Volgens me gsm 2 graden Hier ook, je krijgt bijna een voorjaarsgevoel. vogels gaan tekeer als gekken ook.
Wat een slechte voorjaar hebben we dan met 2 graden hoop niet dat dat uitkomtCroon.
Actueel temps.
| Gewijzigd: 29 januari 2015, 09:51 uur, door Tatanka
Citaat van Tatanka, donderdag 29 januari 2015, 9:47 uur Wat een slechte voorjaar hebben we dan met 2 graden hoop niet dat dat uitkomt [;)] Croon.
| Gewijzigd: 29 januari 2015, 11:09 uur, door jcroonInmiddels alweer vier graden hier.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan die op grote hoogte tamelijk koud is. De temperatuur op 500 hPa ligt de komende periode tussen -35 en -40 C. In deze lucht ontstaan boven de relatief warme zee makkelijk buien die dan ons land binnentrekken. Een laag voor de Noorse zuidwestkust zwaait langzaam via de noordelijke Noordzeedistricten naar het noorden van de FIR, waar het zaterdagochtend aankomt. Kleinschalige troggen in het drukpatroon of in de bovenlucht zorgen voor meer geclusterde buien en draaien rondom dit laag naar ons land. Een kortgolvige trog (zichtbaar als een tweetal buienclusters boven Noord-Engeland en Schotland) trekt over Engeland in onze richting en wordt in de avond nabij of over het westen van ons land verwacht waarna het in de nacht naar vrijdag verder oostwaarts trekt. Een volgend cluster, zichtbaar als een S-vormige structuur ten noorden van Schotland verandert van een O-W-oriëntatie in een N-Z-oriëntatie wanneer het vrijdagmiddag en -avond van west naar oost over het land gaat trekken. Dit is van oorsprong een occlusie en daar zit warmere lucht bij, de opbouw is ook vrijwel stabiel.
MODELBEOORDELING:
Zoals vaak met buiensituaties vertonen de modellen verschillen op de kleinere schalen. De vorm van de eerste trog en de neerslag die daar bij hoort ziet er anders uit afhankelijk van welk model je bekijkt. De grote lijn is evenwel dat het zwaartepunt van de buien voor vanavond berekend wordt. Regionalisatie is echter nog lastig zelfs nou nog. Harmonie laat een aparte kern ontstaan in de trog ten noorden van de Wadden, waardoor het noorden in die modelwerkelijkheid veel meer neerslag krijgt dan in EC en Hirlam. Het verschil wordt pas echt groot vanaf vrijdagmiddag. Zo bont als in de vorige runs is het dit keer niet, maar nog steeds wijkt Harmonie aanzienlijk af van EC en Hirlam. Niet alleen op de kleinere schaal, maar het hele drukpatroon is anders. Dit is overigens een direct gevolg van het ontstaan van het laag in de trog. Vanavond zouden we daar dus al wat over kunnen zeggen, als de modellen dan inmiddels niet al naar elkaar toegetrokken zijn. Grootste aandachtspunt deze periode is wel de neerslagsoort. Alle modellen geven tot eind van de dag vooral een regen- en nattesneeuwsignaal. Vanavond en komende nacht wordt de sneeuwfractie van de winterse buien groter. De kans dat het wat langduriger tot een sneeuwdek komt is daarom ook groter. Vanwege de onzekerheid in het neerslagpatroon is het bijzonder lastig om duidelijke uitspraken te doen over hoeveel er waar gaat vallen. Ander aandachtspunt is de gladheid. Die kan nu al lokaal voorkomen maar zal met name later vanavond en komende nacht op grotere schaal ontstaan als gevolg van de (natte) sneeuw maar mogelijk ook door bevriezing van natte weggedeelten. Doordat de wind afneemt en het sterker kan afkoelen is het in principe een duidelijkere gladheidssituatie dan we net achter de rug hebben.
Aandachtspunten.
WIND:
Eerst afnemende wind, maar rondom het laag komt weer een 6-7 Bft te staan.
BEWOLKING:
In de polaire lucht een cumuliform beeld met Cu/Cb. Met name nabij de trog geclusterde Cb's, toppen FL200-250. Verder komt vooral Harmonie met een ST signaal bij de buien voor vanmiddag/vanavond. Dit hangt waarschijnlijk samen met de toenemende vaste vorm van de neerslag. Nabij de S-vormige structuur Sc/Ns, toppen FL300. Misschien lokaal een enkele ingebedde Cb. In intensievere neerslag weer kans op St. Dit kun je overigens alleen uit Hirlam halen, omdat Harmonie deze band bewolking niet in het aandachtsgebied laat komen.
NEERSLAG:
Winterse buien (regen, korrelhagel en (natte) sneeuw). Af en toe is ook een onweersklap mogelijk. In de avond neemt de buiigheid toe op nadering van de trog. Dan meer clustering en mogelijk ook intensievere buien waarbij de kans op hogere sneeuwfracties fors toeneemt. Dit kan komende leiden tot enige accumulatie. Grootste kans lijkt weggelegd voor het oosten en zuidoosten, maar onzekerheden zijn nog erg groot. Morgen overdag enkele geïsoleerde buien, die dan weer vooral regen en (natte) sneeuw opleveren. Nabij de S-vormige structuur natte sneeuw, in het oosten ook droge sneeuw (maar dat smelt waarschijnlijk ook weer weg). Hier vooral in het noorden de grootste intensiteiten, het dichtst bij het laag. Verder naar het zuiden toe lijkt een diffluente stroming de oude occlusie te verzwakken.
ZICHT:
10+ km, in neerslag 3-8 km. In winterse neerslag rond 1500 m. Aandachtspunt zijn de zichten voor vrijdagnacht. De wind is sterk afgenomen en mocht het wat breder opklaren dan is lokaal mist niet uit te sluiten.
TEMPERATUUR:
Overdag Tx rond 3 graden, in een stevige bui dalend tot dicht bij vriespunt. Komende nacht op veel plaatsen lichte vorst.
Paraaf meteoroloog: zwagers | Gewijzigd: 29 januari 2015, 13:16 uur, door Tatanka