Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
29 november 2014, 14:03 uur | Bericht #443123
Koude periode met onzekerheden
29.11.2014 11:03

Het laatste weekeinde van de warme novembermaand, die met gemiddelde temperatuur van 8.2 graden op de negende plek komt in het rijtje warmste novembermaanden, verloopt kouder. Oostenwinden voeren koude lucht vanuit Duitsland resulterend in dalende temperaturen zowel overdag als ’s nachts. De verwachting is echter zowel op de korte als op de wat langere termijn nog steeds onzeker.


Handschoenen voor Sinterklaas en Zwarte Piet met in de nachten lichte vorst! Foto: Willy Bonnink

Vorstnachten

Afgelopen nacht (de nacht van vrijdag op zaterdag) heeft het nog niet gevroren, alleen vlak bij de grond kwam het kwik in het oosten even onder het vriespunt. De komende nachten zal het op steeds meer plaatsen wel gaan vriezen. Hoe koud het wordt, is afhankelijk van de aanvoer van koude lucht, de aanwezige bewolking en het wegvallen van de wind.

Lage Duitse wolken

Grootschalig is het wel duidelijk. Tussen een hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland en een lagedrukgebied in de buurt van Spanje en Portugal zien we vandaag en morgen een oostelijke stroming met aanvoer van droge en koude lucht. De meeste modellen berekenen voor vandaag en morgen vrij veel zon. Echter, de rekenmodellen zien de lage bewolking boven Duitsland over het hoofd. Met een oostelijke stroming schuiven die regionaal ons land binnen en zijn vrij hardnekkig met name in Groningen, Friesland, Drenthe en Twenthe en in delen van Brabant. De bewolking zit zo laag dat de toppen van het Sauerland de wolken tegenhouden en er ten oosten van het wintersportgebied een wak in de bewolking is ontstaan dat richting het rivierengebied schuift. Op sommige plaatsen is het vandaag en morgen op wat sluierbewolking na vrij zonnig, maar regionaal kan het flink tegenvallen door hardnekkige lage wolken. Onder de lage wolken in combinatie met aanvoer van koude lucht blijft het kwik in het noorden vandaag rond 3 graden steken. Op de plaatsen waar de zon doorbreekt, kan het 5 tot 8 graden worden. In combinatie met een matige, en langs de kust vrij krachtige oostenwind blijft het voor het gevoel nog kouder. In het noordoosten van het land voelt het alsof het de hele dag een graadje blijft vriezen.

Hoe koud wordt het komende nacht?

De verwachting voor de minimumtemperatuur voor komende nacht is ook niet eenvoudig. Enerzijds gaat de advectie van koude lucht door en wordt het kouder dan afgelopen nacht. De uitstraling wordt echter belemmerd op de plaatsen waar komende nacht laaghangende bewolking aanwezig zal zijn. Onder de wolken blijft het kwik regionaal boven het vriespunt. De laagste temperatuur verwachten we in de heldere gebieden. Potentieel kan het kwik tot 4 graden onder het vriespunt komen. Overigens kan die opklaringsgebieden lokaal mist ontstaan omdat de oostenwind afneemt.


Weerkaart 500hPa met koudeput, langs de westkust naar het zuiden trekken. Bron: Midas

Koudeput

Ook morgen wordt met een oostelijke stroming koude lucht aangevoerd met onder een inversie op 1500 voet regionaal lage wolken. De ontstane mist in de opklaringsgebieden zal tegen het eind van de ochtend oplossen en plaats maken voor de zon. Vanuit het westen neemt de bewolking later op de dag toe door de nadering van een belletje koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer. Deze zogenaamde koudeput veroorzaakt in het uiterste westen en zuidwesten enige neerslag. In de koude lucht boven ons land zou de neerslag een winters karakter kunnen hebben, ware het niet dat de neerslag waarschijnlijk te licht van karakter is en door een droge laag valt.


Weerkaart 500 hPa voor woensdag, na het wegtrekken van de koudeput wordt met een oostelijke stroming opnieuw koude lucht aangevoerd.

Zet de kou door?

De koudeput trekt in de nacht naar maandag ten westen van ons land naar het zuiden waarna op maandag overdag opnieuw een stevige oostelijke stroming komt te staan. Op de weerkaart trekt een actief lagedrukgebied met veel regen van west naar oost over de warme Middellandse zee met mogelijk weer overstromingen in het zuiden van Frankrijk en in Italië. Ons weer wordt beïnvloed door twee hogedrukgebieden. Een verbinding tussen een Russisch hoog en een Atlantisch hoog is bepalend voor de periode vanaf dinsdag. Ligt de as van hogedruk ten noorden van onze omgeving, blijft de stroming oostelijk en wordt er na dinsdag nog steeds koude lucht aangevoerd. Als de verbinding tussen de twee hogedrukgebieden verzwakt, kan de wind (tijdelijk) naar noord draaien en wordt het door aanvoer van lucht over de relatief warme Noordzee minder koud. Ook de nieuwste berekeningen van het ECMWF en de bijbehorende pluimverwachting geven geen zekerheid. Hoewel het operationele model en de meerderheid van de andere berekeningen de wind in de noordoost houdt, zijn er nog altijd een aantal berekeningen die de wind (tijdelijk) naar de noordhoek laten draaien. Vooralsnog houden we het er op dat we de hele Sinterklaasweek de koude noordoostenwind behouden met lichte vorst in de nacht en overdag temperaturen iets boven het vriespunt met een afwisseling van wolken en zon. De neerslagkansen blijven klein.


Weerkaart 500 hPa Voor vrjdag 5 december, de as van hogedruk wordt verbroken, met mogelijk in het weekeinde na Sinterkaals een (tijdelijk) noordwestelijke stroming en aanvoer van minder koude lucht.

Lange termijn

Omdat de verwachtingen zowel op de korte al middellange termijn al onzeker zijn, is het de vraag of het kijken naar de lange termijn wel zo zinvol is? Maar omdat we nieuwschierig zijn, kijken we er wel naar. Het operationeel model van het ECMNW laat na het vertrek van Sinterkaas een scheiding van de hogedrukgebieden zien. Aan de oostflank van het Atlantische hogedrukgebieden berekent het model in weekeinde na Sinterklaas een aantrekkende noordelijke wind over de Noordzee en aanvoer van minder koude lucht met mogelijk ook een paar (winterse?)buien. Interessant is dat er na het eerste weekeinde van december volgens de nieuwste berekeningen opnieuw een verbinding tot stand komt tussen de hogedrukgebieden met mogelijk terugkerende oostenwinden en een terugkeer van de koude lucht...


Pluim van de temperatuur voor de komende week. Rode lijn is de nieuwe berekening van het ECMWF. Vanaf dinsdag zijn er ook minder koude oplossingen, in het weekeinde na Sinterklaas wordt het volgens het operationeel (tijdelijk) zachter. Bron: Midas


Pluim van de windrichting deze week...

Bron: MeteoGroup


weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 29 november 2014, 14:06 uur, door Stefanv
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1020 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1020, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden