Zou te gek zijn. In het oosten is er ook een aardige kans volgens Weerplaza. Volgende week wordt het zowel overdag als 's nachts heel zacht.
Een leuke toevoeging die like en niet-like knoppen. Zal er zeker gebruik van maken.
edit Callie-p : Ja de ontwikkelaars zijn goed bezig is je ook opgevallen dat je nu kan zien of je wel of niet online bent ( zie poppetje links in de post)
@Callie-p Oh ja! De site wordt steeds leuker.
@jrisput Plaatjes uploaden met je mobiele device zal vast wel snel mogelijk worden.
| Gewijzigd: 13 december 2014, 23:01 uur, door reedtimmer
Edit justinos: dit staat zeker op onze prioriteitenlijst! We hopen dit snel mogelijk te kunnen maken. | Gewijzigd: 14 december 2014, 02:11 uur, door Justin
En als de pluim winterweer aangeeft komt er ook niets van dus waarom zou deze nu dan wel kloppen..... hoe beter de techniek wordt hoe onbetrouwbaarder de pluim wordt lijkt het wel | Gewijzigd: 15 december 2014, 15:16 uur, door Callie-P
Maar ik durf de voorspelling wel aan tot 1 januari is de kans op een ijsdag ergens in Nederland 0%. De atmosfeer zit op slot en verandering is nog ver weg.
| Gewijzigd: 15 december 2014, 15:16 uur, door Callie-P
In het hoogtepatroon is aan het begin van de periode een markant hoogtelaag aanwezig tussen IJsland en Noorwegen. Dit zorgt voor een sterke zonale stroming over onze omgeving, met veel cyclonaliteit. Dit hoogtelaag verdwijnt in de loop van de week, maar wordt vervangen door een volgend hoogtelaag dat vanaf Groenland over IJsland richting de Noorse Zee trekt. Ook op de langere termijn is het stromingspatroon zonaal met van tijd tot tijd storingen. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode ene opvullend laag boven de Noorse Zee, terwijl een volgend laag bij Groenland uitdiepend richting IJsland en later de Noorse Zee loopt. Het frontale systeem hiervan passeert ons woensdag, waarna randstoringen een aantal dagen voor wisselvallig en winderig weer zorgen.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De ensembleleden zijn tamelijk eenduidig, alle leden tonen voor de komende week het laag dat van Groenland naar Noorwegen loopt en de wisselvalligheid daarvan ook over onze omgeving. Ook op de langere termijn zijn de ensembleleden qua stromingspatroon eenduidig: allen tonen lage druk ten noorden van ons, hoge druk ten zuid en een zonale stroming over onze omgeving.De windrichting in de pluim is dan ook vrij eenduidig zuidwestelijk. Opvallend is de koude nacht in de nacht van dinsdag op woensdag, waardoor een deel van de ensembleleden de eerste frontale neerslag op woensdag als sneeuw berekenen (zo'n 20 tot 30 % van de ensembleleden voor de oostelijke helft van het land). Vervolgens wordt het juist opmerkelijk zacht en is er tamelijk veel wind aan het eind van de week.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Wisselvallig. In de tweede helft van de week vrij veel wind en temperaturen rond 11 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen boven normaal.
de temps kunnen vanavond nog sterk dalen naar het vriespunt en de eerste neerslag zou mogelijk winters kunnen zijn in het midden en oosten van het land.
Vooral langs de oostgrens zou het grootste deel van de neerslag wel eens als natte sneeuw kunnen vallen. Het dauwpunt ligt in de ochtend onder 0 en de wind waait uit het zuiden waarbij droge lucht aangevoerd wordt. Harmonie laat ook de eerste neerslag winters zijn in het midden en een groot deel van de neerslag winters zijn in het oosten.
Kwart over zeven vanmorgen mocht ik mijn bed alweer verlaten, Terwijl ik met een wat slaperige blik de gordijnen opende en de tuin inkeek zag ik in het licht van de kerstverlichting dat de daken van de tuinschuren mooi wit waren..
Echt verbaasd was ik niet want gisteravond heb ik ongeveer een uur buiten gestaan om het spektakel van vallende sterren te zien en toen had ik het "na zo een uurtje in de tuinstoel" toch wel flink koud . Maar ik heb wel een heleboel mooie vallende sterren gezien en een enorme vleermuis ( batman ? ) dus het was de moeite waard en met de gedachte dat het ook zo rond het vriespunt lag was het toch heerlijk om je warme bed in te kruipen.
Okey, genoeg geouwehoerd
Afgelopen nacht heeft het volgens weerplaza nergens echt gevroren maar de 10cm kaart laat toch wel een mooi blauw beeld zien.. met dank aan de wolkeloze lucht die wij vannacht ( en overigens nog steeds) hebben.. alleen de lange termijn kaarten en overigens ook de korte termijn laten een beeld zien dat niet meer de mogelijkheden biedt die we de afgelopen weken wel op de kaarten hebben gezien.
