18.11.2014 13:19
Vorige week schreven we in deze rubriek al over de vroege sneeuwinval in enkele noordelijke staten in Amerika. In bijvoorbeeld Denver, de hoofdstad van Colorado, ging de temperatuur binnen een etmaal van een nazomerse 20 graden naar een winterse -12 graden. Een verschil van ruim 30 graden in zeer korte tijd. Reden was een bel met zeer koude lucht vanuit Canada die leeg liep boven onder andere de Great Lakes, op de grens van de Verenigde Staten en Canada. De koude lucht stroomde over het relatief warme water van de meren, waarna het op bepaalde omliggende plaatsen tot fikse sneeuwval kwam. Op de ene plek viel meer dan op de andere, mede door het zogeheten lake-effect-snow, ofwel warmwatereffect.
Het lake-effect-snow dankt zijn benaming aan de Grote Meren, ofwel Great Lakes, in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het grote open water is op sommige momenten zeer bepalend voor het weer in die omgeving. Bron: Wikipedia.
Sneeuwbuivorming boven groot open water wordt vaak lake-effect-snow genoemd. De benaming komt van de Grote Meren in Amerika, waarboven dikke sneeuwbuien worden gevormd als ijzige lucht over het relatief warme water strijkt. Met de richting van de heersende wind mee drijven op die manier veel sneeuwbuien het land op en laten dan (lucht)stroomafwaarts veel sneeuw achter. Lake Michigan, Lake Superior, Lake Hudson, Lake Erie en Lake Ontario, ofwel de Great Lakes staan er een beetje om bekend, net als het noorden van Japan.
Koud water strijkt bij het lake-effect-snow over het nog relatief warme water van het meer. De lucht erboven wordt onstabiel, er vormt zich bewolking en die sneeuwt vervolgens boven land meteen weer uit. De meeste sneeuw valt in zo'n geval dan ook direct aan de oevers. Bron: Wikipedia.
Veel vocht
In de zomer zijn de Great Lakes een zeer belangrijke trekpleister voor vakantiegangers en in de winter staan de meren vaak garant voor een flinke laag sneeuw. Ook zo deze afgelopen week. Een koufront vanuit Canada trok rondom een flink lagedrukgebied zuidwaarts richting de Verenigde Staten, met daarachter koude lucht vanuit de poolstreek. De zeer milde lucht die op dat moment nog in o.a. de staat Colorado aanwezig was (en waarmee het nog tot een nazomerse 20 graden kwam), werd in korte tijd bruut verdrongen door de diepvrieskou vanuit het noorden.
Die bijzonder grote overgang verliep dan ook niet zonder slag of stoot. Eenmaal boven het relatief warme water van de Great Lakes werd de lucht er zeer onstabiel en pikte het front bovendien veel vocht op. Veel dikke wolken boven de meren waren het resultaat en in de koude lucht achter het front kwam het vocht boven land vervolgens weer als sneeuw omlaag. Een centimeter of 30 was vooral langs de regionale oevers het resultaat.
Forse westenwind
Ook de komende dagen blijft er rondom een lagedrukgebied boven oostelijk Canada koude lucht aangevoerd worden, maar nu meer vanuit westelijke richtingen. Deze koude lucht strijkt opnieuw over het warme water van met name Lake Michigan. Vooral aan de oostelijke oevers van het meer valt door het Lake-Effect naar verwachting de meeste sneeuw, maar door een naderend hogedrukgebied vanuit het zuiden trekt de westenwind sterk aan en wordt de sneeuw tot veel verder landinwaarts geblazen. In het westen van Michigan wordt vooralsnog zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw verwacht en daar gold het afgelopen etmaal dan ook een ‘winterstorm warning’.
Stuifsneeuw en diepvrieskou
De aantrekkende westenwind maakt het er nog eens extra winters. De vers gevallen sneeuw wordt door de sterke wind opgepikt en verstuift. Vooral op (open) wegen wordt er in verband met de stuifsneeuw in combinatie met de diepvrieskou flink gewaarschuwd. De middagtemperaturen liggen er veelal tussen -5 en -10 graden en in de nachten daalt het kwik regelmatig tot ruim onder de -10. Ook de komende dagen blijft het er winters met temperaturen onder het vriespunt en regelmatig sneeuwval. Pas richting het weekend komt het kwik er weer een paar graden boven nul uit.
Dit satellietbeeld van afgelopen maandag laat zien dat er vooral veel bewolking boven de oostelijke delen van de Great Lakes aanwezig is. De koude westenwind waait over het water en dat resulteert vooral langs de oostelijke oevers in veel sneeuw. Bron: NASA.
