Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 oktober 2014, 23:53 uur | Bericht #441679
Zijn nu de Zuid Alpen aan de beurt?

 
Door Roel op 29 oktober 2014


De nog witte Hohe(o) in Tirol onder een blakende zon, via @skiweltNL

Onder een mooi zonnetje zijn de Noordalpen aan het bijkomen van de dump die een week geleden inzette. Nog lang niet alle sneeuw is weg, maar nu lijkt het moment van de Zuidalpen te gaan komen. Meer dan een meter sneeuw zit in de prognoses voor volgende week. Hoe zeker is dit, en waar zijn de kansen het grootst?

20 graden
Welnu, het hangt allemaal samen met een hele langzame verschuiving van hoge- en lagedrukgebieden. We zitten deze hele week nog aan de zachte kant met aanhoudende zuidenwinden. Het wordt daardoor tegen de 20 graden in sommige dalen en in de Noordalpen waait de föhn. Zelfs wij in Nederland en België merken dat met andermaal een belachelijk warm weekend voor de boeg (We gaan in de top 3 eindigen van warmste oktobermaanden ooit).



Het is nog heerlijk herfstweer in sankt moritz(CH)

Südstau
Volgende week schuift de belangrijkste lagedrukzone vanaf de oceaan naar het oosten en gaan er veranderingen optreden. De wind blijft in de zuidhoek maar wordt veel vochtiger. In de zuidelijke Franse en later Italiaanse Alpen zet een südstau in en dan weet je hoe laat het is. De tegenhanger van de nordstau is vaak nog heviger en dan hebben we het over mogelijke hoeveelheden van 1 tot 2 meter sneeuw in korte tijd. Dat zou vanaf dinsdag gestalte kunnen krijgen.
Maar nog even pas op de plaats! Het is nog ver weg dus het zwaartepunt dat nu boven de zuidelijke Franse Alpen, Piemonte en (Ober)wallis wordt berekend kan nog best opschuiven. Dat is nog even afwachten wat trouwens ook geldt voor de hevigheid. We hebben nog 6 dagen te gaan!



De Kronplatz (I) heeft vorige week al wat sneeuw gehad, volgende week worden de kansen groter

Oostenrijk dit keer niet
Ik kan wel al aangeven dat het onwaarschijnlijk is dat Oostenrijk weer meeprofiteert. Südstau is eerder nadelig voor Oostenrijk met mogelijk nog meer föhn, de zuidelijke gebieden van Osttirol en Karinthië even buiten beschouwing gelaten. Met een goede aanstroming uit het zuiden kan het in die Bundesländer flink dumpen maar dan mag er nog wat gesleuteld worden aan de berekeningen.

Sneeuwgrens
De sneeuwgrens is een ander puntje. De luchtsoort is volgende week compleet anders (lees warmer) dan vorige week toen de sneeuw uit het noorden kwam. Er kan dus goed pas boven 2000 meter sneeuw vallen tegen 700 meter vorige week. Lokale verschillen gaan we echter zeker zien! Bij Rogier in Puy Saint Vincent sneeuwt het vaak lager, en door intensieve sneeuwval kan de sneeuwgrens ook zakken. Zeker in enge dalen. Het komt volgende week dus nog veel meer aan op nowcasten. Zin in, we gaan het allemaal voor jullie volgen! Hier natuurlijk en op twitter waar ik je van de laatste updates voorzie.

Bron: 
www.wintersporters.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:13 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 oktober 2014, 23:57 uur | Bericht #441680
De nieuwste run van GFS(18z) laat een flinke pak sneeuw vallen. Tegen donderdagochtend tegen de 130cm in het zuiden van Zwitserland.





Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
30 oktober 2014, 17:37 uur | Bericht #441704
Sneeuwdump of waterballet?
donderdag 30 oktober 2014 - 08:15

Een zwak warmtefront schampt vandaag de noordelijke Alpen. Niets om ons zorgen over te maken en enkel de oostelijke Alpen zullen wat meer last ondervinden van overtrekkende bewolking of wolkenvelden. Hoe meer naar het westen en in het bijzonder naar het zuiden hoe minder wolken en dus meer zon. Neerslag wordt er niet berekend, de wind is zwak tot matig uit noord tot noordwestelijk richtingen.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Natuurlijk wordt het met een warmtefront in de buurt ook niet koud. Op 2000 meter wordt het 0 tot 8 graden en op 3000 meter 0 tot -3 graden. Op 4000 meter vriest het 5 a 6 graden. Het nulgradenniveau varieert tussen de 2000 en 3000 meter. Voor alle hoogtes worden de laagste waardes in het oosten gehaald, de hoogste in het westen en zuiden.


In grote delen van de Alpen nog weinig "winter" te bespeuren. Foto Crans-Montana
in Wallis gisteren (foto PaulSchoch)



en ook in het Franse Tignes (nog) alles im Grünen Bereich

Na passage van het warmtefront stijgt de luchtdruk weer en vrijdag en ook het weekend kunnen we opnieuw genieten van veel zon in de bergen. De lagere delen en dalen krijgen weer te maken met Hochnebel. Aanvankelijk kan de bovengrens not tot 1200 a 1400 meter reiken, gaande weg het weekend daalt deze naar 800 tot 600 meter. Dat de Hochnebel geleidelijk gaat afnemen heeft alles te maken met de naar zuid draaiende en in kracht toenemende hoogtestroming. Door de toenemende drukgradient tussen zuid en noord zal zondag de Südföhn van het westen erin komen en geleidelijk beginnen zich aan de Alpenzuidkant de vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden te stuwen en zullen de westelijke en zuidelijk Alpen(toppen) geleidelijk in de wolken verdwijnen.


Ook het weekend wordt het in de bergen weer volop genieten, dit geldt ook voor
de winterse Kitzsteinhorn (foto Eric Kromhout via Twitter @SkiWelt Brixen NL)


 Maandag deels nog droog en föhnig, dinsdag in de westelijke Alpen en aan de zuidkant inzettende neerslag die zich steeds verder zal gaan intensiveren en geleidelijk naar het oosten uitbreidt. Dinsdag zijn de noordelijke Alpen nog weer begunstig voordat het daar woensdag ook zal gaan verslechtern. Hoe het in detail en qua timing allemaal precies gaat verlopen is nog steeds niet helemaal duidelijk en per run komen de modellen nog met (onderlinge) verschillen. Laten we de kaarten van vanmorgen er eens bijpakken.

