09.11.2014 12:14
Het jaar 2014 kent inmiddels vele records. Het jaar zelfs gaat zeer waarschijnlijk de boeken in als het warmste jaar sinds de metingen begonnen. Iedere maand, met uitzondering van de natte augustus, verliep enkele graden warmer dan het langjarig gemiddelde. Ook deze maand november is uitermate warm gestart met in het eerste weekend in het zuiden zelfs lokaal een middagtemperatuur van 22 graden. Ook de komende week verloopt enkele graden warmer dan normaal, maar zo richting het weekeinde lijkt het tij te keren.
Er is nog wel enige onzekerheid over exacte temperatuurontwikkeling vanaf het weekeinde, maar een dalende trend is duidelijk herkenbaar in de pluimgrafieken.
Zachte week
De tweede week van november verloopt dit jaar ook erg zacht. Normaal wordt het rond 9 graden in deze tijd van het jaar. Dinsdag 11 november wordt het in het zuiden zelfs lokaal 16 graden. Met veelal zuidelijke winden wordt ook de komende dagen nog zeer zachte herfstlucht vanuit het zuiden van Europa ons land binnen geblazen. Zolang depressies actief blijven op de Oceaan en via de Britse eilanden naar het noorden van Europa trekken blijft de wind in de zuidhoek zitten. Vanaf het derde weekend van november lijkt er in het overheersende stromingspatroon eindelijk wat te veranderen.
Verandering stromingspatroon
De afgelopen weken liet de straalstroom, een bundeling van hoge windsnelheden op grote hoogte bij ons vaak van west naar oost gericht, al enorme slingeringen liet zien. Uitzakkingen met koude lucht ten westen van Nederland zorgden juist voor een langgerekte zuidelijke stroming boven West-Europa waardoor een deel van de kou in de bovenlucht het Middellandse Zeegebied in trok met grote hoeveelheden neerslag tot gevolg. Intussen maken hogedrukgebieden boven de noordpoolregio van weerszijden steeds makkelijker verbinding met elkaar. De bovenlucht daar warmt op. Als deze opwarming door zet kan dit leiden tot een omkering van het stromingspatroon op het noordelijk halfrond. Tussen de hogedruk boven de Noordpool en de naar het zuiden van Europa gedrukte depressies komt dan in onze omgeving een koudere oostelijke stroming op gang in plaats van de ‘normale’ overheersende westelijke luchtstroming.
Tweede helft november kouder
De vorstgrens, uitgaande van maximumtemperaturen rond of onder nul, komt volgens de laatste modelberekeningen vanuit Rusland en Scandinavië de komende dagen langzaam wat dichterbij en reikt halverwege volgende week tot Centraal Polen en het zuiden van Zweden. Ook in onze omgeving koelt het steeds verder af. In de tweede helft van volgende week komt het kwik overdag, met veelal matige oostelijke winden, waarschijnlijk nergens meer boven de 10 graden uit. Ook de nachten verlopen minder zacht. Er trekken regelmatig wolken voorbij met af en toe wat regen, maar als het tijdens een rustige nacht even opklaart is er zelfs vorst mogelijk. Kwikstanden van 6 tot 9 graden overdag en rond een graad of 4 tijdens de nachten zijn overigens heel normaal in deze periode van november. Echt winterweer zit er voorlopig dus nog niet in.
Lees ook: