Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
3 december 2014, 17:36 uur | Bericht #443577
Daar is de eerste sneeuw

Een dag nadat de weerkundige winter van start ging, dwarrelden gisteravond de eerste sneeuwvlokjes naar beneden in Vlaanderen. Ook aan de andere kant van het land zag het hier en daar mooi wit met plaatselijk een laagje van 2 tot 4 cm. Van een perfecte timing gesproken.



Sneeuwval in Gosselies © photo news.

Afgelopen nacht zijn de strooidiensten voor het eerst in het hele land uitgerukt. Ze hebben zo'n 300 ton zout gestrooid. Dat was vooral nodig in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen, maar ook in delen van Oost- en West-Vlaanderen werd preventief gestrooid.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be


In Vlaanderen is er voor het eerst sneeuw gevallen. "Vooral in het oosten van Vlaanderen is er gestrooid, dus in Limburg, Vlaams-Brabant en de provincie Antwerpen. In totaal werd daarbij zo'n 300 ton gestrooid. Dat werd allemaal gisteravond en vannacht gedaan, zodat voor de ochtendspits alle wegen er goed bij liggen", aldus Ilse Luypaerts van het agentschap Wegen en Verkeer in het VRT-radionieuws.

"In Oost- en West-Vlaanderen was er geen neerslag voorspeld. Uiteraard hebben wij ook daar de situatie in de gaten gehouden en hebben wij een aantal kritieke punten zoals bruggen en op- en afritten gestrooid." De strooidiensten reden vorige week al een eerste keer uit.



Lees verder op hln.be
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
3 december 2014, 17:52 uur | Bericht #443585
De koudste aanloop naar Sinterklaas van deze eeuw

We beleven momenteel een kille aanloop richting Sinterklaas. Hoewel de meteorologische winter inmiddels is begonnen, is winters weer, zo begin december, de laatste jaren, eerder uitzondering dan regel. Die uitzondering was er wel, namelijk in 2010. “Wat een heerlijke winterperiode” zal menige liefhebber van sneeuw en ijs uitroepen, terwijl diverse anderen blij zullen zijn dat de winter veelal nog weg blijft in deze tijd van het jaar. Een terugblik.

Meestal zacht.


Dat het de laatste jaren in deze tijd van het jaar meestal nog niet winters is, blijkt als we alle tiendaagse tijdvakken bekijken van 27 november tot en met 6 december, sinds 2000, in De Bilt. Dat zijn, met dit jaar niet meegerekend, veertien jaren. De langjarige gemiddelde temperatuur ligt in dit tijdvak op 4,8 graden en in tien van de veertien jaren was het zachter. In zes jaren was het zelfs minstens twéé volle graden zachter dan deze norm. Daarbij spande 2000 de kroon, toen dit gemiddelde met 9,8 graden precies vijf graden boven de norm uitkwam.
Van de vier jaren, tijdens welke de aanloop naar Sinterklaas kouder verliep dan de norm (2005, 2008, 2010 en 2012), was het alleen in 2012 méér dan een graad kouder dan de norm, maar 2010 vormde een grote uitzondering. In dat jaar leverde het 10-daagse tijdvak van 27 november tot en met 6 december een gemiddelde etmaaltemperatuur op van -2,6 graden, maar liefst 7,4 graden onder de norm! Alle dagen waren toen vorstdagen met een minimumtemperatuur van onder nul en op vijf etmalen bleef ook de maximumtemperatuur onder nul, zogenaamde ijsdagen. In totaal werden er in De Bilt 28,3 Hellmannpunten bijeen gegrabbeld en dat terwijl de oogst in alle andere jaren sinds 2000, gedurende hetzelfde tijdvak, nul komma nul was. In 2010 verliep deze periode niet alleen zeer koud, maar leverde ook nogal wat sneeuw op, waarmee het winterse plaatje compleet werd.  We geven een terugblik, dit aan de hand van waarnemingen van schrijver dezes, die woont in Bennekom.

Kou begon al in november.