Vandaag zien we een actieve depressie op het midden van de Atlantische Oceaan liggen, deze zal de komende dagen naar het zeegebied ten zuidwesten van IJsland trekken. Tegelijkertijd tijd zakt een gebied met lage druk (hoogtetrog) verder uit richting en over het Iberische Schiereiland en de de westelijke Middellandse Zee. Hiermee word een stuk koudere lucht aangevoerd en maandag stroomt deze over de Golf van Lion uit alwaar zich een apart laag gaat vormen. Woensdag zien we dan op de kaarten een afgesnoerd hoogtelaag (bel met koude lucht) boven de westelijke Middellandse Zee rondtollen.


Hoogtetrog (groen) en laag boven de Golf van Lion, GFS voor
a.s. woensdag


Dit heeft voor de Alpen consequenties en wel in die zin dat de koudere lucht ten westen van de Alpen naar het zuiden zal gaan uitstromen en we vanaf het midden van de week met een zuidoostelijke hoogtestroming te maken gaan krijgen. Weliswaar krijgen we te maken met een Südstau scenario met in de zuidelijke Alpen veel sneeuw. Helaas zal ook de sneeuwwvalgrens door het ontbreken van kouder(e) lucht behoorlijk hoog uit gaan komen. De modellen berekenen voor de volgende week extreme neerslaghoeveelheden, het ECMWF komt in de Südstaugebieden op 100 tot 200m  en lokaal gaat het richting de 250mm en nog meer. Met de hoge sneeuwvalgrens (1800-2100m) gaat dit geheid problemen opleveren in het afvoergebied van de Alpenzuidkant en noord Italië tot aan de Italiaanse Riviera. Ook de Franse Riviera en de Dauphiné mogen zich gaan opmaken voor een heus waterballet.


Donderdag ligt het hoogtelaag te zuidelijk en vooral ook westelijk om
ons de koudere lucht te bezorgen


Helaas dus alleen sneeuw in de hogere delen van de Franse, Italiaanse en zuidelijke Zwitserse Alpen. Toch moeten we nog even voorzichtig zijn met onze prognose. De koudere lucht komt dinsdag aardig dichtbij en kan zich tot over het midden van Frankrijk uitbreiden. Hier zie je een sneeuwvalgrens die al tot 1200 a 1000 meter is gedaald. Kleine verschillen van koers en positie van de druksystemen (laag) kunnen dus grote verschillen gaan betekenen. Tussen een heus waterballet en -of dump is dus nog van alles mogelijk. Vandaag kiezen de modellen echter voor het zachtere scenario, maar eens kijken hoe dit er morgen uit zal zien.


GFS ensembles: ook op de langere geen winter in zicht. Slechts enkele oplossingen
suggereren een wat kouder scneario.
 
Bron:http://www.sneeuwhoogte.nl

Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
31 oktober 2014, 11:49 uur | Bericht #441721
Nogmaals Kaiserwetter
vrijdag 31 oktober 2014 - 08:00

De westelijke Alpen en deels ook het westen van de oostelijke Alpen starten de laatste dag van oktober met veel zon. Onder de invloed van hogedruk en de droge lucht hebben we te maken met prima bergweer en fenomenale vergezichten. De oostelijke Alpen hebben in eerste instantie nog te maken met rest bewolking van het wegtrekkende warmtefront. Hier is in de vochtige lucht ook nog kans op Hochnebel.


Actuele radarbeeld, mist (grijs) en in oosten van Oostenrijk ook nog wat
dikkere bewolking


In de bergen is het zacht, in de dalen en vooral daar waar de zon pas later schijnt is het frisjes. Op 2000 meter wordt het 5 tot 8 graden en het nulgradenniveau ligt ergens rond de 3000 meter. De wind is over het algemeen matig tot zwak en komt uit noordoostelijke richtingen, naar het westen toe geleidelijk in kracht afnemende wind. Kortom prima bergweer en uitnodigend om er nog eens lekker op uit te trekken of te genieten van de prima sneeuw(condities) in de hogere (gletsjer) skigebieden.


Ook vandaag weer perfecte condities om er op uit te trekken Pralovin (Wallis)

 Mocht u morgen nog geen tijd hebben of onderweg zijn dan niet getreurd. Ook het weekend belooft weer prima bergweer te gaan opleveren. In de bergen kan de zon overuren gaan maken en met een nulgradengrens rond de 3100 meter is het ook qua temperaturen en met slechts weinig wind gewoon perfect. Lekker genieten dus van de perfecte vergezichten onder het genot van een kopje Milchkaffee, biertje of wijntje. En natuurlijk kan er ook dan hogerop weer heerlijk ge-wintersport worden.

Ook maandag kunnen we nog profiteren van het zonnige en zeer zachte bergweer.  Toch kunnen we al merken we dat er een weersverandering op komst is. De hoogtewinden draaien geleidelijk naar het zuidwesten en neemt ook in kracht toe en boven de westelijke Alpen verschijnen langzamerhand meer en meer wolken. Dinsdag wordt met de verder in kracht toenemend zuidelijke stroming de druk op de Alpenzuidkant nog groter.


GFS neerslag voor dinsdag: inzettende Südstau

De vochtige luchtmassa's vanuit het zuiden en zuidwesten stuwen meer en meer tegen het Alpenmassief en het zal niet lang meer duren voordat het in de westelijke en zuidelijk Alpen gaat regenen en hogerop sneeuwen. Tegelijkertijd wordt het toenemend föhnig met in de bergen tot stormkracht toenemende föhn!

Extreme neerslaghoeveelheden
Gisterochtend  beschreven we al de situatie met het laag en de uitzakkende hoogtetrog. Ook gisteravond en vanmorgen heeft zich aan de situatie en drukverdeling niet veel veranderd behalve dan dat de modellen er neerslag nog een schepje (of zeg maar gerust schep) bovenop gedaan hebben, Zo zien we nu berekende neerslaghoeveelheden tijdens de Südstaufase die op gaan lopen tot 300 a 375mm en lokaal ook nog meer.



 Tegelijkertijd krijgen de noordelijke Alpen te maken met een krachtige föhn met in de bergen föhnstorm, in de lager gelegen klassieke föhn gebieden zoals bijvoorbeeld het Rijndal kunnen ze profiteren van aangename temperaturen, met föhn kan het kwik hier stijgen tot een graad of 20

Zoals altijd bij dit soort situaties weer die enorme, zeg maar rustig extreme, verschillen tussen de Alpen noord en zuidkant. Hadden recent nog de mooie dump aan de Oostenrijkse noordkant, nu gaat het dumpen aan de Zwitserse en Italiaanse zuidkant en niet zo zuinig ook. Interessant daarbij is voor ons natuurlijk wat de sneeuwvalgrens gaat doen!

