Zaterdag zou ik op niks rekenen, daarintegen ziet zondag er beter uit, vooral voor de oosterlingen. Maandag voor het hele land kans op een onweersbuitje. Komende dagen vooral zondag en maandag in de gaten houden, misschien wordt het wel wat.
| Gewijzigd: 30 september 2014, 19:08 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Moeten we dit zien als een kansje of is het gewoon een actief neerslag gebied? Want op de kaarten van GFS is er op zee en het westen ook wat hele lichte onstabiliteit zichtbaar.
| Gewijzigd: 3 oktober 2014, 11:54 uur, door Onweerfreak12
Edit: Die laten vrij weinig los gewoon frontaal neerslag
NEERSLAG:
Eerste frontale neerslag zaterdag 17 UTC in Zeeland. Modellen suggereren allemaal dat de wind naar west is wanneer de neerslag begint. Eerdere modelruns van Harmonie suggereerde de kans op een enkele bui voor het grondfront in de nog warme lucht. Nu niet geen prefrontale neerslag meer in de modellen. | Gewijzigd: 3 oktober 2014, 13:01 uur, door Tatanka
Maar wie weet; GFS zit er ook vaak naast en komt die koude bovenlucht wel boven Nederland.
Maar nu eerst nog van het mooie weer genieten! | Gewijzigd: 3 oktober 2014, 22:54 uur, door Ben47
Morgen overdag is het eerst vrij zonnig en met maxima van 22 graden ook warm voor begin oktober. In het westen komt later op de dag meer (hoge) bewolking en in de avond passeert een smalle buienlijn, daarbij is een kleine kans op onweer. Er staat een matige, in het Waddengebied vrij krachtige, zuidoostenwind. In de avond draait de wind naar west tot noordwest en neemt aan de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)
http://www.theweathernetwork.com/news/articles/the-incredible-storm-photography-of-beth-allen/37114/
tijd voor een apart topic voor de interessante weersituatie van het komend weekend en volgende week?
Edit Stefanv: Op het moment zijn de kansen te klein om hier een apart topic voor te openen. Mochten de kansen groter worden (voor een groter deel van Nederland)zal er een nieuw topic geopend worden. | Gewijzigd: 3 oktober 2014, 18:12 uur, door Stefanv
NEERSLAG:
Op het koufront morgen een smalle band met neerslag. Op het koufront langs de west- en noordwestkust zien we een CAPE van 200-400 J/kg en een schering van 30-40 kn, in combinatie met de lineaire forcering op het koufront leidt dit tot opgelijnde multicell, mogelijk squalline. Harmonie laat langs de west- en noordwestkust een signaal voor onweer zien, INDECS komt niet verder dan 20-30%. Verder landinwaarts verdwijnt de CAPE en houden we wat buiige regen over.
Grts
Gfs geeft dan ook geen signaal
| Gewijzigd: 3 oktober 2014, 18:15 uur, door Tatanka
In het koufront dat de Noordzee op trekt ontstaat boven Doggersbank een tweede uitdiepende golf, dit proces vindt plaats onder de rechter ingang van een jet-as aan de voorzijde van een scherpe hoogtetrog. Het bijbehorende koufront bereikt aan het begin van de avond het uiterste zuidwesten van het land en trekt gedurende de avond tezamen met een scherpe grondtrog oostwaarts.
Morgenvroeg nog eens in de kaarten duiken.
Morgen gewoon even nowcasten 1a2 uur eerder het koufront al een heel ander verhaal beste is tussen 15z en 18z. Huidig blijft het bij wat donderklappen maar gezien de hoge shear en betere timing dan mogelijk de multicell/squall zoals in de guidance beschreven.
Mvg Tatanka
Across western Europe, an intense lifting trough affects the UK and North Sea region. Its cold front will cross north-western France and the Benelux countries until Sunday morning. Weak lapse rates will only allow for shallow CAPE ahead of this cold front.
| Gewijzigd: 3 oktober 2014, 22:09 uur, door Tatanka
NEERSLAG:
Op het koufront morgen een smalle band met (buiige) neerslag. Op het koufront boven zee langs de noordwestkust zien we een CAPE van 200-400 J/kg en een schering in een begrensd gebiedje van 30-40 kn. Boven land mogelijk single/multicell modus. Harmonie laat bij het boven genoemd gebiedje een signaal voor onweer zien, niet boven land. INDECS ijlt wat na en laat voor het zuidwesten rond de 70% kans zien. Voorlopig houden we Harmonie aan.
De ochtend guidance van het knmi:
BEWOLKING:Weinig bewolking. In de middag van het westen uit toenemende hogere frontale bewolking, het dikkere frontale pakket is vrij scherp begrenst rondom het koufront. Progtemps aan de voorzijde van het koufront zien er potentieel onstabiel uit, tezamen met de dynamische forcering bij het koufront (grond- als hoogtetrog) is een enkele Cb niet uitgesloten.
NEERSLAG:Op het koufront morgen een smalle band met (buiige) neerslag. Op het koufront boven zee langs de noordwestkust zien we een CAPE van 200-400 J/kg en een schering in een begrensd gebiedje van 30-40 kn. Boven land mogelijk single/multicell modus. Harmonie laat bij het boven genoemd gebiedje een signaal voor onweer zien, niet boven land. INDECS komt langzaam bij en is van 70 % teruggegaan naar 30 tot 60 % voor de westkust.
| Gewijzigd: 4 oktober 2014, 07:46 uur, door Onweerfreak12