De Jetstream lijkt al een weekje haar ankers uitgegooid te hebben over centraal Europa waar ze dan met een trog of met een rug "het weer" een richting geeft.
Dat er weinig verandering in de kaarten is kun je ook mooi zien in de pluimen die op middellange termijn weinig diversiteit laten zien.
Pas vanaf de 22ste zie je dat de pluim weer begint uit te waaien hetgeen ook normaal is op deze lange termijn. Maar er gebeurt ook wel wat op de kaarten..
Hieronder zie je een 500hPa van 16 december.. ik had eigenlijk elke willekeurige 500hPa kunnen pakken want ze zijn bijna allemaal hetzelfde tot ongeveer 22 december..
De kaart kenmerkt zich door een groot azorenhoog en grote lagedruk in het noorden. Dit weer maakt dat we niet langdurig in hoge temperaturen belanden van boven de 10 graden maar ergens in de range van +4 tot aan + 10 graden.
Het KNMI heeft in haar vooruitzichten staan dat het donderdag wel eens 12 graden kan worden. ik denk dat (als dat al gebeurt) dat met name aan de kust zal zijn.
De EC run laat ook temperaturen van 12 graden zien maar dan maar1 keer en dat is meer boven Belgie dan boven Nederland. Maar goed 2 graden verschil is natuurlijk niet veel dus het zal er met name afhangen hoe de wolken zijn of er neerslag valt enz enz.
Het KNMI verwacht ook aardig wat wind die dag waardoor de gevoelstemperatuur mogelijk een stuk lager zal liggen..
Goed terug naar de kaarten...
De 500hPa zoals ze ongeveer allemaal zijn tot de 22ste..
Het Azorenhoog verplaatst zich af en toe een beetje naar het noorden en dan weer naar het zuiden.. met als gevolg wisselvallig weer en een met name WESTELIJKE stroming.
Vanaf de 22ste lijkt het erop dat het Azorenhoog contact gaat maken met het Groenlandhoog waardoor er een blokkade lijkt te ontstaan..
ECHTER het azorenhoog neemt tegelijk in omvang af waardoor de lagedruk naar het zuiden kan zakken.. met als gevolg een zuidwestelijke stroming.
De Jetstream weet ook nog van geen wijken waardoor deze als een soort mes door het winterweer in Europa heen snijdt hetgeen je uitstekend kan zien op de 2 meter kaart.
De jetstream (300hPa)
Dan samengevat na zoveel kaarten...
Na een weekje kaarten monitoren lijkt de trend voorlopig te zijn dat we geen winter gaan krijgen.. "Oud nieuws zullen sommige zeggen".. maar goed op basis van een paar pluimen zulke uitspraken doen vind ik wat te kort door de bocht. ( net als overigens zeggen dat er geen kans meer op ijsdagen is in december )
Overigens over pluimen gesproken... die is wat betreft EC ietsje verbeterd met meer leden onder nul..met 1 lid die zelfs ruim onder de -10 duikt....
Voorlopig dus voortzetting van het huidige weer en mogelijk op de lange termijn weer een omschakeling maar voor nu zal het weer even niet winters zijn..
Omdat ik de definitie van het stoplicht iets aangepast heb kan ik hem nog op rood/oranje laten staan omdat er deze week zeker nog kans zal zijn op winterse neerslag..als ik de definitie alleen op Winter had gelaten was het rood geweest.
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = Winter binnen de gestelde termijn
Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
Oranje/rood = er is kans op winterweer maar meer kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
Definitie winterweer : 1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig
- (stralings) vorst,
- hagel
- sneeuw (nat en droog),
- ijzel,
- ijsregen.
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
| Gewijzigd: 14 december 2014, 11:58 uur, door Callie-P
Daar ligt meer dan 15cm op sommige plaatsen en zijn er zelfs skipistes open
De komende dagen ziet het er niet zo goed uit wat betreft winterweer (eerder hittegolf). Maar bedankt voor het mooie stuk Callie-P!!!
Definitie winterweer : 1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig
- (stralings) vorst,
- hagel
- sneeuw (nat en droog),
- ijzel,
- ijsregen.
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.Altijd duidelijk en verhelderend.
Toch zou ik zelf verschijnselen als natte sneeuw (waaronder ik zowel natte flatsen uit de lucht als droge vlokken op een "warme" ondergrond zonder vorst reken) en ook wel stralingsnachtvorst eerder als "winters" (winter achtig dus eigenlijk) dan als "winter"willen omschrijven... Maakt de kans op een winterse kerst wat groter . Je kunt best een groene winterse kerst hebben zonder dat het een witte of winterkerst is....
Waar ik vooral gek van word is die neerslaghoeveelheden en die wind. Geen storm, maar wel genoeg om te irriteren
Hoe warm is t zeewater ondertussen trouwens?