Net als gisteren zien we met het laag over de Golf van Lion en een ander laag boven Duitsland en de hoogte-as van de trog ten westen van de Alpen dat de koudere lucht niet lekker naar het oosten kan doorschuiven. De koudere lucht zal rond het midden van de week tot over het midden van Frankrijk kunnen door dringen maar stagneert dan. Voor de sneeuwvalgrens te bepalen hebben we verschillende mogelijkheden. Zelf gebruik ik bij dit soort situaties graag de zogenaamde Theta-E kaarten. Door de temperaturen (kleuren) is mooi te zien waar de verschillende luchtmassa's zich bevinden. Voor de leek (blau = kou, geel en oranje = warm). Kijk maar eens naar de kaart hieronder en zoek de blauwe kleuren.


De sneeuwvalgrens in de Alpen correspondeert met het groene bereik (36°) en
zal dus rond de 2000m uitkomen. 

 
De Theta-E temperaturen die daarbij worden aangegeven bewegen zich tussen de 27 en 22°, dit komt  overeen met een sneeuwvalgrens van 1250 tot 850 meter. (voor de "laaglanders", Theta-E van 0° is sneeuwvalgrens zee-niveau). We zien dus dat de koude lucht akelig dichtbij de Franse Alpen gaat komen maar waarschijnlijk net niet verder kan komen omdat de lagedrukgebieden tijdens de Stau net iets te ver westelijk liggen. 

Toch moeten we qua neerslag en sneeuwvalgrens ook vandaag nog een flinke slag om de arm houden. Kleine veranderingen kunnen grote verschillen gaan betekenen en daarnaast is het altijd maar weer de vraag in hoeverre de sterke Südföhn de neerslag kan frustreren. Eveneens onzekerheid bestaat er nog over de precieze sneeuwvalgrens in de Staugebieden. Tijdens aanhoudende neerslag kan deze zomaar een aantal honderd meter lager gaan uitpakken. Al met al dus nog best wat onduidelijkheden.


De eerste bonte kleuren verschijnen weer op onze neerslag(sneeuw) kaart.

Na donderdag bouwt zich tussen het Atlantische hoog en het hoogtelaag boven de Middellandse Zee een brug van hogedruk op die over de Alpen verloopt. In het weekend probeert een volgende minder markante trog zijn invloed naar de Alpen toe uit te breiden. Na het weekend dan opnieuw de opbouw van een brug van hogedruk tussen de Atlantische Oceaan en Rusland. Met de hoogte-as ten noorden van ons wordt met oostelijk winden droge maar geleidelijk ook wat koelere lucht aangevoerd. Echt winterweer staat ook vandaag echter nog niet op de weerkaarten.


Voorlopig nog geen winterse setting, ECMWF voor 10 november

Samenvattend: Vandaag en in het weekend Kaiserwetter. Volgende week opkomende Südstau met extremen neerslaghoeveelheden - "Unwetterpotential" !In de bergen boven de 2000 meter tussen de 100 en 200cm Neuschnee. Zeer zacht en droog door de föhn aan de noordkant, in de bergen föhnstorm.

Bron:http://www.sneeuwhoogte.nl


Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
31 oktober 2014, 11:54 uur | Bericht #441722
Waterballet en bakken sneeuw voor het zuiden

Door Roel op 31 oktober 2014

 
Eenzaam sneeuwkanon in de Dolomieten van Arabba (I)

De kaarten voor volgende week worden met de dag spannender. Er zit sneeuw aan te komen, heel veel zelfs! Maar in deze tijd van het jaar mag je er niet automatisch vanuit gaan dat het dumpt tot in het dal, juist daar zit hem de crux. Wordt een aantal dorpen ook bedolven of wordt het een gletsjerfeestje?

Opkomende südstau
Niets, maar dan ook helemaal niets doet op dit moment denken aan wat er voor volgende week op de weerkaarten staat. Het is rustig, zonnig en we gaan een prachtig weekend tegemoet. Zondag neemt de zuidenwind langzaam iets toe en dat is een teken van toenemende drukverschillen en het begin van de grote omslag. Maar het is nog wel erg zacht. In de loop van maandag zorgt een opkomende südstau voor de eerste neerslag in de zuidelijke Franse Alpen. In de zachte lucht ben ik er bang voor dat het pas op grote hoogte sneeuwt, dat wil zeggen boven 2000 tot 2500 meter.

Perfecte compensatie
Dinsdag gaat het dan los! De Franse Zuidalpen hebben een dag lang zware sneeuwval, in het dal zware regen. Voor de lagere gebieden gaat dat geheid problemen opleveren, maar het is een zegen voor de gletsjers en hoge skigebieden met meer dan een meter verse sneeuw, mogelijk zelfs (veel) meer. De perfecte compensatie zou je zeggen, want precies dit gebied viel buiten de boot vorige week. Kijk maar eens naar dit satellietbeeld dat ik eerder op twitter plaatste.


De grens van wel en geen sneeuw lag precies boven de Franse Alpen (bron: NASA)


Het Aostadal (I) ziet er volgende week heel anders uit

Zuiden van Zwitserland doet ook mee
Inderdaad Rogier gaat rondom Puy Saint Vincent vrijwel zeker diepe poeder vinden maar dat geldt voor veel gebieden ten zuiden van zeg maar Alpe d'Huez. Ook woensdag sneeuwt het hard door maar verplaatst het zwaartepunt zich naar het oosten. Toppers zijn dan wellicht het Aostadal en Zermatt met ook hier mogelijk meer dan een meter sneeuw. Hou alleen nog steeds rekening met een hoge sneeuwgrens van 1800 tot 2200 meter (lokale uitzonderingen daargelaten). De iets koudere lucht die voor een algehele afkoeling zorgt laat namelijk lang op zich wachten.


Dit lieflijke beeld bij Kufstein houden we in Oostenrijk ook een groot deel van volgende week

Of de Dolomieten later ook prijs hebben is niet zeker. De neerslag bereikt de Dolomieten waarschijnlijk in de loop van woensdag maar of de koelere lucht het überhaupt tot hier redt is nog maar de vraag. Afwachten. Wat wel vrijwel zeker is is dat Oostenrijk voorlopig in de zachte lucht blijft met föhn en regelmatig zon. We krijgen dus hele grote verschillen te zien volgende week. Eigenlijk net zoals vorige week maar dan precies andersom. Spannend!

Bron: www.wintersporters.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:16 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
1 november 2014, 09:52 uur | Bericht #441741
Stilte voor de storm
zaterdag 1 november 2014 - 08:30

Het was gisteren weer genieten in de Alpen met een heerlijk schijnende najaarszon, maar op sommige plaatsen was de bewolking vrij hardnekkig en duurde het wat langer voordat de zon tevoorschijn kwam. Met november alweer op de kalender laat het Alpenweer zich weer van zijn allermooiste kant zien deze dagen. Na het weekend gaat het Alpenroer echter faliekant om en maken we ons op voor een bijzonder extreme novemberweek die in het teken staat van een opstekende föhnstorm compleet met extreem veel neerslag voor de zuidelijke Alpen!


