Deze trekt richting het nw weg:
Ook de nieuwe run van GFS is een stuk positiever over onweer komende week.
Vrijdag springt er wel uit qua CAPE-waarden:
| Gewijzigd: 5 oktober 2014, 13:44 uur, door Stefanv
[Kaartje vrijdag 18Z]Vrijdag een paar uur eerder zie je de hoge cape in NW Frankrijk en westelijke helft België.
Dauwpunttemperatuur ligt daar dan aardig hoog. Slechts 2 a 3 graden verschil met de 2 m temperatuur. Dus bij onstabiele atmosfeer (ik zie geen CIN) al snel een lage wolkenbasis, waardoor vochtige pakketjes stijgende lucht langer warmer blijven dan de omgevingslucht en hoge Cb-toppen kunnen vormen.
| Gewijzigd: 5 oktober 2014, 14:29 uur, door Ben47
Dinsdag staat er een vrij agressieve setting op de kaarten. Aan de achterzijde van een koufront (ochtend) én rond een trog (middag) kunnen mogelijk zware buien tot ontwikkeling komen, belangrijke extra 'trigger' is hierin de sterke shear. Deze is zelfs dusdanig krachtig dat een enkele supercell overdag niet uitgesloten lijkt. GFS opteert voor potentieel (zeer) zware convectieve windstoten tot boven 100 km/uur in het hele land, Harmonie komt op dit moment aan maximaal 80-90 km/uur.
Bron: fb pagina DutchThunder
[cape-kaart voor dinsdag 12Z
Er komt volgens GFS dan een flinke koude put vanuit het westen. Op 500hPa ca -24 graden boven Noordzee, west België en zw Nederland bij een 2m temperatuur van ca +15 en dauwp van ca +11 graden.
Citaat van Citaat van Onweerfreak12, zondag 5 oktober 2014, 18:18 uur En vrijdag die er eerst goed uit zag is nu helaas heel erg verslechterd.Maar goed we wachten af. Idd, te ver vooruit en dan kunnen we nog alle varianten verwachten. Aan één kant helaas, aan de andere kant maakt dat het ook weer spannend.
Ook Harmonie komt intussen met (lokaal)windstoten tot 100km/h in het binnenland. Deze afbeelding is voor dinsdagmiddag verder is harmonie momenteel nog niet.
CAPE tot 1000J/kg volgens GFS:
En de neerslag rond die zelfde tijd:
Morgen zal de Guidance ingaan op dinsdag en zullen de korte termijn modellen volledig zijn.
| Gewijzigd: 5 oktober 2014, 19:47 uur, door Stefanv
MODELBEOORDELING:
Modellen zijn redelijk eenduidig. Harmonie komt zoals vaak met een lagere wolkenbasis dan Hirlam en dat lijkt voor de korte termijn terecht. Ook de ontwikkelingen ten oosten van het front worden vergelijkbaar beschreven: een sterk signaal voor mist en stratus. De trog op dinsdag verdient de nodige aandacht. Deze loopt samen met een linkeruitgang van de 300 hPa jet en laat CAPE waardes zien van 700 tot 1000 J/kg, een klein gebiedje van >1000 J/kg in de middag in het IJsselmeergebied. De schering komt dan tot 30-35 kn.
BEWOLKING:
Frontale bewolking met laagste basis aan de oostzijde van het front, lokaal beneden de 500 vt. De hele frontale zone is langzaam in een noordwestwaartse beweging gekomen en de lage bewolking bedekt vrijwel het gehele land. In de opklaringsgebieden in het oosten is lokaal mist ontstaan. In de ochtend in het westen en zuidwesten vrij veel stratus die vrij lang aanwezig blijft. In het oosten en noordoosten lost de mist a.g.v. toenemende wind vrij snel op. De opbouw in de restanten van de frontale zone zou in de middag nog potentieel onstabiel kunnen worden. In de avond van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking. Dinsdag overdag in de polaire lucht Cu en CB, basis rond de 4000 vt en toppen van de CB mogelijk tot rond FL250.
NEERSLAG:
Af en toe lichte regen. Overdag lijkt de dagelijkse gang de frontale restanten iets te activeren en kan mogelijk een lichte bui vallen, waarschijnlijk gebeurt dit aan de oostrand van de vochtige lucht in combinatie met wat instraling. Het neerslaggebied van het volgende front bereikt het zuidwesten maandagavond laat. Dinsdagochtend nadert na koufrontpassage een trog in de polaire lucht, de modellen laten daarbij in de kustprovincies CAPE waardes zien van 700-1000 J/kg en een schering van 30-35 kn (zie ook beoordeling). dat resulteert in een Multicel/Squall line modus.
Harmonie laat ook flinke buien trekken over de kustprovincies
| Gewijzigd: 6 oktober 2014, 07:25 uur, door Onweerfreak12
De CAPE is voor de westkust het hoogst.en zou volgens deze WRF-ARW verwachting de 1400 J/kg kunnen bereiken.
Neerslag per uur rond 16u
De meeste ten westen van Den Helder. Ook wat over oosten en zuid oosten.
De op- en benedenwaartse stroming in de onderste km van de atmosfeer rond 15u
Ten westen van Den Helder zien we krachtige tegenstellingen dicht bij elkaar. Van rond 2 meter per sec stijgwind naar daalwinden van 1,75 m/s. Als dat geen zware culumonimbussen zijn!
De wind op 10m hoogte rond 15u
Op enkele plekken ten westen van Den Helder tot 26m/s (binnen het windkracht 10 gebied), rond 100km/u als het windstoten betreft.
Heel benieuwd of deze gedetaileerde verwachtingen (36u tevoren gemaakt) ook zullen uitkomen!
bron kaarten: blipmaps | Gewijzigd: 6 oktober 2014, 23:10 uur, door Ben47
KNMI:
"Dinsdagmiddag trekken er van zuidwest naar noordoost enkele buien over het land, waarbij mogelijk onweer voorkomt.
Vanaf dat moment kunnen er aan de westkust af en toe zware windstoten tot circa 85 km/uur voorkomen en later in de middag ook boven het IJsselmeer, aan de Friese kust en in het Waddengebied.
In de avond verdwijnen de onweersbuien en zware windstoten, maar in het Waddengebied duren de windstoten voort tot middernacht."
| Gewijzigd: 6 oktober 2014, 16:52 uur, door Ben47
'Dinsdagochtend nadert na koufrontpassage een trog in de polaire lucht (Comma), de modellen laten daarbij in de kustprovincies CAPE waarden zien van 700-1000 J/kg en een schering van 30-35 kn (zie ook beoordeling). dat resulteert in een multicel/Squall line modus. Onweerssignaal in Harmonie afgebouwd, INDECS onveranderd 60% voor het gehele land. Nabij trog met golftop vooral regen. Wel potentieel onstabiele opbouw.'