Warmwatereffect in Nederland
Slechts af en toe zien we het lake-effect-snow ook in beperkte mate in Nederland. De Noordzee en heel soms ook het IJsselmeer dienen in zo’n geval dan als warmte- en vochtbron. Ten tijde van een koude noordoostenwind zijn in Nederland de 3 noordelijkste Waddeneilanden erg gevoelig voor het lake-effect-snow. In koude winters als die in het midden van de jaren tachtig viel er op die eilanden soms meer dan een halve meter sneeuw, terwijl het in de rest van het land zonnig was. Regelmatiger gebeurt dit echter in onze omgeving boven de Oostzee in Scandinavië en boven de Ierse zee tussen Ierland en Engeland.
In onze contreien komt dit effect minder vaak voor. De Waddeneilanden zijn er ten tijde van een koude noordoostenwind gevoelig voor, maar vaker zien we het boven bijvoorbeeld de Britse eilanden. In deze situatie uit 1987 viel er vooral in het zuiden van Engeland in korte tijd veel sneeuw. Bron: Wikipedia.
Bronnen: MeteoGroup, USA Today, Michigan Live
Lees ook:
Dit stuk hoort eigenlijk bij Winternieuws binnen/buitenland maar heb hem hier gezet omdat topics aanmaken daar (nog) niet mogelijk is.
Edit justinos: Goed opgelost, topic verplaatst naar de juiste rubriek.
| Gewijzigd: 18 november 2014, 22:10 uur, door Justin
The pictures just keep pouring in, each one more incredible than the next. This is from Lancaster. #BuffaloSnow pic.twitter.com/0yyrcCcLpA
— Aaron Jay Mason (@aaronwivb) November 18, 2014
All-time record for #Buffalo is 81.6" over 5 days in 2001. Forecast total thru Thurs. is 70" http://t.co/aGy9iNWunw pic.twitter.com/UW8AIoKBs1
— Capital Weather Gang (@capitalweather) November 18, 2014
Incredible images from near #Buffalo this morning. 30-40" of lake effect so far, storm totals up to 72" forecast now! pic.twitter.com/PBNuXIUtNW
— NWS Chicago (@NWSChicago) November 18, 2014
122 cm sneeuw in 24 uur in Lancaster:
48 inches (4 feet) of snow in 24 hours in Lancaster, NY state. The power of lake effect snow!!! Pic by @bneri0517 pic.twitter.com/LCD5kKs8iR
— Liam Dutton (@liamdutton) November 18, 2014
| Gewijzigd: 19 november 2014, 01:04 uur, door Justin
De winter heeft de afgelopen 24 uur de Verenigde Staten volledig in zijn greep gekregen. In elke Amerikaanse staat dook de temperatuur onder het vriespunt, zelfs op plekken in de doorgaans zonnige staten Florida en Hawaii. Afgelopen etmaal was de koudste novemberdag in bijna vijftig jaar. Dat het zo vroeg in de winter al in het hele land zo koud is, komt niet vaak voor in de VS. De gemiddelde temperatuur was -7 graden. Het koudst was het in Wyoming, waar het 22 graden onder nul werd. In het noordoosten van het land kwamen vier mensen om bij sneeuwstormen. Een van hen kwam om bij een verkeersongeluk, de andere drie overleden aan een hartaanval terwijl zij sneeuw aan het scheppen waren.
Twee meter sneeuw
In het westen van de staat New York werd vanwege het weer de noodtoestand uitgeroepen. Bij de stad Buffalo viel in korte tijd twee meter sneeuw, met grote overlast voor het verkeer als gevolg. Sommige automobilisten zaten 24 uur lang vast in hun auto voordat hulpdiensten hen konden bevrijden. De inwoners van de staat New York moeten zich bovendien schrap zetten: volgens de weerberichten blijft het de komende dagen veel sneeuwen.
filmpjes vind je hier
Bron: Nos.nl | Gewijzigd: 19 november 2014, 09:58 uur, door Tatanka
De winter heeft de afgelopen 24 uur de Verenigde Staten volledig in zijn greep gekregen. ... Kijk eens wat een overschot aan sneeuw (rechter plaatje) in de VS t.o.v. het langjarig gemiddelde
| Gewijzigd: 19 november 2014, 13:19 uur, door Ben47
We schreven gisteren al over het lake-effect, waarbij er met koude lucht over relatief warm water flinke sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen komen. Het is de afgelopen 24 uur flink tekeer gegaan in de kustregio’s van the Great Lakes in de Verenigde Staten. Dichtbij de stad Buffalo is bijvoorbeeld meer dan anderhalve meter sneeuw gevallen in maar een paar uur tijd!
