Bij het KNMI denken ze er echter anders over:
NEERSLAG:
Overdag blijft het op de meeste plaatsen droog, in het (noord)westen komt nog een enkel buitje voor. Komende nacht met name boven zee enkele buien, morgen overdag ook een enkele boven land. Boven zee is er dan opnieuw een onweerskans. Harmonie geeft dat aan en aangezien de situatie niet veel anders is dan afgelopen nacht lijkt het me dat dat reëel is,
Afwachten wat ze in de avond guidance zeggen persoonlijk denk ik dat er wel een kansje is de cape boven land is net zo hoog als op zee.
| Gewijzigd: 10 oktober 2014, 14:17 uur, door Onweerfreak12
England, France, BeNeLux, Germany, Alps ...
Approaching vorticity maxima will provide increasing lift in the course of the day. Together with diurnal heating, this can create a few hundred J/kg of CAPE. Isolated to scattered thunderstorms are possible over the Alps, along the diffuse frontal boundary across Germany, and in the postfrontal air mass in England and BeNeLux. They will mostly be confined to the afternoon and evening hours over land but could occur throughout the forecast period over sea, following the path of the vorticity maxima.
Highest chances for storms exist in the southern Alpine region, which experiences orographic lift. Otherwise, forecast models are reluctant to produce convective precipitation signals. This indicates that initiation may fail or may partly occur only in elevated form.
MODELBEOORDELING:
Op synoptisch schaal zijn weinig verschillen te ontdekken en ook qua buienpatronen zijn de verschillen niet groot. Aandachtspunten zijn de buien, eventuele mistbanken en de neerslag voor zondag.
WIND:
Op zaterdagavond laat met name Harmonie 6 Bft zien langs de westkust bij een trog.
BEWOLKING:
Actueel oplossende CU. Verder veel hoge bewolking, jet cirrus, boven men name het oosten. Boven de Noordzee CB's, ook een enkele boven het noordwesten. Vannacht weinig verandering, morgen vanuit het zuiden opnieuw CB's op het volgende trogje. Boven zee toppen tot FL200, boven land lager, FL150.
NEERSLAG:
Modellen laten vannacht met name boven zee buien zien, EC ook over de westkust. Op zaterdagmiddag laten alle modellen een trogje over de zuidoostelijke helft van het land lopen en buien boven zee, die in de avond weer de kust op lopen. Boven zee gedurende de hele periode een onweerskans (ook actueel onweer), in het noordwesten van de FIR T500= -25 graden, boven onze omgeving - 19 graden. Indecs komt voor morgenmiddag met een kan van 74% voor het zuiden, Harmonie geeft nagenoeg geen signaal. MUcape 200-400 J/kg, Schering 0-3 km, 15-20 kt, voornamelijk singecel. Op zondag laat EC later in de middag vanuit het zuiden neerslag zien.
ZICHT:
In de polaire lucht overwegend goede zichten. In de nacht naar zaterdag kans op grondmist of enkele ondiepe mistbanken in opklaringen. Harmonie geeft met name in de oostelijke helft lokaal mist. Zullen voornamelijke ondiepe mistbanken zijn. Ook in de nacht naar zondag mistkansen.
Buien vooral op de Wadden vannacht
Berichten samengevoegd door Stefanv
NEERSLAG:
Boven zee enkele buien, soms met onweer. Vanuit het zuidwesten nadert vanuit Frankrijk/België een gebied (buiige) regen. Activiteit neemt wel wat af maar er kan overdag (dagelijkse gang) weer toenemen. CAPE-waardes zijn het hoogst boven de Noordzee, daar soms waardes van 700-1000 J/kg, boven land veelal rond de 400 J/kg. Schering is tamelijk gering. Meest waarschijnlijke convectiemodus is Single Cell/Mutlicell. Harmonie geeft met name boven de Noordzee af en toe ontladingen te zien.Zondag eerst droog, pas eind de middag vanuit het zuiden toenemende kans op regen. Enkele progtemps suggereren dan enige middelbare onstabiliteit en Harmonie geeft dan zelfs enkele ontladingen te zien.