De laatste novemberdecade begon nog vrij zacht, waarbij op de 24e nog een maximum van 7,1 graden kon worden opgetekend, maar de dagen daarna begon het kwik gestaag te dalen. De weerkaarten zagen er dan ook winters uit, met een krachtig hogedrukgebied bij Groenland, met een sterke uitloper over de oceaan, ver naar het zuiden, maar ook een tweede uitloper richting Spitsbergen. Bij de Oostzee en boven de Baltische staten, was de luchtdruk laag en daar tussenin werd met een noordnoordoostelijke stroming koude lucht naar het zuiden getransporteerd. Al op 26 november kwam het kwik voor het eerst onder het vriespunt en de volgende dag leverde het eerste beetje lichte sneeuw van het seizoen, het eerste witte waasje op.

Gedurende de laatste novemberdagen sloeg de winter genadeloos toe. Zondag 28 november was een vrij zonnige winterdag, maar de temperatuur kwam amper meer boven nul. Het zwaartepunt van lage druk was inmiddels meer naar Midden-Europa verschoven en ook het hogedrukgebied ten noordwesten van ons was iets naar het zuiden getrokken en lag nu van IJsland naar Midden-Zweden. Op maandag 29 november leek het weerbeeld wel een beetje op dat vandaag, met dat verschil dat het nog kouder was en de temperatuur in vrijwel het hele land onder nul bleef. In de loop van de dag begon er een beetje motsneeuw te vallen en op de neerslagradar was te zien dat er vanuit het oosten zoetjesaan steeds meer neerslagplukjes aan kwamen zeilen. Toen ik na mijn vroege dienst bij Meteo Consult met tegenwind terug naar Bennekom fietste, bleef het echter bij een paar motvlokjes. Wachtend bij een stoplicht, op nog één kilometer van huis, begonnen er plots méér en ook grotere vlokken te vallen. Zo arriveerde ik met matige sneeuwval thuis en was de wereld rondom in minder dan vijf minuten tijd, al wit gekleurd! Uiteindelijk viel er 2,5 cm sneeuw, die de automobilist in de avondspits ook behoorlijk verraste. Het werd een record drukke avondspits, met maar liefst 900 km file!

De winter hield aan.

Maar dit was nog maar het begin. Ook de laatste novemberdag van 2010 werd een ijsdag met eerst nog een vlokje sneeuw, maar later opklaringen. De eerste dag van de meteorologische winter, werd een bitter koude. Met een mengelmoes van sneeuwbuitjes en opklaringen, stak er een matige tot vrij krachtige oostelijke wind op, waarbij de gevallen sneeuw zelfs begon te verstuiven!  Daarbij bleef het kwik dik onder nul, overdag bleef het zelfs matig vriezen! Bij een paar spaarzame opklaringen in de avond, duikelde het kwik naar -8 graden, maar daarna werd het bewolkt en werd de temperatuurdaling afgebroken.
Er volgde een heerlijke winterdag. Bij een iets luwende wind uit oost tot zuidoost, arriveerde er een kleine storing boven ons land en begon het in de ochtend te sneeuwen. Eerst was er sprake van motsneeuw, maar in de loop van de dag werden de vlokjes groter. Bij temperaturen die bleven hangen op -5 tot -6 graden, was er sprake van kurkdroge sneeuw. In de eerste avondhelft werd het droog en was er 2 cm verse sneeuw gevallen, waarbij er uit de Hellmann regenmeter keurig omgesmolten 1,9 mm kwam. De verhouding één op tien deed hier dus opgeld, waarbij ik ook wel eens bij hele luchtige sneeuw een verhouding van één op twintig heb gemeten. Vanwege het proces van inklinking en sublimatie, was de totale sneeuwdikte nu 3 cm geworden.

Aanval op de vorst.

