Het klinkt misschien wat onwennig. Klimaatneutrale koffie. Kan dat wel lekker zijn? Reden genoeg om er wat dieper op in te gaan.
Schaduwplant
Koffie komt van nature uit Ethiopië. Daar komt de struik nog altijd in het wild voor. Als schaduwplant in het bos. De koffie van deze struik is de zogenaamde Arabica koffie. Dat klinkt misschien wat misleidend maar deze koffie komt dus uit Afrika. Niet uit Arabië.
De koffieplant gedijt het best in relatief schaduwrijke gebieden en kan niet tegen hoge temperaturen. Evenmin tegen te lage temperaturen. We kunnen de koffiestruik wat dat betreft een beetje vergelijken met de in ons land bekende Rododendron.
Nu weten we dat de wereld opwarmt. In Nederland, waar 2014 het warmste jaar wordt ooit gemeten. Maar ook elders en ook in Ethiopië. Niet alleen de temperatuur stijgt er, maar ook de regentijden verschuiven. Dat maakt het er voor de Afrikaanse boer niet makkelijker op, en al helemaal niet voor de koffieboer. De afgelopen lieten de noodzakelijke regens in de belangrijkste regentijd het nogal afweten. Daar komt nog bij, dat het veranderende klimaat schimmels en andere ziekten waar de koffieplant gevoelig voor is, juist stimuleert. Overigens heeft Ethiopië dit jaar een min of meer normale regentijd gehad en spreken de boeren hun dank uit voor deze verbetering in vergelijking met de vorige jaren. Tegelijkertijd waren de omstandigheden voor koffieteelt in Midden- en Zuid Amerika dit jaar juist erg slecht door extreme droogte. Daarom is de koffieprijs op de wereldmarkt begin dit jaar verdubbeld in prijs. Misschien wordt koffie in de toekomst een luxeproduct dat steeds duurder zal worden verhandeld.
Woodstove
Bij klimaatneutrale koffie kijken we naar de broeikasgassen (CO2) die in de hele keten worden uitgestoten. Vanaf de Ethiopische boer tot en met de koffiebrander in Europa. Om de koffie klimaatneutraal te maken, moet deze uitstoot worden gecompenseerd. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in het land van herkomst bos aan te planten. Dat is meteen gunstig voor de koffiestruik, die voor een optimale kwaliteit bomen (schaduw) nodig heeft. Een andere methode om de CO2-uitstoot te compenseren is, om houtkap tegen te gaan. Dat laatste kan, door de Ethiopische gemeenschappen te helpen met kookmethoden, die veel minder brandhout gebruiken. Immers, maar liefst 97 % van de huishoudens in Ethiopië kookt op hout. Het middel dat nu wordt toegepast, is de zogenaamde woodstove. Een ter plekke geproduceerd kooktoestel (voornamelijk van cement) dat brandt op hout. Maar dan veel efficiënter met bovendien veel minder rook die weer schadelijk is voor de vrouwen die koken. Bovendien, er blijven meer bomen staan en de vrouwen hoeven minder vaak en zwaar te sjouwen
Chocola
Voor cacao gelden vergelijkbare omstandigheden. Het bekendste cacao-land, Ghana, was recent in het nieuws dat de oogst zwaar onder de maat was door de droogte. Ook voor chocola zijn klimaat-neutrale fairtrade varianten in opkomst. Het zou eigenlijk de standaard moeten worden. Met klimaatneutraliteit beschermen we niet alleen de lokale ecologische omstandigheden. Deze bescherming (verbetering) waarborgt ook de koffie- en cacao kwaliteit en kwantiteit voor de toekomst, en de lokale economie in de koffie- en cacaoteeltgebieden. Klimaatneutrale koffie en chocola, dat smaakt pas echt (h)eerlijk!
Lees ook: | Gewijzigd: 14 december 2014, 12:39 uur, door Onweerfreak12