De komende weken leveren we ongeveer 4 minuten daglicht per dag in. Over een maand hebben we al 2 uur daglicht verloren. Het korten van de dagen betekent automatisch dat de nachten dus langer worden. De verschillen door het jaar heen zijn groot. Zo hebben we in Nederland op 21 juni bijna 17 uur daglicht tegenover nog geen 8 uur op de kortste dag van het jaar.
We leveren bijna een half uur daglicht in per week
Wij verliezen nu in een versneld tempo daglicht. In de dagen die volgen op de langste dag van het jaar, verliezen we ongeveer 1 à 2 minuten daglicht per dag. Op 23 september waren de dag- en nachtlengte precies even lang. We bevinden ons nu in de herfst, die periode in het jaar (samen met de lente), waarin de verandering het vlugst verloopt met elke dag 4 minuten langere nachten. De versnelling vlakt geleidelijk weer af en begin december gaat het opnieuw maar om een minuut of 2. Voor de periode ná de kortste dag, 21 december, geldt het hetzelfde natuurlijk. Na kerst kan het even duren voordat je echt merkt dat de dagen langer worden. Op een gegeven moment gaat het ook weer sneller en in maart merk je het pas goed.
Het kan nog sneller!
In de gebieden ten noorden van Nederland verloopt dit proces nog sneller. Actueel worden de dagen in Lapland 10 minuten per dag korter. Binnen een week verliezen ze daar dan al meer dan 1 uur daglicht. Dat kan ook niet anders, willen ze van 24 uur per dag licht (21 juni) naar een 24-uurs nacht gaan (21 december). Deze verschillen zien we op kleinere schaal ook al. Hoe noordelijker in Nederland je woont, hoe langer je nachten zijn in de winter, maar ook hoe langer je dagen zijn in de zomer. Het verschil tussen Groningen en Limburg kan oplopen tot een half uur!
Steeds langer mistig
Het langer worden van de nachten heeft invloed op ons weerbeeld. In de zomer kan ook mist ontstaan, maar de zon is dan altijd nog krachtig genoeg en schijnt ook lang genoeg om de mist weg te branden. Geleidelijk zien we dat de mist aan terrein wint. Vooral afgelopen weken kon het, onder invloed van hogedruk, vaak rustig zijn. In een vochtige luchtsoort en bij weinig wind bleef mist soms wel tot het middaguur aanwezig.
Verandering naar lagedruk
Later in het jaar wordt de kans steeds groter dat de zon de grijzigheid niet meer kan wegbranden. Dan krijgen we te maken met een sombere dag met mist, nevel en lage bewolking. Afgelopen nacht zijn we echter in een weersomslag terecht gekomen. Na een lange periode met hogedruk, kondigt een lagedrukgebied zich aan boven het Verenigd Koninkrijk. De invloed daarvan reikt tot aan onze omgeving en storingen kunnen ons bereiken. Dat gaan we komende week merken, vooral vanaf maandagavond passeert de ene na de andere regenstoring. Met meer wind en soms veel regen heeft mist geen kans.
Mist of zonnig?
Richting volgend weekend lijken de weerkaarten echter opnieuw een hogedruk situatie te berekenen. Dat betekent in deze tijd van het jaar niet meer automatisch dat het weerbeeld fraai wordt. De nachten worden steeds langer en zo is de kans op mist en nevel groter. De zonnestraling die onze omgeving bereikt wordt ook geleidelijk zwakker en met de kortere daglichtperiode wordt het steeds moeilijker om de mist en nevel, die vaak bij hogedruk ontstaan, weg te branden. Zo kan een hogedrukgebied, in plaats van een heerlijke nazomer, ook zorgen voor een aantal compleet grijze dagen.
Bron: MeteoGroup, weer.nl
tabelletje van KNMI
-Afbeelding
Hier te vinden in PDF
zat ook te twijfelen of ik deze afbeelding zou toevoegen. Was alleen bang dat de leesbarheid niet goed zou zijn.
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -