GEM komt met lage druk op de Noord Atlantic, samen met stormkansen op LT voor Noordzeegebied. Ook andere modellen laten zeer lage druk zien op Noord Atlantic (tot 930hpa!) zuid van IJsland | Gewijzigd: 3 december 2014, 14:52 uur, door maxi1000
Als we deze kaart moeten geloven van weerplaza ligt er zaterdag ochtend om 4 uur een sneeuwdek van 2+ cm over een groot deel van Nederland.
ik laat het plaatje even staan.. en dan moet je ook maar even dit berichtje lezen wat we hier eerder geschreven hebben
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41721/winter-discussie-2014-2015-deel-1/443377/#message443401
zou leuk zijn toch..
ow hieronder even de actuele chillfactor... heeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk ! ( en inderdaad deze week is al kouder dan de HELE vorige winter !)
.
| Gewijzigd: 3 december 2014, 16:22 uur, door Callie-P
Even voor je nagekeken. De temperatuur die Harmonie laat zien zal inderdaad niet gehaald worden.
KNMI Guidance:
MODELBEOORDELING:
De modellen zijn vooral bruikbaar voor wat betreft de beschrijving van de druksystemen en stroming. Wat beschrijving van de grenslaag betreft gaat gaat er het e.e.a. mis. De modellen hebben hier en daar opklaringen in ons aandachtsgebied met als gevolg dat de temperatuur daar flink daalt in de nacht. De opklaringen komen niet in die mate voor zoals de modellen die laat zien. Ook de opklaringen die het model voor vanavond en vannacht laat zien worden voorlopig slechts als een kleine kans gehonoreerd. De uitvoer van de U11 run is duidelijk beter. Dit komt vanwege een nieuwere Hirlam versie. Ook de Finse Hirlam versie is beter bruikbaar en past beter in het huidige weerbeeld. Een persistentieverwachting lijkt in dit geval een betere oplossing. Wat pleit voor de diverse modeluitvoer is dat de bewolking in het aanvoergebied hier en daar minder dik is geworden. De 00 UTC temps laten dat goed zien. Op enkele stations is slechts een erg dunne laag Sc- aanwezig. Aan de andere kant: ook een dunne laag Sc kan hardnekkig zijn, vooral in dit jaargetijde!
| Gewijzigd: 3 december 2014, 16:48 uur, door Stefanv
De stroming komt uit het noord oosten, maar wel via de warme zee. In andere delen van het land komt de stroming aflandig. Dit geeft een koudere stroming.
Dit denk ik. Ik weet niet of het klopt.
http://www.weerplaza.nl/regenradar/sneeuwradar
Van 03/12 16u tot 04/12 07u : Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt tot betrokken. Af en toe kan er wat motsneeuw of plaatselijk wat aanvriezende neerslag vallen. Plaatselijk is het ook uitkijken voor rijm- of ijsplekken waardoor de wegen op meerdere plaatsen glad kunnen worden.
Bron: www.meteo.be | Gewijzigd: 3 december 2014, 17:29 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
De stroming komt uit het noord oosten, maar wel via de warme zee. In andere delen van het land komt de stroming aflandig. Dit geeft een koudere stroming.
Dit denk ik. Ik weet niet of het klopt.
Had al zo'n idee, maar gaat dat nog veranderen?
| Gewijzigd: 3 december 2014, 17:29 uur, door Lako
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
SYNOPTISCHE SITUATIE:
De luchtdruk is hoog boven Rusland en de Atlantische Oceaan en laag boven het noorden en zuiden van Europa. Ons land ligt min of meer tussen al deze systemen in, een zogenaamd cyclonaal zadelgebied. West van ons land ligt boven de Noordzee een stationair, in activiteit afnemende, geoccludeerde frontale zone. Verder is er tussen de 3000-4000 vt een scherpe subsidentie-inversie aanwezig. Onder deze inversie wordt met een noordoostelijke stroming vrij koude en vochtige continentale lucht aangevoerd.
MODELBEOORDELING:
De modellen zijn vooral bruikbaar voor wat betreft de beschrijving van de druksystemen en stroming. De beschrijving van de grenslaag is, net zoals de afgelopen dagen, slecht. En net zoals de afgelopen dagen blijven we ervan uit gaan dat het wolkendek gesloten blijft. Hoewel de scherpe inversie geleidelijk minder scherp wordt, blijft de opbouw (door WA boven de inversie en CA eronder) zeer stabiel. Een dunne laag Sc kan, vooral in dit jaargetijde, hardnekkig zijn, zoals we laatste dagen gezien hebben. Pas morgenavond gaat in het westen boven de inversie de wind om naar west en lijkt het erop dat op hoogte het koufront doorkomt, aan de grond merken we daar morgen nog weinig van.
Aandachtspunten.
WIND:
Geen bijzonderheden.
BEWOLKING:
Een vrijwel gesloten wolkendek van Sc en St bewolking. Veel variatie zit er allemaal niet in te zitten. De opklaringen die de modellen laten zien worden slechts als een geringe kans gehonoreerd. Ten westen van ons land, boven de Noordzee, een dikker pakket bewolking als gevolg van de daar aanwezige stagnerende frontale zone.
NEERSLAG:
Enerzijds hebben we de occlusie op de Noordzee. Dat levert daar lichte regen of motregen op. Boven land zien we dat de bewolking heel af en toe net dik genoeg is om hele lichte coalescentieneerslag te produceren. De neerslagvorm zal motsneeuw of onderkoelde motregen zijn. Door afkoeling van de top van de SC/St laag kan er in de loop van de avond en nacht lokaal wat meer lichte motsneeuw/motregen vallen. De verwachting is dat dit vanwege de nog positieve wegdektemperaturen en de zeer geringe hoeveelheden, geen gladheidsproblemen geeft.
ZICHT:
Weinig verandering in het zicht. Hier en daar hooguit een geringe verbetering. Boven zee overwegend goede zichtcondities.
TEMPERATUUR:
Weinig dagelijkse gang dankzij de bewolking.
| Gewijzigd: 3 december 2014, 17:34 uur, door Lako
Maarja, dat is nog zo ver weg dat het bij de volgende alweer van de kaarten is verdwenen | Gewijzigd: 3 december 2014, 17:49 uur, door Cookiebakker