In het buitengebied van het Achterhoekse dorp Zelhem wordt vandaag de schade opgeruimd die door een windhoos is veroorzaakt. Gisteravond vlogen dakpannen en tuinmeubilair in het rond en waaiden tientallen bomen om.
Op enkele wegen in Doetinchem ligt asbest. Dat wordt volgens de gemeente Bronckhorst vandaag opgeruimd, als het weer licht is.
Schuddende tractor
Bij zes boerderijen is de schade groot. Een van de panden moet worden gestut. Ondanks de schade konden de bewoners de nacht thuis doorbrengen.
Een boer zat in zijn tractor toen de windhoos overtrok. "Die schudde gewoon heen en weer!", zei hij tegen Omroep Gelderland.
Vluchtende koeien
De schade is bij het stel minder groot dan bij andere boerderijen. Volgens de boer voelde zijn vee de windhoos aankomen, want de koeien waren kort daarvoor de stal in gevlucht, zegt hij tegen Omroep Gelderland.
Brandweerlieden zijn naar het getroffen gebied gegaan om de omgevallen bomen van de wegen te halen.
Asbest platen?
Bron: nos.nl, www.ideaal.org/
| Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:41 uur, door Joyce.s
Waren de buien die gisteren over Nederland naar het noordoosten trokken en regionaal flink wat regen achterlieten al een verrassing, de windhoos die aan het begin van de avond flinke schade veroorzaakte in het buitengebied van Zelhem was helemaal niet voorzien. Meerdere boerderijen raakten daar – soms flink – beschadigd en tientallen bomen gingen om.
‘Ik zag hoe de wolken boven mij in hoog tempo in elkaar begonnen te draaien’, vertelde een verbaasde boer een verslaggever van omroep Gelderland die de schade van het noodweer kwam opnemen. ‘Toen het eenmaal beneden kwam, draaide de wind als het ware om zichzelf heen’. En ontstond de flinke schade. Bij hemzelf ging het om een gat in het dak van de koeienstal, de buren waren een stuk slechter bedeeld en hadden veel grotere schade.
Uitzakking
De windhoos ontstond aan de zuidkant van een buienlijn, die over Nederland naar het noordoosten trok. Op basis van de radarbeelden en de toestand in de atmosfeer van dat moment heeft zich op die plaats waarschijnlijk een supercell bevonden, een bui die om zijn eigen as draait en waaraan windhozen kunnen ontstaan. Terwijl de bui zelf net ten noorden van het schadegebied trok en er op de plaats van de hoos nauwelijks regen viel, was het die wind die uiteindelijk de schade bracht. Ongeveer een half uur eerder kwam dezelfde bui over het Gelderse Malden. Wouter van Bernebeek zag onderaan de bui, in de richting van Nijmegen al een uitzakking, op enkele honderden meters van de grond. In de uitzakking was rotatie te zien en verder werden steeds kleine stuken erg laaghangende bewolking naar binnen gezogen. Dit is waarschijnlijk de plek geweest waar later de windhoos ontstond, denkt Wouter die ons een foto van de uitzakking onder bui stuurde.
Verrassing
De buien van gisteren waren hoe dan ook een verrassing. Vrijdag al leek de verwachting voor de zaterdag een hersenkraker. Nederland bevond zich tussen twee storingen in. Een ervan was een oud front boven Duitsland, de andere een gebied met buien dat vanuit het westen dichterbij kwam. Was het idee vrijdag nog dat het oude front in de vroege zaterdagochtend in Limburg nog wat regen zou kunnen veroorzaken, toen het eenmaal zover was, bleek het in geen velden of wegen meer te bekennen. De buien vanuit het westen, die oorspronkelijk pas voor de avond op het programma stonden, trokken ’s ochtends al wel vrolijk West-Nederland binnen. En het bleef niet bij het westen alleen, in de middag breidden de buien zich steeds verder naar het noordoosten uit.
Opvallende vorm
Het buiencomplex, zoals dat eerst vanuit België Zeeland binnenkwam, had een opvallende vorm. Met een beetje fantasie waren er twee fronten in te zien. Verder had de buiencluster aan de zuidkant een lange staart die, toen de buien steeds verder over ons land naar het noordoosten trokken, aan de achterzijde van het complex over Nederland begon te zwaaien. Daarbij activeerde buien sterk en kwam het in de buurt van Doetinchem en Zelhem dus tot het zwaarste exemplaar.
Wolkbreuk in Arnhem
Toen de buien de regio Arnhem rond zes uur ’s middags passeerden, was daar sprake van een wolkbreuk. In korte tijd kwam een millimeter of 15 aan neerslag omlaag. Het was op dezelfde lijn waar zich aan de zuidpunt enige tijd een supercell vormde, de supercell die vlakbij Zelhem de windhoos bracht. Analyse achteraf laat zien dat de atmosfeer ook echt geschikt was voor de vorming van een supercell. Zo draaide de win van zuid aan de grond naar west tot zuidwest op enige hoogte. Verder nam de windsnelheid snel toe naarmate je hoger in de atmosfeer kwam. Beide omstandigheden samen kunnen ertoe leiden dat een bui om zijn eigen as gaat draaien en een supercell wordt, zoals gisteren tussen Doetinchem en Zelhem dus uiteindelijk gebeurde.
Nieuwe buien op komst
Intussen is een volgend gebied met regen- en onweersbuien vanuit het zuiden op weg naar ons land. Na een middag met eerst nog af en toe zon, worden de wolken dikker en aan het einde van de middag wordt in het zuiden dan de eerste regen verwacht, later vanavond en de komende nacht volgt de rest van het land. Soms regent het flink door en plaatselijk kan het ook onweren. In het zuidwesten wordt tussen 5 en 10 millimeter verwacht, in het noordoosten kan plaatselijk meer dan 20 millimeter vallen, met daarbij de gebruikelijke (grote) plaatselijke verschillen.
Morgen overdag komt het lagedrukgebied, dat verantwoordelijk is voor de neerslag, op de Noordzee ten westen van Nederland terecht. De wind bij ons waait dan uit zuidelijke richtingen en haalt aan zee een windkracht 5. Verder trekken wolken over het land die vooral in het westen en noordwesten enkele buien kunnen veroorzaken. Meer naar het zuidoosten is het vaker droog. De zuidelijke wind zorgt ervoor dat de temperaturen met 18 tot 20 graden opnieuw relatief hoog zijn.
Weer.nl