Storm, windkracht 9 op de schaal van Beaufort, betekent dat de wind gemiddeld over 10 minuten een snelheid bereikt van minstens 75 km/u. Dan breken takken af en kan schade ontstaan aan daken.
Meer landinwaarts waait dan een harde of stormachtige wind, windkracht 7 of 8 met gemiddelde snelheden tussen 50 en 74 km/u.
Bereikt de wind gemiddeld een snelheid van zeker 90 km/u dan wordt gesproken van zware storm, kracht 10, terwijl een gemiddelde snelheid van 103 km/u staat voor zeer zware storm, windkracht 11.
Tijdens windstoten liggen de windsnelheden enkele tientallen kilometers per uur hoger. Windstoten duren echter kort, vaak niet langer dan enige seconden. Windstoten kunnen daarom niet geboekstaafd worden in eenheden van de schaal van Beaufort, die gebaseerd is op gemiddelde windsnelheden over meerdere minuten.
Bij storm moet het verkeer rekening houden met gevaarlijke windstoten. Vooral windvlagen van opzij kunnen een voortuig van koers doen veranderen of iets optillen. Slagregens die samengaan met windstoten kunnen de toestand op de weg nog gevaarlijker maken.
Aanhangers en caravans zijn al gauw een speelbal van de wind. Ook fietsers ondervinden veel hinder van de windstoten. Zeker bij storm is fietsen en lopen tegen de wind in moeilijk.
Sterke noordwesterstormen, die lang duren, hebben duidelijk effect op de waterstanden en kunnen langs de kust een stormvloed veroorzaken, een sterke verhoging van de zeespiegel.
Wind- en stormwaarschuwingen geeft het KNMI vanaf windkracht 6.
Waarschuwingen voor zware windstoten worden gegeven wanneer de wind in vlagen 75 km/u haalt of meer.
Haalt de wind in vlagen meer dan 100 km/u dan is sprake van zeer zware windstoten.
Voor de klimatologie is sprake van storm als de wind ergens op een officieel weerstation van het KNMI een uurgemiddelde haalt van windkracht 9 met windsnelheden tussen 75 en 88 km/uur.
De windwaarschuwingen van het KNMI voor de scheepvaart zijn naast internet ook te vinden op NOS Teletekstpagina 710, alle overige waarschuwingen op pagina 713.
Meteoalarm
Waarschuwingen voor 650 regio's in Europa zijn te vinden op de site www.meteoalarm.eu. Meteoalarm is het officiële Europese platform voor weerwaarschuwingen waaraan 33 landelijke weerinstituten deelnemen gecoördineerd door de Oostenrijkse weerdienst (ZAMG) en het KNMI.
Bron: KNMI