Ik heb bij het Japanse jamstec eens even rondgekeken hoe het vorige jaren gesteld was met hun verwachting voor de winter. Hieronder die van vorig jaar. Je weet wel die 'winter' van 2014 met 0 Hellmanngetallen!!
Vanaf april 2013 werden verwachtingen voor de winter 2014 gemaakt.
Vanaf april t/m oktober 2013 werden kaartjes geproduceeerd met voor onze streken kouder dan normale winter 2014.
Ik volsta met 2 kaartje van achtereenvolgende maanden.
In october werd de koude verwachtingenreeks van 7 maanden afgesloten met voor een groot deel van Europa en een deel van Rusland koudere dan normale temperaturen. Maar...
In nov en daarmee de laatste verwachtingskaart voor de winter van 2014 werden plotseling voor Europa en Rusland hogere temperaturen voor de winter 2014 verwacht.
| Gewijzigd: 14 november 2014, 20:39 uur, door Ben47
Of we het nou over lange termijn of over korte termijn hebben.. we willen allemaal zekerheid. Winterverwachtingen of eigenlijk seizoensverwachtingen die kloppen zijn eigenlijk de natte droom van elke Meteoroloog. Wat zou het toch mooi zijn als we in oktober al zouden weten dat we in de 2de week van Januari sneeuwlaarzen moeten kopen omdat het daarna ijskoud gaat worden.
Het klopt dat de meeste van de verwachtingen op de lange termijn niet uitkomen of als ze uitkomen het meer op toeval berust dan op wetenschap.
Of we het ooit wel zullen kunnen.. ik denk dat we het zeker wel globaal zullen kunnen maar op detail denk ik niet. Een onverwachte uitbarsting van een vulkaan of een andere natuurramp zorgt altijd weer voor een ander type weer dan we eerst verwachten. Kijk maar naar de modellen.. de Vortex in de USA gooit een bel koude lucht eruit en vervolgens draaien de modellen 180graden de andere kant op.. en dan praten we over zo een 15 dagen !
Feit is wel dat we steeds meer te weten komen over bijvoorbeeld de stratosphere die van grote invloed is op ons weer. Feit is dat we er steeds meer achter komen wat een verschijnsel als El Nino of El Nina voor gevolgen heeft in andere delen van de wereld. Kortom het is mega intressant om de lange termijn verwachtingen te volgen maar je moet ze altijd met een kritisch oog bekijken.. of ze nou horror koud zijn of horror warm
Of we het nou over lange termijn of over korte termijn hebben.. we willen allemaal zekerheid. Winterverwachtingen of eigenlijk seizoensverwachtingen die kloppen zijn eigenlijk de natte droom van elke Meteoroloog. Wat zou het toch mooi zijn als we in oktober al zouden weten dat we in de 2de week van Januari sneeuwlaarzen moeten kopen omdat het daarna ijskoud gaat worden.
Kan hij gelijk worden ontslagen, om weer in maart voor de zomerverwachting te worden aangenomen.(;-)
Of we het nou over lange termijn of over korte termijn hebben.. we willen allemaal zekerheid. Winterverwachtingen of eigenlijk seizoensverwachtingen die kloppen zijn eigenlijk de natte droom van elke Meteoroloog. Wat zou het toch mooi zijn als we in oktober al zouden weten dat we in de 2de week van Januari sneeuwlaarzen moeten kopen omdat het daarna ijskoud gaat worden.
Kan hij gelijk worden ontslagen, om weer in maart voor de zomerverwachting te worden aangenomen.(;-)
Willen we hier wel het woord zomer horen in en winterverwachting
zien de kaarten er komende dagen, maar ook de eind & begin volgendjaar er bovengunstig uit?
Ik plaats een link (al weet ik niet zo goed of dat is toegestaan? Zo niet mag hij uiteraard weggehaald worden)
Ik vind overigens dat hun voorspellingen vrijwel altijd kloppen, en ze hebben een zeer goede website...
Ik ben dus wel blij met de weer'svoorspellingen komende maanden...
Groet. Robert
https://www.facebook.com/pages/Noodweer-Nederland/286095621578694 | Gewijzigd: 16 november 2014, 18:19 uur, door RobertAlkmaar
zien de kaarten er komende dagen, maar ook de eind & begin volgendjaar er bovengunstig uit?
....
Ik geloof dat soort paginas zo. Veel wordt opgeblazen. Zo zijn er meer van die Fb paginas. Toen met de storm afgelopen keer werd er ook door dit soort knakkers gezegd dat er 160Km/h zou komen. En volgens mij was dat deze fb. Gewoon afwachten. Pluimen en weerkaarten gaan nog wel 10x veranderen
| Gewijzigd: 16 november 2014, 21:33 uur, door Ben47
idd flauwekul. Ook wintes van '47 alsmede '63 gaven perioden van milde temperaturen.
