Oostenrijk meeste sneeuw?
Het komt allemaal aan op de aanstroming, met nog vele dagen tot het 'moment suprême' weet je dat die iedere modelberekening anders uitpakt. Eergisteren kon ik dus nog onmogelijk zeggen waar de meeste sneeuw ging vallen. Nu kan ik dat langzaam wel.
Het bizarre toeval wil dat de voormalige categorie-4 orkaan Gonzalo voor die sneeuw gaat zorgen. In een strakke westelijke stroming komt die nu in sneltreinvaart richting Europa. Hoewel hij nog wat tropische kenmerken bezit gaat het om de windrichting die hij veroorzaakt. Daar haalt hij de koudere lucht immers vandaan. Leek het er gisterochtend op dat de noordwestenwind pal op de Zwitserse Alpen ging staan, nu lijkt dat meer naar het oosten te gebeuren met in Oostenrijk de meeste sneeuw. Hieronder de actuele sneeuwverwachting van ons eigen model:
Heftige omslag
De hoeveelheden zijn nog een beetje spannend. Gisteravond zag het er 'huge' uit met een zware langdurige dump. Vandaag is dat ietsje minder maar Gonzalo zou nog altijd goed moeten zijn voor 20 centimeter in de dalen tot een dikke halve meter op de toppen. Goed voor winterse beelden vanaf in ieder geval woensdagochtend.
De weersomslag gaat getrapt maar niet minder heftig. Is het op 1500 meter vandaag nog ruim 15 graden boven nul. Woensdag vriest het daar 2 graden met sneeuw vanaf 800-1000 meter! Misschien nog wel lager. De eerste neerslag valt maandagnacht nog meest als regen. Dinsdag overdag knapt het tijdelijk op maar in de avond gaat het beginnen.
Weersverbetering
Met wat geluk sneeuwt het ten oosten van Salzburg tot donderdagmorgen door. Elders klaart het eerder op en dan gaat het grote smelten beginnen. In de dalen althans want zoals aangegeven, voor een blijvend sneeuwdek is het gewoon veel te vroeg. Op de gletsjers is dat gelukkig niet zo. Daar is de sneeuw brood en broodnodig, met het oog op de Worldcup in Sölden natuurlijk maar ook voor de vele stages die er plaatsvinden. Dus ga je in de komende twee weken naar een Oostenrijkse gletsjer, dan lijkt het dus wéér goed te komen
Bron: Wintersporters.nl
Ensembles GFS T850hPa prikpunt centrale Oostenrijkse Alpen:
Bron: Sneeuwhoogte.nl
Tussen de 50 en 100 cm sneeuw dus verwacht voor de centrale Oostenrijkse alpen. Vorig jaar viel de eerste echte sneeuwdump al op 10/11 oktober, zie onderstaande foto van de Grossglockner (11 oktober 2013 15:20 uur met een temperatuur van -5 graden).
12 oktober 2013, wederom de Grossglockner, 17:10 uur met een temperatuur van -2,6 graden:
De weersverbetering van vrijdag zal in de lagere gebieden de sneeuw snel weer doen smelten. Op 1500 meter hoogte loopt de temperatuur al snel weer naar waardes rond de 7 tot 11 graden met de nul gradengrens rond de 3000 meter. Boven deze hoogte blijft de sneeuw dus liggen, door de droge lucht zal de sneeuw iets lager wellicht ook overleven tot de echte winteraanvang. De gletsjers en de skigebieden die reeds geopend zijn zullen er op z'n minst blij mee zijn.
Is de start van het winterseizoen in de alpen hiermee een feit?? We zullen het de komende weken gaan ervaren. De komende dagen zal ik de weersberichten in de gaten houden en mooie plaatjes met jullie delen. | Gewijzigd: 20 oktober 2014, 14:23 uur, door Justin
Hintertux 121cm
Mayrhofen 117cm
Gerlos 103cm
Kaprun 102cm
Stubai 94cm
Sölden 92cm
Kirchberg 86cm
Flachau 79cm
Westendorf 77cm
Ischgl 75cm
(mijn reis gaat over 6 weken richting Ischgl en sölden, dus laat maar vallen)
Vannacht is op de hoogste bergtoppen al wat sneeuw gevallen. De temperatuur is nu weer opgelopen tot een graad of 4 op 3000 meter. Zoals gezegt, dit zal vanaf eind van de middag in sneltempo gaan dalen waarna de regen zal overgaan in sneeuw die tot donderdagmiddag kan doorzetten.
Eerste sneeuwval in Sölden in de nacht van 20 op 21 oktober 2014.
Wordt hier ingespeeld op de verwachtte sneeuwval? Het is duidelijk dat aan de linkerzijde de piste richting de Rettenbachgletsjer (2680 meter) gereed gemaakt wordt. Nu schijnt hier overigens het zonnetje nog.
Prachtige plaat van Ischgl om 11:40 uur. Ook hier lichte sneeuwval op de toppen. Hoewel het contrast tussen winter en herfst hier subliem weergegeven wordt, zal dit plaatje er morgen toch héél anders uitzien! Op 29 november vindt in Ischgl de officiele opening van het seizoen plaats, binnen 6 weken hier dus volop wintersport.