Het hogedrukgebied ten noorden van ons, trok naar het oosten en was op vrijdag 3 december al boven Rusland aangekomen. In onze omgeving scharrelde nog een paar lagedrukgebiedjes rond, waardoor er weinig wind stond en het stevig bleef vriezen. Overdag brak de zon door, maar ’s avonds raakte het bewolkt en vielen er zowaar een paar sneeuwbuien, die een halve cm verse sneeuw opleverden.
Er werd echter een aanval op Thialf ondernomen. Boven Frankrijk begon de luchtdruk te stijgen, terwijl er vanuit het westen een vore van lagedruk naderde. Dankzij die vore draaide de wind niet helemaal door naar zuidwest, maar bleef zuid tot zuidwest waardoor het in het binnenland nog steeds koude lucht werd aangevoerd.
Zaterdag 4 december werd zodoende opnieuw een heerlijke winterdag. Nadat het, dankzij nachtelijke opklaringen, wederom matig had gevroren, nam in de ochtend de bewolking en de wind toe en al voor het middaguur begon het lichtjes te sneeuwen. In de middag intensiveerde deze sneeuw al snel, waarbij het opvallend was dat er heel veel kleine vlokjes vielen. Bij aanhoudende vorst en bij een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind, begon de sneeuw ook te verstuiven. Uiteraard kon ik niet nalaten om een sneeuwwandeling te maken, waarbij ik in de omgeving een aantal foto’s maakte. Een paar daarvan zijn hiernaast te zien.
In de late middag, tijdens het invallen van de schemer, werd het droog en was het kwik tot een fractie boven nul opgelopen, al was er van dooi buiten, weinig te merken. Het werd duidelijk dat de dooiaanval een tweetrapsraket werd. In de avond begon het wederom te sneeuwen, maar er was een duidelijk verschil met overdag. De wind was geluwd, maar de sneeuw ging nu in grotere vlokken vallen, als bewijs dat ook de bovenlucht begon op te warmen. Tot middernacht sneeuwde het fors door, daarna  werd het geleidelijk droog. De sneeuwdikte was daarbij opgelopen naar twaalf en een halve cm!

Winter stribbelt tegen.

Zondag 5 december werd een dag met een lichte dooi (maximumtemperatuur 3,0 graden) met in de ochtend wat lichte regen en ’s middags enkele opklaringen. We kwamen echter in een soort zadelgebied te liggen met weinig wind, waardoor de dooi niet echt lekker kon doorzetten. Sterker nog, op 7 en 8 december bleef het, zij het nipt, opnieuw de hele dag vriezen. In combinatie met mist en enige rijpvorming, gecombineerd met het oude sneeuwdek, dat nog steeds ruim 7 cm dik was, was het nog steeds compleet winter. Daarna kon de zachtere zeelucht echter niet meer worden tegengehouden en viel de dooi dan definitief in, die op 10 december sterker werd. Was die dag nog een vorstdag, de nacht daarop kwam het kwik niet meer onder +5 graden en op 11 december werd het overdag bijna acht graden. De sneeuw smolt nu snel weg en de laatste sporen werden op deze dag opgeruimd. Bennekom kon terugkijken naar twaalf sneeuwdekdagen op rij, dertien vorstdagen, en zes ijsdagen. De winter was in deze maand echter nog lang niet aan het eind van zijn Latijn, maar dat verhaal vertellen we een andere keer.


Weerkaart van 29 november 2010, om 1 uur. Bron Wetterzentrale/NCEP, net als de andere weerkaarten hieronder.


Weerkaart van 2 december 2010, om 1 uur.


Weerkaart van 5 december 2010, om 1 uur.

Bronnen: MeteoGroup, Wetterzentrale,  NCEP, weergegevens.nl, KNMI, eigen waarnemingen. Foto voorpagina: Tom van der Spek.

Door: Tom van der Spek

weer.nl
Lees ook:

Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
3 december 2014, 17:52 uur | Bericht #443586
Koudste dag van het jaar tot nu toe

Voor het eerst deze winter is in delen van het land sprake van een officiële ijsdag. Dat betekent dat de temperatuur het hele etmaal, van middernacht tot middernacht, onder het vriespunt ligt. In grote delen van het land is het tot nu toe zelfs de koudste dag van het hele jaar 2014.