Het volgen is waardeloos als je daar nu al uit wilt halen wat voor weer het gaat worden. Toch is volgen voor de weersliefhebber niet waardeloos want je wilt er toch zeker bi zijn als de ontwikkelinge zo ver zijn dat deze verwachtingen wel een bepaalde waarde gaan hebben. Als je het niet volgt omdat het waardeloos is maak je natuurlijk het moment dat het wel waarde gaat hebben niet mee.
22.11.2014 09:00
We krijgen in Nederland een koude winter, zegt de bedenker van de zogenoemde Snow Advance Index (de SAI), Judah Cohen van het Amerikaanse bedrijf AER. En niet alleen in Nederland. Lagere dan normale wintertemperaturen worden verwacht in grote delen van Noord-, Centraal- en Oost-Europa en voor vrijwel geheel Rusland. Het zuiden en zuidoosten van Europa lijken warmer dan normaal te worden, evenals het noorden van Afrika en de zuidelijke helft van Azië.
De verwachting van Judah Cohen van AER, Inc. Grote delen van Europa en Azië kunnen een koudere dan normale winter tegemoet zien. De uitleg staat in het verhaal. Bron: Judah Cohen, AER Inc.
Het model dat Cohen gebruikt houdt onder meer rekening met de sneeuwbedekking van Siberië in oktober en het tempo waarin dat sneeuwdek zich in de gebieden beneden 60 graden noord opbouwt (de zogenoemde Snow Advance Index - SAI). Verder spelen luchtdrukpatronen op het Noordelijk Halfrond (de afwijkingen daarvan ten opzichte van normaal), de in de winter verwachte El Niño condities en de in september opgetreden ijscondities in het Arctische gebied een rol.
In het noordoosten van de VS hebben ze deze week al een flinke uithaal van de winter meegemaakt. Bij ons is het voornamelijk zacht geweest. Foto: New York State Police.
De sneeuwsituatie van dit moment op het Noordelijk Halfrond. Bron: Rutgers' Global Snow Lab.
In de verwachting van dit jaar weegt vooral de grote sneeuwbedekking van Siberië in oktober (er werd het op een na uitgestrektste sneeuwdek ooit gemeten) zwaar mee. Volgens Cohen wijst dit grote sneeuwdek voor de komende wintermaanden op een in het algemeen zwakke straalstroom, met boven de Noordpool in de loop van de winter bovendien kans op een plotselinge, sterke opwarming van de stratosfeer (een Sudden Stratospheric Warming - SSW). Op basis hiervan verwacht hij een voornamelijk negatieve AO-index, met een grote kans op hogedrukgebieden boven het noordpoolgebied. Dit resulteert in diverse kou-uitbraken en uiteindelijk in een koude winter. Elk van de in de verwachting genoemde onderdelen wordt hieronder in het verhaal uitgelegd.
Verband sneeuw Siberië en winter bij ons
Drie weken geleden was op deze site al een verhaal te lezen over het mogelijke verband dat er bestaat tussen het tempo waarmee Siberië in de oktobermaand besneeuwd raakt en de overheersende drukverdeling in de winter die binnenkort op Noordelijk Halfrond. De crux was dat hoe sneller Siberië besneeuwd raakt, hoe groter de kans is op geblokkeerde drukverdelingen in de winter en op herhaalde uitbraken van kou, vanuit het noordpoolgebied zuidwaarts. Om niet te hoeven zoeken, nemen we delen van het verhaal van toen hieronder nog een keer over.
Vooral in de VS ligt duidelijk meer sneeuw dan normaal in deze tijd van het jaar. Zelfs het oosten van Europa laat een plusje zien. Bron: Rutgers'Global Snow Lab.
Scepsis
Seizoensverwachtingen worden door veel mensen binnen en buiten de meteorologie – om begrijpelijke redenen – met de nodige scepsis bekeken. Het klimaatsysteem op het noordelijk halfrond is zo chaotisch en grillig dat het heel lastig is om een factor binnen of buiten het systeem te isoleren waarvan de invloed zo groot is dat die boven de grilligheid uit stijgt. Toch moeten zulke factoren er zijn. Het is niet voor niets dat we ons ieder jaar afvragen of er een zachte, of misschien wel een strenge winter aankomt. Blijkbaar is de richting van de grilligheid en de chaos in het weer, die er altijd zijn, het ene jaar anders dan het andere. Maar wat bepaalt die richting? Als we dat zouden weten, worden seizoensverwachtingen ineens een stuk leuker.
