Voor het volledige artikel -> http://www.knmi.nl/cms/content/121502/eerste_fijnstofkaarten_met_smartphones
Wat ik niet helemaal begrijp is dat in de randstad er minder sprake is van fijnstof in verhouding met het oosten van het land, mogelijk is het Ruhrgebied hier schuldig aan ?
27 oktober 2014 -
Metingen van fijnstof met smartphones zijn goed bruikbaar om fijnstof op kleine schaal in kaart te brengen. Dat blijkt uit het iSPEX-experiment waaraan duizenden Nederlanders vorig jaar hebben meegedaan.
De fijnstofmetingen die verspreid over drie dagen in 2013 met iSPEX zijn gedaan, zijn verwerkt en vertaald naar fijnstofkaarten van Nederland. Met het iSPEX-opzetstukje op een smartphone hebben vrijwilligers massaal beelden van de Nederlandse lucht gemaakt. Na analyse blijkt dat de kaarten met iSPEX-metingen goed vergelijkbaar zijn met de kaarten van officiële metingen vanaf de KNMI-meetmast in Cabauw en door satellietinstrumenten. Dit maakt iSPEX een succesvol citizen science experiment omdat de metingen door burgers waardevolle informatie hebben opgeleverd voor onderzoek naar fijnstof in de lucht. De resultaten van het iSPEX-experiment zijn vandaag gepubliceerd in het artikel ‘Mapping atmospheric aerosols with a citizen science network of smartphone spectropolarimeters’ in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.
| Gewijzigd: 1 november 2014, 09:49 uur, door Callie-P
Pakweg een jaar of 10 geleden ( kan ook minder zijn ) gaven metingen grote concentraties van fijnstof aan met name in de randstad-steden Den Haag en Rotterdam. In het kader hiervan werden bouwprojecten uitgesteld, Bedrijfsvergunningen niet verstrekt enzovoort. Alles om de fijnstof maar te verlagen.
Totdat er op een gegeven moment iemand eens ging nadenken waarom dat nou het geval was, zonder daarbij weer gelijk naar die eeuwige auto te kijken.
Fijnstof wordt gemeten aan de hand van de aanwezigheid van de hoeveelheid korreltjes fijnstof in de lucht.
Men had hier een bepaalde grote voor gepakt.. En daarin zat hem nou net de sleutel.
De EU schijnt richtlijnen af te geven wbt de grote van een fijnstof korreltje. En Nederland zou Nederland niet zijn als we het nog even een stapje verder zouden gaan.
Dus wat deed men, men dacht "Europa komt straks vast weer met strengere richtlijnen dus we maken het korreltje iets kleiner dan is afgegeven in de richtlijnen"
Zo gezegd zo gedaan. Men ging meten.. en tot hun grote schrik waren Rotterdam en Den Haag vuurrood.. Dus gelijk de handrem op alles waarvan men denkt te weten dat fijnstof kan veroorzaken..Dit koste heeeeel veel geld maar goed alles voor een gezonde lucht toch !
Totdat er iemand op het geniale idee kwam dat er in deze steden ook een ander (fijn) stofje voorkomt wat in de rest van de Nederlandse grote steden niet of nauwelijks voorkomt.. je raadt het al denk ik... zeezout...
De definitie van fijnstof was zo scherp gesteld dat zeezout de metingen sterk beïnvloede en ervoor zorgde dat steden als Rotterdam en Den Haag rood kleurden.
Pas na bijstelling van de fijnstof definitie bleek het allemaal wel mee te vallen, maar waren er ondertussen wel vele.. vele Euros over de balk gesmeten alleen maar omdat men weer eens het braafste jongetje van de klas wilde zijn....
Of het allemaal waar is .. zou zeker kunnen... en in Nederland zeker niet ondenkbaar... | Gewijzigd: 1 november 2014, 09:54 uur, door Callie-P