Ondanks dat we niet de meest spannende winters in Europa hebben is het hier op het forum altijd mega-druk zodra we weer winterse perikelen krijgen.
Maar zelfs voordat de winter echt is begonnen ( en het maakt niet uit welk schema je volgt) krijgen we ruim voordat het winter is al vele verzoeken of er iets w.b.t de winter geopend kan worden.
Nu is er op het internet al een poosje het 1 en ander te vinden over de winter die we gaan krijgen en ook zijn er al vele discussies los gebarsten over hoe onze winter er uit zal gaan zien.
Zelf was ik een beetje aan het wachten op de winterverwachting van "Weather News' voor de USA. Ook al hebben ze in de USA compleet andere winters dan hier, vaak kun je er een klein beetje inspiratie uit op doen wat we in Nederland voor winter gaan krijgen. ( veel Neerslag bijvoorbeeld geeft vaak depressies onze kant op)
Het is een beetje uit de richting maar we moeten ergens mee beginnen!
Kortom dit topic is bedoeld voor alle winterverwachtingen die je kan vinden op het internet ( En dan bij voorkeur Europa ) . We kunnen er over discussiëren maar het is niet de bedoeling dat we de discussie van het Herfst-topic hiernaartoe verplaatsen zodra er een vlokje sneeuw uit de lucht valt. De discussie over "winter weer" dat in de modellen voor kan komen voor 1 december blijven gevoerd worden in het herfst-topic.( en zullen ook daarnaar toe verplaats worden)
Hieronder een stukje van Weather News. Ik heb het niet vertaald want ik ga er vanuit dat dat voor de meeste geen probleem is.
Daarnaast spreken de "kreten"in het stuk boekdelen. ( overigens voor het volledige stuk kun je naar de website )
By Jillian MacMath, AccuWeather.com Staff Writer
October 17, 2014
http://www.accuweather.com/en/weather-news/us-2014-2015-winter-forecast/35422753#link1
Though parts of the Northeast and mid-Atlantic had a gradual introduction to fall, winter will arrive without delay. Cold air and high snow amounts will define the season.
Farther south, ice storms and snow events will threaten the Tennessee Valley and parts of the southern Plains. Much of the South can prepare for a wet winter, with some severe weather encroaching on Florida.
The northern Plains will be somewhat inconsistent with variable, back-and-forth temperatures and below-normal snowfall. Meanwhile, the drought will persist in the Northwest and northern California and ease slightly farther south.
Cold Northeast, Interior Mid-Atlantic to Yield Snowy Winter Season
After record-shattering temperatures and high snow totals last winter in the Northeast, a similar theme will continue into the 2014-2015 season.
Cold air will surge into the Northeast in late November, but the brunt of the season will hold off until January and February. The polar vortex, the culprit responsible for several days of below-zero temperatures last year, will slip down into the region from time to time, delivering blasts of arctic air.
"I think, primarily, we'll see that happening in mid-January into February but again, it's not going to be the same type of situation as we saw last year, not as persistent," AccuWeather.com Expert Long-Range Forecaster Paul Pastelok said.
"The cold of last season was extreme because it was so persistent. We saw readings that we haven't seen in a long time: 15- to 20-below-zero readings."
In addition to the cold air, a big snow season could be in the offing. Higher-than-normal snow totals are forecast west of the I-95 corridor.
Places like Harrisburg, down to Hagerstown getting into the mountains, the Appalachians, I think that's where you're going to see your bigger, heavier amounts," Pastelok said.
Source : http://www.accuweather.com
| Gewijzigd: 17 oktober 2014, 16:13 uur, door Callie-P
Ik wil maar ff de Hellmanngetallen erbij halen en wat positiever dan ik elders gelezen heb. Iedereen heeft het maar over die NUL van winter 2014, maar wat valt mij nu op. We hebben slechts twee keer 5 achtereenvolgende winters achter elkaar gehad met Hellmanngetallen boven de 50. Laat de 2e keer dat dat gebeurde nu net de 5 jaar voorafgaand aan 2014 geweest zijn. Tw 2009 t/m 2013. In die 114 jaar is dat slechts één keer eerder voorgekomen en wel van 1962 t/m 1966.
Wat het betekent voor de komende winter? Niets! Maar wel grappig dat de bijzonderheid van de NUL in 2014 vooraf werd gegaan door een ander uniek fenomeen. Vijf winters achtereen boven de 50 Hellmannen, iets wat zelfs in 'zeer koude winters in overgrootmoederstijd' niet voorkwam. Zelfs niet in de oorlogsjaren heeft dit zich voorgedaan, (ik heb het niet over de strengheid van de winters) en daarvan werd altijd gedacht dat er toen geen zachte winters waren.