Nu zijn we hier bij MeteoGroup in Wageningen niet de enigen die hiernaar op zoek zijn. Wereldwijd wordt gewerkt aan het verbeteren van seizoensverwachtingen en dat op allerlei manieren (zie daarvoor ook ons verhaal van 4 september). Eén van de mensen die veel belangstelling hebben voor het verbeteren van seizoensverwachtingen is de Amerikaanse onderzoeksmeteoroloog Judah Cohen, die werkt voor het instituut Atmospheric and Environmental Research (AER). Zijn interesse gaat vooral uit naar de relatie tussen de snelheid waarmee het sneeuwdek op het Euraziatische continent zich (in oktober) opbouwt en het type stromingspatroon daar in de winter op volgt.
Het Siberische hogedrukgebied ligt duidelijk niet op zijn plaats, maar ver naar het zuiden en westen. Daar waar je hoge luchtdruk verwacht, is de luchtdruk nu nog laag.
Ook de straalstroom volgt een bijzondere route, komt vanuit het noorden Rusland binnen en buigt dan ver in het zuiden naar het oosten af.
NAO- en AO-index
De indices die de verschillen in de overheersende stromingspatronen gedurende de winters van het Noordelijk halfrond het best beschrijven zijn de NAO- en de AO-index. Beide geven een indicatie voor de plek waar we de belangrijkste hoge- en lagedrukgebieden terugvinden. De NAO-index doet dit voor het zeegebied tussen IJsland en de Azoren (de oceaan), de AO-index voor het Noordpoolgebied.
Is de NAO-index positief dan is de luchtdruk bij IJsland laag en de luchtdruk bij de Azoren hoog. In dat geval is de westelijke stroming boven de oceaan sterk en hebben we in Europa gedurende de wintermaanden vaak met zacht en wisselvallig weer te maken. Een negatieve NAO-index laat de omgekeerde situatie zien, met hogedruk in het noorden bij IJsland en lagedruk in de buurt van de Azoren. Doet zich in de winter een negatieve NAO-index voor, dan is de kans op noordoostelijke winden op het Europese continent een stuk groter en komt vaker winterweer voor.
De AO-index beschrijft de drukverdeling in het Noordpoolgebied. Is de AO-index positief, dan is de luchtdruk boven de Noordpool laag. De poolwervel, de straalstroom in de stratosfeer om het poolgebied heen, is dan sterk en de winden, die het lagedrukgebied in het poolgebied in draaien, houden de koude lucht daar goed op zijn plaats. De kans op uitbraken van de kou naar zuidelijker gelegen gebieden is daarmee een stuk kleiner. De kou blijft dan in het poolgebied, op de continenten er omheen is het juist vaak zacht. Is de AO-index negatief, dan ligt boven het Noordpoolgebied een hogedrukgebied. De poolwervel is in dat geval zwak en de winden rond het hogedrukgebied, die naar buiten toe waaien, zorgen er voor dat de kans op uitbraken van de kou naar zuidelijker gelegen gebieden juist groot is. Het relatief zachte weer zit dan in het poolgebied, de kou er vaak omheen.
De echte kou ligt zo nog mooi gevangen in het Verre Oosten.
Snow Advance Index
Eerder onderzoek van Cohen had al als resultaat opgeleverd dat er een relatie lijkt te bestaan tussen de hoeveelheid sneeuw op het Euraziatische continent in het najaar (eigenlijk Siberië, want vooral daar sneeuwt het dan al) en het teken van met name de AO-index in de winter daarop. Een speciale situatie deed zich voor, voorafgaande aan de koude en sneeuwrijke winter van 2010 die door recordlage AO- en NAO-indices werd gedomineerd. In het najaar van 2009 was het niet de sneeuwbedekking van Siberië als geheel die opviel, maar het tempo waarin dat sneeuwdek zich toen opbouwde. En dat zette Cohen op het spoor van de nieuwe Snow Advance Index.
De Snow Advance Index beschrijft het tempo waarin het sneeuwdek in Siberië zich, ten zuiden van de 60ste breedtegraad, opbouwt gedurende globaal de oktobermaand. Er wordt nog een beetje gesteggeld over de vraag of je nu de weken 39 tot en met 44 of 40 tot en met 44 moet nemen. Onderzoek moet uitwijzen welk van de periodes uiteindelijk het beste resultaat biedt. Op basis van een relatief korte meetperiode (van 1997 tot en met 2010) is Cohen tot de conclusie gekomen dat zijn aan het einde van iedere oktobermaand bepaalde Snow Advance Index (SAI) ongeveer 75 procent van de variaties in de AO-index tijdens de winters erop beschrijft. Dat mag je gerust een spectaculair resultaat noemen. Breid je de periode verder in het verleden uit (maar door gebrek aan meetgegevens moet dan met een beperktere SAI worden gewerkt), dan is het resultaat overigens wat minder goed, maar volgens Cohen en de zijnen nog steeds ruimschoots goed genoeg.