Schitterend plaatje vanuit de omgeving van het Franse Chamonix
via @Chamonix-France



Nog een afbeelding vanuit de Chamonix Mont Blanc regio

Weekend nog geen vuiltje aan de lucht
Een langzaam in activiteit afnemend hogedrukgebied boven de Baltische Staten beïnvloedt het weer vandaag en morgen nog in positieve zin. Op wat hogere sluierbewolking na, die vooral aan de Oostenrijkse noordzijde vrij hardnekkig kan zijn, is het de zon die het totaal voor het zeggen heeft. De meest zwakke tot matige noordoostelijke wind is zeker niet hinderlijk aanwezig, en met een nulgradenniveau welke gemiddeld rond de 3000 tot 3200m hoogte terug te vinden is, is het zeker voor novemberbegrippen gezien bijzonder zacht Alpenweer. In de nacht van zondag op maandag gaat de wind vanuit het zuidwesten dan langzaam verder toenemen, wat de voorbodes zijn van een bijzonder turbulent Alpenweekje!


Lekker knallen meldde Eric Kromhout gisteren vanuit
het Oostenrijkse Kaprun!


Zware Südstau komt op toeren!
Met spanning bekijk in de zojuist binnengekomen kaarten, waarbij mijn aandacht vooral op de 1500m gr isotherm is gericht. (isotherm is een lijn van gelijke temperatuur op de weerkaart). Man, man, man wat is het spannend en wat luistert het allemaal nauw de komende week, en is de hamvraag natuurlijk: wat gaat de sneeuwvalgrens doen? Als we de ECMWF o graden isotherm op 1500m hoogte erbij pakken komen we tot het volgende Alpenspoorboekje. Maandagnacht: West Frankrijk-Benelux. Dinsdagnacht: van Lyon noordoostwaarts richting de Jura. Woensdagnacht schuift de koudere lucht nog wat verder oostwaarts op en ligt dan van de Dolomieten richting de Vorarlberg gepositioneerd. Grote verschillen dus op relatief kleine afstand! Dit scenario is duidelijk iets kouder dan de voorafgaande runs het geval was, en kun je als stelregel aanhouden dat de sneeuwvalgrens gemiddeld 200m onder de nulgradengrens uit komt. Bij extreem zware neerslag kan deze door neerslagafkoeling zelfs nog wat lager gaan uitvallen! Het Amerikaanse GFS is in zijn berekeningen duidelijk iets minder koud, en zullen we vanaf maandag met wat meer zekerheid kunnen gaan zeggen waar het Südstau spektakel op uit zal gaan draaien!


Situatie kaart op woensdagnacht wanneer de 0 graden isotherm
op 1500m het meest oostelijk ligt.



Vanaf maandag steekt in het hooggebergte een zeer
zware föhnstorm op!


Bakken met sneeuw en lager een enorme plens regen
De neerslagkaartjes ogen nog steeds indrukwekkend. Wij verwachten op de hoger gelegen pistes de meeste sneeuw in de Piemonte en Simplon streek, waar tegen de gunstig gelegen stauhellingen 2 tot 3 meter neuschnee berekent wordt! Ook de hoger gelegen pistes in de Franse Alpen liggen volledig op sneeuwramkoers deze keer, waarbij cummulatieve hoeveelheden tot 2m zeer wel mogelijk zijn.


De 2 meter kleuren verschijnen in ons verwachtingsmodel!


Alpenzuidzijde komende week. Wordt dit het algemene beeld voor de
hoger gelegen pistes?


Bron:http://www.sneeuwhoogte.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:17 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
2 november 2014, 11:52 uur | Bericht #441779
Südstau neemt het roer over
zondag 2 november 2014 - 08:30

We staan aan de vooravond van een bijzonder turbulente Alpenweek, maar had de atmosfeer eerst nog een thermische verrassing voor ons in petto. In ons eigen land bv steeg het kwik in het Limburgse Ell tot maar liefst 22 gr C en was het sinds het begin van de waarnemingen (1901) nog nooit zo warm in ons land! In de Alpen hadden de thermometers er ook zin in en werd in de Zwitserse Jura in Delémont-Centre sportiv (424m) 20,7 gr C opgemeten. Bijzonder warm dus voor de tijd van het jaar, maar ook aan deze warme subtropische periode komt een einde. De komende week slaat het Alpenweer namelijk faliekant om met in het hooggebergte een opstekende föhnstorm en als klap op de vuurpijl voor de Alpenzuidzijde extreem veel regen en sneeuw in het vooruitzicht!


Heerlijk ski en snowboard weer op les Glacier les 2 Alpes
via @Ecole du Ski Francais



Knalblauwe lucht op de Wanglspitz met uitzicht op het Tuxertal

Exit hogedruk invloed
Het is vandaag nog een keer genieten van de mooie omstandigheden in de Alpenregio. Vooral de oostelijke Alpen mogen zich gaan opmaken voor een zonovergoten dag. In de meer westelijk gelegen gebieden is het aanvankelijk ook vrij zonnig, maar hier trekt in de loop van de middag toch de eerste middelbare en hoge bewolking het Alpenruim binnen. Het is nog steeds vrij zacht in de berggebieden met op 1500m temperaturen van ongeveer 7 graden en een nulgradenniveau dat gemiddeld tussen de 3000 en 3200m hoogte ligt. Heerlijke omstandigheden dus en perfect om er nog een keer op uit te gaan trekken!

Weeromslag
De meest actuele weerkaarten verschillen niet erg veel in vergelijking met de voorgaande runs. Het lastige is we te maken gaan krijgen met een zeer complexe situatie, waarbij föhn, stuwing van vochtige luchtmassa's en grote temperatuurverschillen de dienst uit gaan maken. Dit betekent dat de verschillen regionaal op relatief kleine afstand enorm groot kunnen zijn.


ECMWF prognose voor woensdag. De grens van koudere en warmere lucht
wordt precies boven de Alpen berekend!


Bakken met sneeuw en regen
In de laatste modellen zijn de exorbitant hoge neerslagcijfers waarbij we cumulatieve neerslaghoeveelheden van tegen de 400mm tegenkwamen flink naar beneden toe bijgesteld. Dit zien we echter in de aanloop naar extreme situaties wel vaker en is dus niet ongewoon. Op maandagnacht gaat het feest dan langzaam beginnen, en gaat het op nadering van de hoogtestoring vanuit het zuidwesten regenen en aanvankelijk boven de 2000 tot 2200m beginnen met sneeuwen. Op dinsdag zet deze stuwingsfase door en kan de sneeuwvalgrens langzaam tot iets onder de 2000m gaan dalen.