Kwam de temperatuur in delen van Groningen gisteren al niet boven nul, inmiddels heeft de vorst verder terrein gewonnen. Tot in het westen van het land vriest het vrijwel overal. Dat is de vorige winter op geen enkele dag het geval geweest. Toen wist vrieskou alleen kortstondig het noordoosten van het land te bereiken.

IJsdag kan niet meer mis
In delen van Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland ligt de temperatuur al vanaf het begin van het huidige etmaal onder nul. Met de aanhoudende oosten- tot noordoostenwind die vrieslucht van boven Duitsland blijft aanvoeren, kan het niet meer mis dat het ook vanavond blijft vriezen. Dat betekent dat de temperaturen er een vol etmaal lang onder nul zijn. Daarmee kunnen we spreken van de eerste officiële ijsdag van het winterseizoen.

Gisteren werd het op weerstation Nieuw Beerta (Noordoost-Groningen) ook al niet warmer dan 0,0 graad, precies het vriespunt dus. Voor de statistieken was het daarmee op 1 tiende van een graad na nét geen ijsdag (het criterium daarvoor is een maximumtemperatuur van -0,1). Vandaag is het dus in delen van het land wel raak.

Ook morgen is regionaal een officiële ijsdag mogelijk. De maximumtemperaturen liggen rond het vriespunt.

Bron: MeteoGroup.

weer.nl
Lees ook:

Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
7 december 2014, 14:38 uur | Bericht #443811

Voor het eerst in dit 'winterseizoen' heeft Rijkswaterstaat een grote landelijke strooiactie op de Nederlandse snelwegen gehouden.
Medewerkers van Rijkswaterstaat voerden in de nacht van zaterdag op zondag 324 ritten uit en strooiden in totaal 1306 ton zout.


Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat in het hele land is gestrooid, met uitzondering van Limburg.

Door een combinatie van condensatie op de natte wegen en de snel dalende temperaturen was er kans op ongelukken door gladheid.

Gladheidskans

Weeronline waarschuwt zondag dat de komende twee nachten opnieuw kans is op gladheid door de bevriezing van condensatie op de wegen. Zondagmiddag kan voorspelde regen een groot deel van het gestrooide zout weer wegspoelen.

Zondagavond en maandagnacht zijn er vervolgens opklaringen en komen vooral in de kustprovincies buien voor met kans op onweer en hagel. De temperaturen zakken maandagnacht landinwaarts waarschijnlijk rond het vriespunt tot plaatselijk min 1, waardoor het verraderlijk glad kan worden.

Langs de kust ligt de temperatuur komende nacht iets hoger, onder invloed van een matige tot vrij krachtige westenwind wordt twee tot vier graden voorspeld. De gladheidskans beperkt zich daar tot bruggen, viaducten en koude punten.

Onweer en hagel

Maandag overdag is in heel Nederland kans op buien met onweer en hagel. In de Limburgse heuvels valt mogelijk natte sneeuw. In de nacht van maandag op dinsdag kan het bij weinig wind opnieuw licht vriezen en zullen opnieuw grootschalige strooiacties nodig zijn.

Bron: www.nu.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
7 december 2014, 14:41 uur | Bericht #443813
Meer gladheid verwacht


Zeist - 7 december 2014, 12:35

Afgelopen nacht is op grote schaal gestrooid om gladheid te voorkomen. Lokale niet gestrooide wegen waren vanochtend spiegelglad. Komende twee nachten is opnieuw kans op gladheid door bevriezing van natte wegen. Vanmiddag valt er regen en spoelt al het gestrooide zout van de wegen af. Tijdens heldere momenten kan het komende nacht verraderlijk glad worden.

Nacht met hagelbuien en brede opklaringen
Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en komen vooral in de kustprovincies buien voor met kans op onweer en hagel. In een smalle kuststrook ligt de temperatuur vannacht, onder invloed van een matige tot vrij krachtige westenwind, tussen +2 en +4 graden en beperkt de gladheidskans zich tot bruggen, viaducten en koude punten. Landinwaarts waait het minder hard en koelt het af tot rond het vriespunt. Hierdoor kan het op grotere schaal verraderlijk glad worden.

