In een groot deel van het gebied is de stroom uitgevallen. De orkaan heeft iets minder kracht dan boven zee, maar treft de eilanden met harde windstoten en slagregens. De overheid adviseert bewoners om binnen te blijven. Gouverneur Ferguson riep mensen op voor elkaar te zorgen. "Ik wens iedereen het allerbeste voor de komende 24 uur", zei hij in een noodbericht. Door de orkaan zijn bomen omgewaaid en elektriciteitskabels geknapt. Het grootste ziekenhuis van de eilandengroep is beschadigd. Een deel van het dak ligt eraf en er is waterschade.
Twee orkanen
De verwachting is dat de meeste schade zal worden veroorzaakt door het stijgende water en grote golven. Pas als het licht wordt, wordt de omvang van de schade duidelijk. Het is de tweede orkaan binnen een week die over het eiland trekt. De orkaan Fay richtte ook al veel schade aan en de rommel was nog niet opgeruimd toen Gonzalo zich aandiende. Volgens een Amerikaanse orkaandeskundige komt het zelden voor dat twee orkanen zo snel achter elkaar over hetzelfde gebied razen. De verwachting is dat de orkaan wat afzwakt en als tropische storm verder trekt richting Newfoundland en over de Atlantische Oceaan.
Fabian
Eerder deze week verongelukte een man op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten door de orkaan. Dat eiland werd vrijwel onaangekondigd getroffen door Gonzalo. De Bermuda-eilanden hebben vaker te maken met heftige tropische stormen. In 2003 werd de eilandengroep getroffen door de orkaan Fabian. Die was even krachtig als Gonzalo en richtte voor 235 miljoen euro schade aan.
NOS.nl
Aan het begin van de periode bevinden we ons, achter een koufront wat op zondag passeert, in een zonale stroming met aanvoer van polaire lucht. De restanten van dan ex-huricane Gonzalo trekken op maandag de oceaan over en komen als -aanvankelijk uitdiepend- laag op dinsdag boven de Noordzee te liggen. Dit zorgt dan bij ons mogelijk voor veel wind en veel regen. Dit laag trekt vrij snel door en wordt op woensdag gevolgd door een rug, horend bij een hoog boven de Golf van Biskaje. Dit geeft een paar rustige dagen met een meest westelijke stroming, waarna op zaterdag een volgende storing passeert. Daarna bouwt zich een hoog op boven de Britse Eilanden.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Voor de eerste dagen liggen de clusters dicht bij elkaar, hoewel er wel significante detailverschillen zijn in de oplossingen voor dinsdag/woensdag. De dagen daarna laten alle clusters een hoogterug zien, waarbij positie en amplitude nog wel wat variëren. Daarna nemen de verschillen in de clusters toe, waarbij aangetekend moet worden, dat de leden, waaronder de operationele run, met de hoogterug (en het hoog aan de grond) boven de Britse Eilanden duidelijk in de minderhand zijn: ongeveer 20%. De rest van de leden laat een zonale stroming zien. De meeste aandacht in de komende periode gaat uit naar dinsdag/woensdag, als de restanten van ex-Gonzalo over de Noordzee trekken. Dit geeft een signifacante kans op zware windstoten (De Bilt 50% in de EPS, Den Helder 90% en 25% >100 km/uur, 10%>120 km/uur) en een behoorlijke hoeveelheid neerslag. In combinatie met beginnend springtij kan dit ook voor hoge waterstanden zorgen (Hoek v Holland 50% kans op waarschuwingspeil).
Bron: Knmi
Dit weekend kunnen we massaal profiteren van een nazomer van formaat. Op zaterdag klimt het kwik volgens onze laatste weersprognoses richting 22°C met vrij veel zon over het volledige land. Zondag doen we thermisch nog iets beter met maxima dichtbij een zomerse 25°C. Gebieden in het westen van het land krijgen na de middag wel gezelschap van wolkenvelden, maar voorlopig blijft het ook in die regio’s droog. Na het weekend zien we interessante weerkaarten verschijnen die de nazomerse periode volledig de kop indrukken. Jawel, dinsdag zijn er zelfs kansen op een eerste herfststorm (restanten ex-orkaan Gonzalo)...
