warme zeewater) soms behoorlijk pittig uit kunnen pakken. In de koude lucht zijn dat bovendien dan meestal sneeuwbuien.
Stau
Naast de geografische ligging zijn vervolgens ook de bergen die Japan rijk is van belang. Deze werken in dit soort situaties ook tegen (of mee, het is maar hoe je het bekijkt). Met een wind vanaf de Japanse Zee wordt de vochtige lucht namelijk tegen de bergwanden opgestuwd. De lucht wordt geforceerd om op te stijgen. Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht, waardoor er condensatie optreedt en zich op de weg omhoog wolken vormen, die net voor de bergketen volledig uitsneeuwen.
Föhn
Arriveert de lucht eenmaal aan de andere kant van de berg zet een daling in, waarna de lucht weer droger wordt. Die drogere lucht warmt vervolgens ook weer snel op. Zo lagen de middagtemperaturen in dit geval van woensdag aan de oostzijde van Japan dan ook rond een graad of 8, terwijl het aan de westzijde van het gebergte licht vroor.
Sneeuwstorm
De sneeuwstorm van woensdag (en deels nog donderdag) ontwikkelde zich op zo’n zelfde manier als hierboven beschreven. Een venijnig lagedrukgebiedje nestelde zich iets ten noordoosten van het Japanse eiland Hokkaido. Er omheen waaide een forse noorden- tot noordwestenwind die koude lucht vanuit de poolstreek aanvoerde. Op enkele momenten bereikte de wind zelfs snelheden tot ongeveer 100 kilometer per uur (zware storm, tippend aan zeer zware storm), met orkaanwaardige windstoten. Op Hokkaido werd woensdag een windstoot gemeten van 144 kilometer per uur en nog iets noordelijker zelfs 159 km/u.
Forse sneeuwval
Die koude lucht streek vervolgens over het nog relatief warme water van de Japanse Zee (momenteel nog een graad of 16), waarna de lucht er erg onstabiel werd. Forse buien ontwikkelden zich boven het zeewater en werden met een lange fetch (afstand over zeewater) meegevoerd richting het westen van Japan. Daar stuitten ze op de bergwand, waardoor er vooral in het westen veel sneeuw is gevallen. Op enkele plekken viel er rond een meter sneeuw. Aan de oostelijke zijde van de bergen was het een stuk rustiger. De temperaturen lagen veel hoger en de buien die daar vielen, waren voornamelijk regenbuien.
Geleidelijk rustiger
In de loop van vandaag wordt het er geleidelijk rustiger. Het lagedrukgebied trekt weg naar het noordoosten, waarna de luchtdruk gaat stijgen. De wind neemt af, de temperaturen gaan iets omhoog en het aantal sneeuwbuien wordt minder. Helemaal droog blijft het echter niet.
Lees ook:
| Gewijzigd: 18 december 2014, 15:03 uur, door Justin