En vandaag is er ook een kleine kans op onweer er word bij gfs ook onstabiliteit berekend beven land.
| Gewijzigd: 11 oktober 2014, 08:13 uur, door Onweerfreak12
Kan ik me voorstellen ja hij is ook te zien op lightningmaps.Kan het plaatje niet uploaden dus hier ff de link:
http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=nl
Heb daarnet ook de 2 rommels gehoord
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoogtelaag boven Schotland en de Noordelijke Noordzee trekt de komende 48 uur langzaam noordwaarts. Een grondlaag strekt zich uit van het midden van Scandinavië, via de Noordzee naar de Britse Eilanden. Rond het laag wordt in ons aandachtsgebied met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Hierin zijn diverse troggen te herkennen, soms geforceerd door convergentie onderin, dan weer door kortgolvige rimpelingen in het 500 hPa patroon. Hirlam laat onder een linker jet-uitgang, ten noorden van onze FIR nog een aparte kern ontstaan. Het polaire front ligt ten oosten van ons, maar onder invloed van een ontwikkelend laag boven het Iberisch Schiereiland, ontstaat in dit front een golf die ons land in de loop van zondagavond vanuit het zuidoosten bereikt.
MODELBEOORDELING:
Op synoptisch schaal zijn er vrijwel geen verschillen in de uitvoer. Wel enige verschillen in de positionering en timing van de diverse kleinschalige troggen en de daarbij horende neerslag. Ook het tijdstip waarop Nederland in de invloedssfeer van het Iberische laag komt verschilt enigszins.
Aandachtspunten.
WIND:
Harmonie laat als enige bij een trog nog een signaal zien van 6 en af en toe ook op beperkte schaal 7 Bft zien voor vanavond. Morgenavond zitten de modellen meer op een lijn met op nadering van het laag een toenemende gradiënt die wederom voor 6 a 7 Bft gaat zorgen uit een oostelijke richting. Vooralsnog houden we, gezien het onstabiele karakter van de opbouw voor vanavond wel een waarschuwing voor 6 Bft in het kustgebied aan. Verder Hirlam volgen.
BEWOLKING:
Vanuit het (zuid)westen drijft er steeds meer Sc/Ac met daarin verhuld ook enkele CB's. In het noordoosten laat de zon zich nog af en toe zien, maar ook daar neemt de bewolking toe. In het zuidwesten zien we ook een achterzijde naderen en de komende uren zal dan ook in Zeeland de zon weer tevoorschijn komen. Deze opklaringen breiden zich geleidelijk over het land uit. In de nacht naar zondag zijn er dan flinke opklaringen, geleidelijk is er wel een toenemende kans op het ontstaan lage bewolking. Zowel Harmonie als Hirlam geven een duidelijk signaal, met name over de zuidoostelijke helft. Tegen de middag zal deze verdwijnen, dan tijdelijk wat opklaringen maar al vrij snel zal de frontale bewolking van het zuidwesten uit arriveren.
NEERSLAG:
Vooral boven zee enkele buien, soms met onweer. Boven het westen een gebied met (buiige) regen dat langzaam noordoostwaarts trekt. Tegen het eind van de middag bereikt de neerslag het uiterste noordoosten, in het westen is het dan inmiddels weer droog geworden. In de bewolking kunnen ook enkele CB's voorkomen en af en toe kan dit wat onweer produceren. CAPE-waardes zijn het hoogst boven de Noordzee, daar soms waardes van 700-1000 J/kg, boven land veelal 100-200 J/kg. Schering is tamelijk gering. Meest waarschijnlijke convectiemodus boven land is Single Cell, boven zee Mutlicell. Harmonie laat met name boven de Noordzee af en toe ontladingen zien, echter ook een klein signaal in een dichter gebied dat nu het zuidwesten van Noord-Brabant binnentrekt, boven België zat daar ook daadwerkelijk een aantal ontladingen in. Vannacht en zondag eerst droog, pas eind de middag vanuit het zuiden toenemende kans op regen. Enkele progtemps suggereren dan enige middelbare onstabiliteit en Harmonie geeft dan ook weer enkele ontladingen te zien.
ZICHT:
Overdag zicht oplopend naar goed, in neerslag matig, soms slecht. In de nacht naar zondag is er weer kans op mistvorming. Zowel Harmonie als Hirlam geven vooral wat later in de nacht (wanneer de wind wat is afgenomen) een mistkans boven het zuiden en oosten.