Zie hier het radarbeeld van gisteren 22:00 uur UTC, 17:00 uur lokale tijd. De buienstraat bij Buffalo is gisteren en ook vannacht de hele tijd doorgegaan en het is daar nog steeds niet gestopt met sneeuwen. In de vrijwel directe omgeving is het droog gebleven. Op het meer stond afgelopen nacht een poeierende westenwind die de sneeuw flink deed opwaaien en zo een sneeuwstorm veroorzaakte.
De ijskoude lucht zorgt daar voor een minimumtemperatuur van 10 graden onder nul en overdag ligt het kwik rond of net onder het vriespunt. En dat terwijl de watertemperatuur van Lake Erie (het meer waaraan Buffalo grenst) gisteren nog meer dan 10 graden was! Dat grote temperatuurverschil tussen het meer en de lucht hogerop in de atmosfeer zorgt voor flinke onstabiliteit. De relatief warme en vochtige lucht stijgt op vanaf het meer en vormt zich tot een bui. Aangezien het meer relatief klein is, kunnen de wolken zich niet goed door ontwikkelen. Erg hoog zijn de buien dan ook niet, met toppen van 1,5 tot maximaal 3 kilometer. In deze koude luchtsoort betekent dat echter wel dat niet alleen de top, maar de gehele bui zich onder het vriespunt bevindt. Op 400 meter hoogte ligt de temperatuur namelijk al op 10 graden onder nul.
Door de wind werden verschillende plekken (deels) afgesloten. De wind hoopte op en sloot zo huizen af. Foto: US National Weather Service Buffalo, credits for Mike Cherven. De foto is genomen te Lancaster, net ten oosten van Buffalo.
Sneeuwstorm
De buien vormen straatjes en zodra ze aan land komen, sneeuwen ze uit. Iets verder uit de kust is het dan ook droog. Zie de radarbeelden hiernaast. Duidelijk is de lijnvorm te zien, de straatjes. De extreme sneeuwval betreft dan ook zeker niet de gehele kust. Het zijn slechts enkele regio’s die sneeuwbui na sneeuwbui over zich heen krijgen. Daarbij waait het ook nog eens flink. Afgelopen nacht werd zelfs een stormachtige wind gemeten, met 8 Beaufort op Lake Erie. Met een westelijke wind werden de buien recht op de omgeving net ten zuiden van Buffalo afgestuurd.
Zie hier de officiële waarnemingen. De meeste sneeuw viel net ten zuiden van het waarnemingsstation in Buffalo (het vlaggetje). De absolute chaos die de sneeuwstorm teweeg bracht, wordt door geen enkel station goed weergegeven. In dit soort situaties zijn vrijwillige waarnemingen en foto's cruciaal.
Er is zoveel sneeuw gevallen, dat er meldingen zijn van vastgelopen sneeuwschuivers. Als je deze foto's ziet, verbaast dat niet. Deze foto is ook van het US National Weather Service Buffalo, credits for Annette Rogers, te Lancaster.
Boven water van +10 graden
Het is niet zo gek dat de omgeving van Buffalo één van de regio’s is met de meest extreme sneeuwval. Lake Erie is namelijk iets warmer dan de overige meren, met 10 graden, terwijl het ‘koudste’ meer, Lake Superior, een temperatuur heeft van 5 graden (metingen dinsdag 18 november 2014). De watertemperatuur daalt nu snel.
Twitter en Facebook
Met dit soort zeer lokale en extreme weersverschijnselen, geven de weerstations geen goede weergave van de werkelijkheid. Buffalo kent namelijk zelf een weerstation, maar de waarneming van dat station leert ons dat er de afgelopen nacht 13 centimeter sneeuw is gevallen. Net ten zuiden van Buffalo trok echter het straatje over. Op social media circuleerden al meldingen van anderhalve meter sneeuw, tot 6 voet aan toe. Even rekenen leert dan dat er lokaal zelfs sprake was van 1,8 meter sneeuw. Met de onstuimigheid erbij, leidt dat tot een heuse sneeuwstorm. Door de wind hoopt de sneeuw zich op tegen huizen aan en sluit mensen in. Zie de foto’s hiernaast. Op de ene plaats is er dus vrijwel niets aan de hand en even verderop worden de auto’s letterlijk begraven in de sneeuw.
