NASA heeft 3D-beelden van het internationale ruimtestation ISS op zijn officiële YouTube-kanaal geplaatst. Hiermee bieden ze iedereen de mogelijkheid om een kijkje te nemen in 3D van het ruimtestation. In juli 2011 is er een 3D-HD-camera meegegaan met spaceshuttle Atlantis. Nu heeft de NASA de 3D-beelden van de rondleiding online gezet. De ruimtevaartorganisatie is van plan vaker 3D-beelden te delen via het internet. De ruimtevaartorganisatie heeft ook meteen een experiment met een zwevende bol water in 3D op YouTube geplaatst. Door een lichtgewicht-camera in de bol te duwen, lijkt het alsof het hele ruimtestation onder water was komen te staan.
Kleiner en scherper
Een NASA-woordvoerder zegt dat het makkelijker is dit soort filmpjes te maken, omdat de camera's kleiner zijn geworden en in staat zijn scherpere beelden te schieten. "De beelden van Neil Armstrong die zijn eerste voetstappen zet op de maan staan in ons collectieve geheugen gegrift. Doordat we nu in nog meer detail kunnen filmen, lijkt het alsof de kijker er zelf bij is."
Om 3D-beelden te kunnen schieten heeft de camera twee lenzen, net zoals je een linker- en een rechteroog hebt. De beelden van beide lenzen worden op aparte harde schijven gezet. Met computersoftware worden de beelden vervolgens weer in elkaar gezet zoals ze in het ISS opgenomen waren.
Downloaden
Voorheen was het erg omslachtig om beeld naar de aarde te krijgen, doordat de beelden naar het grondstation werden gestraald waar ze opnieuw opgenomen werden. Tegenwoordig kan men de beelden gewoon downloaden.
De astronauten gebruiken de 3D-camera overigens ook voor hun dagelijks werk: doordat diepte zichtbaar wordt gemaakt, kunnen afstanden worden ingeschat bij ruimtewandelingen. Ook moet de techniek het eenvoudiger maken om ruimteschepen te koppelen aan het ruimtestation.
3D-bril is nodig
Bron: nos.nl