Nog steeds indrukwekkende te verwachte neerslaghoeveelheden!

Als we het "sneeuw" spoorboekje er eens bijpakken voor aankomende week mogen de Franse Alpen zich gaan opmaken voor de eerste serieuze sneeuwdump van het seizoen. Boven de 1700 à 2000m kan hier de komende week gemiddeld tussen de 1 en 1,5m meter sneeuw gaan vallen, waarbij de sneeuwvalgrens vooral in de noordelijke Franse Alpen duidelijk iets lager ligt dan in les Alpes Maritimes. De gehele Zwitserse en Italiaanse zuidzijde doet in deze zuidelijke stuwingsfase natuurlijk ook goed mee, waarbij het vooral in Tessin en het noorden van de Piëmonte flink tekeer kan gaan. Hier zien we hoeveelheden van ruim boven de 200mm in de tabellen verschijnen, en zal deze boven gemiddeld 1900 à 2100m in vaste vorm gaan vallen! Spannende vooruitzichten dus en kijken we morgen weer verder hoe de laatste berekeningen er uit zien.


Laat maar komen die sneeuw!


Bron:http://www.sneeuwhoogte.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:17 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
2 november 2014, 13:21 uur | Bericht #441785
Een week vol sneeuwvreugde en water ellende

Door roel op 2 november 2014


Heel veel sneeuw maar ook héél veel regen op komst!

We staan aan de vooravond van een gedenkwaardige week. Lokaal meer dan 2 meter sneeuw in de Zuidalpen maar ook heel veel ellende. Water ellende want de sneeuwgrens is niet om over naar huis te schrijven, op te weinig plaatsen in ieder geval waardoor grote wateroverlast dreigt. In het noorden is en blijft er weinig aan de hand!

Sneeuw-error
De sneeuwverwachtingskaart hierboven zegt eigenlijk alles. Felrode kleuren op de bergen maar scherp afgegrenst door geen kleur. Dat wil niet zeggen dat het daar droog blijft, maar dat het daar regent. Keihard regent! En de "sneeuw-error" is ook terug! In de memorabele zuidkantwinter van vorig jaar zagen we hem al, en ook nu verwachten we in delen van Oberwallis zoveel sneeuw dat de legenda het niet eens kan weergeven. Dus slaat het signaal uit naar zwart (meer dan anderhalve meter sneeuw).

Als je bedenkt dat alles wat vanaf donderdag valt nog niet in deze kaart verwerkt zit weet je dat het 'huge' wordt. Morgen vind je hier zo mogelijk nog fellere kleuren!

Klassieke südstau
Terug naar het hoe en waarom. Op dit moment wordt de eerder aangekondigde südstau in de steigers gezet. Vanmiddag trekt de zuidenwind langzaam aan en vanaf morgen stuwt vochtige lucht zich langzaam tegen de zuidkant van de Alpen. In de loop van de dag begint het in de zuidelijke Franse Alpen en Piemonte te regenen en boven 2200 meter te sneeuwen. Mogelijk nog iets hoger omdat de aangevoerde lucht vanaf de Middellandse Zee niet koud is.


Helemaal niks doet nu denken aan wat er gaat komen in de Zuidalpen (Cortina d'Ampezzo, I)

Oostenrijkse gletsjers profiteren mee?
Vanaf dinsdag gaat het dan helemaal los. Het sneeuwt lang en zwaar met een verschrikkelijk dik pak sneeuw tot gevolg voor de zuidelijke Franse en de Italiaanse Alpen. Een meter is met gemak haalbaar boven 2000 tot 2400 meter. Volgens de laatste berekeningen bereikt de dump vanaf woensdag óók de Dolomieten en zelfs de zuidelijke Oostenrijkse gletsjers. Sölden, Pitztal, Stubaier Gletscher maak je borst alvast nat.

Zoals gezegd de sneeuwgrens wordt een issue. Ik heb het niet voor niks vooral over de gletsjerskigebieden. Pas boven 2200 meter durf ik een algehele dump af te kondigen. Gebieden die lager liggen moeten het van microklimaatjes of zogenaamde neerslagafkoeling hebben waardoor de sneeuwgrens alsnog lager uitkomt. Afwachten. Lagere gebieden en dalen moeten op de eerste plaats rekening houden met modderstromen en kleine aardverschuivingen.


Als de föhn is gaan liggen krijgt Sölden waarschijnlijk verse sneeuw

Een ander issue wordt de wind in de Noordalpen. Net voor het hoogtepunt van de sudstau dinsdag en woensdag moet je in de bergen rekening houden met een stormachtige föhn waar ook de gletsjerskigebieden last van gaan hebben.

Hoeveel sneeuw/regen
Nog even ten aanzien van de hoeveelheden. De potentie voor gigantische hoeveelheden sneeuw en regen is er. Tot maar liefst 4 meter sneeuw gaven de modellen de afgelopen dagen aan! Hoeveel het precies wordt is pas later deze week duidelijk. Want tot in het volgende weekend kan de südstau aanhouden, met een trend naar weer iets hogere sneeuwgrenzen. Met de wetenschap dat er ten noorden van de Alpenhoofdkam maar weinig aan de hand is behalve föhn, wordt deze eerste week van november 2014 er eentje van extremen!

Bron: www.wintersporters.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:18 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
3 november 2014, 15:07 uur | Bericht #441851
Oostenrijk misschien toch wit

Door roel op 3 november 2014


Een indrukwekkende sneeuwverwachting voor de komende 4 dagen!

Al dagen is duidelijk dat Oostenrijk aan het kortste eind trekt voor wat betreft het sneeuwgeweld deze week. Toch kan kan het donderdag ook daar even wit worden. Een verrassing uit de hoge hoed die verder trouwens niet verhult dat het échte werk toch echt in het zuiden te vinden is.

Nowcasten
Wat dat betreft is er weinig veranderd. Kijk even naar bovenstaande sneeuwverwachting en je ziet dat het een thriller wordt! Kijk ook naar de zwarte sneeuw-error bij Zermatt en Saas-Fee die ten opzichte van gisteren nog groter is geworden en lees de achtergronden en risico's er nog even op na. Het is afwachten en vanaf vanmiddag 'nowcasten'. Dan zet de südstau in boven de zuidelijke Franse Alpen en kunnen we het van uur tot uur gaan volgen, dinsdag breidt de neerslag zich snel uit over het zuiden van Zwitserland en de rest van Italië. De föhnstorm boven Oostenrijk blijft een punt van aandacht, net als de vrij hoge sneeuwgrens (1800-2200m) waardoor lagere dalen eventuele wateroverlast niet moeten onderschatten!


