Boven de Middellandse Zee is vanmiddag een depressie met kenmerken van een tropische cycloon ontstaan, meldt MeteoGroup. Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn stormwinden gemeten met daarbij windstoten tot tenminste 135 kilometer per uur. Op diverse plekken kwam het daarbij tot schade. Iets noordelijker, op zee tussen Lampedusa en Sicilië, heeft het waarschijnlijk nog harder gewaaid.
Het weersysteem ontwikkelde zich tussen Italië en Tunesië uit de restanten van een lagedrukgebiedje dat boven Tunesië was ontstaan. Door het warme zeewater (tot 24 graden) en een bel met koude lucht hoog in de atmosfeer werd de atmosfeer over een klein gebied extra onstabiel.
Eyewall en warme kern
Het gevolg van dit alles: een intensivering van de aanwezige buien, een versnelling van de rotatie in de kern van het lagedrukgebiedje en een rappe luchtdrukdaling. Met als eindresultaat wolkenformaties die sterk lijken op een zogenoemde ‘eyewall’ zoals die ook in volwassen cyclonen (tropische orkanen) boven tropische wateren te zien zijn.
Een en ander speelde vooral in de onderste kilometers van de atmosfeer. In de modelberekeningen – gebaseerd op vele waarnemingen - is daarbij ook te zien dat de kern van de depressie een warme kern heeft, één van de kenmerken van een tropische depressie.
Verwachting
Het weersysteem trekt nu verder. Haar route loopt naar verwachting komende nacht ergens in het zeegebied zuid van Sicilië in oostelijke richting. Het hardst waait het overigens aan de zuidflanken van de depressie. Vooral voor het ten zuiden van Sicilië gelegen Malta betekent dat komende nacht een kleine kans op storm. Ook op Sicilië zijn forse ‘storms’ mogelijk, maar dan vooral in de betekenis van het Engelse ‘thunderstorm’ (onweersbui).
Zondag bereikt de depressie of de restanten ervan naar verwachting het Griekse schiereiland Peloponnesos, maar waarschijnlijk is haar activiteit al een stuk minder groot, doordat de atmosfeer minder onstabiel gaat worden en het weersysteem bovendien last gaat krijgen van zogenoemde ‘windschering’.
Sporadisch
Afhankelijk van de atmosferische gesteldheid en de zeewatertemperaturen komen boven de Middellandse Zee vooral in de herfst (met een kouder wordende bovenlucht en nog warm zeewater dus een potentieel sterk onstabiele atmosfeer) sporadisch depressies met tropische kenmerken tot stand. Dit seizoen is het alweer voor de tweede keer dat dit gebeurde. Een maand geleden ontstond – boven het toen nog veel warmere water – een actief exemplaar dat tot grote hoogte in de atmosfeer doorgroeide en over een veel groter gebied stormwinden veroorzaakte.
Schade
De schade op door de storm is aanzienlijk
http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/c82e9205d417bdf76ebfc42bb2a04777/article/schade_lampedusa_door_tropische_storm.html | Gewijzigd: 14 februari 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
De bijzondere depressie waar we gisteren al over schreven, heeft ondertussen ook op Malta en Sicilië schade aangericht. En waar ze overdag nog deels verbonden was met frontale systemen in de omgeving, maakte ze zich tijdens de nacht daarvan korte tijd helemaal los. Jawel, we hebben een in omvang zeer kleine maar onvervalste tropische cycloon beleefd in Europa. Doordat dit binnen radarbereik gebeurde, leverde het bovendien uniek radarbeeldmatariaal op.
Het weersysteem ontstond gisterenochtend tussen Tunesië en Sicilië en trok in de avond om de zuidpunt van Sicilië tot voor de oostkust van het eiland. Aan de zuidflanken van het weersysteem stond de meeste wind. Overdag werd op het Italiaanse eiland Lampedusa ten minste – de waarnemingen zijn niet volledig – enige tijd stormkracht 9 en een windstoot van 135 kilometer per uur gemeten, maar waarschijnlijk is het meer geweest. Op Malta waaide het in de eerste avonduren korte tijd heel fors met op meetpunt Luqa een maximaal windstoot van 119 kilometer per uur. Nog dichterbij de kern van het lagedrukgebied heeft het nog harder gewaaid. Het is niet uitgesloten het op zee tot orkaankracht is gekomen.
Uniek radarbeeldmateriaal van gesloten oog
In de nacht van vrijdag naar zaterdag – bij de oostkust van Sicilië – ontstond korte tijd zelfs een geheel gesloten oog in de kern. Met dus een compleet gesloten ‘eyewall’. Een schoolvoorbeeld van een tropische cycloon. Doordat het systeem direct tegen de kust aan lag, binnen het bereik van de radarbeelden, leverde het uniek radarbeeldmateriaal op. Want zo hebben we dat in Europa zelden of nooit op radarbeelden gezien.
De mini-cycloon heeft op Sicilië schade veroorzaakt met omgewaaide bomen, forse wateroverlast en afgewaaide daken. In het gebied zijn beperkt meteorologische waarnemingen beschikbaar, maar de schade laat zien dat het er fors tekeer is gegaan. Niet verrassend, het oog van de cycloon – met langs de randen ervan de meeste wind - lag uiteindelijk letterlijk tegen de kust aan.
Hoe gaat de mini-cycloon veder trekken
Gisterochtend vroeg verloor de depressie definitief weer haar, voor tropische systemen zo kenmerkende, ronde oog en viel ze vervolgens snel verder uit elkaar in een aantal losse buienclusters. Deze trekken met de bovenluchtstroming mee, in het kielzog van de koude put waaronder de tropische depressie gisteren is ontstaan, in de richting van Griekenland. De atmosfeer is nog steeds zeer onstabiel, met forse onweersbuien. Dat opnieuw een tropische depressie ontstaat, is niet geheel uitgesloten, maar de kans is wel klein. De koude bel lucht hoog in de atmosfeer – die de onstabiliteit extra aanjaagde – verliest namelijk steeds meer van haar kou. Bovendien hebben de buienrestanten van de voormalige cycloon te maken met enige windschering . De omliggende luchtstromen kennen bij windschering duidelijk meer wind op hoogte dan onderin de atmosfeer, iets dat de vorming van tropische systemen tegenwerkt. Boven de Middellandse Zee met haar hoge, maar in deze fase van het jaar zeker geen tropisch warme zeewatertemperaturen, moeten alle factoren helemaal meewerken om tot een voor Europa zoiets uitzonderlijks als een heuse tropische cycloon te komen.
weer.nl | Gewijzigd: 9 november 2014, 14:24 uur, door Lako