Dooiverwachting
Komend weekend gaat de temperatuur echter flink in de lift. Zo wordt het zaterdag alweer een graad of 4 en dat blijft het ook in de nacht naar zondag. Zondag overdag wordt er zelfs alweer een temperatuur bereikt van 9 graden. Dat betekent dat het hele sneeuwdek binnen korte tijd gaat smelten. Het levert een natte boel op…
Regen
Met een storing komt er ook regen die kant op. In het weekend wordt er dan ook meer dan 25 millimeter regen verwacht, dat nog bovenop de smeltende sneeuw valt. Dan zal het ook snel gedaan zijn met het stralend witte landschap. Sterker nog, het uitzicht zal tijdelijk niet al te fraai zijn. De plots inzettende dooi in combinatie met de regen zorgt ervoor dat de sneeuw verandert in een smurrie.
Bron: MeteoGroup, NOAA, Twitter, US National Weather Service Buffalo.
Lees ook:
"Warmwatereffect in Nederland
Slechts af en toe zien we het lake-effect-snow ook in beperkte mate in Nederland. De Noordzee en heel soms ook het IJsselmeer dienen in zo’n geval dan als warmte- en vochtbron. Ten tijde van een koude noordoostenwind zijn in Nederland de 3 noordelijkste Waddeneilanden erg gevoelig voor het lake-effect-snow. In koude winters als die in het midden van de jaren tachtig viel er op die eilanden soms meer dan een halve meter sneeuw, terwijl het in de rest van het land zonnig was."
Hier (Terschelling) meerdere keren meegemaakt, in combinatie met wind. levert beelden op zoals nu in de USA.
Lijkt dus beetje op vorige winter, diepe koudegolf in de USA en boven Siberie en dus warme winter hier?
"Warmwatereffect in Nederland
Slechts af en toe zien we het lake-effect-snow ook in beperkte mate in Nederland. De Noordzee en heel soms ook het IJsselmeer dienen in zo’n geval dan als warmte- en vochtbron. Ten tijde van een koude noordoostenwind zijn in Nederland de 3 noordelijkste Waddeneilanden erg gevoelig voor het lake-effect-snow. In koude winters als die in het midden van de jaren tachtig viel er op die eilanden soms meer dan een halve meter sneeuw, terwijl het in de rest van het land zonnig was."
Hier (Terschelling) meerdere keren meegemaakt, in combinatie met wind. levert beelden op zoals nu in de USA.
Lijkt dus beetje op vorige winter, diepe koudegolf in de USA en boven Siberie en dus warme winter hier?
In 2012 veroorzaakte het relatieve warme Wolderwijd, mist en buienvorming bij - 15.
| Gewijzigd: 19 november 2014, 22:46 uur, door Renssie
@Mike Masco
@Mike Masco
@ James A Fry
5-6 FEET of #Snow surrounding your home, how do you get out? Dig a tunnel like this man. Via @WGRZ #Lackawanna, #NY. pic.twitter.com/iLNCKGpHjw
— Marc Franz Jr (@WxmanFranz) November 19, 2014
@NewsRadio930 a women's house in Cheektowaga! pic.twitter.com/87yKW9RaqQ
— Colt Gauda (@ColtGauda) November 19, 2014
Reynolds Wrap | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:47 uur, door Joyce.s
Vergelijk het met een ketel warm water en het gevolg wanneer je er ijsblokjes in gooit. In eerste instantie zal er veel damp ontstaan (als het gaat om diepgevroren ijsblokjes). Deze damp bestaat uit waterdruppeltjes en net dat is het beginstadium van een wolk. Hetzelfde is gebeurd de afgelopen 24 uur in de regio van Buffalo (nabij de Great Lakes). Deze meren met relatief kleine afstand hebben zo’n 10 graden warm waardoor het verticaal temperatuurcontrast met de lucht op 1499 meter soms kan oplopen tot 30°C. Dit verschil zorgt voor enorme convectie die buien nodig hebben om neerslag te veroorzaken. Het plaatsje Buffalo zal het geweten hebben. Zo viel er de afgelopen 24 uur tot 2 meter sneeuw met totale chaos als gevolg....
Bronnen en filmpjes via 'waarom zoveel sneeuw in Amerika'
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
http://tvnweather.com/live Het gaat idd maar door inmiddels weer een langdurig Lake effect snowband. Klikken op rode balletje helaas zit hij een beetje op de scheiding van de band. | Gewijzigd: 20 november 2014, 19:17 uur, door Tatanka