Tot slot een uitgebreid weerbericht van Wintersporters.nl:
Tot 1 meter sneeuw in Oostenrijk
Vanavond gaat het beginnen. We staan aan de vooravond van een imponerende winterinval in de Noordalpen. Eerst is het de temperatuur die als een speer omlaag schiet met zware windstoten, daarna komt flinke sneeuwval op die mogelijk tot en met donderdagmiddag aanhoudt. Verwacht resultaat: tot 1 meter verse sneeuw in de Oostenrijkse bergen.
Zuiden eerst rustig
Vandaag ga ik in op de details want dat er een flink pak aan zat te komen was ons vrijdag al duidelijk. Nu komt het aan op de timing en hoeveelheid. We beginnen in de Noordalpen waar het vandaag miezerig maar nog zacht is. In de Zuidalpen komt de zon zelfs nog regelmatig tevoorschijn. Een letterlijke stilte voor de storm want hoewel in het zuiden veel minder sneeuw valt, we gaan de weersomslag ook hier merken met een massieve afkoeling en zware windstoten uit het noorden.
Stormachtig en 14 graden kouder
Gauw terug naar het noorden want daar gaat het zware werk gebeuren. Vanavond trekt het in Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen dicht met de eerste frontale neerslag. In de zachte lucht is dat eerst gewoon regen maar binnen 12 uur tijd zal het kwik als een baksteen omlaag zakken. We gaan van +10 graden naar -4 graden morgenvroeg op 1500 meter! Dat is het moment dat de sneeuw zich over Oostenrijk gaat uitbreiden. Het gaat bovendien stormen, hou rekening met windsnelheden van 130 tot 150 km/uur in de bergen en 90 km/uur in de dalen. Brrr.
Luciferhoutjes
Toch verwacht ik van die eerste neerslaggolf niet de grootste dump. Die volgt pas in de loop van woensdag als de buien gaan samenklonteren tot een nordstau. Door een niet aflatende noordwestenwind gaan de centimeters dan écht tellen. Zoals gezegd, Oostenrijk is the place-to-be!
De sneeuwgrens ligt tussen 800 en 1200 meter dus het wordt een dump tot in vele dalen, lokaal zal een centimeter of 50 vallen tegen 1 meter vers in de bergen. Tegen donderdagochtend kan het zelfs problematisch worden omdat de sneeuw nat en zwaar is. Met nog veel bomen in het loof zal een aantal omknakken als luciferhoutjes, en dat geldt ook voor elektriciteitsmasten. Oppassen dus in het bos en op de weg!
Frankrijk weinig sneeuw
Het is deze tweede neerslaggolf die donderdag trouwens ook tijdelijk overslaat op de Dolomieten en Osttirol. Ze pakken daar dus ook wat mee van het sneeuwgeweld, dit in tegenstelling tot een groot deel van de Franse Alpen. De Franse krijgen alleen van het begin vannacht iets mee.
Vanaf vrijdag is het overal gedaan. Bij een oplopende temperatuur verlaat de laatste sneeuw dan Oostenrijk, het weekend verloopt ronduit vriendelijk met zon. Alsof het allemaal niet gebeurd is, maar de bergen zeggen wel iets anders!
Wintersporters.nl
Die Kaltfront von Ex-GONZALO bringt im Laufe des Tages fast landesweit eine deutliche Abkühlung. Besonders bemerkbar macht sich diese im Süden. Nachdem es dort gestern noch verbreitet über 20 Grad warm war, kennen die Temperaturen jetzt nur noch eine Richtung: bergab. Am Donnerstag werden im Großraum München dann nur noch um 5 Grad gemessen. Die Schneefallgrenze sinkt hinter der Wetterfront auf rund 1000 Meter. In kräftigen Schauern kann es im Voralpenland aber auch bis auf 600 Meter hinab erste nasse Flocken geben. Ob auch die Menschen in München und südlich davon erste Schneeflocken zu Gesicht bekommen, bleibt noch abzuwarten. Auszuschließen ist dies aber nicht.
wetteronline.de
Te beginnen met een plaat uit sölden (Schwarze Schneid), waar ik in één van mijn voorgaande berichten ook over sprak. Het is hier, op 3000 meter, nu -10 graden (overdag!).
Puur omdat het leuk is, hieronder een foto van Hochsölden op een kleine 2100 meter, gistermiddag 14:00 uur met daaronder een foto van vandaag om 14:00 uur. Hoe je in dit soort gebieden in één dag van zomer naar winter moet schakelen. Prachtig!
Nassfeld, Hermagor, vanochtend bij -2,8 graden op ik vermoed een hoogte of 1400meter. De temperatuur is hier nu opgelopen naar -1,5, de sneeuw smelt redelijk snel weg.
Zillertall Arena, Gerlospass, dalstation:
Zillertal, Filzstein:
Ramsau am Dachstein:
Winkl:
Garmisch Partenkirchen:
Livigno (Italië):
| Gewijzigd: 22 oktober 2014, 14:14 uur, door Justin
Winter is on! En het sneeuwt nog steeds flink door, ook in de dalen. Zo kwam ik een bericht tegen uit Mayrnhofen, waar het op 600m. hoogte(!) ook wit is.