Ik heb daarvoor de volgende grafiek gemaakt met behulp van de Hellmanngetallen die het KNMI voor De Bilt beschikbaar heeft.
Slechts binnen de 2 blauwe elipsen 5 jaar boven de 50 Binnen de rode elipsen komt dat niet voor.
hmm, na de Elfstedentocht mogen de temprturen toch maar gaan oplopen naar -3 tot -1 als maxium tempratuur, maar daarvoor -15 tot -20 overdag en -30 tot -35 's nachts!! Als die door jullie genoemde dagtemperaturen van -15 tot -20 nu maar eens gewoon 2 weken in de nacht voorkwamen en overdag lichte tot matige vorst kwamen we al een heel eind voor die tocht der tochten.
Anyway.. ik heb bij AccuWeather even de OUDE verwachting opgezocht aangaande de winter van 2013/ 2014 en ik moet zeggen die klopte bijna tot op het detail..
Vorig jaar kwam deze verwachting zo rond begin November... dus nog even geduld
Hieronder dus een verwachting van de vorige winter !!!!!
| Gewijzigd: 17 oktober 2014, 16:52 uur, door Callie-P
Door hen worden elke maand (gedurende 6 maanden) voor dezelfde periode (zoals deze DJF) verwachtingen gemaakt. Van de 6 was er 1 maand (augustus) waarin de winterverwachting voor W-Europa warmer dan gemiddeld was. In de overige 5 werden koudere dan een gemiddelde winter verwacht.
| Gewijzigd: 17 oktober 2014, 17:38 uur, door Ben47
Geweldig! Ik teken ervoor!!
De warme oktobermaand van 1921 werd gevolgd door een koude winter met 145,7 Hellmannetjes. Vooral de novembermaand direct na die warme maand was extreem koud met 29,6 Hellmanngetallen en een gemiddelde temperatuur van slechts +1,3 graden. Na die warme oktobermaand duurde het tot mei voordat er weer een warmere dan gemiddelde maandtemperatuur kwam (uitgaande van langjarig gemiddelden van 1981-2010).
1922 werd dan ook als geheel een koud jaar!
*********** tekst*********tekst
1922 werd dan ook als geheel een koud jaar!
laat maar komen zeg ik dan! :) | Gewijzigd: 19 oktober 2014, 11:29 uur, door Callie-P
Winter 2010/2011: Vrij koud, vrij droog en de normale hoeveelheid zon
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win11.html
Not as harsh as last year: Sneeuwrijke winter ('09-'10) was koudste in veertien jaar http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win10.html
Als ik beide klimaatdata's van het KNMI lees, dan kan ik concluderen dat AccuWeather gelijk heeft: de winter van '10-'11 was minder erg dan '09-'10.
'09-'10: 1.1°C
'10-'11: 2.3°C
Langjarig gemiddelde: 3.3°C
---------------------------------------------------------
Winter 2011/2012: Zacht, zonnig en vrij nat
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win12.html
De klimaatdata van het KNMI en de verwachting van AccuWeather komen met elkaar overeen. De gemiddelde temperatuur lag boven het jangjarig gemiddelde net zoals AccuWeather voorspelde.
'11-'12: 4.1°C
Langjarig gemiddelde: 3.4°C
-----------------------------------------------------------------------
Winter 2012/2013: Vrij koud, normale hoeveelheid zon en neerslag
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win13.html
Voor de winter van '12-'13 klopt het ook. De gemiddelde temperatuur deze winter lag onder het langjarig gemiddelde.
'12-'13: 2.9°C
Langjarig gemiddelde: 3.4°C
Een paar posts terug heeft Callie-P de AccuWeather verwachting van de #$@$%& winter van vorig jaar geplaatst. Die is ook goed voorspeld.
AccuWeather heeft het dus goede voospellingen gedaan wat betreft de laatste 4 winters als de langjarig gemiddelden worden vergeleken.
Winter 2011/2012: Zacht, zonnig en vrij nat
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win12.html
De klimaatdata van het KNMI en de verwachting van AccuWeather komen met elkaar overeen. De gemiddelde temperatuur lag boven het jangjarig gemiddelde net zoals AccuWeather voorspelde.
'11-'12: 4.1°C
Langjarig gemiddelde: 3.4°C
-----------------------------------------------------------------------
Toch teken ik voor een herhaling van deze "warme winter" Waarom?
Hierom!
"Eind januari viel alsnog de winter abrupt in om op 12 februari weer te verdwijnen. Tijdens deze koude fase werd voor het eerst in vijftien jaar in De Bilt een koudegolf opgetekend. Een koudegolf is een tijdvak van minimaal vijf aaneengesloten ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C), waarvan tenminste drie dagen met strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -10,0 °C). Februari eindigde koud met een gemiddelde van ca. 0,8 °C tegen 3,3 °C normaal, ondanks een zachte tweede helft van de maand.
