Zeist - 7 december 2014, 09:31
De kans op het warmste jaar ooit is toegenomen tot boven 93%! Het koude en grijze winterweer hebben we achter ons gelaten. Depressies voeren zachtere lucht aan vanaf de oceaan. Het weer staat daarbij in het teken van veel wind en regen. Vanaf woensdag zijn er zelfs stormkansen! Door de overgang naar normaal tot vrij zacht Nederlands winterweer is het bijna onmogelijk dat 2014 niet de boeken ingaat als warmste jaar ooit.
2014 tot nu toe duidelijk het warmst
Op dit moment staat het jaar 2006 met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden nog boven aan de lijst van warmste jaren sinds 1901. Kijken we naar de periode van 1 januari tot en met 6 december dan lag de gemiddelde temperatuur in 2006 op 11,6 graden, terwijl we nu in 2014 op 12,2 zitten. Verloopt de rest van het jaar met normale temperaturen dan komen we uiteindelijk op een jaargemiddelde temperatuur van 11,5 graden uit. Een nieuw absoluut record ligt dus binnen handbereik.
Een van de koudste jaareindes ooit nodig om warmterecord niet te halen
Alleen als het de rest van het jaar gemiddeld over dag en nacht meer dan 1,1 graden vriest lopen we het absolute warmterecord nog mis. De kans dat we een dergelijk laag gemiddelde halen is zeer klein. Sinds 1901 verliepen de laatste weken van het jaar slechts 8 keer kouder dan -1,1 graden. Statistisch gezien is de kans op het mislopen van het warmterecord slechts 7% en de kans op het warmste jaar ooit dus 93%.
Verwachting biedt geen winterkou – warmste jaar ooit bijna zeker
Eigenlijk ligt het kanspercentage voor het warmste jaar ooit nog hoger. De verwachting voor de komende twee weken schotelt ons namelijk geen winterkou voor. Het wordt guur herfstachtig weer met temperaturen die vanaf woensdag ook ’s nachts vaak boven het vriespunt blijven en overdag is het 5-8 graden. Hiermee ligt de temperatuur voorlopig rond of iets boven de normale Nederlandse decembertemperaturen.
Positie per maand in lijst met warmste maanden sinds 1901 in De Bilt en afwijking t.o.v. normaal
Maand Notering Afwijking t.o.v. normaal 1981-2010 (graden Celsius)
januari 9 +2,6
februari 4 +3,2
maart 3 +2,2
april 4 +2,9
mei 36 +0,1
juni 29 +0,6
juli 6 +1,9
augustus 37 -1,4
september 8 +1,4
oktober 3 +2,7
november 8 +1,5
Waarom is het dit jaar zo warm?
De laatste jaren zien we een stijgende temperatuurtrend door het opwarmende klimaat. De top-10 warmste jaren ooit bestaat voor het grootste deel uit jaren van de 21e eeuw. De opwarming van het klimaat is een van de oorzaken waarom we dit jaar een warmterecord behalen.
Dat juist dit jaar met kop en schouders boven de laatste jaren uitsteekt heeft ook een meteorologische oorsprong. De druksystemen waren het afgelopen jaar zo gepositioneerd dat we in Nederland heel vaak te maken hadden met zuid- tot zuidwestenwinden. Meestal wordt met deze winden relatief warme lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen hoger liggen. Deze vaak vochtige luchtstromingen zorgen vooral in het winterhalfjaar ook voor meer bewolking, waardoor in de nachten de afkoeling wordt geminimaliseerd. Als zowel de minima als de maxima relatief hoog liggen krijg je een hoge gemiddelde temperatuur.
Door: Jaco van Wezel www.weeronline.nl | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s