Van een negative AO-index is de komende tijd nog geens prake. Zodra de decembermaand begint, lijken de AO-index aan een positieve fase te bevinden. Bron: CPC.
Ingewikkeld proces
Eigenlijk werkt het zo: hoe sneller het gebied ten zuiden van 60 graden noord in Siberië tijdens de oktobermaand onder een sneeuwlaag verdwijnt, deste groter is de kans op een negatieve AO-index in de winter erop, en dus op een winter met veel kou-uitbraken. Er zit een ingewikkeld proces achter dat te maken heeft met de grote hoeveelheden zonlicht die door sneeuw worden gereflecteerd zodra er een sneeuwlaag aanwezig is. Het gebied waar de sneeuw ligt, wordt dan kouder. Gevolg hiervan is dat het Siberische hogedrukgebied, dat gedurende de wintermaanden altijd van de partij is, eerder dan anders groot en sterk wordt en daarmee ook eerder dan anders het stromingspatroon op het noordelijk halfrond naar zijn hand kan zetten. Er volgt een kettingreactie die erin resulteert dat warme lucht via de stratosfeer tot het Noordpoolgebied kan doordringen – tijdens de wintermaanden. En het is die warme lucht op grote hoogte die er uiteindelijk toe leidt dat zich in de winter in de Noordpoolregio het hogedrukgebied vestigt dat tot de negatieve waarde van de AO-index leidt. Horend bij het snelle dichtsneeuwen van het gebied in Siberië ten zuiden van de 60ste breedtegraad, gedurende de oktobermaand. Daarmee is het cirkeltje rond.
Als dit alles blijft staan, ook de komende jaren, is er mogelijk dus eindelijk een factor gevonden die richting geeft aan de chaos en grilligheid van het winterweer op het Noordelijk halfrond. Dat zou een grote stap voorwaarts zijn voor het kunnen maken van winterverwachtingen.
Nog steeds vragen
Overigens blijven er nog genoeg moeilijkheden en vragen over. Zo leiden een negatieve AO- en NAO-index lang niet in alle gevallen op dezelfde plaatsen tot koud winterweer, ook in onze omgeving niet. In tijden van een negatieve AO- of NAO-index kan het bij ons ook gewoon zacht zijn. Een andere moeilijkheid is waarom juist het tempo, waarmee het sneeuwdek zich opbouwt, de belangrijke factor is en niet de totale grootte van dat dek. Want stel dat er begin oktober in Siberië al veel sneeuw ten zuiden van de 60ste breedtegraad aanwezig is, dan is de kans op een verdere, snelle opbouw in de oktobermaand, natuurlijk kleiner dan in een situatie waarbij oktober begint met nog geen sneeuw ten zuiden van 60 graden noord. Het zal de komende jaren hopelijk allemaal blijken.
Het zusje van de AO-index, de NAO-index, laat de komende tijd nauwelijks spectaculaire uitslagen zien. Bron: CPC.
De komende winter
En wat betekent dit nu allemaal voor de komende winter? We weten nu dat de sneeuwbedekking van Siberië in de voorbije oktobermaand de op een na grootste ooit was. En ook dat de bijbehorende Snow Advance Index tot de allerhoogste hoort die de afgelopen jaren zijn opgetreden.
Als de theorie van Cohen klopt (en dat kunnen we de komende winte nu meteen een keer goed gaan testen) dan bestaat dus de kans dat we vanaf december al met kouder wee te maken krijgen, als het Siberische hogedrukgebied zich westwaarts zou uitbreiden, iets wat de laatste jaren in vergelijkbare gevallen al eerder is gebeurd. De tweede helft van de winter zou vervolgens door een zogenoemde SSW, een ‘sudden stratospheric warming’, een plotselinge en snelle opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool, gedomineerd kunnen gaan worden. Met daarbij de opbouw van een sterk hogedrukgebied boven de Noordpool en als gevolg daarvan diverse uitbraken van koude lucht. De laatste keer dat dit bij ons gebeurde was in de winter en in het (bijzonder koude) voorjaar van 2013. De komende maanden zal blijken of de theorie van Cohen de werkelijkheid goed heeft voorzien.
Bronnen: MeteoGroup, AER, Judah Cohen, VWKweb.nl, Weerwoord.be.
Lees ook:
| Gewijzigd: 22 november 2014, 13:56 uur, door Stefanv
Dit zijn de kaartjes van Judah Cohen, AER Inc... zie het stuk hierboven.
| Gewijzigd: 22 november 2014, 19:51 uur, door Callie-P