De laatste mist kruipt langzaam het dal uit onder de ::Kronplatz (I)

Boven 1000-1300m tijdelijk sneeuw?
Nieuwe ontwikkelingen zijn er voor Oostenrijk en de duur van het extreme weer. Eerst naar Oostenrijk. Volgens de laatste berekeningen sijpelt daar in de nacht naar donderdag toch wat koelere lucht het land binnen. Samen met de neerslag die tijdelijk de Alpenhoofdkam overzwiept kan dat boven 1000 tot 1300 meter toch even winterse beelden opleveren! Denk aan een centimeter of 10-20. Maar het is fragiel, als het gebeurt is dat niet langer dan een dag. Vrijdag gaat de sneeuwgrens weer in stijgende lijn.

Hoe lang gaat dit duren?
En dan de duur. Het wordt dit weekend wel iets rustiger, dat wil zeggen de meest actieve sneeuw- en regenval trekt naar het oosten weg maar op de oceaan zijn voorbereidingen in gang voor een tweede golf 'zuidkantsneeuw'. Een nieuwe südstau staat namelijk alweer op de kaart vanaf komende maandag. Heel ver weg nog dus geen zekerheidje, maar zou de zuidkantwinter 2013/2014 dan gewoon worden voortgezet? We gaan het op de voet volgen.

Bron:www.wintersporters.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
3 november 2014, 15:19 uur | Bericht #441852
Zeer zware Südstau op komst

MAANDAG 3 NOVEMBER 2014 - 08:30

We zijn met zijn allen natuurlijk allemaal in de ban van de op komst zijnde stau situatie, die ons Alpenweerpraatje al dagenlang bezig houdt. Ook vandaag tonen de diverse weerkaarten de ernst van de situatie aan, en gaat er op sommige plekken gruwelijk veel sneeuw vallen. Toch is het in eerste instantie niet allemaal sneeuw wat er naar beneden dwarrelt, want de sneeuwvalgrens ligt maandag en dinsdag nog rond de 2000 à 2200m. Dit betekent dat in de lagere gebieden de kans bestaat op modderlawines en lichte aardverschuivingen wat de ernst van de te verwachte situatie nog eens extra weergeeft!


Super omstandigheden gisteren op de Kitzsteinhorn
via @SkiWeltNL


Omgeving van Chamonix waar ook een bak met sneeuw wordt verwacht!

Opkomende bewolking en aantrekkende wind
In de oostelijke Alpen kunnen we vandaag nog wat profiteren van de zon, maar in de Jura, Franse, zuid Zwitserse en Italiaanse Alpen is de bewolking op nadering van een frontaal systeem al flink aan het toenemen. Op de radar zien we de eerste neerslagecho's al verschijnen en ligt een prefrontaal koufront vanaf Lyon noordoostwaarts richting de Jura gepositioneerd. Ook zien we de eerste lichte stuwingsverschijnselen al in de buurt van les Alpes Maritimes en Tessin ontstaan, maar stelt het allemaal nog niet zoveel voor. De sneeuwvalgrens ligt nu nog ruim boven de 2000m en zal later een wat dalende tendens laten zien. De zuidwestelijke wind is in de westelijke Alpen al flink aan het toenemen, waarbij het in eerste instantie nog even de vraag is in hoeverre de opkomende föhn de sneeuwvalgrens kan gaan frustreren.


Fraai plaatje van het Mittelstation bij de Pitztaler gletsjer via Patrick Duprez


Frontale bewolking nadert het zuidwestelijke Alpenruim via @EuMetSat

föhnstorm
Een lagedrukgebied boven Ierland splits zich in twee delen waarvan een deel richting de Alpen koerst. Doordat het luchtdruk verschil de komende 48 uur boven het Alpengebied enorm toeneemt, steekt er een zeer zware föhnstorm op. De storm bereikt zijn hoogtepunt op maandagnacht / dinsdag, waarbij deze dan later vanuit het westen weer snel zal gaan afnemen.


Windwaarschuwing Meteocentrale CH


Windwaarschuwing Meteocentrale AT

Zware sneeuwval zuidwestelijke en zuidelijke Alpen
De sneeuwdump staat nog steeds volop in de kaarten, waarbij hoeveelheden tussen de 1 en 1,5m mogelijk zijn. Tegen gunstig gelegen stauhellingen lijkt de 2 metergrens zelfs binnen handbereik. Het zwaartepunt van de stau ligt grofweg genomen vanaf de oostelijke Savoie via Valle D'Aosta richting de zuid Walliser Alpen en Tessin. De sneeuwvalgrens ligt vandaag nog ruim boven de 2000m, maar zakt later op dinsdag met het naderbij komen van koudere bovenlucht onder de 2000m. Op woensdag kan deze grens in de noordwestelijke Alpen zelfs tijdelijk gaan dalen naar onder de 1500m! Dit is echter van tijdelijke aard, want donderdag  ligt het afsplitsende laag ten zuidoosten van de Alpen en kan via een zuidoostelijk stromingspatroon weer zachtere lucht de Alpen gaan binnenstromen.


Heerlijke bonte kleuren met cumulative 2m grens binnen handbereik!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL

Bron: www.sneeuwhoogte.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
3 november 2014, 21:29 uur | Bericht #441861
Südstau in Alpen levert pak sneeuw op

03.11.2014 10:11

De combinatie van een stevige zuidelijke stroming en een frontaal systeem, op de grens tussen zachte en koude lucht, gaat leiden tot neerslag van betekenis in de westelijke en vooral zuidelijke Alpen. Dit lijkt vooral woensdag te gebeuren. Dan wordt daar vanaf zo'n 1000-1300 meter hoogte een pak sneeuw verwacht.

Südstau
De lucht afkomstig van het Middellandse Zeegebied, en dus vochtig en warm, móet op de één of andere wijze de bergen passeren. De lucht doet dat voor het overgrote deel door eroverheen (in plaats van er langs) te stromen. Deze optilling, opstuwing van de lucht - ook wel stau genoemd - resulteert in toenemende neerslagintensiteit. In dit geval stau vanuit het zuiden, 'südstau'...Tegelijkertijd zorgt de straffe zuidenwind voor föhnwerking aan de noordkant van de Alpen, zodat hier de temperaturen flink kunnen stijgen, her en der tot 20 à 21 graden.

Eerst valt in het westelijk en zuidelijk Alpengebied alleen nog boven circa 2 km sneeuw. De wind uit zuidoost tot zuidwest kan dan op grote hoogte stormachtig worden. Woensdag trekt de frontale zone langzaam oostwaarts en breidt de (intensieve) neerslag zich nog iets verder uit. Aan de voorzijde, de oostkant, staat de zachte - of gewoonweg warme - zuidelijke stroming. Aan de achterzijde, de westkant, van het overigens langgerekte front is er weinig wind en bevindt zich een koude luchtmassa. Deze kou is afkomstig van de Noordpool. Het is dezelfde luchtsoort die vanaf morgen (dinsdag) ons land in de greep heeft, met als gevolg 'normale' middagtemperaturen voor begin november.