Meer over de eerste herfststorm in 2014
Maandag 2u
Maandag 14u
Dinsdag 14u
| Gewijzigd: 19 oktober 2014, 09:00 uur, door Ben47
Dinsdag zware windstoten
De eerstvolgende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.
Dinsdagochtend neemt de wind steeds verder toe. Vanaf het einde van de ochtend treden er aan de westkust en in het westelijk Waddengebied zware windstoten van 80-90 km/uur op.
Vanaf het einde van dinsdagmiddag is daar kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. Het IJsselmeer, Flevoland en de Friese kustgebieden krijgen vanaf dat moment mogelijk ook te maken met zware windstoten van 80-90 km/uur.
De zware windstoten houden waarschijnlijk tot woensdagochtend aan.
Uitgifte: 19/10/2014 16:49 uur LT
Dinsdag zware windstoten
De eerstvolgende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.
Dinsdagochtend neemt de wind steeds verder toe. Vanaf het einde van de ochtend treden er aan de westkust en in het westelijk Waddengebied zware windstoten van 80-90 km/uur op.
Vanaf het einde van dinsdagmiddag is daar kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. Het IJsselmeer, Flevoland en de Friese kustgebieden krijgen vanaf dat moment mogelijk ook te maken met zware windstoten van 80-90 km/uur.
De zware windstoten houden waarschijnlijk tot woensdagochtend aan.
Uitgifte: 19/10/2014 16:49 uur LT
Guidance lange termijn:
Synoptische ontwikkeling
Aan het begin van de periode in de nacht naar dinsdag liggen de restanten van ex-huricane Gonzalo boven Ierland en trekken als laag de Noordzee op, ten noorden van ons land langs. In combinatie met een laag oost van IJsland en en hoog boven de Golf van Biscaje zorgt dit voor een lange fetch van stevige noordwesten winden over de Noordzee. Dit laag zorgt mogelijk voor veel regen en wind. Het laag trekt op woensdag door naar Oost Europa, ons land komt dan onder invloed van een rug. Dit geeft een paar rustige dagen met een meest westelijke stroming, waarna op zaterdag een volgende storing passeert. Daarna bouwt zich een hoog op boven de Britse Eilanden.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Voor de eerste dagen liggen de clusters dicht bij elkaar, hoewel er wel significante detailverschillen zijn in de oplossingen voor dinsdag/woensdag. De dagen daarna laten alle clusters een hoogterug zien, waarbij positie en amplitude nog wel wat variëren. Daarna nemen de verschillen in de clusters toe, waarbij aangetekend moet worden, dat de leden, waaronder de operationele run, met de hoogterug (en het hoog aan de grond) boven de Britse Eilanden voor na het volgende weekend behoorlijk in aantal zijn toegenomen ten opzichte van de run van gisteren. De meeste aandacht in de komende periode gaat uit naar dinsdag/woensdag, als de restanten van ex-Gonzalo over de Noordzee trekken. Dit geeft een significante kans op zware windstoten (De Bilt 80% in de EPS, 10% kans >100 km/uur, Den Helder 90% en 70% >100 km/uur, 10%>120 km/uur) en een behoorlijke hoeveelheid neerslag 10-30 mm in een etmaal). De kansen op zware windstoten zijn toegenomen t.o.v. gisteren, de kans op zeer zware windstoten ongeveer gelijk gebleven; de ensembleleden kruipen meer naar elkaar toe. In combinatie met beginnend springtij kan dit ook voor hoge waterstanden zorgen (Hoek v Holland 85% kans op waarschuwingspeil). | Gewijzigd: 19 oktober 2014, 19:03 uur, door Stefanv
Ziet er behoorlijk heftig uit!