In totaal telde de winter in De Bilt 25 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen 38 normaal en dertien ijsdagen (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen zeven normaal. Tijdens de koudegolf kwam het op een aantal plaatsen op vier dagen tot zeer strenge vorst (minimumtemperatuur lager dan -15,0 °C). De landelijk laagste temperatuur, -22,9 °C, werd gemeten op 4 februari in Lelystad."
| Gewijzigd: 19 oktober 2014, 13:49 uur, door Ben47
Winter 2011/2012: Zacht, zonnig en vrij nat
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win12.html
De klimaatdata van het KNMI en de verwachting van AccuWeather komen met elkaar overeen. De gemiddelde temperatuur lag boven het jangjarig gemiddelde net zoals AccuWeather voorspelde.
'11-'12: 4.1°C
Langjarig gemiddelde: 3.4°C
-----------------------------------------------------------------------Toch teken ik voor een herhaling van deze "warme winter" Waarom?
-22,9 °C, werd gemeten op 4 februari in Lelystad."
Nou ja en nee... Nee want als ik een hele winter weer moet wachten op 2 weekjes vorst dan wordt het weer een lange zit..
en een Ja omdat ik toen in Lauwersoog zat en de waddenzee dicht gevroren was.. een onvergetelijke ervaring
p.s. Reedtimmer : Leuke research ! Thanks !
Succes allemaal met het voorspellen en hopen dat ze allemaal uit mogen komen...
Succes allemaal met het voorspellen en hopen dat ze allemaal uit mogen komen...
Het grote uitstellen van de kou is inmiddels al weer in volle gang en volgende week mogen we weer 'genieten' van een graad of 20.
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/41507/weerplaza-hellmann-winterwedstrijd-2014/ | Gewijzigd: 23 oktober 2014, 12:16 uur, door Ben47
Wetter im Herbst / Winter 2014/2015 - Wettertrend vom 25. Oktober
Source: http://www.wetterprognose-wettervorhersage.de
Geschrieben von: Wetter Sini
Betrachtet man die mögliche Wetterentwicklung für Anfang November etwas genauer, so lassen die meisten Simulationen der der Kontrollläufe eine Veränderung des Zirkulationsmusters auf eine westlich orientiertes Strömungsmuster zu (Westdrift). Das bedeutet für das erste November-Drittel eine höhere Wahrscheinlichkeit für abwechslungsreiches, teils leicht zu warmes und vor allem windiges Wetter. Der Grund hierfür liegt im Zusammenspiel zwischen kalten und warmen Luftmassen, bei der Teiltiefdrucksysteme sich bis über Finnland durchsetzen können und somit die gesamte "Wetter Aktivität etwas weiter nach Osten verlagert".
Ein winterlicher Abschnitt ist zum heutigen Stand für das erste November-Drittel weniger wahrscheinlich geworden. Warum? Durch die simulierte dynamische Entwicklung "rauscht" ein Tiefdrucksystem nach dem anderen von Westen heran, so dass den Luftmassen kaum Zeit bleibt, sich entsprechend abkühlen zu können, bzw. dass rückseitig auch kühlere Luftmassen einsickern können. Zudem zeigt der Polarwirbel nach dem amerikanischen Wettermodell im ersten November-Drittel eine normalisierende Tendenz. Der Kältepol liegt dabei zwischen Grönland und dem östlichen Kanada, was ein weiteres Indiz für eine zunehmend atlantische Wetteraktivität ist (Kaltluft Neufundland - Islandtief). Das Temperaturspektrum ist etwas erhöht und liegt bspw. am 9. November zwischen -2/+15 Grad bei einem Mittelwert von +8/+10 Grad. Das Langfristmodell hat seine Wetterprognose für November leicht verändert, so dass die Temperaturaussichten über der Nordhälfte leicht erhöht sind, sonst normal. In der Niederschlagswahrscheinlichkeit zeichnet sich für den Süden ein leicht zu trockener und im Norden ein leicht zu nasser Trend ab. Am Sonntag, den 25. Oktober, gehen wir etwas näher auf die statistischen Rahmenbedingungen und deren mögliche Auswirkungen auf das Winterwetter ein.
Samengevat komt het erop neer dat hij verwacht dat November uiteindelijk met temperaturen iets boven of rond normaal zal verlopen.
Ook dit stukje van hem is interessant om te lezen:
http://www.wetterprognose-wettervorhersage.de/wetter/november/wetter-november-2014/3468-wetter-im-november-2014-wetterprognose-vom-25-oktober.html
| Gewijzigd: 26 oktober 2014, 16:52 uur, door Callie-P