Sneeuwvalgrens
In de actieve stukken van het front, waar de neerslagintensiteit het hoogst is, kan de sneeuwvalgrens tijdelijk totaan 1000 meter zakken. Met name de skigebieden van Frankrijk, Zwitserland en Noord-Italië en wellicht ook het westen van Oostenrijk (Tirol, Vorarlberg) krijgen vanaf die hoogte met sneeuwval te maken. Qua verse hoeveelheden sneeuw gaat het om decimeters van het witte goud; in met name Zwitserland en Noord-Italië is regionaal zelfs meer dan één meter in een paar etmalen tijd mogelijk. Overigens probeert de zachte lucht vrijdag terreinwinst te boeken, als bij Tunesië een actief lagedrukgebiedje zal zijn ontstaan en aan de oostflank met een zuidoostelijke stroming milde lucht naar de Alpen trekt. De sneeuwvalgrens stijgt dan weer tot (hoog) in de bergen.


De verwachting voor de verse hoeveelheid sneeuw in 24uur tijd, in centimeters, geldig voor woensdag.

Bij ons vorst aan de grond mogelijk
In de frisse luchtsoort kan het bij ons vooral in de nacht naar donderdag behoorlijk afkoelen. In het binnenland is 2 tot 4 graden met lokaal lichte vorst aan de grond mogelijk. De eerste lokale vorst aan de grond van het najaar hebben we trouwens al gehad. Afgelopen woensdag werd in Vijlen-Mamelis, in Zuid-Limburg, aan de grond een minimumtemperatuur van -1 graad bereikt. En ook in het uiterste noordoosten van Groningen, bij de waarnemer in Roodeschool, was 30 oktober de eerste vorst aan de grond na het zomerseizoen een feit.



weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 3 november 2014, 21:32 uur, door Stefanv
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
3 november 2014, 23:07 uur | Bericht #441865
Kan even geen kaartje uploaden,maar de wind waait al lekker daar,op de Guetsch(2284m) windvlaag van 165 km/h gemeten en de Piz Martegnas(2671m) 144 km/h.
Ook Oostenrijk doet lekker mee met 133km/h op de Patscherkofel(2254m)

Bron:Wetteronline.de
| Gewijzigd: 3 november 2014, 23:09 uur, door pkd19
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
4 november 2014, 07:03 uur | Bericht #441866
 Noodweer in deel Alpen

Geplaatst op 3 november 2014 - 12:19 door Michiel Severin

Het wordt de komende dagen zeer slecht weer in een deel van het Alpengebied. Met name in het noordwesten van Italië en in het zuiden van Zwitserland gaat heel veel regen vallen en boven de 2000 m sneeuw.

De neerslaghoeveelheden kunnen in deze regio's oplopen tot boven de 300 mm, en dat betekent dat er op sommige plaatsen dus heel veel sneeuw kan vallen. Niet alleen de neerslag zijn overigens een zorg, ook de wind trekt fors aan met zeer zware windstoten als gevolg.

Zware sneeuwval
Wat sneeuwval betreft worden Wallis en Tessin het zwaarst getroffen. Plaatsen zoals Zermatt en Andermatt krijgen een pak sneeuw van 2 tot 3 meter boven de 2500 m. In de dalen gaat heel veel regen vallen en het is niet uitgesloten dat er daardoor modderlawines en grote wateroverlast ontstaan.

Er valt echter niet alleen in deze regio sneeuw. Ook in het Italiaanse Aosta, de Ortler Alpen en in Zuid-Tirol gaat het flink sneeuwen. In deze skigebieden kunnen we tot en met donderdag 25 tot soms 100 cm verse sneeuw verwachten. Tussen de 2000 en 2500 m valt soms ook sneeuw, maar geregeld ook natte sneeuw of regen.

Ook veel wind
Een ander probleem de komende dagen is de wind. De neerslag ontstaat door een zogenaamde Südstau, een situatie waarbij een straffe zuidelijke wind vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aanvoert naar de Alpen. Hierdoor valt de regen en sneeuw voornamelijk aan de zuidkant van de bergen. Aan de noordzijde van de Alpen valt lichte neerslag of blijft het zelfs droog.

Hoog in de bergen staat deze dagen een loeiende zuidenwind. De wind kan zelfs orkaankracht bereiken, 12 Bft, op 3 km hoogte. Omstandigheden hoog in de bergen zijn vooral dinsdag en woensdag bar en boos. De wind is vooral extreem krachtig in Tirol, Vorarlberg, Graubünden en Berner Oberland.

De Südstau houdt in sommige regio's de hele week aan, maar op de meeste plaatsen wordt het woensdag of donderdag beter weer. De neerslag trekt weg, en de zon breekt vaker door. Ook de wind wordt woensdag later op de dag rustiger.

Bron:Weerplaza
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
4 november 2014, 08:15 uur | Bericht #441867
Site voor webcams,waaronder de alpenlanden:

http://www.feratel.com/

Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
4 november 2014, 14:56 uur | Bericht #441871
Noodweer, megadump en föhnstorm

Door roel 4 november 2014


Hier gaat een dik pak vallen: Breuil-Cervinia

We zijn vertrokken voor extreem Alpenweer in al zijn facetten. In het zuiden sneeuwt het vanaf vandaag zwaar en langdurig, in de dalen regent het keihard met kans op overstromingen, en in de Noordalpen waait een föhnstorm. Voor mij persoonlijk een situatie op m'n vingers bij af te likken. Dynamischer kun je het als weerman niet krijgen. Tijd voor wat details.

Webcams
Ik kom bijna tijd te kort om alle weerbronnen te raadplegen (ik wil álles volgen) maar laten we maar beginnen met de standaard maar daarom niet minder mooie webcambeelden van vanochtend. Duidelijk is te zien dat het meeste nog moet vallen.


Het begin van een dik pak in Alagna

Straalstroom
Het is een uiterst interessante ontwikkeling op de weerkaart. De straalstroom staat pal op de Zuidalpen gericht wat verklaart waarom er zoveel (stuwings)neerslag gaat vallen. Kijk dit kaartje maar eens.


De straalstroom staat recht op de Zuidalpen gericht

Normaal staat de straalstroom west-oost op Europa gericht maar zoals je ziet zit er nu een gigantische kronkel in. Nu de wind op grote hoogte recht op de Alpen gericht staat, er heel veel vocht vanaf de Middellandse Zee wordt opgepikt en lucht tegen een hooggebergte botst weet je hoe laat het is.