WIND:
Actueel boven het noorden van de FIR kans op zware turbulentie aan de koude kant van de jet. Huidige seinen worden tijdelijk afgebouwd. Vanaf dinsdagochtend continu toenemende wind. Aan de westkust dan zware windstoten, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met enkele gebieden van meer dan 100 km/uur (=54 knopen) boven zee. Het is nu nog de vraag of die het land ook op komen, aangezien het nog buiten de verwachtingstermijn valt. Het weeralarmcriterium gaat actueel uit van het zomerseizoen aangezien de meeste bladeren nog aan de bomen zitten (na dinsdag kan er wellicht een andere conclusie getrokken geworden).
bron: www.knmi.nl, www.weerplaza.nl
| Gewijzigd: 19 oktober 2014, 20:11 uur, door Stefanv
Ziet er behoorlijk heftig uit!
-afbeelding-
Ja, en als ik de modelbeoordeling van het KNMI lees gaat het dat ook worden, kan helaas niks kopieren of plakken.
Dinsdag zware windstoten
De eerstkomende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht.
Dinsdagochtend neemt de wind steeds verder toe. Vanaf het einde van de ochtend treden er aan de westkust en in het westelijk Waddengebied zware windstoten van 80-90 km/uur op.
Vanaf het einde van dinsdagmiddag is daar kans op zware windstoten van 90-100 km/uur.
Het IJsselmeer, Flevoland en de Friese kustgebieden krijgen vanaf dat moment mogelijk ook te maken met zware windstoten van 80-90 km/uur.
De zware windstoten houden waarschijnlijk tot woensdagochtend aan.
Huidige seinen (7 Bft in de kustdistricten) worden vandaag tijdelijk afgebouwd. Vanaf dinsdagochtend continu toenemende wind. Aan de westkust dan zware windstoten, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt) voor de kustprovincies vanaf 9 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt. In de avond neemt de gradiënt toe, dan boven zee en op de NW-kust opnieuw op uitgebreide schaal 50-60 kt, in de westelijke helft van het land boven 41 kt. We gaan in de verwachtingen uit van zware windstoten (80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust).
Bron:knmi
| Gewijzigd: 20 oktober 2014, 07:11 uur, door Onweerfreak12
Dinsdag zijn er eerst nog enkele opklaringen over het zuidoosten maar al snel wordt het overal zwaarbewolkt en trekt een actieve regenzone vanaf het noordwesten door het land. In de namiddag wordt het wisselvallig vanaf de kust met buien en kans op plaatselijk onweer. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden. Er waait een meestal vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind, ruimend naar west tot noordwest. Aan de kust is de wind krachtig tot hard. De rukwinden kunnen lokaal oplopen tot 80 km/u of eventueel meer tijdens een onweer.
------
Bermuda ontsnapt aan grote ramp na orkaan
Hoewel orkaan Gonzalo flink heeft huisgehouden op Bermuda, is het Britse eiland ontsnapt aan een ramp. Afgezien van omgewaaide bomen en een grote stroomstoring, is het eiland doden of grote schade bespaard gebleven. Slechts een aantal mensen raakte lichtgewond.
Gonzalo raasde vrijdagavond over het Atlantische eiland met windstoten tot 175 kilometer per uur. Bermuda kreeg het zwaar te verduren met hoge golven, sterke windvlagen en veel regen. Bijna alle bewoners hadden lange tijd geen elektriciteit. Ook zijn wegen geblokkeerd door puin, zijn daken beschadigd en overstroomde een ziekenhuis.
Premier Michael Dunkley zei dat niets onherstelbaar stuk is gegaan. "We hebben wat blauwe plekken opgelopen, maar we zijn er veel beter uitgekomen dan we van tevoren hadden verwacht", zei hij.
Gonzalo was de zwaarste wervelwind op Bermuda in meer dan 10 jaar. Het eiland werd in 2003 getroffen door Fabian, een even zware orkaan als Gonzalo. Fabian richtte voor ongeveer 235 miljoen euro schade aan. Er vielen toen acht doden.
HLN.be
------
------