Voor wie geen genoeg kan krijgen van al die plaatjes, kijk op: http://panomax.at/.
Heb je ook mooie foto's of vind je ze op internet? Plaats ze gerust!! (let op de bronvermelding bij foto's van derden).
Bomen bezwijken onder de #sneeuwlast (foto). #Lawinegevaar extreem hoog, oppassen dus. #Mittelberg pic.twitter.com/Js5faqeos6
— Hans ter braak (@hansterbraak) October 23, 2014
Zoek de verschillen Paar dagen geleden en vandaag. #Kanzelwand in #Mittelberg op 2000m pic.twitter.com/KpaHcvrbkV
— Hans ter braak (@hansterbraak) October 23, 2014
Hier is mooi te zien hoe hard het nog #sneeuwt nu..........#Mittelberg pic.twitter.com/rCzS3x6kni
— Hans ter braak (@hansterbraak) October 23, 2014
Der erste Schnee ❤️❤️ pic.twitter.com/BZIaagJmpi
— martin scholz (@martinscholz12) October 23, 2014
Deshalb kam #Grasser zu spät ... #Schnee #trivia “@thalertom: Höttinger Alm im Okober 2014? Ich kann es kaum glauben pic.twitter.com/KBvMkFt9H5”
— cornelia ritzer (@CorneliaRitzer) October 23, 2014
....Schnee in Pfunders/Pustertal :o) pic.twitter.com/moEqiIIdxF
— Martin Larch (@Bergziege66) October 23, 2014
Veel webcams geven net als gister nog steeds slecht beeld door de aanhoudende sneeuwval, mist en wind. Toch heb ik er een paar uitgehaald maar daarbij ook eenzelfde shot van 2 of 3 dagen geleden.
Tot slot nog een shot uit het bekende (apres-)skigebied Flachau (Salzburg) waar ook hier het dal volledig besneeuwd is:
Update 16:01
Bron: Facebook Fischis Qualitätsskischule | Gewijzigd: 23 oktober 2014, 16:01 uur, door Justin
Die Tauernautobahn musste gesperrt werden. 21 Feuerwehreinsätze nach Überschwemmungen im Flachgau.
Die starken Niederschläge haben seit der Nacht auf Donnerstag im Bundesland Salzburg zu kleinen Überschwemmungen und Verkehrsbehinderungen wegen des Schnees geführt. So musste die Tauernautobahn am Vormittag im Bereich des Katschberg- und auch des Tauerntunnels in Fahrtrichtung Salzburg wegen hängen gebliebener Fahrzeuge bzw. eines umgestürzten Baumes gesperrt werden, so die Polizei.
71cm Neuschnee:
In den Gebirgsgauen war es der Schnee, der vielerorts zu Behinderungen führte. Teils blieben Fahrzeuge hängen, teils knickten Bäume durch die Schneelast und blockierten die Straßen, so zum Beispiel auf der Pass-Thurn-Straße bei Mittersill (Pinzgau), die wegen umgestürzter Bäume komplett gesperrt war. Auch die Verbindung zwischen Filzmoos im Pongau und der steirischen Ramsau war unterbrochen. Auf allen höher gelegenen Verbindungen herrschte Kettenpflicht für Lastwagen, zum großen Teil auch für Autos. Die Großglockner Hochalpenstraße ist bereits seit Mittwoch früh gesperrt.
Überschwemmungen im Flachgau:
In den niedriger gelegenen Gegenden standen wegen des starken Regens mehrere Unterführungen oder Keller unter Wasser. Die Feuerwehr vermeldete am Vormittag insgesamt 21 Einsätze durch 14 Feuerwehren, die Hälfte davon im Flachgau wegen Auspumparbeiten. In den Gebirgsbezirken beschäftigten vor allem gebrochene Bäume die Hilfskräfte, sagte ein Sprecher des Landesfeuerwehrkommandos.
Keine Beruhigung in Sicht:
Die Niederschlagsmengen sind groß: In den Nordstaulagen des Alpenhauptkammes wurden bis zum Vormittag verbreitet 50 bis 70 Liter pro Quadratmeter registriert, sagte Josef Haslhofer von der Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG) Salzburg. Auf der Schmittenhöhe bei Zell am See wurden 71 Zentimeter Neuschnee gemessen, auf der Loferer Alm waren es 58 Zentimeter. In St. Michael im Lungau lag am Donnerstag im Ort eine 15 bis 20 Zentimeter hohe Schneedecke. Das dürfte aber noch nicht alles gewesen sein. Nach Angaben des Meteorologen sind bis Freitagmittag noch bis zu 80 Liter Regen bzw. 80 Zentimeter Schnee zu erwarten, wobei der Schwerpunkt weiterhin im Nordstau - vor allem im Tennengau und Salzkammergut - liegen soll.
Bron: Wetter.at | Gewijzigd: 23 oktober 2014, 14:52 uur, door Justin