Extreem veel sneeuw en regen
Vandaag en morgen sneeuwt en regent het de hele dag door. Over de relatief hoge sneeuwgrens van 1800 tot 2200 meter hebben we het uitgebreid gehad maar gelukkig is de neerslag intensief en zijn er microklimaatjes die verrassingen mogelijk maken. Hou in een strook van Isola 2000, via Oberwallis en Livigno richting Süd- en Osttirol boven 2000-2400 meter rekening met meer dan een meter sneeuw. Lager in is het een mengelmoesje en beneden 1500 meter moet je toch aan veel regen denken met alle ellende stroomafwaarts van dien.

Grens vervaagt
Vooral vandaag is de scheiding tussen zuid en noord scherp met in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk af en toe zon maar wel een föhnstorm tot in sommige dalen. Andermatt/Gütsch had gisteren al een stoot te pakken van 165 km/uur. De gletsjerskigebieden zouden de deur weleens kunnen sluiten.


Gisteren hoopten de wolken zich in het zuiden al op, terwijl het noorden door föhn helder maar winderig was.

Die scherpe grens die pal over de Alpenhoofdkam ligt vervaagt vanaf morgen. Er stroomt vanuit het noordwesten namelijk koelere lucht binnen. Morgen is het in het noorden van Zwitserland al een stuk koeler met als gevolg dat de föhn stopt (de lucht kan niet meer dalen). De südstau schuift als het ware over de hoofdkam en de koelere lucht heen waardoor er ook in het noorden sneeuw gaat vallen. Geen gigantische hoeveelheden maar toch een laagje van 10-20cm.

Oostenrijk donderdag boven 1000-1200m wit
Dat gebeurt donderdag ook in Oostenrijk. Ongeveer een etmaal lang stroomt de koelere lucht het noorden van Oostenrijk (Vorarlberg al eerder) binnen en gaat er ook ook sneeuw vallen boven 1000 meter. Lang duurt dit niet want vrijdag wordt vauit het zuidoosten alweer zachtere lucht aangevoerd. De sneeuwgrens stijgt weer tot in het hooggebergte en de neerslag trekt zich langzaam terug richting de Balkan.
In het weekend kunnen we even op adem komen. Een uitloper van hogedruk komt tijdelijk boven de Alpen te liggen met sneeuw die zich naar het zuiden terugtrekt en zon die vanuit het westen steeds vaker tevoorschijn komt. De nulgradengrens ligt rond 2500 meter.

Nog een dump?
Ik haalde gisteren al aan dat na het weekend een tweede dump op de loer ligt. Vanaf maandag kan er in de bergen nog een dik pak bijvallen en weer vooral in de Zuidfranse Alpen en Italië. Het scenario heeft veel weg van dat van nu en net als nu vervult de sneeuwgrens een sleutelrol. De huidige prognoses wijzen op hoogtes die iets boven 2000 meter liggen.

Bron: www.wintersporters.nl | Gewijzigd: 23 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3521
Lid sinds: 8 dec. 2011
4 november 2014, 15:00 uur | Bericht #441872

Het wordt de komende dagen zeer slecht weer in een deel van het Alpengebied. Met name in het noordwesten van Italië en in het zuiden van Zwitserland gaat heel veel regen vallen en boven de 2000 m sneeuw. De neerslaghoeveelheden kunnen in deze regio's oplopen tot boven de 300 mm, en dat betekent dat er op sommige plaatsen dus heel veel sneeuw kan vallen. Niet alleen de neerslag is overigens een zorg, ook de wind trekt fors aan met zeer zware windstoten als gevolg.

Tot 3 meter sneeuw

Wat sneeuwval betreft worden Wallis en Tessin het zwaarst getroffen. Plaatsen zoals Zermatt en Andermatt krijgen een pak sneeuw van 2 tot 3 meter boven de 2500 m. In de dalen gaat heel veel regen vallen en het is niet uitgesloten dat er daardoor modderlawines en grote wateroverlast ontstaan. Er valt echter niet alleen in deze regio sneeuw. Ook in het Italiaanse Aosta, de Ortler Alpen en in Zuid-Tirol gaat het flink sneeuwen. In deze skigebieden kunnen we tot en met donderdag 25 tot soms 100 cm verse sneeuw verwachten. Tussen de 2000 en 2500 m valt soms ook sneeuw, maar geregeld ook natte sneeuw of regen.


Vorige week viel er al veel sneeuw in onder andere Tirol (foto fam. Aalders)

Orkaanwind
Een ander probleem de komende dagen is de wind. De neerslag ontstaat door een zogenaamde Südstau, een situatie waarbij een straffe zuidelijke wind vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee aanvoert naar de Alpen. Hierdoor valt de regen en sneeuw voornamelijk aan de zuidkant van de bergen. Aan de noordzijde van de Alpen valt lichte neerslag of blijft het zelfs droog. Hoog in de bergen staat deze dagen een loeiende zuidenwind. De wind kan zelfs orkaankracht bereiken, 12 Bft, op 3 km hoogte. Omstandigheden hoog in de bergen zijn vooral dinsdag en woensdag bar en boos. De wind is vooral extreem krachtig in Tirol, Vorarlberg, Graubünden en Berner Oberland. De Südstau houdt in sommige regio's de hele week aan, maar op de meeste plaatsen wordt het woensdag of donderdag beter weer. De neerslag trekt weg, en de zon breekt vaker door. Ook de wind wordt woensdag later op de dag rustiger.


Zermatt kan flink wat sneeuw verwachten

Bron:www.snowplaza.nl
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2014, 15:26 uur | Bericht #441875
De föhn zorgt voor zeer, maar dan ook echt zeer zware windstoten over de gipfels (bergruggen) .

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2014, 16:23 uur | Bericht #441877
Waarschuwingen: 







Bron: http://www.meteoalarm.eu/?lang=ne_NL | Gewijzigd: 4 november 2014, 16:23 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
4 november 2014, 16:44 uur | Bericht #441879
Toplijstje wind Alpen tot 16:45u

Guetsch          (2284m) 181km/h
Piz Martegnas(2671m) 180km/h
Zugspitze       (2962m) 173km/h
Jungfraujoch  (3576m) 167km/h
Patscherkofel (2254m) 166km/h
Rudulfshütte   (2310m) 166km/h
Sonnblick       (3111m) 144km/h
| Gewijzigd: 4 november 2014, 16:58 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
4 november 2014, 16:57 uur | Bericht #441880
Dat zijn flinke snelheden!

Hier overigens het lijstje verwachtte sneeuwval door sneeuwhoogte.nl:

» Italië tot 213cm
» Zwitserland tot 192cm
» Frankrijk tot 153cm
» Oostenrijk tot 96cm
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.562 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 292 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 292, lezen 13 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden