O.T:Wind is tot nu toe niet toegenomen,lijkt iets te zijn afgenomen.
Je moet nog even geduld hebben. Pas vanaf het middaguur gaat het beginnen. Oa. de code geel van het KNMI gaat pas vanaf 12 uur in aan de westkust.
Je hebt gelijk,het is ook allemaal zo spannend
O.T:Wind is tot nu toe niet toegenomen,lijkt iets te zijn afgenomen.
Ja als je je mening onderbouwt wel ja, maar als je gaat roepen 'het wordt niks' daar heeft niemand wat aan.
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
tijdens de grote oversteek over de oceaan heeft Gonzalo weer zoveel kracht gewonnnen dat hij heel Nederland omver blaast.
Hahahaha dat zou zo de uistapraak van een CNN reporter kunnen zijn!
O.T:Wind is tot nu toe niet toegenomen,lijkt iets te zijn afgenomen.Ja als je je mening onderbouwt wel ja, maar als je gaat roepen 'het wordt niks' daar heeft niemand wat aan.Er is niets mis met vermoedens hebben,en dan vindt ik het weer leuk dat iemand mijn vermoedens weg neemt met een mooie analyse(uitleg)
Dus ja.... | Gewijzigd: 21 oktober 2014, 10:04 uur, door Ben47
Wat vooral opvalt bij de weersituatie van vandaag, zijn de zeer hoge windsnelheden in de onderste 1000 meter van de atmosfeer. Vlak aan de grond valt het wat dat betreft mee. Afgezien van zware windstoten, komt het boven land nergens tot een reguliere storm. tenzij je naar gebieden gaat die hoger liggen.
Dit geldt vanmiddag met name voor de Ardennen, de Eiffel, de Vogezen, Sauerland en tegen de avond ook het Zwarte Woud. In die gebieden kan het op de hoogste toppen wel degelijk gaan stormen. Op een hoogte van 600 meter berekent het Engelse model bijvoorbeeld al een gemiddelde windkracht van 10 tot lokaal zelfs even 12 bft. Wie weet dat het op de top van bijvoorbeeld de Kahler Asten in het Sauerland even tot een orkaan komt.
Dat kan betekenen dat er ook heel wat bomen het loodje leggen als het windveld vanmiddag en vanavond deze hoger gelegen gebieden aandoet. Bovendien, het is voor velen herfstvakantie, en genoemde middelgebergten zijn behoorlijk populair bij de herfst-vakantiegangers.
De zwaarste windstoten worden verwacht bij felle (onweers)buien die op het koufront van het systeem kunnen ontstaan.
KMI waarschuwing voor wind vandaag:
Van 21/10 11u tot 22/10 05u : Vandaag verwachten we geleidelijk rukwinden van 70 tot 100 km/u. Eerst regent het vanuit het westen. In de loop van de namiddag, de avond en volgende nacht volgen er felle en onweerachtige buien met zware windstoten die eventueel hier en daar nog wat hoger kunnen zijn dan 90 km/u. Lokale windschade is mogelijk.
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
Een actieve depressie zorgt voor onstuimig en regenachtig weer. Vanavond, komende nacht en morgenochtend gaat het stormen langs de noord- en noordwestkust, windkracht 9. Update: 11:25 uur
Het stormweer wordt veroorzaakt door een actieve depressie, die is ontstaan uit de restanten van de orkaan Gonzalo die vorige week over Bermuda en eerder ook over de Bovenwindse Eilanden (waaronder Sint-Maarten) trok. De hoofddepressie trekt vandaag en morgen van Schotland naar het noordoosten van Duitsland. Aan de zuidwestkant van dit lagedrukgebied ontstaat echter een nieuwe, kleine depressie die komende nacht over het zuiden van de Noordzee en de Duitse Bocht trekt.
Het is dit kleine lagedrukgebiedje dat daadwerkelijk voor de noordwesterstorm gaat zorgen in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. Vooral de Waddeneilanden krijgen een aantal uren lang te maken met storm en ook zware tot zeer zware windstoten die kunnen oplopen tot lokaal 110 km/uur.
Windstoten tijdens de avondspits, tot 100 km/uur in het westen.
Vanmiddag: forse buien met onweer en zware windstoten
Voor het zover is, hebben we eerst te maken met wolken en perioden met regen. Het waait al flink uit het zuidwesten: matig boven land en krachtig of hard aan zee, 4 tot 7 Bft. Vanmiddag passeert er een actieve buienlijn, waarbij onweer en zware windstoten van 75 tot 90 km/uur mogelijk zijn.
Na het passeren van de buienlijn klaart het wat op en schijnt de zon nu en dan. Er trekken vanaf de Noordzee echter ook verspreid nog weer nieuwe buien over het land. Daarbij is ook kans op onweer, hagel en zware windstoten. De windstoten variëren van 50 tot 70 km/uur in het binnenland en halen 80 tot lokaal 100 km/uur in de kustprovincies.
Bekijk de regenradar om de buien te volgen en de actuele kaartjes van de windsnelheid en windstoten.
De wind draait naar het noordwesten en trekt sowieso verder aan, naar stormachtig aan zee, tijdens buien mogelijk even tippend aan stormkracht, 8 tot 9 Bft. Boven land gaat het veelal vrij krachtig waaien, kracht 5, in de Limburgse heuvels mogelijk even krachtig, 6 Bft. Daar zijn in de avondspits ook windstoten mogelijk tot 80 km/uur.
Wind morgenvroeg volgens twee weermodellen: rood is stormkracht.
Vannacht noordwesterstorm, mogelijk even zware storm
Vanavond gaat de wind in het zuiden en zuidwesten weer wat afnemen, maar door de ontwikkeling van het kleine lagedrukgebiedje (zie boven) neemt de wind in het noorden juist toe.
Onze inschatting is nu dat de wind vanaf 21 uur geregeld stormkracht zal halen en dat het daarna blijft stormen tot in de ochtend. We sluiten zelfs niet uit, dat er even een zware storm komt te staan in het oostelijk Waddengebied (Terschelling, Ameland, Schiermonikkoog). Een aantal modellen met hoge resolutie, laten dit zien. Deze verwachting is echter nog onzeker en stellen we later vandaag mogelijk bij, als er nieuwe informatie binnenkomt.
De windstoten halen veelal 75 tot 90 km/uur in Noord-Holland en Flevoland, maar Friesland en Groningen en vooral de Waddeneilanden kunnen rekenen op 90 tot 100 km/uur. Bij de buien die ook nog steeds soms overtrekken, zijn nog iets hogere uitschieters mogelijk, tot 110 km/uur.
Het stormweer in het noorden houdt nog zeker tot morgenochtend aan. Dat betekent dat de ochtendspits morgen in de noordelijke provincies van de wind nog behoorlijk last kan hebben. Later in de ochtend gaat de wind wel afnemen en 's middags waait het hard, kracht 7.
Bovenstaande verwachting kan nog worden bijgesteld.
Vooral de kans op zware storm is onzeker.
Bron: Weerplaza.
Dat is zeker niet de bedoeling. Excusus! Reeds aangepast!
Update 12.10 uur
Onze Duitse collega's melden via twitter op @wetter24 de volgende reeds geregistreerde windstoten op hogere gelegen locaties in o.a. Schotland en Engeland, maar ook op het Europese vasteland. De topper is voor als nog een piekwind van 152 kilometer per uur, gemeten op de Schotse bergtop Cairngorm, met een hoogte van 1245 meter. | Gewijzigd: 21 oktober 2014, 12:19 uur, door ron78