Maandag natte sneeuw in Limburgse heuvels
Morgen overdag maakt het hele land kans op buien met onweer en hagel. In de Limburgse heuvels is kans op natte sneeuw. Tijdens de nacht van maandag op dinsdag kan het bij weinig wind licht vriezen en zullen opnieuw grootschalige strooiacties nodig zijn.

Daarna zachter
Vanaf dinsdagavond staat het weer in het teken van bewolking, wind en regen. Woensdag tot en met vrijdag zijn er langs de kust stormkansen. Met deze omstandigheden wordt een aantal nachten op rij geen gladheid verwacht. In het volgende weekend volgen mogelijk weer een paar koudere nachten met gladheidskansen. Echt winterweer zit er voorlopig echter zeker niet in. Depressie vanaf de oceaan houden het ook op de lange termijn voor het zeggen.

Foto: Jannes Wiersema, 7 december 2014 6:30 uur

Door: Jaco van Wezel www.weeronline.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
8 december 2014, 22:51 uur | Bericht #443940
Eerste sneeuwdek op Vaalserberg


Foto: Patrick Bock

De redactieGeplaatst opmaandag 8 december 2014 - 20:52

In het begin van maandagavond werden de hoogste delen van Zuid-Limburg boven 250 meter bedekt met sneeuw.

Op het Drielandenpunt lag om 19:00 uur 3 centimeter sneeuw en ook in het Vijlenerbos ligt sneeuw. Dit is volgens Meteo Limburg het eerste sneeuwdekje van deze meteorologische winter.

Vorig week dinsdagavond 2 december vielen de eerste sneeuwvlokken van deze winter, die door de hoge grondtemperatuur niet bleven liggen. De sneeuw op 'het dak van Limburg' zal niet blijven liggen en dinsdag smelten. Vanaf woensdag wordt het overdag weer 7 tot 10 graden in Limburg.

Bron:www.1limburg.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
23 januari 2015, 11:57 uur | Bericht #449417

Eerste schaatsers op natuurijs


© Kappers Media

Op de Ryptsjerkerpolder in Friesland wordt geschaatst. Het ijs is pas een paar centimeter dik, maar toch waagden de eerste schaatsers het er op.


Het ijs houdt de schaatsers maar net. Een natte voet aan de kant is nog niet te vermijden. 



http://www.rtlnieuws.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:42 uur, door Joyce.s
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 januari 2015, 13:24 uur | Bericht #449428
Ik doe ze hier maar bij mischien kan je berichtgeving van maken om nou elke keer een topic te openen. Komen morgen ongetwijfeld nog een rits aan sneeuw,ijzel etc etc berichten.

Eerste schaatsers al op natuurijs

In Friesland zijn vanochtend vroeg de eerste schaatsers op natuurijs gesignaleerd. Op een paar plaatsen schatten fanatiekelingen in dat het ijs mensen zou kunnen dragen. Er werd na zonsopkomst al geschaatst op een ondiepe plas bij Rotstergaast in de buurt van Heerenveen. "Het stelt niet veel voor", geven de schaatsers toe. "Het ijs is heel dun, maar we krijgen er de kriebels van en dan proberen we het. De plas is ook maar 20 centimeter diep, dus er kan niet zoveel gebeuren", zegt een liefhebber. En ook iets noordelijker, in natuurgebied De Grutte Wielen bij Leeuwarden, hadden liefhebbers de schaatsen ondergebonden.

Lopen over water
Het ijs is nog erg dun, niet meer dan 2 centimeter. IJskenners vinden het onverantwoord dat mensen al meteen zijn gaan schaatsen, omdat de kwaliteit nog slecht is. "Het is bijna lopen over water.In Doorn bij Utrecht is een natuurijsbaan geopend. Veel kinderen zijn meteen het ijs opgegaan om te profiteren van de vorst van de afgelopen nacht. De ijsbaan gaat vanmiddag dicht omdat het dan te veel dooit. Maar vanavond gaat hij weer open.

Volgens Theo Schippers van de Doornse ijsclub ligt er 1 centimeter ijs en dat is voor een ondergespoten stuk land voldoende. Gisteravond kon er nog niet geschaatst worden maar door de vorst van vannacht was het ijs vanochtend voldoende aangegroeid. Het is helaas maar van korte duur. We waren het liefste ook het weekend opengebleven, maar dat gaat niet. Vannacht gaat het volgens de weerberichten regenen en sneeuwen.

Filmpjes staan hier onder artikel: http://nos.nl/artikel/2014899-eerste-schaatsers-al-op-natuurijs.html

Bron: Nos


Ook op grens drenthe/groningen deden ze al een poging


SchaatsenGroningen


EDIT: Kan verplaats worden naar berichtgeving winter
| Gewijzigd: 23 januari 2015, 13:36 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
31 januari 2015, 20:19 uur | Bericht #451466
Januari zacht, maar voelt toch winters

De eerste maand van 2015 verliep met een gemiddelde temperatuur rond 4 graden aan de zachte kant. Normaal ligt de temperatuur in januari rond 3,1 graden. Ondanks het zachte weer vroor het deze maand negen keer en kwam, voor het eerst sinds maart 2013, de temperatuur een hele dag niet boven nul uit. De maand eindigt koud met grote kans op winterse neerslag

Somber en veel neerslag
Met een gemiddelde temperatuur van 4 graden verloopt januari naar verwachting bijna een graad zachter dan normaal. Naast zacht was het somber en nat. De totale neerslagsom is uitgekomen rond 100 millimeter tegenover 67 mm normaal. Het grootste deel hiervan viel in de eerste helft van de maand. Naast nat was het ook somber met slechts 51 uur zon tegenover 62 normaal.

Natte en windrijke start
Januari was alles behalve een typische wintermaand. Vooral de eerste helft van de maand was het zacht en regenachtig. Op 9 januari was het maar liefst 13,7 graden in De Bilt en daarmee werd het record van 2007 geëvenaard. Het zachte weer ging tevens gepaard met veel regen en wind. Op de Wadden en langs de westkust kwam het tijdelijk tot stormkracht, windkracht 9.



Lange tijd niet zo koud geweest

Halverwege de maand wist een hogedrukgebied zich boven Scandinavië te vestigen en werd met een oostelijke stroming koudere lucht aangevoerd. De temperatuur daalde gestaag en kwam tussen 20 en 25 januari dagelijks onder het vriespunt. Op 23 januari lag het maximum zelfs onder nul en kwam het tot de eerste ijsdag sinds 11 maart 2013. Met een minimum van -5,7 graden was ook sprake van de eerste matige vorst sinds 31 maart 2013. In een periode van bijna twee jaar was het niet zo koud geweest.

IJzel leidt tot overlast

Op zaterdag 24 januari werd een code oranje voor extreem weer afgegeven en viel in het binnenland op veel plaatsen sneeuw. In het oosten van het land ontstond een sneeuwdek van 5 tot lokaal 8 centimeter. De sneeuw werd voorafgegaan door ijzel, die in grote delen van het land tot overlast leidde. Door ijsophoping op de bovenleidingen werd het treinverkeer op veel plaatsen ontregeld en ook op de weg was het spekglad.

Friesland meeste sneeuw eind van de maand

Ook de laatste dagen van januari verliepen winters met regelmatig regen, natte sneeuw en sneeuwbuien. Op 30 januari viel de meeste sneeuw, plaatselijk in Friesland zelfs 10 centimeter. Ook op veel andere plaatsen viel een pak sneeuw.

Meer winter komende week

Komende dagen houden we nog even last van wisselvallig winterweer met overdag temperaturen rond een graad of vier. Na woensdag heeft de temperatuur moeite om overdag nog boven het vriespunt uit te komen, de wisselvalligheid neemt af en we krijgen de zon meer te zien.



Bron:Weeronline
  | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:42 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 607 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 607, lezen 4 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden